12.7.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ....ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

 

DSC00081

  Καλησπέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , άρτι..αφιχθέντες από Κυπαρισσία στο χωριό μας και μπαίνουμε στην κανονική ροή της ΄..επικοινωνίας μας .

   Καλησπέρα σε  Greece , Switzerland , United States , Serbia και τους ξενητεμένους μας ;αλλά και τους φίλους μας τους αγαπημένους σε : Athens , Thessaloniki , Sparti , Zurich , Nea Smirni , Kallithea , Norman , Patrai , Volos , Ioannina , New Belgrade , Nea Ionia Kerkira , Mokena , Iraklion , Kavala , Xanthi , Kozani .

 

12  ΙΟΥΛΙΟΥ  2009 – 193η  ΜΕΡΑ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ – 28η ΕΒΔΟΜΑΔΑ .

Ανατολή  ηλίου  6:12’ – δύση  20 : 48’

      ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ   ΣΗΜΕΡΑ

ΒΕΡΕΝΙΚΗ , ΒΕΡΟΝΙΚΑ , ΒΕΡΑ , σε όσες γιορτάζουν ευχόμαστε χρόνια καλά και πολλά , και σε όσες και όσους έχουν γενέθλια .

· Μνήμη μαρτύρων Πρόκλου και Ιλαρίου από την Άγκυρα (Β' αι.), Ανδρέου, Φαύστου, Μηνά, Ηρακλείου (Δ' αι.).

ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ..

1466 : Ο Βενετός Ναύαρχος Β. Καπέλλο με 2.250 Βενετούς και Έλληνες, αφού αποβιβάστηκε προσωρινά στον Πειραιά, επιτίθεται κατά της Αθήνας και την κυριεύει (με εξαίρεση την οχυρωμένη Ακρόπολη). Αφού πυρπόλησε μερικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και συνέλαβε και 500 Τούρκους αιχμαλώτους αναχώρησε για την Πελοπόννησο.

1470 : Τουρκικός στρατός, υπό το Σουλτάνο Μεχμέτ Β', κυριεύει τη Χαλκίδα, μετά από πολυήμερη πολιορκία και στη συνέχεια ξεσπάει σε τριήμερη άγρια σφαγή των Χριστιανών κατοίκων της.

1715 : Οι Τούρκοι ανακτούν το Άργος από τους Βενετούς.

1878 : Η Αγγλία βάση της μυστικής συνθήκης της Κωνσταντινούπολης (της 4ης Ιουνίου 1878) με την Τουρκία καταλαμβάνει την Κύπρο.

1913 : Αγήματα του Στόλου μας, (αντιτοπριλικά «Σπέτσαι», «Ύδρα» και «Ασπίς»), υπό τον Πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.

Ο Στρατός μας (VII Μεραρχία) απελευθερώνει την Ξάνθη.

1914 : Η Σερβία απευθύνεται στην Ελλάδα και ζητά τη βοήθειά της για την περίπτωση επίθεσης εναντίον της, από την Αυστροουγγαρία και τη Βουλγαρία.

1920 : Τμήματα του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων (Μεραρχία Ξάνθης) μπαίνουν χωρίς να δεχτούν αντίσταση, και καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη. Οι Έλληνες κάτοικοι τα υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

Κατάληψη της Ανατολικής Θράκης. Με εντολή των Συμμάχων η Ελληνική Στρατιά Δ. Θράκης και η Μεραρχία Σμύρνης κάνουν συνδυασμένη επιχείρηση στην Ανατολική Θράκη για να καταστείλουν το Κίνημα του Συνταγματάρχη Τζαφέρ Ταχιάρ που αρνιόταν να δεχτεί τη Συνθήκη του Μούδρου για την Τουρκία. Η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία με την κατάληψη της Αδριανούπολης. Με τη Συνθήκη των Σερβών, που ακολούθησε, ολόκληρη η Θράκη ως τα όρη της Τζάλτζας παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, ενώ η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά κηρύχθηκαν ελεύθερη ζώνη ελεγχόμενη από τους Συμμάχους.

1943 : Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Κανάρης», «Βασίλισσα Όλγα», «Πίνδος» και η κορβέττα «Σαχτούρης», με Κυβερνήτες τους Πλωτάρχες Κ. Δαμηλάτη, Κ.Γ. Μπλέσσα, Δ. Φοίφο, Κ. Νικητιάδη, Αντιπλοίαρχο Μανωλάτο αντίστοιχα, συμμετέχουν στις συμμαχικές αποβατικές επιχειρήσεις στη Σικελία. Το αντιτορπιλικό «Κανάρης» εισπλέει πρώτο στο λιμάνι της Αυγούστας.

1944 : Η Μάχη της Αμφιλοχίας, είναι από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση Ελλήνων ανταρτών κατά των Γερμανών. Άρχισε το βράδυ στις 12-7-44 και τελείωσε στις 14-7-44. Διεξάχθηκε μέσα στο γεωγραφικό χώρο Ριβιό-Μοναστηράκι-Βόνιτσα_Αμφιλοχία-Κρίκελο-Άρτα, με κύρια προσπάθεια την κατάληψη της Αμφιλοχίας. Οι απώλειες, μόνο μέσα στην Αμφιλοχία, ήταν για τους Γερμανούς νεκροί 180, τραυματίες 80, αιχμάλωτοι 38. Για τους αντάρτες οι απώλειες ήταν νεκροί 26 και τραυματίες 54. Οι αντάρτες πήραν πολλά λάφυρα από τους Γερμανούς (τυφέκια 250, φυσίγγια 45.000, 5.000 νάρκες, 3 αυτοκίνητα, 96 άλογα, 4 πυροβόλα κλπ.). Η επιχείρηση αυτή στέφθηκε από επιτυχία.

1958 : Στο χωριό Σιάτος, της Κύπρου τουρκικό λεωφορείο πέφτει σε ενέδρα της ΕΟΚΑ. 5 Τούρκοι έχασαν την ζωή τους και τραυματίσθηκε ένας.

                Η  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ   ΤΗΣ  ΗΜΕΡΑΣ..

25-3-2009 Παρέλαση κλπ. 005

  Οι μικροί μας τσολιάδες , στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2009 . 

    Θα κάνουμε το συνηθισμένο μας διάλειμμα και τα ..ματαξαναλέμε……Κ.-

No comments: