6.7.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ….

   H  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ  ΗΜΕΡΑΣ…

1953-54 αγωγός ύδρευσης 

   Σωτήριον..έτος 1954 , ιστορικές..στιγμές , τα έργα γιά την υδροδότηση του χωριού μας ..προχωράνε , πρώτος στη φωτογραφία μας ο αγαπημένος μου πρωτοξάδερφος Χαρ.Ζέκιος , και αριστερά , με το μπαστούνι , ο αξέχαστος Γυμνασιάρχης ΄μας , τότε , Χαρίλαος Παπαδημητρίου , που είχε δείξει μιά απίθανη συμπεριφορά στο χωριό μας , ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΗΣ , κι’ απ’ τον καλύτερο..χωριανό μας , άλλες εποχές , άλλοι..άνθρωποι , άλλες..συμπεριφορές…

Greece , United States , Switzerland , Cyprus , Italy , Germany

 

Athens , Kavala , Thessaloniki , Zurich , Chicago Ridge , Norman , Patrai , Iraklion , Nicosia , Martellago , Ioannina , Chalandri , Larisa , Nea Smirni , Hannover , Nea Ionia , Larnax

 

   Δευτέρα σήμερα αδέρφια , 6  Ιουλίου 2009 , 187η  μέρα του χρόνου , 28η εβδομάδα , ανατολή ηλίου 6:08’ , δύση 20:50’ .

   Σισώη του μεγάλου , Λουκίας παρθενομάρτυρος , Φιλήμονος , Αρχίππου .

            ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ   ΣΗΜΕΡΑ ..

  Λυκίας , Λυκία , Λύκιος , Σάτυρος , Σάτος – Σε όσους και όσες γιορτάζουν η έχουν γενέθλια στέλνουμε τις πιό θερμές μας ευχές .

      Μνήμη μαρτύρων Αστείου επισκόπου Δυρραχίου (Β' αι.), Αρχίππου, Φιλήμονος, Ονησίμου, Απολλωνίου, Αλεξανδρίωνος, Επιμάχου και Κυρίλλου από τη Θεσσαλονίκη (1566).

               ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ…

371 π.Χ. : Οι Θηβαίοι, υπό τον Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας. Η ημερομηνία αυτή προσδιορίζει την έναρξη της Θηβαϊκής ηγεμονίας.

1824 : Νικηφόρος μάχη στο Παλαιότειχο Μαραθώνος.

1827 : Μετά από πρωτοβουλία των τριών εγγυητριών Δυνάμεων Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου με την οποία καθορίζεται η ανάγκη προστασίας των Ελλήνων, η κατάπαυση των εχθροπραξιών και από τα δύο μέρη και η επιβολή της αυτονομίας της Ελλάδας. Στην αντίθετη περίπτωση, οι Δυνάμεις θα επενέβαιναν παίρνοντας τα αρμόζοντα μέτρα για την πραγματοποίηση της Συνθήκης, πράγμα το οποίο και έγινε με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου που ακολούθησε.

1829 : Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης αποκρούει με επιτυχία στον Άγιο Ιωάννη της Χασιάς ενέργεια που έγινε, οι Τούρκοι έχασαν πάνω από 250 άντρες και εγκατέλειψαν στο πεδίο της μάχης πολλούς τραυματίες.

1913 : Ο στρατός μας απελευθερώνει το κάτω Νευροκόπι.

1921 : Ο Στρατός μας μετά από σκληρή και αποφασιστική μάχη, απελευθερώνει το Δορυλαίο της Μικράς Ασίας.

1943 : Έλληνες αντάρτες με Άγγλους αξιωματικούς ανατινάζουν ιταλική αμαξοστοιχία από 45 βαγόνια γεμάτα με πολεμοφόδια κοντά στην γέφυρα του Δερελή.

1944 : Γερμανοί και Βούλγαροι εκτελούν πατριώτες στην περιοχή Ανθούσης.

13-3-55 θεμ.Γυμνασίου

 13-3-1955 θεμελιώνετε το καινούριο μας Γυμνάσιο , ένα όνειρο δεκαετιών ..πραγματοποιείται ..

    Ητύχη σήμερα εδέρφια , έβγαλε φωτογραφίες από σημαντικά , και ιστορικά , θα λέγαμε , έργα στο χωριό μας, πρώτα τα έργα ύδρευσης του χωριού μας , 1953-54 ) και μετά το θεμέλιωμα του γυμνασίου μας , στην ύδρευση σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο θεσμός της προσωπικής εργασίας , ενώ στο δεύτερο καθοριστική ήταν η συνεισφορά των ξενητεμένων μας αδερφών , και όχι μόνον..

1953-54 υδραγωγείο Αντώνη

    1953-54 , κατασκευή του υδραγωγείου στον Αντώνη .

1953-54_0001

 

1953-54

  Τα έργα προχωράνε , με γοργό ρυθμό , ήδη πλησιάζουν στη Βαθειά , βέβαια μέχρι της..Λάκκες , έχουμε δρόμο ακόμα , η θέληση όμως και η..ανάγκη του νερού νικάνε όλες τις δυσκολίες..

Δεκ.30 - θεμέλια τσιμ.γέφυρας

  25  χρόνια νωρίτερα , Δεκέμβριος 1930 , θεμελιώνεται ..πανηγυρικά , η καινούρια τσιμεντένια γέφυρα του Στενού , που έδωσε ζωή σε όλη την περιοχή , αφού άνοιξε το δρόμο της επικοινωνίας μας με Ναύπακτο , αλλά και με όλόκληρη την Ελλάδα..και φυσικά με τα χωριά της Επαρχίας μας..

Κοιν. Κατ-μα  1953

    Λιδορίκι  1953 , το Κοινοτικό Κατάστημα είναι πιά..πραγματικότητα..

ύδρευση 1958-59

  ..το νεράκι πάει τώρα πιά..παντού , 1958-59 , το νερό έχει αρχίσει να..μπαίνει στα..σπίτια μας , εδώ οι..υδραυλικοί της εποχής , Χρήστος Γατάκης και Κώστας Αλεξίου –Φαναράς , στη σύνδεση νερού σε κάποιο Βαρ’σιώτικο σπίτι , στιγμές..ιστορικές…

  Γιά ρωτήστε τους παλιότερους , πως βολευόμασταν από..νερό πριν , πονεμένη , πολύ..πονεμένη ιστορία , θα σας τη διηγηθούμε κάποια στιγμή …

                     Καλό  σας απόγευμα……..Κ.-

No comments: