24.11.10

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ..ΠΕΤΑΧΤΑ..

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

 

Οι αλλαγές που υποδεικνύονται από την τρόικα, το πρόσθετο πακέτο μέτρων 27,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 - 2014, η πιθανότητα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η ανησυχία της Γερμανίδας καγκελαρίου για το ευρώ και η παράταση προθεσμίας για τους ημιυπαίθριους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπουλντόζα σε Υγεία, ΔΕΚΟ".
   Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τη μέθοδο του μαστιγίου και του καρότου προωθείται το -κατά κοινή ομολογία κυβέρνησης και τρόικας- οδυνηρότερο πακέτο μέτρων, αξίας 27,9 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2011-2014. Βασίζεται στην εκ βάθρων αναδόμηση του κράτους, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, σε αιματηρές περικοπές στο σύστημα Υγείας, βαθιές τομές στις ΔΕΚΟ και στον τρόπο που λειτουργεί στο Δημόσιο".

Η ΑΥΓΗ: "Σβήνουν δικαιώματα, βυθίζουν τη χώρα στο σκοτάδι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, λεπτομερείς αναφορές και συγκεκριμένα μέτρα ανά τομέα, απαιτεί η τρόικα από την κυβέρνηση έως τον Μάρτιο, θέτοντας εμμέσως υπό αμφισβήτηση την τέταρτη δόση, ενώ άνοιξε και επισήμως το θέμα της ενδεχόμενης επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβερνητικές παλινωδίες για τις απολύσεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "να κρατήσει ισορροπίες, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τις εξελίξεις στο δημόσιο τομέα, που φέρνουν οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ζητάει από τον Γιώργο να διώξει 5 υπουργούς που διαφωνούν με το Μνημόνιο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με τελεσίγραφο - βόμβα προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Στρος Καν, απειλεί με μπλοκάρισμα της τέταρτης δόσης του δανείου της Τρόικας. Εάν το Μαξίμου δεν καρατομήσει ως το τέλος της εβδομάδας πέντε τουλάχιστον υπουργούς της κυβέρνησης".
ΕΘΝΟΣ: "Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μειώσεις - σοκ στους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα επιφέρει η επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων. Μέχρι και 26% μπορεί να φθάσει το «ψαλίδισμα» των αποδοχών στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις με το κατώτατο όριο της Εθνικής σύμβασης της ΓΣΕΕ".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ισλαμική απειλή κατά της «Ε.Ω.».
Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι Ελληνες αναγνωρίζουν τον Μωαμεθανισμό ως Θρησκεία αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν τον αποδέχονται. Οπου υπάρχουν Ελληνες Μουσουλμάνοι ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά καθήκοντα. Στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκεία και ως εκ τούτου σεβασμός όλων των επισήμων Θρησκειών και Δογμάτων. Απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και φυσικά η επιβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων σε άτομα άλλης θρησκείας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αποκαλύψεις-σοκ για την οικονομία και προτάσεις σωτηρίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποκρύψαμε από τον λαό ότι: 1ον) Η χώρα από τον περασμένο Μάιο τελεί υπό καθεστώς χρεοστασίου και τώρα το δίλημμα είναι αν καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι. 2ον) Η χώρα τελεί υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και όχι υπό απλή επιτήρηση. Προτείνει εκλογές για την έγκριση πενταετούς προγράμματος εθνικής σωτηρίας και αναγεννήσεως της χώρας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "12 βίαιες ανατροπές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μειώσεις μισθών 10% έως 20% τον ιδιωτικό τομέα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις για παλαιούς και νέους εργαζόμενους. Ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις και ριζική αναθεώρηση στα Βαρέα".
ΕΣΤΙΑ: "Τελευταία ευκαιρία για την οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα μέτρα που ανεκοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» είναι η τελευταία ευκαιρία για την οικονομία. Από την εφαρμογή τους θα εξαρτηθούν τα πάντα".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κραχ στην κοινωνία".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέτρα-σοκ ύψους 13 δισ. ευρώ επιφέρει το Μνημόνιο Νο3, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν κρυφή ατζέντα που θα εφαρμοστεί μέχρι τον Φεβρουάριο, και θα προκαλέσει σπιράλ βαθιάς ύφεσης. Εν τω μεταξύ, ο κοινωνικός ιστός δοκιμάζεται σκληρά καθώς στην ανεργία προστίθεται και ο εφιάλτης της μείωσης των μισθών από την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι δέκα όροι της τρόικας για τη δόση του Μαρτίου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα έδωσε χθες η τρόικα και ταυτόχρονα έθεσε δέκα όρους από την εκπλήρωση των οποίων θα εξαρτηθεί η χορήγηση της τέταρτης δόσης τον ερχόμενη Μάρτιο".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Το απόρρητο έγγραφο της χρεοκοπίας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "προωθεί από τώρα μηχανισμό στήριξης για μετά το 2013, που όμως δε θα δίνει διέξοδο στην οικονομία μας. Στόχος της Γερμανίας είναι να επιβάλλει σε όλες τις χώρες που θέλουν διάσωση δυσβάστακτους όρους και επιτόκια, που αντί να βοηθούν τις υποδουλώνουν".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Προσδοκίες για 7 δισ. από τα «ασημικά».
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αγώνας δρόμου για την καταβολή της επόμενης δόσης ξεκινά αμέσως μόλις εξασφαλίσθηκε η τρίτη δόση. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ, στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αλλά και στην ευελιξία στην αγορά εργασίας χωρίς ...αδικαιολόγητες εξαιρέσεις".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τώρα κοινό μέτωπο πάλης κόντρα στον αντιλαϊκό πόλεμο κυβέρνησης - τρόικας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κυβέρνηση και τρόικα κλιμακώνουν τον πόλεμο των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, των μικρών εμπόρων και των βιοτεχνών, των φτωχών αγροτών".
ΤΑ ΝΕΑ: "10 εντολές για 100 ημέρες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η εκτέλεση του Μνημονίου κατά την κρίση της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας άναψαν μεν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου, αλλά με «Δέκα Εντολές» κατέστησαν σαφές ότι για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ του Μαρτίου απαιτείται απότομη επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων στην ελληνική οικονομία".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τρίμηνο-«φωτιά» με 10 μάξι ανατροπές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τρεις μήνες-«φωτιά» περιμένουν την κυβέρνηση καθώς ως τον Φεβρουάριο πρέπει να υλοποιήσει 10 μεγάλες αλλαγές κόντρα σε «οργανωμένα συμφέροντα»".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ψαλίδισμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε αγορές παρέχει το ΔΝΤ".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την ετοιμότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιμήκυνση ή ακόμη και αναχρηματοδότηση του δανείου των110 δισ. ευρώ επισήμανε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην τρόικα Π. Τόμσεν, προσφέροντας «ασπίδα» στην Ελλάδα απέναντι στις αγορές".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τρίμηνη δοκιμασία για την 4η δόση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "«Είστε σε καλό δρόμο, αλλά η τέταρτη δόση δεν είναι δεδομένη», λέει η τρόικα. «Υπάρχει έλλειψη συντονισμού στην Αθήνα». «Κάποιοι υπουργοί δεν έχουν κατανοήσει ότι το Μνημόνιο ισχύει στο ακέραιο»".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ο δεκάλογος της δ' δόσης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με σαφώς λιγότερα εύσημα σε σχέση με αυτά που δόθηκαν κατά την έγκριση της δεύτερης δόσης, οι επικεφαλής της τρόικας άναψαν χθες το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης, με το ενδιαφέρον -ωστόσο- να εστιάζεται στον δεκάλογο των δεσμεύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για την καταβολή της κρίσιμης τέταρτης δόσης, τον προσεχή Μάρτιο".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "«Ευκολίες» για το δάνειο προτείνουν οι ελεγκτές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, είτε παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ είτε μέσω παροχής συμπληρωματικών δανείων, άφησαν ανοικτό χθες τα μέλη της τρόικας, εάν η Ελλάδα δυσκολευτεί στην αποπληρωμή των χρεολυσίων".

Ελευθεροτυπία

No comments: