3.7.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ….

 

DSC00871 

   Καλημέρα  αδέρφια , καλημέρα Λιδορίκι , καλημέρα Greece , Switzerland , United States , United Kingdom , Germany , Finland , Cyprus , καλημέρα Ελληνολιδορικιώτες όοοολου του κόσμου , και φίλοι αγαπημένοι του Λιδορικιού..

   Καλημέρα  Athens , Thessaloniki , Ostermundigen , Patrai , Chicago Ridge , Sparti , Norman , Emmenbrucke , Ioannina , Iraklion Amfissa , Edinburgh , Kozani , Nea Smirni , Chalandri , Chicago , Bochum , Mokena , Nicosia , Veroia , Larisa , Kallithea , Helsinki , μιά ζεστή καλημέρα σε όλη την όμορφη Λιδορικιωτοπαρέα , που ..θέριεψε κι’ απλώθηκε σε όλα τα ..μήκη και τα πλάτη , να είστε όλοι σας καλά…

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΣΗΜΕΡΑ  3  ΙΟΥΛΙΟΥ  2009

184η  ΜΕΡΑ  ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ -  27η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ανατολή  ηλίου  6:07’  - δύση  20 : 51’

Υακίνθου μάρτυρος , Ανατολίου Κωνσταντινουπόλεως , Διομήδους .

       Η  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ   ΤΗΣ  ΗΜΕΡΑΣ…

IMG_0006

  Μιά όμορφη Βαρ’σιώτικη γυναικοπαρέα , στην αυλή , επιδίδεται στα..ευγενή καθημερινά..σπορ , μετά..σιωπηλών αμνών και απλωμένων , στα..μανταλάκια , παντελονιών…Η..απέραντη ομορφιά της καθημερινής απλής ζωής , σε όλο της το μεγαλείο…

    …Πουν ‘ τα χρόνια εκείνα τα..παλιά….

 

           ΣΗΜΕΡΑ    ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

   Ζουμπουλία , Ανατόλιος , Υάκυνθος , Υακίνθη , Ιάνθη

  ΣΑΝ    ΣΗΜΕΡΑ…

3 ΙΟΥΛΙΟΥ

· Μνήμη μαρτύρων Υακίνθου από την Καισαρεία, Θεοδότου, Θεοδότης, Διομήδους, Ευλαμπίου, Ασκληπιάδου (108).

324 : Στην μάχη της Αδριανούπολης ο Μέγας Κωνσταντίνος κατατροπώνει τον γαμπρό του Λικίνιο και γίνεται μονοκράτορες της Ανατολής.

1812 : Ο νεομάρτυρας Γεράσιμος από την Ευρυτανία μαρτυρεί στην Κωνσταντινούπολη.

1821 : Ακαρνάνες οπλαρχηγοί αναγκάζουν σε οπισθοχώρηση τον Ισμαήλ Πασά.

1824 : Ο Ελληνικός Στόλος από 16 πολεμικά πλοία και 4 πυρπολικά, υπό τους Μιαούλη και Σαχτούρη, αποβιβάζει στα Ψαρά 1.500 άντρες, οι οποίοι απελευθερώνουν το νησί. Ο Τουρκικός Στόλος, όταν κατάλαβε ότι τα Ψαρά είχαν απελευθερωθεί από τους Έλληνες, τράπηκε σε φυγή. Τα ελληνικά πλοία καταδίωξαν τους Τούρκους και βύθισαν μετά από πεντάωρη ναυμαχία 20 πλοία.

1826 : Ο στρατός του Κιουταχή από 10.000 πεζούς και ιππείς και με 26 πυροβόλα, φτάνει στα Πατήσια της Αθήνας και πολιορκεί την πόλη. Για να βοηθήσει τους πολιορκουμένους που ανέρχονταν σε 1.400 μαχητές υπό το Γ. Καραϊσκάκη, έρχεται στην Αθήνα από τη Σαλαμίνα με 150 άντρες ο Ν. Ζαχαρίτσας.

1896 : Στέλλονται στη Μακεδονία 8 ανταρτικά σώματα με δύναμη 500 ενόπλους από την Εθνική Εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία εκεί επαναστατικών εστιών. Οι Οπλαρχηγοί που ηγήθηκαν στα σώματα αυτά ήταν οι Χρ. Βερβέρας, Παπαδήμας, Λεπενιώτης, Γούλας, Γκρούτας, Αθ. Μπρούφας και άλλοι.

1907 : Τα ανταρτικά σώματα του Ανθυποφαρμακοποιού Τόμπρα και του Ανθυπασπιστή Πλατανιά, προσβάλλουν τη βουλγαρική συμμορία του Κορσάκωφ, που βρισκόταν μέσα στο χώρο Φτελιά των Κορεστίων. Μετά από σκληρή μάχη εξοντώθηκαν 10 κομιτατζήδες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο περιβόητος αρχικομιτατζής Κορσάκωφ.

1921 : Διεξάγονται με επιτυχία σκληροί και αιματηροί αγώνες από τα Α' και Β' Σώματα Στρατού στην περιοχή Τσαούς Τσιφλίκ-ύψ. 1799 (νοτιοδυτικά της Κιουτάχειας), με αποτέλεσμα την απελευθέρωσή τους από τον Ελληνικό Στρατό και τη γενική σύμπτυξη των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή της Κιουτάχειας προς το Δορύλαιο.

1943 : Εκτέλεση 50 Ελλήνων από Γερμανούς στην Θεσσαλονίκη.

 

boskoi_z1

..Κάπου παραπανούλια , σε κάποια Γκιωνοκορφή , η Λιδορικιώτικη τσοπάνικη λεβεντιά , τρώει μιά..χαψιά ψωμί , γιά να ..συνεχίσει τη μέρα του..η..καθημερινότητα , απ’ τη…σερνική μεριά…

Tσοπάνηδες

  Λ’δουρ’κιώτ’ς ..γιουργουποιμήν , βόσκουν τα..πρά’τα , ικεί ..γυρ’βουλιά στ΄ν…Ακρόπουλ’…πιρί του τέλους τ’΄δέκατ’ ένατ’…ιώνα …

   Μιά παρόμοια φωτογραφία , είχε δημοσιεύσει αδέρφια , η εφημερίδα  “ ΕΣΤΙΑ “ των Αθηνών , λίγο μετά τα μισά του 19ου αιώνα , και ο αλησμόνητος Κύρου , έγραφε , αναρωτόμενος : “ Δεν μπορούμε να καταλάβουμε , πως αυτοί οι..άθλιοι οι..Λιδορικιώτες γαλατάδες , καταφέρνουν και κάνουν το ..νερό..γιαούρτι !!!”

      Το ..πιάσατε το..υπονοούμενο , ..αν είναι δυνατόν..!!!

Α..μη το ξεχάσουμε , η κάπα τ’ ..γιουργουποιμήν , απ’ ότι έγραφε η ..λεζάντα , δεν ήταν σχεδιασμένη απ’ τον..Ασλάνη , η τον..Κωστέτσο , όοοχι , ήταν φκιαγμένη στον…αργαλειό , απ’ τ’ν ΤαΪνου..Μάνθα , ιξ..Βιλούχουβου..

        Καλή σας μέρα αδέρφια κι’ αγαπημένοι φίλοι

Η σημερινή σας μέρα να είναι η..καλύτερη (..μέχρι..σήμερα )

           Απ’ το.. “ Λιδωρίκι “..με  αγάπη………..Κ.-

No comments: