30.11.10

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ..

 

   Πολλές φορές , αγαπημένοι μου φίλοι , έχουμε ασχοληθεί με " κομμάτια " του χωριού μας , που εντελώς..τελείως..περίεργα , χάθηκαν ή...μεταλλάχθηκαν , άλλα έγιναν...αυλές σπιτιών , άλλα δρόμοι ιδιωτικοί και άλλα μαντριά κ.δ.σ ( Και Δεν Συμμαζεύεται ) , άλλα δε εγκαταλειμμένα στην τύχη τους , έχουν πνιγεί στους θάμνους και τα αγριόχορτα, με αποτέλεσμα να μην διακρίνοντα καν ...

    Παρότι λοιπόν , διαμαρτυρηθήκαμε , για την κατάσταση , δεν βρήκαμε καμιά ανταπόκριση , και δεν θα τό 'λεγα και ..παράδοξο αυτό , αφού η Λιδωρικιώτικη εκπροσώπηση σο Δήμο μας , ήταν από...ανύπαρκτη ως..υποτυπώδης , και αυτό προκύπτει , όχι μόνο απ' τα ..μονοπάτια κλπ , αλλά από πολλά και διάφορα , και ήταν κοινό μυστικό...

   Το κακό όμως είναι πως και στο καινούριο Δημοτικό Συμβούλιο , δεν υπάρχει Λιδορικιώτικη εκπροσώπηση , με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται , και βέβαια σ' αυτό φταίμε εμείς , αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα , αλλά όχι της στιγμής , ύστερα , δεν μπορούμε να προδικάσουμε την πολιτική που θα ακολουθήσει η καινούρια Δημοτική αρχή , κάτι βέβαια που σύντομα θα φανεί..

   Αναδημοσιεύουμε , ένα , απ' τα πολλά σχετικά σχόλιά μας , συμληρώνοντας πως στα αναφερόμενα μονοπάτια , θα πρέπει να προστεθούν και άλλα , με κυριότερο , ένα μονοπάτι που ξεκινάει απ' το Σερεντέλη και φτάνει στον Παλιόραγκο , βέβαια τώρα είναι κλεισμένο από θαμνους κι' αγριόχορτα , αν καθαρισθεί όμως θα γίνει ένας υπέροχος χώρος περιπάτου , ακόμα και με ποδήλατο .

   Επειδή δε στο παρακάτω σχόλιο , αναφερόμαστε και στην , υπό κατασκεύην τότε , βρυσούλα τη Βουλωμένη , όπως οι νεο..Λιδορικιώτες τη λένε , σας δίνουμε και μια φωτογραφία απ' το..αλβανιζέ ..κατασκεύασμα των αρμοδιοϋπευθύνων , που για ..τους γνωστούς λόγους , γκρέμισαν τις παλιές λιθόχτιστες πανέμορφες βρύσες , και φκιάξαν , όλα αυτά τα...κατασκευάσματα , που και καμιά σχέση δεν έχουν με το Λιδορικιώτικο περιβάλλον , και την παράδοσή μας , αλλά και είναι...Πανελληνίως πανομοιότυπα , φαίνεται , με παρόμοια γειτονικής Βαλκανικής χώρας , την τεχνοτροπία και το στυλ , της οποίας μετέφεραν εδώ οι μετανάστες της ..δείτε...

Βρυσούλα 13-7-2009 002

   Τέλος πάντων , πολλά τα στραβώς ..γινομένα , αλλά υπάρχουν και πολλά σχετικά αναπάντητα ερωτήματα , π,χ . για ποιό λόγο γκρεμίστηκε η παμπάλαια πέτρινη βρυσούλα , και μάλιστα ΧΩΡΙΣ  ΚΑΜΙΑ  ΣΧΕΤΙΚΗ  ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ  ΤΟΠΙΚΟΥ ( άλλη πληγή αυτή ) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ , όπως έπρεπε ; Και ακόμα , αφού είχαν σκοπό να την...ματαξαναχτίσουν ( ...γκρεμίζουμε για να..χτίζουμε ) γιατί δεν έβαλαν τα παλιά αγκωνάρια και το πελεκητό πέτρινο παλιό καλάνι που υπήρχε , αλλά τα εξαφάνισαν και στη θέση τους παρουσίασαν την ..αλβανόμαντρα νε το .." καθίκι " για κάλανο , γιατί ; Κι κάτι ακόμα , ΤΙ  ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΓΚΩΝΆΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΑΝΟΣ , ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ; Κυκλοφορούν φυσικά , πολλές και διάφορες φήμες , αλλά...

 

28.5.09

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ..

   Το αποψινό μας σχόλιο αδέρφια , απευθύνεται σε όλους τους χωριανούς μας , αλλά κυρίως στους..Λιδορικιώτες  - Λιδορικιώτες , και αναφέρομαι φυσικά , σε όσους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο χωριό μας .

  Όοοοχι , μη βιασθείτε κάποιοι να μου ..καταλογίσετε ..ρατσιστική διάθεση , όχι , και θα καταλάβετε στη συνέχεια , πως δεν είναι ρατσιστική η πρόθεσή μου αλλά απλώς ..πραγματιστική .

   Θυμάστε που πριν 2-3 χρόνια , ξυπνήσαμε ένα πρωί και διαπιστώσαμε πως η βρυσούλα μας , εκεί κάτω στο ..σκατόρεμα , η Βουλωμένη ντε , είχε εξαφανισθεί ως διά μαγείας , τώρα , μετά από τόσο καιρό , αποκαθίσταται , αφού το ‘παμε και το ξανάπαμε , και το..ματαξανάπαμε , πολλάκις , ε λοιπόν δεν είδαμε κανένα απ’ τους..όψιμους χωριανούς μας να νοιαστεί γι’ αυτό , και θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε φυσικό , γιατί δεν ήταν τίποτα γι’ αυτούς , δεν τους θύμιζε τίποτα , όπως δεν τους θύμιζαν και άλλα.. μνημεία του χωριού μας , βρύσες κλπ , που τα ..υποκατέστησαν όχι και με τον καλύτερο τρόπο …

   Από διετίας και πλέον , αδέρφια , φωνάζουμε και ξαναφωνάζουμε , πως κατά τρόπο..περίεργο , έχουν εξαφανισθεί πολλά Λιδορικιώτικά μονοπάτια , τώρα το πως και το ..γιατί , δεν μπορούμε να το απαντήσουμε , αλλά πιστεύουμε πως είναι θέμα του Δήμου μας , να περιφρουρήσει , από..καταπατήσεις κλπ ενέργειες δημοτικούς χώρους , που σημειωτέον είναι σε καίρια σημεία , και κάποτε εξυπηρετούσαν ανάγκες επιτακτικές .

   Και σήμερα όμως , όλα αυτά τα..χαμένα μονοπάτια , είναι εξαιρετικά χρήσιμα , αφού όλα είχαν το σκοπό τους και θα εξυπηρετούσαν περιπάτους προς τη λίμνη και όχι μόνο , αλλά με το φράξιμο μερικών μονοπατιών , έχει αποκλεισθεί πιά η πρόσβαση προς κάποια σημεία .

   Πρώτο και καλύτερο , απωλεσθέν..μονοπάτιον , είναι αυτό που ξεκίναγε απ΄τη Βουλωμένη , ακολουθώντας την αριστερή ..όχθη του σκατορέματος και περνώντας απ’ τον Κούστη , έβγαζε στα , τότε , αμπέλια μας , και μετά..στη ..λίμνη , και ήταν στρωμένο με πέτρες , αυτό όμως εγκαταλείφθηκε στην τύχη του , σε κάποια σημεία έχει..εξαφανισθεί και σε κάποια άλλα , είναι…φραγμένο !!!

28-5  Μονοπάτια 006

28-5  Μονοπάτια 002

Δείτε στο μέσο της φωτογραφίας , είναι ..ολοφάνερη η μάντρα του μονοπατιού .

28-5  Μονοπάτια 007

28-5  Μονοπάτια 009

Και προχωρώντας πιό κάτω , είναι ολοφάνερο το …εξαφανισθέν σοκάκιον , βέβαια σε αθλία κατάσταση βρίσκεται και η βρύση στον Κούστη , αλλά δυστυχώς , είναι δύσκολη η πρόσβαση σ’ αυτή και γι’ αυτό δεν έχουμε και φωτογραφίες .

   Βέβαια , θα πρέπει να τονίσουμε εδώ , πως και μέσα στο χωριό , κεντρικά σοκάκια , έχουν …αλλοιωθεί περιέργως , σε σχέση με τον παλιό καλό καιρό , κάποια μάλιστα , παραέχουν…μαζέψει , ίσως απ’ την …υγρασία , και άλλα έχουν χαθεί η..φραχθεί , π.χ , δίπλα στο Αρπαλέϊκο σπίτι , υπήρχε , και υπάρχει ακόμα αλλά δεν μπορεί κανείς να το περάσει , ένα σοκάκι που κατέβαινε στο , κάτω δρόμο , δείτε το..

20-5 016

Πιό κάτω , ακριβώς κάτω απ’ το Θωμοκωστέϊκο υπήρχε μονοπάτι που πέναγε απέναντι στο άλλο που πήγαινε στον Κούστη , κι’αυτό κλειστό και ..αδιάβατο..

28-5  Μονοπάτια 010

και μάλιστα ..φραγμένο , το από ποιόν και γιατί ..άγνωστο…

28-5  Μονοπάτια 011

Να αδέρφια και η συνέχειά του , μετά το φράγμα του..δρόμου..

   Το αποτέλεσμα φυσικά είναι πως έχει …αποκλεισθεί η πρόσβαση προς το ..χαμένο κεντρικό μονοπάτι που πάει στον Κούστη , το γιατί βέβαια είναι θέμα όλων μας , όλων των Λιδορικιωτών , αλλά κυρίως των αρμοδίων του Δήμου μας ..

28-5  Μονοπάτια 001

Βέβαια , υπάρχει και κάποιο θετικό , το βλέπετε , είναι η ..προεργασία , γιά να γίνει η βρυσούλα , που γκρεμίστηκε πριν από χρόνια , ασκόπως…

   Τελειώνοντας την περιήγησή μας στα..χαμένα μονοπάτια , θα προτείναμε , να προσεχθεί αυτό το κομμάτι του χωριού μας , γιατί αν βελτειωθεί και περιποιηθεί , θα είναι..ειδυλλιακό…

    Καλό  σας  βράδυ , να περνάτε  καλά.....Κ.-

No comments: