17.7.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

18-3-2009 003

  Η παλιά εκκλησούλα του Άι Θανάση , εκεί προς τα ..νότια προάστεια , πάνω απ’ το Κέντρο Υγείας .

   Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , καλημέρα Λιδορίκι , καλημέρα  Athens , Thessaloniki , Patrai , Ioannina , Nea Smirni , Zurich , Larisa , Ostermundigen , Mokena , Norman , La Tronche , Kozani , Iraklion , Amfissa , Sofia , Nea Ionia , Chicago Ridge , Sparti , Volos , Kallithea , καλημέρα σε όλους τους ξενητεμένους μας , αλλά και τους αγαπημένους μας φίλους , όπου κι’ αν ζουν , όπου κι’ αν βρίσκονται , τους νοιαζόμαστε και τους αγαπάμε ..

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ  -   198η  ΜΕΡΑ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ

29η   ΕΒΔΟΜΑΔΑ  - Ανατολή ηλίου 6:15’  -  δύση  20:46’

· Μνήμη μάρτυρος Μαρίνης της κόρης του Αιδεσίου από την Αντιόχεια (Γ' αι.), μάρτυρος Βερονίκης.

ΣΗΜΕΡΑ  ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ : Μαρίνα , Βερονίκη .

Τις πιό θερμές μας ευχές σε όσες και  όσους γιορτάζουν η έχουν γενέθλια -  ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ  ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ…ΚΑΛΑ..

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ..

1203 : Οι Σταυροφόροι της Δ Σταυροφορίας εκθρονίζουν τον αυτοκράτορά μας Αλέξιο Γ Άγγελο.

1821 : Σφακιανοί οπλαρχηγοί συντρίβουν τουρκική φάλαγγα, κοντά στο Ασκυφο.

1825 : Ελληνική δύναμη από 1.500 άντρες δέχεται επίθεση κοντά στη Μονή του Προφήτη Ηλία (κοντά στα Σάλωνα) από 7.000 Τουρκαλβανούς. Οι Έλληνες αντεπιτίθενται και αναγκάζουν τους Τουρκαλβανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή, εγκαταλείποντας στο πεδίο μάχης 73 νεκρούς.

1827 : Μάχη στην μονή Αγ. Ιωάννου Ερινέου, όπου χάθηκαν 700 αγωνιστές.

1912 : Οι κάτοικοι της Ικαρίας, υπό τον Ιωάννη Μαλαχία, διώχνουν τις τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την «Ικαριακή Πολιτεία», η οποία διατηρήθηκε μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου 1912, οπότε έφτασε εκεί άγημα του Στόλου μας και ύψωσε την Ελληνική Σημαία

1913 : Πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία εκ μέρους της Ελλάδας μετέχει ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση αποφασίστηκε πενθήμερη αναστολή των εχθροπραξιών, η οποία θα άρχιζε από το μεσημέρι της 18ης Ιουλίου. Η ανακωχή αυτή, πριν τη λήξη της, παρατάθηκε για αόριστο χρόνο. Έτσι οι πολεμικές επιχειρήσεις του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου τερματίστηκαν οριστικά το μεσημέρι της 18ης Ιουλίου 1913.

1945 : Ο Ιερός Λόχος, μετά τόσους ηρωικούς αγώνες και επιτυχίες, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και επιστρέφει στην Ελλάδα.

   Η   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ   ΤΗΣ  ΗΜΕΡΑΣ…

18-3-2009 009

  Η παλιά ταμπέλα του Καραγκουνέϊκου μαγαζιού . Χρόνια ..καρφωμένη , στο παλιό μαγαζί , που οι παλιότεροι το θυμόμαστε , με τον αξέχαστο μπάρμπα Παναγιώτη , τον..παπουτσόγιατρο , βόλευε , με κάθε δυνατό τρόπο , τα χιλιοταλαιπωρημένα μας παπούτσια , που τότε παίρναν..σύνταξη σε πολλά..πολλά χρόνια . Αργότερα , όταν έφυγε ο μπάρμπα Παναγιώτης , άρχισε η ..εμπορική δραστηριότητα του φίλου Κώστα , και αργότερα με τη ..σημαντική συμβολή της Μαρίας , της γυναίκας του , εξελίχθηκε σε ένα υποδειγματικό ..πολυκατάστημα , που χαίρεσαι να το βλέπεις , στολίδι γιά το χωριό μας και παράδειγμα προς ..μίμηση ..να ‘στε καλά Καραγκουνέοι και πάντα ..μπροστά..

Βρυσούλα 13-7-2009 003

  Καλόδεχτη..αδέρφια , η καινούρια ..βρυσούλα του σκατορέματος , βέβαια δεν έχει καμιά σχέση , αισθητικά τουλάχιστον , με τη βρυσούλα που ξέραμε και που μας είχαν υποσχεθεί , είναι ..σαν δεκάδες , εκατοντάδες βρύσες που έχουν γίνει και γίνονται , σε όλα τα χωριά μας , κάποιοι έχουν στο ..νου καρφωμένη αυτή την , άσχετη με τον τόπο μας ..γραμμή , τέλος πάντων , τουλάχιστον ας κάνουν μιά ..αξιοθώρητη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου , μήπως και ..μετριασθεί η ..αλλοίωση της εικόνας του κομματιού αυτού του χωριού μας ..αλλά η απορία μας ..παραμένει , τι έγιναν τα..αγκωνάρια και το..καλάνι ;

   Με χαρά μας είδαμε πως γίνεται κάποια..συμμόρφωση , αισθητική και όχι μόνο , στις..ξεφτισμένες μάντρες του χωριού μας , αλλά και τα σοκάκια , πολύβ καλά όλα αυτά , μόνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό , πως ολόκληρο το Λιδορίκι είχε  εξ..απανέκαθεν κοινά πολιτιστικά στοιχεία , και το λέμε αυτό γιατί , αν κάνει κανείς μιά βόλτα ανά τας..ρύμας και τας οδούς , θα διαπιστώσει πως χρησιμοποιούνται πολλά και διάφορα είδη πέτρας , με διαφορετικούς χρωματισμούς , τουτέστιν κάναμε το χωριό μας..πολυκολόρε ..

    Στη στροφή του Καραβάνα , στο Αντριτσέϊκο και στου Μανουδάκη , σοκάκια διπλανά , έχουν τοποθετηθεί διαφορετικές πέτρες , και χτυπάει πολύ άσχημα , είναι κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να ..προσέχονται , επίσης , έχει μείνει άφκιαχτη η μάντρα του Αντριτσέϊκου , που είναι και…φάτσα –κάρτα , στη στροφή , δεν ξέρουμε αν είναι προγραμματισμένο να φκιαχτεί , αλλά νομίζουμε πως είναι απαράιτητο , όπως και άλλες μάντρες σε σημεία ..μόστρες …

   Όπως ματαξανάπαμε..αδέρφια , είναι ανάγκη να περισώσουμε , ότι έχει απομείνει από το παρελθόν μας , και φυσικά το ανάλογο φωτογραφικό υλικό , και πάνω στο θέμα αυτό ματα..ξανα..κάνουμε έκκληση , συγκεντρώστε όποιες παλιές φωτογραφίες έχετε , και αν δεν σας κάνει κόπο στείλτε μας , να τις δημοσιεύσουμε αλλά και να της αρχειοθετήσουμε , γιά να υπάρχουν..

   Αρκετοί χωριανοί και φίλοι , ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν αρκετές φωτογραφίες απ’ τη παλιότερη Λιδορικιώτικη ζωή , ένας απ’ αυτούς κι’ ο αγαπημένος φίλος Θανάσης Αποστολόπουλος , Βάγιας , δείτε κάποιες..

IMG_0004

Απ’ το όμορφο πανηγύρι του Άι  Νικόλα , που τώρα μόνο να το νοσταλγούμε και να το θυμόμαστε μπορούμε , χαρακτηριστική εικόνα της τότε Λιδορικιώτικης ζωής , σωτήριον έτος..1968 , σε πρώτο πλάνο ο Θανάσης..ξεκοκκαλίζων το..παϊδάκι , απέναντι η γυναίκα του και στο βάθος ο Κώστας Κωνσταντόπουλος …

IMG_0002

Άλλη μιά όμορφη σύναξη , στην  Αγία Τριάδα , στο Πελέσι…

 

   Μήπως , όμως , αδέρφια εκτός απ’ το να..μαζεύουμε , μόνο , τις φωτογραφίες του..παρελθόντος μας , θα πρέπει να ..ξαναζωντανέψουμε και κάποια ..κομμάτια του ; Δεν είναι και ..ακατόρθωτο , δύσκολο βέβαια ..σίγουρα θα είναι , γιά πολλούς και διαφόρους λόγους , αλλά ας κάνουμε ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ  ΜΙΑ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ , γιατί όπως ..πάμε , στο τέλος θα ..ξεχαστούμε και ..μεταξύ μας..

  Ο Άι Νικόλας..έσβυσε , η Ζωοδόχος Πηγή..μισοξεχάστηκε , οι παλιές όμορφες ..Λιδορικιώτικες Πρωτομαγιές , είναι πιά..μακρινές αναμνήσεις , η ..ανάληψη πάλι , ούτε που την θυμόμαστε , ψάξαμε φέτος , να βρούμε ..στρούγκα Λιδορικιώτικη που να τη ..γιορτάζει αλλά…δεν υπήρχε ΟΥΤΕ  ΜΙΑ , ούτε γιά..δείγμα , π’ λένι…και να σκεφτείτε πως σε άλλα μέρη , σαν το χωριό μας , κάνουν αγώνα σκληρό γιά να διατηρήσουν τα έθιμα και τις..παραδόσεις τους ..

    …και όλοι εμείς στον καφενέ ,

    τσιγάρο ..πρέφα και..καφέ…!!!!!!

                                               ..μετά..παραπονιόμαστε…..

   Καλή μέρα αδέρφια , να περνάτε καλά..

               Απ’ το  “ Λιδωρίκι “ με..αγάπη…….Κ.-

ΣΗΜ: Πολλοί φίλοι , μας ρωτάνε γιατί , ενώ το Λιδορίκι το γράφουμε με – Ο – στο λογότυπό μας είναι γραμμένο με – Ω – , η απάντηση είναι πολύ..απλή , το λογότυπο είναι παρμένο απ’ την εφημερίδα του αξέχαστου Γιώργου Καψάλη , ο οποίος είχε την..άποψή του , εμείς έχουμε τη δική μας , και την ..στηρίζουμε , γιατί κατά την ταπεινή μας γνώμη , είναι η..ισχυρότερη..εκδοχή , μέχρι να δημοσιευθεί η , από καιρό..εξαγγελθείσα ..σχετική ..μελέτη , που θα ..λύσει τον..γόρδιο , αυτό , ..δεσμό…..Κ.-

 

 

 

 

No comments: