22.7.09

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ..ΕΛΠΙΔΑ..

Μουσείο 2

Καιρό , τώρα , αδέρφια με τις ..ελάχιστε δυνάμεις μας , προσπαθούμε μήπως και..ζωντανέψουμε κάτι τις απ’τη Λιδορικιώτικη πολιτιστική ζωή , την …ανύπαρκτη ..

Και παρότι τα σημεία των ..καιρών είναι..λίαν αρνητικά , εμείς ..επιμόνως ..επίμονα , με βαθειά, μέχρις..αρρώστειας , πίστη και ..αγάπη στον άνθρωπο , το ..παλεύουμε , και κάπου-κάπου..δικαιωνόμαστε ..

Πέρυσι , βλέποντας την επικρατούσα ..άθλια κατάσταση , στον προαύλιο χώρο της αρχαιολογικής μας συλλογής , του…Μουσείου , που λένε , ..αποτολμήσαμε και απευθυνθήκαμε , ευθέως και..ευθαρσώς , απ’ το..πουθενά που λέμε , στους αρμόδιους , και ω…του θαύματος , βρήκαμε άμεση ανταπόκριση , απ’ την αρχαιολόγο της εφορείας Δελφών , κ. Τσαρούχα , που έννοιωσε , ίσως , τον..καϋμό μας , και φρόντισε άμεσα γιά τoν..ευπρεπισμό και το καθάρισμα του προαυλίου , που είχε ..εξελιχθεί σε..χωματερή..

Την ευχαριστήσαμε τότε , και την ματαξαναευχαριστούμε και πάλι , να είναι πάντα καλά , έλα όμως που κάποιοι , από..λάθος φανταζόμαστε , εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το προαύλιο είναο..σκουπιδότοπος , και ό,τι το..άχρηστο , το ..πετάνε εκεί μέσα ; Αποτέλεσμα ;..ματαξανάγινε..χωματερή , κι’ όταν λέμε ..χωματερή , εννοούμε..χωματερή .. Να τα ..σκουπίδια , να τα ξερόφυλλα , να τα τενεκεδάκια απ’ τα αναψυκτικά , μέχρι ένα ..θρανίο και μιά ..καρέκλα , έχουν πετάξει , εκεί μέσα , πάνω στα αρχαία εκθέματα , μάλιστα , όπως το…διαβάζετε , η..αθλιότης σε όλο το μεγαλείο της , μόνο..πίνακα δεν βρήκαμε..δεν θα υπήρχε φαίνεται κανένας γιά…πέταμα…

Πιστεύοντας , όμως , πάντα , και..δυνατά , στον άνθρωπο , ξαναεπανήλθαμε ..ενοχλώντας , ποιόν άλλον ; Την κυρία Τσαρούχα , που γιά άλλη μιά φορά έδωσε το υπέροχο …στίγμα της , δεν είχαμε αδέρφια , την χαρά και την τιμή , να την γνωρίζουμε , μας συγκίνησε όμως η..αντι..δημοσιοϋπαλληλική της ..συμπεριφορά , γιά δεύτερη φορά επιλήφθηκε του θέματος , και σήμερα , επισκέφτηκε το χωριό μας , γιά να δει την κατάσταση και να δρομολογήσει τις..εκκαθαριστικές..επιχειρήσεις ..και θα φροντίσει να μπει και μιά πινακίδα στην είσοδο του χωριού μας , γιά τη συλλογή , αλλά και στο Μαλανδρίνο , να δείχνει που είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης ..Φύσκος , σήμερα λοιπόν είχαμε τη μεγάλη χαρά να γνωρίσουμε την κ.Τσαρούχα και πιστεύουμε πως όλα θα τακτοποιηθούν και σύντομα μάλιστα , γιατί απλούστατα πιστεύουμε σ’ αυτή , πιστεύουμε στον,…ΑΝΘΡΩΠΟ , και ..καλά κάνουμε…

Τελειώνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην κ. Τσαρούχα και να της ευχηθούμε ό,τι ..καλύτερο…

Η πίστη μας στον..ΑΝΘΡΩΠΟ πάλι μας ..επιβεβαίωσε …..Κ.-

3 comments:

ένας κοντοχωριανός φοιτητής ιστορίας said...

Ο χώρος θα καθαριστεί και έχετε τα συγχαρητήρια όλων μας για την δράση σας, η συλλογή όμως θα είναι ανοικτή τις ώρες που πρέπει να είναι;! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κλείσουμε ραντεβού για να μας ανοίξει κάποιος, και καλά κάνουμε.

Καταστάσεις σαν και αυτές δίνουν δίκια σε όσους ήθελαν τα εκθέματα στο μουσείο της Άμφισσας. Φυσικά το κάθε έκθεμα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στο τόπο εύρεσης του, έτσι ώστε να συνδιαλέγεται τόσο με το τοπίο όσο και με την τοποθεσία των αρχαίων πόλεων.

Προσωπικά θλίβομαι από την υπάρχουσα κατάσταση. λογικά σκεπτόμενος, θα προτιμούσα τα εκθέματα να είναι κάπου μακριά, και την ίδια στιγμή διαθέσιμα στο κοινό αλλά και ασφαλή. όσο και αν αυτό μπορεί να ενοχλεί, που ενοχλεί δηλαδή, τι να λέμε τώρα.

όπως γράφεται όμως και εσείς, πάντα υπάρχει ελπίδα..

Κώστας Καψάλης said...

Kαλέ μου φίλε , χαίρομαι που ανήκεις (..ο ενικός μου είναι ..συμπαθείας και όχι ..αγενείας )στην υπό..εξαφάνιση κατηγορία των ευαισθητοποιημένων νέων , και νοιάζεσαι και ανησυχείς γιά τούτο τον ..έρμο τόπο . Κανένας , δυστυχώς , δεν μπορεί να μας..διαβεβαιώσει γιά τη λειτουργία της συλλογής , πάντως , παρότι χαρακτηρίστηκα..ρουφιάνος , όταν έστειλα φωτογραφίες της ..αθλιότητας αυτής στον κ.Υπουργό Πολιτισμού (!!)και όλους τους τοπικούς αρμόδιους , και επανήλθα και πάλι..και πάλι , δεν μπορώ να μη σταθώ στη συμεριφορά της Αρχαιολόγου κ.Τσαρούχα , που ενδιαφέρθηκε και παλιότερα και καθαρίστηκε ο χώρος , αλλά και τώρα πάλι , που η κατάσταση..ματαξανα..αθλιοποιήθηκε . Ξέρεις , καλέ μου φίλε γιατί είναι κλειστή η συλλογή ; γιατί δεν υπάρχουν λίγα χρήματα γιά κάποιες εγκαταστάσεις , κλιματισμός κλπ , ενώ φίλε μου καλέ, σε λίες μέρες αρχίζει το..κυνήγι των..ευρώπουλων , με τις περιβόητες..πολιτιστικές (!!)
εκδηλώσεις στα χωριά μας , που δεν προσφέρουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ , και σε κανένα ,εκτός βέβαια απ' τους ..μαγαζάτορες , κάποια χιλιό..ευρα , θλιβερό το τοπίο το πολιτιστικό , ιδικά στην περιφέρειά μας , που δυστυχώς ο Πολίτισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα , όοχι , ούτε καν αναφέρεται στη λίστα των..αναγκαίων..Δεν ξέρω αγαπητέ μου φίλε , αν παρακολούθησες την υπόθεση ..Φύσκου , εκεί να ..δεις..και αφού είσαι κοντα μας , έλα ένα απόγευμα να πιούμε και καφέ , υπό τον..πλάτανον , και να πάμε να δεις ..αθλιότητα .
Χαρηκα , πραγματικά , γιά την επικοινωνία μας , και μετά απ'ο αυτή , επιμένω..επίμονα , πως υπάρχει ακόμα ελπίδα...
Σ' ευχαριστώ πολύ , να είσαι καλά
Φιλικά Κ.-

ένας κοντοχωριανός φοιτητής ιστορίας said...

Μα φυσικά. Τόσο το μουσείο όσο και η τοποθέτηση πινακίδων δεν μπορούν να αποτελέσουν προτεραιότητα, καθώς τα οφέλη από κάτι τέτοιο θα είναι έμμεσα, αλλά την ίδια στιγμή και μακροπρόθεσμα. Το μυαλό αρκετών συντοπιτών μας δεν έχει συνηθίσει να ταξιδεύει τόσο μακριά βλέπετε. επιζητεί το εύκολο κέρδος, αμέσως, εδώ και τώρα. δικαίωμα τους. οι ίδιοι όμως είναι και αυτοί που κλαίγονται για εγκατάλειψη της περιοχής από την πολιτεία κτλ.Ζητούμε από κάποιον άλλο να βάλει τάξη σε μια κατάσταση που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε. εδώ πέρα λέτε πως την πινακίδα του μουσείου την κόψανε με τροχό, τι καθόμαστε και συζητάμε;

Αυτά και χειρότερα ακόμα. και όταν πιάσουμε τον απόλυτο πάτο, όταν δεν θα μπορεί κάποιος να πει "και μη χειρότερα", τότε ας συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει. Μέχρι τότε ας αφήσουμε τους τροχούς να κάνουν την δουλειά τους. Αργά ή γρήγορα θα κόψουνε τα ίδια τους τα χέρια.

Παρά τα όσα γράφω παραπάνω, δεν θεωρώ την παθητική στάση ως λύση. Η κάθε προσπάθεια για το καλύτερο, ατομική ή συλλογική, και ας αποτυχαίνει στο σκοπό της, πάντα κάτι αφήνει πίσω της, κάποια αίσθηση κάνει. Για αυτό και θα σας συγχαρώ άλλη μια φορά κύριε Καψάλη, τόσο για την δράση σας όσο και για το ιστολόγιο σας. καλή σας ημέρα.

Υστερόγραφο: Η φράση που λέω με τους τροχούς χρησιμοποιείται μεταφορικά. Το διευκρινίζω αυτό γιατί όλο και κάποιος λεβέντης μπορεί να θιχτεί. Καμιά φορά χρειάζεται και ο έντονος λόγος, έτσι για να ξυπνούμε.