30.11.10

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ...

 

Τριγμοί στην κοινωνική συνοχή

 

Κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους πέντε Έλληνες

 

(Φωτογραφία:  Τα Νέα )

Αθήνα

«Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «Μαζί ενάντια στη φτώχεια» που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο στο πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας».
Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.
Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.
Στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι και το ότι τα τελευταία χρόνια η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια. Ενδεικτικό είναι ότι ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του από την τράπεζα.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας ασκεί την πολιτική του, τη στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
«Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες» είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνική συνοχή ούτε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δημοκρατία και η οικονομία σε μια κοινωνία κομμένη στα δύο» τόνισε η Λούκα Κατσέλη.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που εξετάζει πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχιας και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και πριν από την οικονομική ύφεση, όπως οι οροθετικοί οι τοξικομανείς οι άνεργοι και οι μετανάστες.
Εργαζόμενοι μεν, φτωχοί δε
«Τα τελευταία, χρόνια, η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια, η οποία σήμερα δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους όπως και τους συνταξιούχους», ανέφερε η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Στάβυ Σαλουφάκου, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το σχέδιο δράσης του ΕΚΑ «Φτώχεια και Εργασία: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010».
«Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών» τόνισε η κυρία Σαλουφάκου και απέδωσε το φαινόμενο στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μείωση των αμοιβών και την αύξηση της φορολογίας.
«Δημιουργείται ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά την κοινωνία μας συνολικά» είπε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των οφειλών των εργαζομένων που μειώθηκαν οι αμοιβές τους προς τις τράπεζες.
«Ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του και τρεις στους επτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις» είπε η Στ.Σαλουφάκου σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι και η παρέμβαση προς την πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών.
Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το 1995 έως το 2008 για τη φτώχεια ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 16% έως 17% ο ελληνικός είναι 21% έως 23% επεσήμανε ο Χρίστος Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Κατά τα τελευταία 15 χρόνια η φτώχια την Ελλάδα έχει αυξηθεί παρά την αύξηση των δαπανών για την καταπολέμησή της, προσέθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Στα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη σε βάθος κατανόηση της διασύνδεσης της φτώχιας με την εργασία και την ανάπτυξη ικανοτήτων δικτύωσης Συνεργασίας και Συντονισμού των Δράσεων των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση του προβλήματος αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού ΚΕΚ Αθηνών και Νομαρχιακός Σύμβουλος Νομαρχίας Αθήνας Γιώργος Καστρινάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Γιάννης Παπαδημητρίου.
Το Σχέδιο Δράσης του ΕΚΑ περιλαμβάνει πλέγμα ενεργειών για την αποτύπωση και ανάλυση του φαινομένου της φτώχειας στον αστικό χώρο, καθώς και διευρυμένο δίκτυο υποστηρικτικών υπηρεσιών που αφορούν στην πληροφόρηση, τη συμβουλευτική, την κατοχύρωση και διεκδίκηση δικαιωμάτων, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας.
Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου
Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη «κοινωνικά» αίτια της φτώχειας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η «κληρονομική φτώχεια».
Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%), πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια.
Το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Το 87% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η φτώχεια αποτελεί εμπόδιο για αξιοπρεπή στέγαση, οκτώ στους δέκα ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα 74% ότι μειώνει τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας.
Επίσης το 89% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για καταπολέμηση της φτώχειας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Από κόσκινο χιλιάδες υπηρεσιακοί φάκελοι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Από «κόσκινο» θα περάσουν χιλιάδες υπηρεσιακοί φάκελοι, καθώς όπως φαίνεται πολλοί εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα δήλωναν ψευδή στοιχεία, αναφορικά κυρίως με την εκπαιδευτική βαθμίδα τους, προκειμένου να «τσεπώνουν» τα αντίστοιχα επιδόματα.
Για παράδειγμα εντοπίστηκαν από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της απογραφής πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, που εισέπρατταν επίδομα πτυχίου, δηλαδή ότι ανήκαν στην κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) ενώ στη σχετική φόρμα, εμφανίζονταν ως απόφοιτοι Λυκείου ή του παλαιότερου εξατάξιου Γυμνασίου.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και με το πλήθος των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας (ιδιαίτερα των Lower) που η δήλωσή τους αυξάνει το τελικό ύψος των αποδοχών ενός υπαλλήλου.
Πάντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες βρέθηκαν και υπάλληλοι που είχαν θητεύσει σε θέσεις προϊσταμένων και συνέχιζαν να παίρνουν το προβλεπόμενο επίδομα, ενώ αρκετό καιρό δεν ασκούν τα καθήκοντα αυτά.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί τελεσίδικα ότι το παραπάνω προσωπικό κατέθεσε είτε πλαστούς τίτλους σπουδών είτε υπέβαλλε «μαϊμού» δήλωση τότε θ’ απαιτηθεί, σε πρώτη φάση, η επιστροφή των αναλογούντων ποσών και στη συνέχεια θα κινηθεί εναντίον τους ποινική και πειθαρχική διαδικασία.
Εμφαση, κατά την ανάλυση των στοιχείων της απογραφής θα δοθεί και στα επιδόματα που δεν δικαιολογούνται από τις σχετικές διατάξεις και στις πλασματικές υπερωρίες, που πολλές φορές φτάνουν στο μισό του βασικού μισθού.
Πολλά «λαβράκια» θα βγουν και από την πλήρη επέκταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) σε όλο το φάσμα του ελληνικού Δημοσίου.
Μέχρι στιγμής μέσω της ΕΑΠ πληρώνονται 202.000 υπάλληλοι, οι οποίοι, θα φτάσουν τους 400.000 στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 360.000 με την έλευση του νέου χρόνου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ένταξη στο σύστημα και των υπαλλήλων των δήμων και των ΝΠΔΔ, όπου οι αμοιβές σε αρκετές περιπτώσεις κρίνονται υπέρογκες σε σχέση με τα τυπικά προσόντα των εργαζομένων.
Όπως π.χ. καθαρίστρια να λαμβάνει μηνιαίο μισθό που ξεπερνά το πλαφόν των 5.981 ευρώ, όταν ο υπηρεσιακός προϊστάμενός της δεν παίρνει ούτε τα μισά!

 

Κύμα πρόωρων αποχωρήσεων στις ΔΕΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

ΩΑ ΚΚώστα  Κατίκου


Κύμα πρόωρων αποχωρήσεων από τις ΔΕΚΟ προκαλεί η νέα επιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε αυτή ειδικά την κατηγορία εργαζομένων, με στόχο να μειωθούν οι σπατάλες και οι δυσβάσταχτες για τις σημερινές συνθήκες αμοιβές τους.
Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι -κυρίως γυναίκες- που ετοιμάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, ακριβώς για να γλιτώσουν από το "ψαλίδι" κυβέρνησης και τρόικας που είναι έτοιμο να κόψει 800 εκατ. ευρώ το 2011 από τους μισθούς και τα επιδόματα 23.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Οι περικοπές μισθών θα φτάνουν έως και 40% και μπροστά σε αυτή την αναπόδραστη εξέλιξη, οι εργαζόμενοι φεύγουν μόνοι τους από τις ΔΕΚΟ για να γλιτώσουν τη μείωση μισθών, τις υποχρεωτικές μετατάξεις, αλλά και τη σύνταξή τους από το "δρεπανηφόρο μνημόνιο".
Στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και στον ΟΣΕ, όπως και τη ΔΕΗ, οι αιτήσεις παραίτησης είναι αυξημένες και υπολογίζεται ότι σε όλες (και τις 52) ΔΕΚΟ θα ξεπεράσουν τις 2.000 μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Οι λόγοι που οδηγούν τους υπαλλήλους στην πόρτα της εξόδου για τη σύνταξη είναι οι εξής τρεις:
1. Κατοχυρώνουν τον υπολογισμό της σύνταξής τους με βάση τις σημερινές τους αποδοχές, ενώ με μια -βέβαιη- μείωση μισθού έως 40% από το 2011, η σύνταξη που θα πάρουν θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη σημερινή, αφού λαμβάνεται υπόψη ο μισθός του τελευταίου μήνα. Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός του α’ εξαμήνου του 2010 στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν 22.427 ευρώ (44.854 ευρώ το χρόνο). Μια μείωση της τάξης του 40% θα κατέβαζε το μισθό του εξαμήνου στα 13.500 ευρώ και του έτους στα 27.000 ευρώ. Η διαφορά σύνταξης με μισθό 44.854 ευρώ και με 27.000 ευρώ είναι πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό οι υπάλληλοι φεύγουν πριν τους απολύσουν ή τους μετατάξουν εντός του 2011!
2. Δεν θα έχουν περικοπή σύνταξης 6% το χρόνο αν φύγουν με μειωμένη, αλλά 4,5%, αφού η αυξημένη ποινή λόγω πρόωρης εξόδου θα ισχύσει από την 1-1-2011.
3. Κατοχυρώνουν επίσης ευνοϊκό τρόπο υπολογισμού της επικουρικής τους σύνταξης, υπό την αίρεση ότι εδώ μπορεί να γίνει περικοπή και μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Με τα δεδομένα αυτά στο τραπέζι, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και βλέπουν ότι είναι λιγότερο χαμένοι αν φύγουν πριν έρθει το 2011.

adesmeytos

 

 

Τα σκουπίδια, μια πάγια και διαρκής ανάγκη

ΜΠΟΡΕΙ η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων να έληξε την περασμένη Τετάρτη, αλλά τα βουνά των σκουπιδιών στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές του Λεκανοπεδίου παραμένουν στις θέσεις τους.

Τα αυτοκίνητα της καθαριότητας φορτώνουν, αλλά δεν μπορούν να αδειάσουν στη χωματερή των Ανω Λιοσίων ή αδειάζουν με ρυθμό χελώνας.

ΕΝΑ άλυτο επί χρόνια πρόβλημα με τους συμβασιούχους του Δημοσίου, το οποίο όλοι γνωρίζουν, αλλά ουδείς φρόντισε να αντιμετωπίσει, δεν επιτρέπει σήμερα να λειτουργήσει κανονικά η χωματερή και να αρχίσει να απαλλάσσεται η πρωτεύουσα από τα σκουπίδια της. Ή τουλάχιστον έτσι λένε όσοι διαχειρίζονται το χώρο της χωματερής.

ΟΛΟ το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα να συνεχίσουν να παραμένουν στις θέσεις τους εκατό εργαζόμενοι με σύμβαση έργου. Μόλις αυτοί σταμάτησαν να εργάζονται, η χωματερή έπαθε ένα είδος μπλακ άουτ. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι -και κυρίως οι μόνιμοι- στάθηκε αδύνατο να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς τη λειτουργία της. Τα απορριμματοφόρα άρχισαν να συνωστίζονται έξω από τη χωματερή, περιμένοντας πολλές ώρες για να αδειάσουν. Ετσι, από τους 7.000 έως 9.000 τόνους που μαζεύονται υπό κανονικές συνθήκες από τους δρόμους του Λεκανοπεδίου, τώρα η χωματερή μετά βίας μπορεί να υποδεχθεί 4.000 τόνους.

ΑΝ υπολογιστεί και ο όγκος που είχε συσσωρευθεί από την πενθήμερη απεργία, το αδιέξοδο είναι ορατό. Και όχι μόνο. Το νιώθουν -και το... μυρίζουν- οι Αθηναίοι σε όλες τις γειτονιές, μπροστά στις εισόδους των σπιτιών τους. Χωρίς να ξέρουν πότε θα απαλλαγούν από αυτές τις ευχάριστες μυρωδιές.

ΕΝ τω μεταξύ από την πλευρά των παντός είδους αρμοδίων δεν εκπέμπεται κανένα μήνυμα που να οδηγεί σε λύση του προβλήματος. Ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη συλλογή των σκουπιδιών. Η απερχόμενη διοίκηση του Συνδέσμου, που διαχειρίζεται τη χωματερή, παραπέμπει στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τους συμβασιούχους. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε, αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους (ο Σύνδεσμος, οι εργαζόμενοι) δεν τον είχε ενοχλήσει.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, φυσικά, για θέατρο του παραλόγου. Αν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη χωματερή εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ποιος ο λόγος να παραμένουν συμβασιούχοι; Ομως, πριν βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα, είναι δυνατόν να έχει η πρωτεύουσα αυτή την τριτοκοσμική όψη; Οι εκατό εργαζόμενοι που λείπουν δεν μπορούν να αναπληρωθούν από μονίμους; Ο Σύνδεσμος, ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης, τα συναρμόδια υπουργεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης;

ΕΚΤΟΣ αν όλοι αυτοί περιμένουν την 1η Ιανουαρίου του 2011, όταν θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, για να αρχίσουν τη θητεία τους με μια... μεγάλη επιτυχία: να μαζέψουν, τότε, τα σκουπίδια.

Ελευθεροτυπία

No comments: