19.11.10

ΑΠ' ΤΟΝ ΚΩΣΤΕΒΟ ΣΤΙΣ ΚΟΡΟΜΠΛΙΕΣ

 

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ..ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ..

ΠΡΙΝ ..ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Χωριανοί μας τσοπαναραίοι , στο...βασίλειό τους , στις ..στρούγκες τους .

Αναδημοσιεύουμε , αγαπημένοι μας φίλοι , απ' το " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " αρ.φύλ. 2 - Ιανουαρίου 1982 ένα..νοσταλγικό οδοιπορικό , του αξέχαστου χωριανού μας Αθανασίου Κοκκαλιά , διαβάστε το και..ονειρευτείτε τη την τσοπάνικη ζωή προ..εβδομηκονταπενταετίας !! Απολαύστε το :

"......με πήγε σχεδόν μισόν αιώνα πίσω και με συγκίνηση η σκέψη και το μυαλό μου μεταφερθήκανε στα βουνά του Λιδωρικιού και στις ρίζες που γεννηθήκαμε και είδαμε τον ήλιο . Ανέβηκα νοερά και τροχάδην στη Δρύσελη που πηγαίναμε και μαζεύαμε το αρωματικό τσάι της Γκιώνας , από κει κατέβηκα στη Φτελιά να κόψω καλαμπόκια ποτιστικά απ' τα ποτέκια και να πιώ νερό δροσερό στη βρ΄υση της Φτελιάς και στον άμπλα του Τσοχλά , που σπάνια να μη βρεί κανείς φίδια τα καλοκαίρια , που πάνε κι' αυτά να δροσιστούν .

Απ' τη Φτελιά κατέβηκα στον Κώστεβο , στα κουκιά της μακαρίτισσας της Καφέτσαινας , γιά να καταλήξω στα παλιάμπελα με άλλα παιδιά , κυρίως Βαρουσιώτικα , όπου γεμίσαμε ( κλέψαμε ) σταφύλια τα σακκούλια μας , και μάλιστα από δικά μας αμπέλια , και ανεβήκαμε ολονυχτίς στους Αι Λιάδες , όπου σε απόμερο μέρος και επάνω σε γεροντοπό Κέδρο , κάπου στην " Αγριοσυκιά " , είχαμε στήσει το γιατάκι και κρύψαμε τα σταφύλια . Πολλοί από τους τσοπάνηδες του Βαρουσιού θα το θυμούνται και τώρα .

Την άλλη μέρα κιόλας , άρχισαν να ξυνίζουν γιατί είχαν στουμπισθή από την ολονύχτια ταλαιπωρία τους στη μεταφορά . Γρήγορα - γρήγορα , πετάχτηκα στο " Δραγάτη " όπου κάθησα και ξεκουράστηκα γεμίζοντας τα πλεμόνια μου ολοκάθαρο αέρα που τον έστελναν τα Βαρδούσια από απέναντι και τον φιλτράριζαν τα έλατα και τα φουυντωτά μυρωδάτα κέδρα .

Από κει κατηφόρισα προς τις " Τρουπόραχες " με τα βαθειά γούπατα και την ομώνυμη λούστρα που χρόνια βαστά νερό και πάνε τα κοπάδια και πίνουν και τις νύχτες πάνε και τα ζουλάπια .

Πέρασα στη στρούγκα των " Σμιχτάρηδων " , και μακαρίτηδων σήμερα , μπάρμπα μου Κωλέττη και του Σαψαρόγιαννου . Εκεί παραθέριζαν ο Μήτσος ο Μαργέλλος ( Σαψαρομήτρος ) ο Γυμνασιάρχης και ο Γιάννης Σκούτας ( Σκουτόγιαννος ) ο Δικηγόρος , με φίλεψαν και έφαγα διαούρτι από τη βεδούρα που ήταν κρεμασμένη στο μεγάλο κέδρο έξω απ' την ταράτσα και πιό πέρα απ' το στρουγκόλιθο . Πολύ νόστιμο . Ήπια και νερό που ,΄μόλις είχε φέρει ο Σαψαρογιώργος από την " Τρουπ ", μέσα στους γαλατοντενεκέδες .

Όλοι μαζί βγήκαμε στο καραούλι γιά να πάρουμε δροσερό αέρα , ο ήλιος έγειρε και οι πλαγιές απόσκιασαν και τα πρόβατα σκαρίσαν . Σ' αυτή μας τη συνάντηση με το Γιάννη και το Μήτσο συζητήσαμε γιά ένα ολονύχτιο κυνήγι ζλαπιού ( λύκου ) που εκείνη την εποχή είχε γίνει το φόβητρο των τσοπάνηδων και κάθε τόσο τους " χτύπαγε " κι' από κανένα . Άφησα την Τρουπ και τράβηξα γιά τις " Κορομπλιές " , στο μεγάλο συρουγκότοπο που μαζεύονται τα απογεύματα χιλιάδες γιδοπρόβατα και πολλοί τσοπάνηδες , στην καταπράσινη λάκκα και βρίσκουν τα ξεκομμένα πρόβατά τους ο ένας στο κοπάδι του άλλου . Εκεί έμεινα κάμποσες μέρες φιλοξενούμενος του φίλου μου του Ασημακόγιαννου . Περάσαμε πολύ καλά και θα μου μείνουν αξέχαστες οι στιγμές με τα καλαμπούρια μας , με τις τραμπάλες μέσα κατάλακκα , δίπλα στην πισσοστρωμένη λούστρα . Εκεί είχαν τις στρούγκες τους και οι Αποστολάδες - οι Κουτλαίοι - ο μπάρμπας μου ο Κέφης , ο Κοκκινοβασίλης , ο Κωσταρίδας , ο Αντρέας ο Λούτος , ο Αρπάλης με τα γίδια , και ξέβγαιναν καμιά φορά ο Κατσικάδερος από το " Κόκκινο χούμα " , οι Δροσαίοι απ' το " Πασιόρεμα " , ο Θανάσης Κάγκαλος ( Ζγαιοθανάσης ) και άλλοι......"

Υπέροχη ανάμνηση αδέρφια , καλοδιαβάστε τη , πολλά θα ...ανακαλύψετε πίσω απ' τα γραφόμενα του αξέχαστου Θανάση Κοκκαλιά , γιά την ζωή , την τότε , τη Λιδορικιώτικη , και κυρίως γιά τις ανθρώπινες σχέσεις , πολλά ..πάρα πολλά , ε..μετά κάντε και τη ..σύγκρισή σας , τ' αποτέλεσμα δικόσας .....

Καλό σας βράδυ νάστε όλοι καλά..........

No comments: