4.7.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

DSC00256-1

   Καλημέρα  αδέρφια Λιδορικιώτες ..

Καλημέρα  Greece , United States , Switzerland , Italy , Spain , United Arab Emirates , Israel , καλημέρα Λιδορίκι Athens , Thessaloniki , Chicago Ridge , Norman , Patrai , Kozani , Ioannina , Emmenbrucke , Ostermundigen , Kallithea Sparti , Larisa , Volos , Xanthi , Mokena , Amfissa , Iraklion , Rome , Vigo , Chalandri , Givatayim , Nea Ionia , να είστε όλοι καλά και να περάσετε ένα πανέμορφο Σαββατοκύριακο .

      Η  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ  ΗΜΕΡΑΣ

 

img_0002

   Παλιά Λιδορικιώτικη ..ονειρεμένη ζωή , ο αξέχαστος Παν.Δημητρακόπουλος , χαιρετώντας τα ..πλήθη , δίπλα του ο αλησμόνητος Καφτανιαλέκος με τον Αλέκο Λαλαγιάννη , στην παρέα κι’ ο Μπάμπης Σουρμελής .

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

· Μνήμη μαρτύρων Λουκίας και Κυπρίλλης, Θεοφίλου.

ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ…

362 π.Χ. : Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντινεία τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τη λοξή φάλαγγα. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα και πεθαίνει.

1570 : Μανιάτες, Κυθήριοι και Βενετοί, υπό τον ναύαρχο Μάριο Κουερίνι, κυριεύουν και κατεδαφίσουν το τουρκικό ορμητήριο της Μάνης, το Πόρτο Κάγιο.

1821 : Απελευθέρωση της Μονεμβασιάς από δυνάμεις μας.

Οι Έλληνες κερδίζουν μεγάλη νίκη σε μάχη με το Λατίφ Πασά, που επικεφαλής 5.000 ενόπλων είχε βγει από τα Χανιά για να πνίξει την Επανάσταση στο Θέρισο.

1822 : Μάχη του Πέτα. Δύναμη από 7.000 - 8.000 Τούρκους επιτίθεται κατά του Ελληνικού Τακτικού Στρατού και ατάκτων τμημάτων που είχαν στρατοπεδεύσει στο χωριό Πέτα της Άρτας. Οι Έλληνες, περίπου 600 συνολικά, υπό τη γενική αρχηγία του Στρατηγού Κάρολου Νόρμαν, αποτελούνταν από το Τακτικό Σώμα και φιλέλληνες (διλοχία),υπό τον Ανδρέα Διάνα, και από 1.500 άτακτους. Οι Τούρκοι παρά τον ηρωισμό των Ελλήνων και φιλελλήνων κέρδισαν τη μάχη και πέτυχαν το σκοπό τους να συντρίψουν το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα. Από τους 93 φιλέλληνες σκοτώθηκαν οι 68, από τους Επτανησίους οι μισοί και από το Τακτικό Ελληνικό Σώμα, ο Διοικητής του Πέτρο Ταρέλλα και το ένα τρίτο της δύναμης του. Μεγάλος ήταν επίσης ο αριθμός των αιχμαλώτων. Από τους Τούρκους σκοτώθηκαν περίπου 1.000.

1822 : Μάχη της Σπλάντζας. Δύναμη 3.000 - 4.000 Τούρκων, υπό τον Κεχαγιάμπεη του Χουρσίτ Πασά, επιτίθεται στην Σπλάντζα, χωριό στις Ηπειρωτικές ακτές κοντά στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού, κατά ελληνικής δύναμης 500-600 Μανιατών, Μεσολογγιτών και Σουλιωτών, υπό τους Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και Ιωάννη Ραζηκότσικα, που είχαν αποβιβαστεί εκεί για να βοηθήσουν τους Σουλιώτες. Στη σκληρή μάχη σκοτώθηκε θανάσιμα ο Κεχαγιάμπεης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση και των δύο αντίπαλων δυνάμεων με 50 Τούρκους νεκρούς και 3 Έλληνες επίσης νεκρούς.

1921 : Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία) καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.

 

Λιδορικιωτοπούλες- προπολεμικά .

  Ένα ..μπουκέτο Λιδορικιωτοπούλες σε μιά..Κυριακάτικη προπολεμική φωτογραφία ..

   Λόγω..ταξειδίου προς Λιδορίκι , θα συνεχίσουμε αργότερα…

                  Καλή σας μέρα , να περνάτε καλά……Κ.-

No comments: