23.11.10

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ...ΠΕΤΑΧΤΑ ...

 

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

 

Η επικαιροποίηση του μνημονίου, η προοπτική αναγκαστικών μετατάξεων στο δημόσιο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, η αύξηση του δημοσίου χρέους αλλά και η τραγωδία στην Καμπότζη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αποχαιρέτα την τη σύμβαση που ήξερες- Κανόνας οι επιχειρησιακές αντί των κλαδικών"

Η εφημερίδα γράφει ότι "με παυσίπονα για να γίνει πολιτικά ανεκτή η κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων, ολοκληρώθηκε χθες η 2η αναθεώρηση του Μνημονίου έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- τρόικας. Ετσι, δόθηκε "παράθυρο" για μια κατ' αρχήν κάλυψη εργαζομένων από "απεχθείς" επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά ώς...εκεί".

Η ΑΥΓΗ: "Η τρόικα "τελειώνει" τις συμβάσεις"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "48 ώρες κράτησε η "αντίσταση" της Λ. Κατσέλη και τελικώς υλοποιούνται οι δεσμεύσεις του Μνημονίου, που οδηγούν σε χαμηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα η τρόικα ανακοινώνει το νέο, επικαιροποιημένο Μνημόνιο".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ερχεται ο "Μεγάλος Αδελφός"! Τέλος στην αστυνομική ταυτότητα από το 2011"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το χάραγμα του θηρίου" ή αλλιώς το σημάδι του "αντίχριστου", κατά τους χριστιανούς ζηλωτές, θα αντικαταστήσει από το 2011 την Αστυνομική Ταυτότητα και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές μας με το ελληνικό κράτος".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να φωνάξουμε τους Κινέζους"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός ανακοίνωνε εμφαντικά -πριν από δύο μήνες την πρόθεση του Πεκίνου να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, έδινε σαφές μήνυμα στη συμμορία των τοκογλύφων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το καρτέλ των αρχικερδοσκόπων του πλανήτη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα έρμαιο των αιμοβόρων σχεδιασμών τους".
ΕΘΝΟΣ: "Κατάργηση με... όρους των κλαδικών συμβάσεων"
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αντικαταστήσουν τις κλαδικές σε όλες τις ζημιογόνες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ακόμη κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν για πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο -πλην Υγείας- και υποχρεωτικές μετατάξεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας δείχνουν το "τυρί" όχι την "φάκα" της κάρτας"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε δημόσια διαβούλευση από χθες η "Κάρτα του Πολίτη". Μας λέει η Κυβέρνηση ότι θα μηδενιστεί η φοροδιαφυγή, δεν θα κινδυνεύουμε να μας ληστέψουν, η έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών θα γίνει πανεύκολη ή δεν θα χρειάζεται πλέον και όλα αυτά με πλήρη ασφάλεια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ""Μπουλντόζα" ο Μ. Ανδρουλάκης σαρώνει Γιώργο και Μνημόνιο"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ""είπα στον Γιώργο: προσκύνα και τον διάολο (τους Γερμανούς) ώσπου να περάσεις το γιοφύρι". Τσαπατσουλοδουλειά το μνημόνιο. Χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Εναντίον του Παπαδήμου (συμβούλου του Γιώργου), του Πρωθυπουργού, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπέρ της Μέρκελ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ερχονται στο Δημόσιο 45.000 απολύσεις"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι μετατάξεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ με βάση την αναλογία 1 προς 5 διώχνουν 20.000 μόνιμους και 25.000 συμβασιούχους. Στο στόχαστρο και ο ιδιωτικός τομέας. Μέσα Δεκεμβρίου επισημοποιείται ο εργασιακός μεσαίωνας".
ΕΣΤΙΑ: "Η Ιρλανδία μας επηρεάζει"
Η εφημερίδα γράφει ότι "λίγοι φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στηρίξεως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξις σε σχέση με τα δικά μας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μείωση μισθών έως και 20%"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "περικοπή στους μισθούς, η οποία θα κυμαίνεται έως και 20% κάτω από το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας αναμένονται το επόμενο διάστημα με βάση τις επιταγές της τρόικας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληροί όροι και τελεσίγραφο"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή στέλνει σήμερα η τρόικα, διαπιστώνοντας ότι, από τον Αύγουστο και μετά, περιορίστηκε η αρχική ορμή στην εφαρμογή του Μνημονίου και παρατηρούνται καθυστερήσεις".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: ""Κλείδωσε" το "κούρεμα"- Στο City του Λονδίνου οι αγορές έχουν έτοιμο το χρονοδιάγραμμα"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προβλέπουν ότι το Δεκέμβριο η ΕΕ θα προχωρήσει σε έκδοση ευρωομολόγου και τον Αύγουστο θα έχουν έτοιμη τη λύση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και την επιμήκυνσή του".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Ναι στις μετατάξεις- Οχι στις προσλήψεις"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε "παιχνίδι" για γερά νεύρα εξελίσσεται η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις κλαδικές συμβάσεις αλλά και τις μετατάξεις στις ΔΕΚΟ. Χθες είχαν νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής της τρόικας".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ολοταχώς σε μείωση μισθών"
Η εφημερίδα γράφει ότι "Αλέκα Παπαρήγα: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους υπουργούς. Τώρα πρέπει να ορθώσουν ενιαίο ανάστημα απέναντι στην ενιαία κυβέρνηση".
ΤΑ ΝΕΑ: "Μνημόνιο Νο 3- Τι αποφασίστηκε"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παράθυρο για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ανοίγει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο κατέληξαν χθες κυβέρνηση και τρόικα. Στην τελική διατύπωση δίνεται δυνατότητα να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε σχέση με τις κλαδικές, πράγμα που αφήνει περιθώρια μισθολογικών περικοπών".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μνημόνιο Νο 3 για μισθούς, ΔΕΚΟ, προσλήψεις"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε συμφωνία με την τρόικα για την αναθεώρηση του μνημονίου οδήγησαν οι σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που ολοκληρώθηκαν χθες και εξασφαλίζουν στη χώρα την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου".

City Press: "Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ολοένα και πιο προβληματική η συνεννόηση με την τρόικα. Το δημόσιο χρέος έφτασε... αισίως στα 337 δισ. ευρώ. Η οικονομική αδυναμία φέρνει ανοίγματα προς την Τουρκία".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μέτρα - σοκ για όλους και όλα- Οι τελικές συστάσεις της τρόϊκας"
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ανάσα με τραμ και πλωτή συγκοινωνία"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Θέσπιση αυστηρών στόχων για τις δαπάνες στις ΔΕΚΟ"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ""μονόδρομο" για τη δημοσιονομική σταθερότητα θεωρεί η τρόικα την εξυγίανση στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και εκτιμά ότι αυτή θα επιτευχθεί μόνο εάν τεθούν συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι στόχοι για τη μείωση των δαπανών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συμφωνία στο παρά 5'- "Κλείδωσαν" οι κρίσιμες αλλαγές"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "υπό προϋποθέσεις, οι οποίες θα προσδιοριστούν και θα λάβουν χαρακτήρα νόμου μέσα στο Δεκέμβριο, αφού προηγηθεί διάλογος - εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύσουν των κλαδικών. Ετσι, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους μισθούς για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα".
ΚΕΡΔΟΣ: "Επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά με ρήτρα προστασίας"
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανένδοτη στις επιταγές του μνημονίου για την ενίσχυση των θεσμών στην αγορά εργασίας και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης παρέμεινε τελικά η τρόικα, η οποία δίνει μεν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, πλην -όμως- ζητεί επίσπευση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμβιβασμός με την τρόικα για συμβάσεις- απολύσεις"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την περικοπή του αριθμού των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αλλά και την υπερίσχυση -υπό προϋποθέσεις- των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων, κατέληξαν, έπειτα από μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις, η τρόικα και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών".

Ελευθεροτυπία

No comments: