21.11.10

ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ ΣΤΟ..ΒΕΛΟΥΧΟΒΟ ...

 

            ΕΝΑ  ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ  ΤΑΞΙΔΙ  ΣΤΟ  ΧΡΟΝΟ...

 

150

   Προσέξτε , αγαπημένοι μας φίλοι , την ημερομηνία που είναι γραμμένη στο δελτίο καταγραφής αρχαιολογικών ευρημάτων , στις ανασκαφές της Καλλίπολης , 3 - 8 - 1979 , λίγο , δηλαδή , πριν να κατακλυσθεί το Βελούχοβο απ' τα νερά της λίμνης του Μόρνου .

   Ένα υπέροχο θαμμένο κόσμο αποκάλυψαν οι ανασκαφές που έγιναν , βιαστικά , μετά από πιέσεις εφημερίδων και Δωριέων , στο Βελούχοβο , το Κάλλιο , στην περιοχή που παλιά ήταν η αρχαία Καλλίπολη .

   Χιλιάδες τα ευρήματα , τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο Άμφισσας , μα ακόμα περισσότερα αυτά που δεν πρόλαβαν να αποκαλυφθούν και έμειναν στον πάτο της λίμνης , μαζί με το παραδεισένιο  Κάλλιο ...

61

57

59 

60

62

 

74

 

78

85

 

89

 

107

122

 

123

   Όσο όμως κράταγαν οι ανασκαφές , ένα κρυφό δράμα παιζόταν στο Βελούχοβο , φαρμακωμένοι οι Βελουχοβιώτες , έβλεπαν να πλησιάζει το τέλος του πανέμορφου χωριού τους , έσβηνε ο Δωρικός παράδεισος , το όνειρο ολόκληρης της Ρούμελης , το καταπράσινο παραδεισένιο χωριό...

65

 

 

12

  Το  " κεντρικό " μαγαζί του Βελουχιού , του Χρήστου Σίδερη , εδώ μαζεύονται οι Βελουχοβιώτες και λένε τα βάσανά τους , κουβεντιάζοντας για το μέλλον τους .

141

   ..κι' όταν περνούσε η ώρα και σκοτείνιαζε , η ξαδέρφη η Ιουλία , φρόντιζε για το άναμμα του " Λουξ " , αφού ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπήρχε . Εδώ , στην αυλή του μαγαζιού γινόταν το δεκαπενταύγουστο το καλύτερο πανηγύρι της Δωρίδας , αλλά γι' αυτά θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή..

 

17

  Εδώ , ο άλλος αγαπημένος ξάδερφος Γιώργος Σίδερης , ο Αγροφύλακας , όπως πολλοί τον ήξεραν και δίπλα του , μάλλον , μια Σεπετζοπούλα .

23

  Όσο περνάει η ώρα , μαζεύεται κόσμος , απ' τους λίγους που έχουν απομείνει στο Βελούχοβο /

13

   Ο καταστηματάρχης , Χρήστος Σίδερης με κάποι Βελουχοβιώτη .

21

   Μια όμορφη άποψη του Βελουχιού .

22

   Τα πολλά νερά του χωριού , βόηθαγαν να υπάρχει ολοχρονίς πράσιο παντού ...

 

29

   ...Τελευταίες μέρες και για την κατσαρόλα , σε λίγο θα ξεχαστεί παραπεταμένη , κι' αυτή κι' πυροστιά κι' ο φούρνος , στα βάθια της λίμνης ή στην πραμάτεια κάποιου περαστικού γύφτου ..παλιατζή...όνειρα , και παλιά σπιτικά είδη ..στον πάτο της λίμνης ...

       Καλό  σας  βράδυ .....Κ.-

No comments: