17.11.10

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ..

 

30-6-1902

  Το Λιδορίκι  στην παλιότερη φωτογραφία που υπάρχει , ημερομηνία : 30  Ιουνίου 1902  !

   Με τον " Καλλικρατικό " Δήμο Δωρίδας , που ξεκινάει τη..." ζωή " του την 1-1-2011 , κλείνει ο κύκλος 12 και πλέον αιώνων ζωής του Λιδορικιού  μας , που πέρασε μέσα από θύελλες και καταιγίδες και κατάφερε τελικά να σταθεί όρθιο .

   Δεν ήταν πάντα ρόδινα τα πράγματα ΄για το χωριό μας , ακόμα και΄τώρα με τον Καλλικράτη , κάποιοι προσπάθησαν να μας.." εξαφανίσουν " - ο σοφός λαός μας το 'χει πει κατακάθαρα : " Το καρποφόρο δέντρο πετροβολάνε " , και είναι γνωστό σε όλους πως μετά την κατασκευή του φράγματος και τη δημιουργία της λίμνης , το χωριό μας πέρασε " δύσκολα χρόνια " , αλλά και πάλι τα κατάφερε , όπως τα κατάφερε και μετά το ολοκαύτωμά του το 1944 .

   Στους 12 αιώνες λοιπόν ιστορίας του , έζησε δόξες μα και συμφορές , δυστυχίες , έγραψε τη δική του ιστορία στο Ρουμελιώτικο χώρο και κυρίως στο Δωρικό , αφού πάντα ήταν η σημαία της Δωρίδας και το στήριγμά της .

   Με το κλεισιμο λοιπόν αυτού του κύκλου , ανοίγεται μια καινούρια σελίδα στην Δωρική ιστορία , στην οποία και πάλι το Λιδορίκι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο , και αν τελικά τα Καλλικρατικά πράγματα πάνε καλά , πιστεύουμε πως , παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που περνάει η Πατρίδα μας , αν γίνει " ΚΑΛΟ..ΚΟΥΜΑΝΤΟ " , υπάρχουν ελπίδες για καλύτερη ζωή , φτάνει να ξεφύγουμε απ' την..κομματική μας μιζέρια και την παλιά .." πετυχημένη " ρουσφετολογική πρακτική .

    Δεν μας...παίρνει πια , αγαπημένοι μου φίλοι , η συνέχιση του .." παλιού βιολιού " , και λέμε δεν μας παίρνει , γιατί αφ' ενός είναι μια..πολυτέλεια που δεν ταιριάζει στον καιρό μας , αλλά και διότι ο λαός το 'χει άγριο το μάτι , με τα τόσα που τράβηξε αλλά και τραβάει τον τελευταίο χρόνο , κι' αν κάποιοι , αν..υπάρχουν , έχουν κατά νου παλιές .." όμορφες " γι' αυτούς μέρες , ας τις ξεχάσουν , γιατί τώρα δεν θα έχουν μόνο την ..εσωδημοτική αντιπολίτευση , που δυστυχώς , ποτέ δεν στάθηκε στο ..πρέπον ύψος , αλλά την κοινωνική αντιπολίτευση και κατακραυγή , μάλιστα , οι Λιδορικιώτες τουλάχιστον είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΝ  ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ  ΔΗΜΟΤΕΣ , ΤΗΣ  ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΑΡΧΗΣ , όπως επίσης τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τον πολιτισμό , με την πολύ-πολύ ευρεία ...έννοιά του .

   Πολιτισμός , αγαπημένοι μου φίλοι , είναι η καλλιέργεια και η παιδεία των Δημοτών , είναι η καθαριότητα των χωριών μας , είναι η διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεών μας , όχι βέβαια με το συνήθη ..λαικισμό και τη..χυδαία ψηφοθηρική νοοτροπία και πρακτική .

   Πολλά , πάρα πολλά , λάθη , και μάλιστα πολύ...δαπανηρά , έχουν γίνει , και κάποια απ' αυτά επέφεραν βάναυσες αλλοιώσεις στον πολιτισμό μας αλλά και την εικόνα του χωριού μας και της κοινωνίας του , άμθρωποι , δυστυχώς , με μόνο προσόν την κομματική ιδιότητα κα ταυτότητα , έπαιξαν ρόλους ..δυσβάσταχτους , για τους ώμους τους με τα γνωστά σε όλους τους χωριανούς μας , αποτελέσματα .

   Δεν γνωρίζουμε τον καινούριο Δήμαρχό μας , όπως και τους περισσότερους Συμβούλους , που στην συντριπτική πλειοψηφία τους , είναι " παιδιά του..κομματικού σωλήνα " , και λέμε πως δεν τους γνωρίζουμε , με την έννοια πως ήταν μέχρι τώρα .." κοινωνικά...αφανείς " , κοινωνικά αμέτοχοι , και αυτό για μας είναι " δείγμα ..γραφής " , είναι ..τεκμήριο , όχι ΄όμως αναγκαστικά ...μομφή , όοχι , αλλά αν στην μέχρι τώρα ζωή τους η μόνη και μοναδική κοινωνική τους συμμετοχή και προσφορά ήταν ..." κομματική " αποκλειστικά , τότε ..τα συμπεράσματα..δικά  σας...

   Οι Λιδορικιώτες  έχουν πολλά .." γευτεί " , κι' απ' τις δυο παρατάξεις , που είχαν κατά καιρούς την Δημοτική εξουσία , αλλά και έχουν ζήσει για αρκετά χρόνια , χωρίς ικανοποιητική εκπροσώπηση στο Δήμο , και αυτό πιστεύουμε πως είχε πολλες άρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του χωριού αλλά και του Δήμου ολόκληρου . Αυτό , δυστυχώς , συμβαίνει και τώρα , η Δημοτική εξουσία θα ασκείται " ΕΡΗΜΗΝ  ΤΩΝ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΩΝ " , αφού λείπουν τα Λιδορικιώτικα ονόματα απ' τις λίστες των Συμβούλων ..

   Θέλουμε όμως να πιστεύουμε , πως δεν θα υπάρξει..προκλητικά έγχρωμη..συμπεριφορά , και κυρίως δεν θα αντιμετωπίσουμε αλλαζονικές και..αυταρχικο..αυθαίρετες συμπεριφορές , το ελπίζουμε αυτό και συνιστούμε στον κ. Καπεντζώνη , να ...συμμαζέψει , εκ των προτέρων όποιους κάνουν αυτό το λάθος , γιατί τα λάθη..." πληρώνονται "....

                      Καλό  σας  βράδυ ....Κ.-

No comments: