25.11.10

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ Τ'Σ..ΓΥΦΤΟΤΑΣΑΙΝΑΣ..

 

                       ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ   ΙΣΤΟΡΙΕΣ ...

Η..πέτρα του σκανδάλου , το πουλαράκι της Τριώταινας , η....Μαίρη , σε μιά όμορφη..πόζα....

                                    *            *

   Όμορφη νοσταλγική δεκαετία του 1950 , το χωριό μας λαβωμένο , ακόμα προσπαθεί να γιατρέψει τις πολλές πληγές του , μα η ζωή συνεχίζεται έστω και..κούτσα - κούτσα , όλα ξαναμπήκαν στο ρυθμό τους .
   Κάτω στις Λάκκες , στο σπίτι του Ζουμά , στης Αργυρής δηλαδή , έμενε ο αγρονόμος ...Δωριδος , με την οικογένειά του , τη γυναίκα του δηλαδή και την κορούλα τους , και γύρω , στο διπλανό σπίτι η Τριώταινα με τις κόρες της , κι' απέναντι είχε τη βαρειά..σιδηροβιομηχανία του , ο Γυφτοτάσιος , Αναστάσιος Γκομόζιας κατα..κόσμον , με το γιό του , τις κόρες του και φυσικά με τη θειά την Τάσαινα .
   Γειτονιά λοιπόν , έβγαιναν οι κοικοκυράδες , οι γειτόνισσες , καλημερίζονταν , κουβέντιαζαν τα..λέγανε γενικά , με το θάρρος που είχαν σαν χωριανές , φιλενάδες και γειτόνισσες , με την κυρία όμως αγρονόμου , που την έλεγαν Μαρία , υπήρχε ένα μικρο..προβληματάκι , γιατί όταν εγκαταστάθηκε στις Λάκκες , στο ..Ζουμαίικο , έδειξε να ενοχλείται όταν την φώναζαν ..λαικιστί , μαρί κυρά Μαρία ααα , η και σκέτο..Μαρία , με τρόπο λοιπόν άφησε να εννοηθεί πως θα πρέπει η να την αποκαλούν με τον..τίτλο της κυρίας..αγρονόμου η..κυρία ..Μαίρη .
   Οι κυρίες της γειτονιάς συμμορφώθηκαν με την..απαίτηση της ..αγρονόμαινας , όες εκτός απ' τη θειά τη Γυφτοτάσαινα , που εξακολουθούσε να την αποκαλεί , μαρί κυρά Μαρία , η και σκέτο μαρί Μαρία , πράγμα που εκνέυριζε την κυρία αγρονόμου , γιατί της χάλαγε το...πρεστίζ...
   Μιά μέρα λοιπόν , μη..ανεχομένη την απρεπή..συμπεριφορά της έρμης της Γυφτοτάσαινας , την ανακάλεσε στην..τάξη , επαναλαμβάνοντάς της ..τελεσιγραφικά , γιά πολλοστή πλέον φορά , πως απαιτεί να την αποκαλεί η με τον ..τίτλο της κυρίας ..αγρονόμου η τουλάχιστον κυρία ..Μαίρη .
   Της θειάς όμως της Γυφτοτάσαινας , της..κακοφάνηκε η..επίπληξη , και το 'δεσε..κόμπο , και της το..φύλαγε , κι' η τύχη , φυσικά , τη βοήθησε , πως ; πολύ - πολύ απλά , εκείνη την εποχή ήταν ετοιμόγεννη η φοράδα της Τριώταινας , γέννησε λοιπόν με το καλό κι' έκανε ένα ωραίο πουλαράκι , θηλυκό , κι' η θειά η Γυφτοτάσαινα , έγινε νονά....του πουλαριού .
   Τούδωσε το όνομα ..Μαίρη , μάλιστα Μαίρη , έβγαινε στην πόρτα της και φώναζε , όχι κυρά Μαίρη , σκέτο Μαίρη , τη..βαφτιστήρα της φυσικά , αλλά πεταγόταν και η κυρία..αγρονόμου με αποτέλεσμα να γίνεται το..έλα να δείς , αφού η κυρία αγρονόμου δεν μπορούσε να το..χωνέψει , αλλά ούτε κι' η θειά Γυφτοτάσαινα να το βάλει κάτω...και όλα αυτά προς..τέρψιν των υπολοίπων κυριών της γειτονιάς .
   Όμορφες ιστοριούλες , από ωραίους ανθρώπους της παλιάς ονειρεμένης Λιδορικιώτικης ζωής...βέβαια , θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ , πως , κάτι παρόμοιο πάθαινε και η σχωρεμένη η μάνα μου , όχι βέβαια από ..κόντρα , αλλά να , η θειά μου η Βιολέτα (..Διηλέτα ) είχε ένα μουλάρι , ..μπλάρ , που τό λεγε ..Κούλα , έτσι όμως λέγανε και τη μάνα μου , Αγγελική-Κικούλα – Κούλα , και γινόταν , πολλες φορές τη μέρα , το ..έλα να δεις ..

   Το ..μπλαρ , η θειά μου το ‘χε σε μιά αχυρώνα , κάτω – κάτω , ακριβώς πάνω απ’ το Ελλαδαίϊκο σπίτι , έβγαινε λοιπόν η θειά μου η Βιολέτα , πάνω στην πόρτα του σπιτιού της , δίπλα μας δηλαδή , γιά να πάει να ταίσει η να ποτίσει το μπλάρρρ , και το φώναζε : Κούλααααα..

   Τα ‘κουγε η μάνα μου , ακριβώς δίπλα , πεταγόταν έξω ρωτώντας , έλα Βιολέτα , τι θέλεις ;

  Κι’ η θειά Βιολέτα : Τίπουτα , Κούλα μ΄τίπουτα , του..μπλάρ ..φουνάζου..να του ταίσου…

   Ε..αυτό επαναλαμβανόταν ‘απειρες φορές κάθε μέρα , και φυσικό ήταν να γίνεται το έλα να..δεις…

   Θεός σχωρέστες και τις δυό τις ..συνυφάδες , ας είναι αναπαυμένες……Κ.-

No comments: