15.11.10

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ...ΠΕΤΑΧΤΑ

 

Συλλαλητήρια σήμερα στην Αθήνα

 

Συλλαλητήρια διοργανώνουν για σήμερα το ΚΚΕ και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και για να διαμαρτυρηθούν τόσο σε πιθανά νέα οικονομικά μέτρα όσο και στην άφιξη των μελών της τρόικας σήμερα.

Φωτογραφία αρχείου

 

Φωτογραφία αρχείου Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 6.00 το απόγευμα. Επίσης το ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε 13 πόλεις. Έτσι εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συλλαλητήρια θα γίνουν στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Πύργο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στη Δράμα και στη Ρόδο.

Ακόμη ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων και οι φοιτητικοί σύλλογοι του Δίκτυου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχουν οργανώσει για σήμερα συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο και πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας.

"Από τη Δευτέρα συνεχίζεται ο τρίτος γύρος των κοινωνικών και ταξικών αγώνων για την ανατροπή του επαίσχυντου μνημονίου και αποτροπή των νέων σκληρών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την τρόικα. Οι φετινές τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκ των πραγμάτων συνδέονται με τους αγώνες και τα αιτήματα για την αποδέσμευση της χώρας και του λαού μας από το μνημόνιο, για την ακύρωση των κυβερνητικών αντεργατικών πολιτικών και την υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου εγγυημένου μισθού" τονίζεται σε ανακοίνωση.

  Eλευθεροτυπία

 

                                    *       *

Στο συνέδριο της CDU

«Επιπόλαιη» η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει η Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ επανεξελέγη στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης

Η Ανγκελα Μέρκελ επανεξελέγη στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης   (Φωτογραφία:  Reuters

Copyright Reuters

Reuters content is the intellectual property of Reuters Limited. Any copying, republication or redistribution of Reuters content, including by caching, framing or similar means, is expressly prohibited without the prior written consent of Reuters. Reuters shall not be liable for any errors or delays in content, or for any actions taken in reliance thereon. Reuters, Reuters Logo and the Sphere Logo are trademarks and registered trademarks of the Reuters Group of companies around the world. For additional information on Reuters photographic services, please visit the web site at

http://pictures.reuters.com

)


Καρλσρούη, Γερμανία

Με δριμεία κριτική στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ανέβηκε η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Καρλσρούη. «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος ενόσω αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.
Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε από το Παρίσι ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας μπορεί να εξωθήσει χώρες στην χρεοκοπία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας (κράτους-μέλους της Ευρωζώνης) από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
    «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στην χρεοκοπία» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου μιλώντας στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πριν από συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.
    Επίθεση στον Σρέντερ για την ελληνική ένταξη στην Ευρωζώνη
    Από το βήμα του συνεδρίου η Ανγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
    «Το SPD έδρασε επιπόλαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
    «Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση [...] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» υπογράμμισε.
    «Τα πάντα διακυβεύονται»
    Η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη
    Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο της CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα.
    Η ομιλία της σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
    «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.
    «Η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχουν αποτύχει. Μια ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγουμένου αιώνα. Εναπόκειται σε εμάς. Εναπόκειται σε εμάς η δημιουργία μιας νέας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη» ανέφερε.
    Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη, επισημαίνει το Reuters.
    «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε μια κρίση να μην ξανασυμβεί» είπε στη διάρκεια της ομιλίας της.
    «Δεν θα μαστιγωθούμε» για τις εξαγωγές
    Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
    «Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά. Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε.
    Επανεκλογή Μέρκελ -Στηρίζει Σόιμπλε
    Η Γερμανίδα καγκελάριος -που βλέπει το συνασπισμό της να καταβαραθρώνεται στις δημοσκοπήσεις- επανεξελέγη τη Δευτέρα στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης με ποσοστό 90,4%. Στο συνέδριο του 2008 η 56χρονη Μέρκελ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 94,83%, αρκετά υψηλότερο από αυτό που της έδωσαν τη Δευτέρα οι περίπου 1.000 σύνεδροι.

    Το μειωμένο ποσοστό αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της CDU, η οποία καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Μέρκελ παραμένει η αδιαφιλονίκητη ηγέτις του κόμματος παρά τους φόβους εξαιτίας της «τσουλήθρας» στα ποσοστά.

    Το συνέδριο της CDU άνοιξε τις εργασίες του στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η Ανγκελα Μέρκελ για την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
    Παραμονές του συνεδρίου έχει φουντώσει η φημολογία που ήθελε την Μέρκελ να αντικαθιστά τον Σόιμπλε, μεταδίδει η Deutsche Welle. Αφορμή, το ξέσπασμα οργής on camera του υπουργού, όταν διαπίστωσε ότι ο εκπρόσωπός του δεν είχε μοιράσει στους δημοσιογράφους τα νέα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα.
    Στην πραγματικότητα τα αίτια για το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται σε βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πρέπει να αναζητηθούν στην κατάσταση της υγείας του και στην επίμονη άρνηση του να ανταποκριθεί στο αίτημα πολλών Χριστιανοδημοκρατών για φορολογικές ελαφρύνσεις.
    Η Γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε, ωστόσο, στο συνέδριο τον υπουργό Οικονομικών και απέρριψε εκ νέου το αίτημα των συνέδρων για φορολογικές ελαφρύνσεις.
    Στο βήμα του συνεδρίου η Μέρκελ αναγνώρισε την απογοήτευση για το πρώτο έτος της διακυβέρνησής της με τους Φιλελεύθερους, ωστόσο επέμεινε ότι οι αντιδημοφιλείς αποφάσεις θα αποδώσουν καρπούς και έδωσε έμφαση στην οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας.
    Ο συνασπισμός της Γερμανίδας καγκελαρίου «καταποντίζεται» στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας εσωτερικών αντιπαραθέσεων και της πολιτικής της στην οικονομία και την ενέργεια (η παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών εξόργισε τους Γερμανούς).
    Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε στην ομιλία της στο συνέδριο στην Καρλσρούη ότι αυτές οι αποφάσεις «θα αποδειχθεί τελικά ότι ήταν απαραίτητες και θα πείσουν τους πολίτες», μεταδίδει σχετικά το Associated Press.
    Το Σάββατο περίπου 100.000 άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της κοινωνικής ανισότητας, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

    Newsroom ΔΟΛ

                                             *           *

    Η δεύτερη αποδοκιμασία γκρεμίζει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ


    ΤΑ χρονικά εκδοτικά περιθώρια δεν μου επιτρέπουν να γράψω το κύριο άρθρο της εφημερίδας αφού γίνουν γνωστά –σε προχωρημένη ώρα– τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.
    Από τα μέχρι τούδε στοιχεία και αποτελέσματα –ώρα περίπου 9 το βράδυ– θα σημειώσω μερικά συμπεράσματα…
    ***
    ΠΡΩΤΗ και κύρια επισήμανση είναι η αποχή, που ξεπερνά το 55%!.. Αν προσθέσετε και τα λευκά και άκυρα, το ποσοστό άρνησης των ψηφοφόρων αγγίζει το 70%!!!
    Συμπέρασμα πρώτο: Οι 7 στους 10 πολίτες αυτής της χώρας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους προς την κυβερνώσα παράταξη και γενικότερα το πολιτικό σύστημα!..
    ***
    ΑΠΟ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το κλίμα στους Ελληνες πολίτες – ψηφοφόρους σε γενικές γραμμές είναι ότι δεν θέλουν με την ψήφο τους –έστω και με ντέρμπι– να αναπαραχθεί το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα!..
    Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ακόμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, σε δήλωσή του χθες από την Τηλεόραση του Alter, είπε, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ότι και ο ίδιος όταν κλείστηκε στο παραβάν για να ψηφίσει «είχε εκλογικά διλήμματα»!!!).
    ***
    ΚΑΙ πάμε τώρα στην επόμενη μέρα…
    …Από εδώ αρχίζουν οι ραγδαίες εξελίξεις. Διότι η μεν Ν.Δ. έχει λόγους να είναι ικανοποιημένη – σκεφθείτε ότι μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν κάτω από το ΠΑΣΟΚ κατά 11 μονάδες…
    …ΑΛΛΑ στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ αρχίζουν τα όργανα!
    Ηδη από χθες το βράδυ άρχιζαν να ακονίζουν τα «πράσινα» μαχαίρια τους…
    …Και ο εσωκομματικός – εσωκυβερνητικός πόλεμος θα είναι καταλυτικός και διαλυτικός για την αλλοπρόσαλλη εξουσία του Γ. Παπανδρέου!..
    ***
    ΑΥΤΑ ώς την ώρα που μου επιτρέπει το χρονοδιάγραμμα έκδοσης της εφημερίδας…
    Συνεχίζω όμως την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και για τη διαμόρφωση του πρωτοσέλιδου του «Αδέσμευτου».
    (Και εις άλλα με υγεία…).

                                        *            *

     

                         Α Π Ο Ψ Η

    Κατά καιρούς έχει αποδειχθεί ότι όταν το ελληνικό έθνος φθάνει στο χείλος της αβύσσου, μια μαγική δύναμη, ως από μηχανής θεός, κάνει την εμφάνισή της και το καθοδηγεί ξανά προς τη δόξα... Αλήθεια, γιατί όμως θα πρέπει να αγγίζουμε πάτο για να αποδεχθούμε ότι μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες και να συμφωνήσουμε σε πέντε βασικά πράγματα; Χρόνια τώρα, όλοι συζητούν για τη διαφθορά στο Δημόσιο και όχι μόνον. Για την αδιαφάνεια από την οποία καλύπτονται πολλά από τα πεπραγμένα του δημόσιου τομέα.
    Θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονο κράτος. Σε κανέναν δεν αρέσει ο χαρακτηρισμός «ψωροκώσταινα». Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα για να ξεφύγουμε από το παρελθόν. Χθες με το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών φάνηκε αχτίδα φωτός. Παπανδρέου και Σαμαράς βγήκαν και είπαν ότι συμφώνησαν. Οπου συμφώνησαν.
    Ηταν θετικό το γεγονός ότι υπήρξε συναίνεση. Και μακάρι σε μεγάλα θέματα να υπάρχουν κοινές αποφάσεις. Χρειάζεται ο ελληνικός λαός πολιτικές συμφωνίες σε μεγάλα ζητήματα όπου κρίνεται το μέλλον του.
    Οξύμωρο σχήμα στη χθεσινή ατμόσφαιρα ο «αδιάφθορος» Ν. Ρόβλιας, ο οποίος επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ο «εισαγγελέας του ΠΑΣΟΚ» για τα σκάνδαλα. Κι επειδή η ζωή κάνει κύκλους, ο υφυπουργός Εσωτερικών βρέθηκε μπλεγμένος σε ρουσφέτια.
    Λίγες μόνον ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του με σημαία τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την καταπολέμηση της διαφθοράς, απεδείχθη ανακόλουθος. Η αναγκαστική «παραίτησή» του ήταν αναγκαία για μια κυβέρνηση που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τις εκατό μέρες της.

    e-typos

    No comments: