21.10.10

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

 

Η αλλαγή της φορολογίας σε ακίνητα και ΙΧ, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, η άνοδος των δεικτών στη μεταποίηση, η ματαίωση επένδυσης στον Αστακό, οι υποθέσεις διαφθοράς που ερευνώνται από έξι εισαγγελείς, η μείωση τελών ταξινόμησης, οι εκπτώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σιβυλλικός ο Γιώργος για μισθούς, συντάξεις".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην τελική ευθεία πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με βέβαιη την προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος και με νωπές τις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός προς μισθωτούς και συνταξιούχους, ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν άλλο".

Η ΑΥΓΗ: "Fast - φούσκα".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "βαρύ πλήγμα δέχθηκε η κυβέρνηση με το φιάσκο της «βρώμικης» επένδυσης στον Αστακό, την οποία είχε αναγάγει σε έμβλημα της ανάπτυξης τύπου fast track. Ιδιαίτερα επλήγη η αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού, που μόλις την περασμένη Παρασκευή υπερασπιζόταν το ντιλ απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» επιμένει ο Γ. Παπανδρέου".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "«δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, ανεξάρτητα από το ύψος του ελλείμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και παράλληλα ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά ούτε και μείωσή τους".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "58 χρόνια «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». 58 χρόνια αγώνας για την ενημέρωση".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα γενέθλια της «Α» χθες βρήκαν την ιστορική αυτή εφημερίδα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση. Οι εργαζόμενοι, με αφορμή τα 58 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας, λάβαμε μια σαφή θέση: Εμείς επιθυμούμε, και το έχουμε αποδείξει στην πράξη, να συνεχίσει να κυκλοφορεί η εφημερίδα".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η σκανδαλολογία και το μπάχαλο στην κυβέρνηση διώχνουν τους επενδυτές".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "απάντηση στο ερώτημα που από χθες πλανάται στο πανελλήνιο -«γιατί την κοπάνησε το Κατάρ»- και ήδη προκαλεί εσωκυβερνητικούς τριγμούς μετά το μέγα - φιάσκο της πολυδιαφημισμένης επένδυσης στον Αστακό δεν αφορά παρά τη σκανδαλολογία που πυροδότησε το Μαξίμου με τη στρατηγική των Εξεταστικών και τη σαρωτική προπαγάνδα της διάχυσης της απειλής να ανοίξουν οι πόρτες του Κορυδαλλού για τους διεφθαρμένους πολιτικούς".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Στο στόχαστρο η οικογενειοκρατία στα ΑΕΙ. Πάγωσε η εκλογή 100 καθηγητών, ακυρώθηκαν οι 15".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "γιούς και κόρες καθηγητών των ΑΕΙ, γαμπρούς και ανιψιούς έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να θέσει τέλος στην οικογενειοκρατία στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με νέο έγγραφό του, ο υφυπουργός κ. Ι. Πανάρετος καλεί τα πανεπιστήμια να αποστείλουν στο υπουργείο στοιχεία σχετικά με διορισμούς συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κραυγή αγωνίας".
    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η έλλειψη ρευστότητας, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, οι νέες μετεκλογικές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, η απελπιστική κατάσταση των συνταξιούχων (8 στους 10 με σύνταξη κάτω από 750 ευρώ) και η αύξηση του ΦΠΑ στα αγαθά πρώτης ανάγκης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην αγορά και την κοινωνία".
ΕΘΝΟΣ: "Εκπτώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τρόπους για να μειωθούν τα υπέρογκα πρόστιμα για τα αυθαίρετα αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους στο «Εθνος». Είχε προηγηθεί το «όχι» της κ. Τίνας Μπιρμπίλη σε οποιαδήποτε νέα ρύθμιση".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αστυνομικός ο πρώτος μάρτυρας του αντίχριστου 666".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο πρώτος μάρτυρας-θύμα της «κάρτας του πολίτη» είναι γεγονός. Είναι αστυνομικός με 19 χρόνια υπηρεσίας, πατέρας δύο παιδιών. Τον πέταξαν από την ΕΛ.ΑΣ. σαν άδειο τσουβάλι στον δρόμο χωρίς αποζημίωση, χωρίς προοπτική ασφάλισης ο ίδιος και η οικογένειά του γιατί αρνήθηκε να πάρει την «κάρτα του πολίτη»".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Η ΚΑΤΑΡ(α) του Αστακού τιμώρησε τον Παπανδρέου".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πλήρης επιβεβαίωση του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» για την αναξιοπιστία των επενδυτών του Κατάρ. Οι κόντρες Μπιρμπίλη-Κουβέλη, τα «καρφιά» Παμπούκη, η νέα γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, τα «καρφιά» του Γ. Φλωρίδη, το βαρύ κλίμα στο Μαξίμου για υπουργούς και οι βαριές κουβέντες από τη ΝΔ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η «φούσκα» του Κατάρ έσκασε στα χέρια του Γιώργου".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε απολύτως ενδεικτική της τουλάχιστον προβληματικής -σε πολιτικό, τεχνοκρατικό και επικοινωνιακό επίπεδο- λειτουργίας της κυβέρνησης εξελίσσεται η αποχώρηση του Κατάρ από την επένδυση στον Αστακό".
  ΕΣΤΙΑ: "Διώχνουμε τις επενδύσεις. Αλλοπρόσαλλη η κυβερνητική πολιτική".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "κανένας ξένος δεν υπέδειξε στην ελληνική κυβέρνηση να εκδιώξη τα υφιστάμενα κεφάλαια από την χώρα. Αυτό έγινε λόγω της αλλοπρόσαλλης φορολογικής πολιτικής, καθώς και του αντιεπιχειρηματικού κλίματος που δημιούργησε η Κυβέρνησις με δηλώσεις, αλλά και την ανοχή της σε πάσης φύσεως παράνομες κινητοποιήσεις και άλλες αυθαιρεσίες".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι εξωστρεφείς κλάδοι πάνε καλά".
    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανάχωμα στην περαιτέρω κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν οι δυναμικοί και εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, η βιομηχανία τροφίμων, η εξόρυξη μετάλλων κλπ που μπορούν να αξιοποιήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Αύγουστο οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 13,6%".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Αστακο-μαχίες στην κυβέρνηση".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την επομένη της ματαίωσης της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη να σημειώνει πως «αυτά συμβαίνουν με τα επιχειρηματικά ντιλ»".
ΤΑ ΝΕΑ: "Γιώργος προς τρόικα. Μέχρις εδώ! Οχι άλλες θυσίες".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μήνυμα προς την Κομισιόν και τον Ολι Ρεν, που άνοιξε τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, έστειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα «ό,τι και να γίνει». Το μήνυμα αφορά την εντεινόμενη φημολογία ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος θα υποχρεώσει την Ελλάδα στη λήψη και νέων μέτρων σκληρής λιτότητας".
Η ΝΙΚΗ: "Το πείραμα του ΔΝΤ απέτυχε στην Ελλάδα".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "λύσεις που δεν οδηγούν στην ανεργία θα πρέπει να πάρουν τα μέλη στην ΕΕ, λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που επί μήνες στη δική μας περίπτωση επέμεναν σε απολύσεις, προσπαθώντας να πείσουν ότι εφαρμόζουν το σωστό μοντέλο".
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Τούρκικο φέσι πράσινες μπίζνες".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "συνέδριο αύριο από το ινστιτούτο του Αντρίκου Παπανδρέου για την «οικολογική» συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Ποιοι κρύβονται πίσω από τη ΜΚΟ του πρωθυπουργικού αδελφού. Ποιοι ενδιαφέρονται για επιχειρηματικά κόλπα".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ριζοσπαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κανένα κόμμα, πλην του ΚΚΕ, δε βάζει στο πρόγραμμά του την κατάργηση της ανεργίας. Θα τους τραβήξουν τα αυτιά οι επιχειρηματίες, αφού η ανεργία στον καπιταλισμό δεν μπορεί να καταργηθεί. Είναι απάτη ότι η κυβέρνηση δίνοντας 2,5 δισ. ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες θα διασώσει 670.000 θέσεις εργασίας".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αλλαγή στην πόλη".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ντιμπέιτ για το δήμο Νεάπολης-Συκεών".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Αρνητικό το ΔΝΤ... σε αναδιάρθρωση χρέους".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους (ζήτημα που δεν ετέθη ποτέ σε πολιτικό επίπεδο από την κυβέρνηση ή την Ε.Ε., αλλά συντηρείται από αναλυτές) διατύπωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".
  ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διάβημα στην τρόικα για στήριξη της ΑΤΕ".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε συμφωνία κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης για τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με την αναγκαία αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει το φάκελο στην τρόικα, ζητώντας να αρθούν οι όποιες αντιρρήσεις. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο".
ΚΕΡΔΟΣ: "Κάτι κινείται στη βιομηχανία. Τρεις δείκτες δείχνουν... φως στο τούνελ".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "δειλά μηνύματα εξόδου από την κρίση στέλνουν στην αγορά τρεις βασικοί οικονομικοί δείκτες, αφήνοντας ελπίδες για μικρότερη, από την προβλεπόμενη, ύφεση. Τα καλά νέα έρχονται συγκεκριμένα από το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο σημείωσε τον Αύγουστο εντυπωσιακή μείωση 44,5%".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "«Καμπανάκι» του ΔΝΤ για ανάπτυξη και απασχόληση".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "καμπανάκι για την ανάπτυξη και την απασχόληση χτυπά το ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Στην έκθεσή του για τις Οικονομικές Προοπτικές της Ευρώπης, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αν και αναπόφευκτα, θα πρέπει να ελαχιστοποιούν τις δυσάρεστες συνέπειες στην ανάπτυξη και την απασχόληση".

enet  Ελευθεροτυπία

No comments: