30.10.10

" ΤΑ ..ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ..ΜΕΓΆΛΑ "..

 

    
  

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ, ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ * ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ

«Δεν μας αφορά ο νέος μηχανισμός, ναι στην επαναδιαπραγμάτευση»

Αποστολή: ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ

Ολο και πιο κοντά φέρνει ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και των «επαχθών» όρων του Μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ευνοεί την επίτευξη αυτών των στόχων.

Για κοίτα με στα μάτια..

   Στο...Θεό σας , αγαπημένοι μας  φίλοι , είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να κρατάνε στα χέρια τους τις..τύχες μας ;

( το  σχόλιο είναι δικό μας ...)

 

Για κοίτα με στα μάτια.. Ο κ. Παπανδρέου λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες έχει προσδώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αφήνοντας σε αντίθετη περίπτωση ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστήριξε χθες στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα επανακτά τη διαπραγματευτική της δυνατότητα και την αξιοπιστία της, στοιχεία που, όπως άφησε να εννοηθεί, της επιτρέπουν πλέον να είναι πιο διεκδικητική. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα της επιμήκυνσης το έχει θέσει το ίδιο το ΔΝΤ κι αυτό είναι δείγμα της πρόθεσής του να βοηθηθεί η Ελλάδα, αναγνώριση ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο και απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές διαπραγματευτικές δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν και για εκείνους τους όρους του Μνημονίου που είναι επαχθείς.

«Θα αποχωρούσα»

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ως απόδειξη των λεγομένων του την αντίθεσή του στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, για την άρση του δικαιώματος ψήφου στα κοινοτικά όργανα των χωρών-μελών που έχουν υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Υποστήριξε ότι αντιτάχθηκε ευθέως στην πρόταση, έδωσε μάχη να μην περάσει, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και κατέστησε σαφές στους άλλους αρχηγούς και πρωθυπουργούς ότι δεν θα δεχθεί να συζητηθεί... Σύμφωνα με συνεργάτες του ήταν αποφασισμένος να φύγει από τη Σύνοδο αν επέμενε η κ. Μέρκελ! «Αν περνούσε αυτή η πρόταση, δεν θα είχαμε λόγο και ψήφο σε θέματα εθνικής ασφάλειας με τη γείτονα» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τον λόγο της αντίδρασής του. Τελικά η πρόταση δεν πέρασε σε αυτήν τη φάση αλλά αντικαταστάθηκε από μια διατύπωση περιορισμένης υφής που έχει σχέση μόνο με θέματα της ΟΝΕ. Η υλοποίησή της παραπέμπεται στο μέλλον, μετά το 2013 κι αφού προηγηθεί διαβούλευση με τα κράτη-μέλη, την οποία έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ρόμπαϊ.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «σημαντική νίκη» τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης παρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ και των τραπεζών, καθώς -όπως είπε- είναι συνέχεια του μηχανισμού που ισχύει για την Ελλάδα και τον οποίο είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο μόνιμος μηχανισμός, είπε, δημιουργεί τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, θα εξασφαλίζει προστασία από τις αγορές, συνεχή ροή χρημάτων στις χώρες που έχουν ανάγκη και θα λειτουργεί ως προληπτικός παράγοντας στις κρίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο νέος μηχανισμός δεν έχει σχέση με την Ελλάδα αφού, όπως είπε, η χώρα θα έχει φύγει το 2013 από τον μηχανισμό στήριξης.

«Δίγλωσση, η Ν.Δ.»

Αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι οι εταίροι πείθονται για τα έργα της κυβέρνησης και ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για τις μεγάλες αλλαγές και να μην αφήσει τη χώρα στη μέση του δρόμου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και ρωτήθηκε αρκετές φορές για το δίλημμα των πρόωρων εκλογών που έθεσε πριν από μερικές μέρες, απέφυγε να σηκώσει τους τόνους. «Εχω μιλήσει γι' αυτό το θέμα», είπε και έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε σχετικά και αρκετούς ομολόγους του, προκειμένου να τους περάσει το μήνυμα ότι έχει τη βούληση να συνεχίσει πάση θυσία τις προσπάθειές του. «Οσα τους είπα ήταν ευπρόσδεκτα», σχολίασε.

Πάντως, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρα για διγλωσσία καθώς τόνισε ότι «άλλα λέει μέσα στην Ελλάδα και άλλα έξω από αυτήν» και κατηγόρησε τόσο αυτόν όσο και την υπόλοιπη αντιπολίτευση ότι προκαλούν αστάθεια στη χώρα. «Το εσωτερικό κλίμα δεν το δημιουργεί μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις», είπε.

Ερμηνεύοντας την άνοδο των σπρεντ μετά τις τελευταίες δηλώσεις του για εκλογές, υπογράμμισε ότι αυτό το γεγονός δείχνει πόσο ευάλωτο είναι το κλίμα στη χώρα και πόσο ενισχυτικό της απόφασής του να ζητήσει «ψήφο ευθύνης» από τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόνισε ότι δεν του ζητήθηκε από τους εταίρους η λήψη νέων μέτρων λόγω της νέας αύξησης του ελλείμματος, αντίθετα όλοι μίλησαν θετικά για τις μέχρι τώρα προσπάθειες. Απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα «ελεγχόμενης πτώχευσης της χώρας» τονίζοντας ότι «δεν μας αφορά και δεν εθίγη τέτοιο θέμα για κανέναν στη Σύνοδο». *

Πέρασε πάνω από τις 800 το δεκαετές

Νέα άνοδο πάνω από τις 800 μονάδες βάσης σημείωσε χθες το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έφθασε χθες το μεσημέρι έως και τις 837 μ.β., σημειώνοντας άνοδο 52 περίπου μονάδων σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Η άνοδος αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές στην αλλαγή του θετικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα και τις αιτιάσεις του για προσφυγή στις κάλπες.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται ξανά τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που αμφισβητούν τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης λόγω υστέρησης εσόδων, ενώ ενστάσεις εκφράζονται και για την ικανότητα απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είχε διαμορφωθεί την περασμένη εβδομάδα κάτω από τις 700 μονάδες βάσης.

 

                                   *          *

Σενάρια για κάλπες εντός Δεκεμβρίου

Αποφασισμένος για πρόωρες εκλογές εμφανίζεται ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι βέβαιος για την ορθότητα της κίνησής του και για το αποτέλεσµα που αυτή θα έχει

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι βέβαιος για την ορθότητα της κίνησής του και για το αποτέλεσµα που αυτή θα έχει   (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα

Πρόωρες εκλογές, το συντοµότερο δυνατό, εκτιμάται ότι θα προκηρύξει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί καθαρά στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου. Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 5 ή τις 12 Δεκεµβρίου, αν φυσικά συντρέξουν οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ήδη κυκλοφορούν σενάρια µε βάση τα οποία η κυβέρνηση θα µπορούσε να αναβάλει τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προχωρήσει στην κήρυξη «δίδυµων» εκλογών για τις 12 Δεκεµβρίου. Δεδοµένου ότι η ηµεροµηνία των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών ορίζεται διά νόµου, αρκεί µια απλή τροπολογία για τη µετάθεσή τους. Στην περίπτωση αυτή θα αποτρεπόταν η πρόσθετη αναστάτωση που θα προκαλούσε µια τρίτη εκλογική αναµέτρηση µέσα σε διάστηµα ενός µήνα.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του την περασµένη Τετάρτη, οι πρόωρες εκλογές «είναι µονόδροµος» από τη στιγµή που οι κάλπες της 7ης Νοεµβρίου θα καταγράψουν αποδοκιµασία των υποψηφίων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ειδικά στις περιφέρειες.
Αν και οι δηµοσκοπήσεις που έγιναν µετά τη Δευτέρα, οπότε και ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε το δίληµµα των εκλογών της επόµενης Κυριακής, καταγράφουν µία σαφή άνοδο της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε σηµαντικά και η διαφορά στην πρόθεση ψήφου µεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δηµοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίµου επιµένουν ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν µπλοφάρει αλλά είναι αποφασισµένος να πάει σε εκλογές, για να λήξει η οµηρεία του ίδιου και της κυβέρνησης».
Η ιδέα των πρόωρων εκλογών ωρίµασε στο ΠΑΣΟΚ από τη στιγµή που διαφάνηκε αρχικά η απώλεια της µεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, και στη συνέχεια η διαπίστωση ότι στον β' γύρο, το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε να βρεθεί µπροστά σε µετωπικά σχήµατα, τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσµα την ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων.
Σε συνεδρίαση της Οµάδας Στρατηγικού Σχεδιασµού την περασµένη εβδοµάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, αποφασίστηκε να υπάρξει διόρθωση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και να δοθεί στην ψήφο της 7ης Νοέµβριου πλην όλων των άλλων και χαρακτήρας «ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Και παρά τις απόψεις που διατυπώθηκαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ πως σύρεται στην ατζέντα της Νέας Δηµοκρατίας που έθεσε εξ αρχής θέµα αντιµνηµονιακής ψήφου στις εκλογές, αποφασίστηκε να γίνει το βήµα και να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Απόλυτα βέβαιος
Οι κριτικές που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για την απόφασή του από το σύνολο σχεδόν του Τύπου, δεν πτόησαν το Μαξίµου. Όλες οι πληροφορίες, από συνοµιλητές του πρωθυπουργού, αλλά και συνεργάτες του, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ίδιος είναι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της κίνησής του και για το αποτέλεσµα που αυτή θα έχει. Θεωρεί ότι µε την κίνηση αυτή και µε δεδοµένη την κατάσταση που απεικονίζουν οι δηµοσκοπήσεις για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δηµοκρατία, η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία είναι εξασφαλισµένες. Κυρίως όµως πιστεύει ότι η πολιτική απόφαση στην οποία έχει καταλήξει, θα απαλλάξει τη χώρα από περιπέτειες καθώς θα δώσει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να διαχειριστεί µε λυµένα χέρια τις κρίσιµες από κάθε άποψη αποφάσεις που πρέπει να λάβει, µε δεδοµένες τις πιέσεις της τρόικας για νέα µέτρα έπειτα από την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείµµατος.
Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν σχετικά ότι µε τις 8 µονάδες διαφορά που εµφανίζεται να έχει σήµερα το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δηµοκρατίας, ο εκλογικός «νόµος Παυλόπουλου» (χαρίζει 50 έδρες µπόνους στο πρώτο κόµµα), µε τον οποίο θα πραγµατοποιηθούν οι εκλογές, θα δώσει και πάλι µια άνετη πλειοψηφία στο κυβερνών κόµµα, έστω και αν αυτή είναι ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε την πλειοψηφία που σήµερα διαθέτει. Επισήµαιναν ακόµη ότι µια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον επόµενο µήνα θα µπορούσε να επιτείνει τα εσωκοµµατικά προβλήµατα της Νέας Δηµοκρατίας, καθώς λογικά, ο πρόεδρος του κόµµατος Αντ. Σαµαράς δεν θα άφηνε να χαθεί η ευκαιρία για να εκκαθαρίσει το κόµµα από βουλευτές που δεν πρόσκεινται σ'αυτόν, αλλά λ.χ στην Ντόρα Μπακογιάννη.
Υπενθυµίζεται σχετικά ότι αν πραγµατοποιηθούν πρόωρα εκλογές το διάστηµα ώς τον Μάρτιο του 2011 οπότε και συµπληρώνεται το 18µηνο από τις προηγούµενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι εκλογές αυτές θα πραγµατοποιηθούν µε λίστα και όχι µε σταυρό προτίµησης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόµος.

Newsroom ΔΟΛ

                                               *      *


     

    30/10/2010

    Θεριεύει πάλι η «μαύρη προπαγάνδα»!..


    Η «μαύρη προπαγάνδα» πνίγει και πάλι τους Ελληνες. Με πρωταγωνιστικό ρόλο, τα κατευθυνόμενα (από ΠΑΣΟΚ και Αριστερά) ΜΜΕ παρουσιάζουν καθημερινά το άσπρο μαύρο και τη νύχτα μέρα!.. Με συνέπεια να διαστρεβλώνουν και τα πιο απλά και ξεκάθαρα γεγονότα!..
    ***
    ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ αυτής της χοντρής προπαγάνδας υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο εφημερίδες και Κανάλια, αλλά και πολιτικοί, αντιμετώπισαν την έκθεση – πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου για την περιστολή κάποιας ανεξέλεγκτης κρατικής σπατάλης.
    Ας δούμε, λοιπόν, και την έκθεση Προβόπουλου και τον απίστευτο τρόπο με τον οποίο την παρουσίασαν οι μαυροπροπαγανδιστές…
    ***
    * ΓΙΑ μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένα χωριά σε σχολεία το κράτος για το 2010 ξόδεψε 280 εκατομμύρια ευρώ!!!
    Από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι η δαπάνη που θα απαιτούσε αυτή η μεταφορά θα έπρεπε να είναι μικρότερη του ¼ του συνολικού ποσού!
    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για 3 μαθητές σε 8 μήνες μεταφοράς τους στο σχολείο, πληρώθηκαν… 60.000 ευρώ!!!
    (Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν ν’ αγοράσουν 3 μεγάλα αυτοκίνητα στους μαθητές!!!).
    ***
    * ΠΑΝΩ από 500 εκατομμύρια ζημιώνουν το κράτος οι Δήμοι από τους Δημοτικούς Ραδιοσταθμούς τους. Προς τι όλα αυτά τα Ραδιόφωνα με τη μηδαμινή ακροαματικότητα;
    * ΚΑΙ γιατί η ΕΡΤ –η Κρατική Ραδιοτηλεόραση– να φορτώνει τον Ελληνα φορολογούμενο με ΠΕΝΤΕ Κανάλια; Δεν θα αρκούσε το ΕΝΑ;
    ***
    * ΣΕ εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν, παρατηρεί ο κ. Προβόπουλος, τα ΚΑΠΗ να κάνουν πολυέξοδες εκδρομές στο εξωτερικό! (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.λπ.).
    ***
    ΑΥΤΑ και άλλα αυτονόητα επισημαίνει στην έκθεσή του και στις προτάσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
    Δεν είναι κατ’ αρχήν ξεκάθαρα αλλά και πρακτικά και αναγκαία;
    ***
    Και όμως… Τους άλλαξε τον αδόξαστο η αδίστακτη προπαγάνδα!..
    * Ζητούν να κλείσουν τα ΚΑΠΗ!.. κραύγαζαν και κραυγάζουν…
    * Να μη μεταφέρονται μαθητές στο σχολείο από απομακρυσμένα χωριά!.. ερμήνευσαν τον έλεγχο της απάτης τα «παπαγαλάκια»!.. κ.λπ. κ.λπ.
    ***
    ΤΟ τραγελαφικό είναι ότι αυτά τα τόσο χρήσιμα μέτρα για να περιορισθεί η κρατική και δημοτική σπατάλη τα επέκριναν και τα επικρίνουν –αφού πρώτα τα διαστρέβλωσαν– και στελέχη του ΠΑΣΟΚ!!!
    (Δεν είμαστε… τρελοκομείο;).

    Aδέσμευτος τύπος

     

                                        *     *

      Άποψη .

    Κατά καιρούς έχει αποδειχθεί ότι όταν το ελληνικό έθνος φθάνει στο χείλος της αβύσσου, μια μαγική δύναμη, ως από μηχανής θεός, κάνει την εμφάνισή της και το καθοδηγεί ξανά προς τη δόξα... Αλήθεια, γιατί όμως θα πρέπει να αγγίζουμε πάτο για να αποδεχθούμε ότι μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες και να συμφωνήσουμε σε πέντε βασικά πράγματα; Χρόνια τώρα, όλοι συζητούν για τη διαφθορά στο Δημόσιο και όχι μόνον. Για την αδιαφάνεια από την οποία καλύπτονται πολλά από τα πεπραγμένα του δημόσιου τομέα.
    Θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονο κράτος. Σε κανέναν δεν αρέσει ο χαρακτηρισμός «ψωροκώσταινα». Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα για να ξεφύγουμε από το παρελθόν. Χθες με το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών φάνηκε αχτίδα φωτός. Παπανδρέου και Σαμαράς βγήκαν και είπαν ότι συμφώνησαν. Οπου συμφώνησαν.
    Ηταν θετικό το γεγονός ότι υπήρξε συναίνεση. Και μακάρι σε μεγάλα θέματα να υπάρχουν κοινές αποφάσεις. Χρειάζεται ο ελληνικός λαός πολιτικές συμφωνίες σε μεγάλα ζητήματα όπου κρίνεται το μέλλον του.
    Οξύμωρο σχήμα στη χθεσινή ατμόσφαιρα ο «αδιάφθορος» Ν. Ρόβλιας, ο οποίος επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ο «εισαγγελέας του ΠΑΣΟΚ» για τα σκάνδαλα. Κι επειδή η ζωή κάνει κύκλους, ο υφυπουργός Εσωτερικών βρέθηκε μπλεγμένος σε ρουσφέτια.
    Λίγες μόνον ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του με σημαία τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την καταπολέμηση της διαφθοράς, απεδείχθη ανακόλουθος. Η αναγκαστική «παραίτησή» του ήταν αναγκαία για μια κυβέρνηση που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τις εκατό μέρες της.

    Ελεύθερος τύπος

     

                                     *     *

     

    Φορομνημόνιο-φωτιά από το ΔΝΤ

    Προειδοποίηση στην κυβέρνηση για την υστέρηση των εσόδων που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό του 2011

    ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

     
     

    «Είστε πίσω από το χρονοδιάγραμμα» προειδοποιεί το ΔΝΤ την κυβέρνηση, και μάλιστα αυτή τη φορά εγγράφως. Και ζητεί πρωτίστως να πιάσουν αμέσως δουλειά οι 250 «ράμπο» του ΣΔΟΕ (όπως ανακοινώθηκε το καλοκαίρι) και να ελέγξουν καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, δηλαδή όλους τους πολίτες που κατέχουν πισίνες, σκάφη, μεγάλη ακίνητη περιουσία, πολυτελή αυτοκίνητα και στις φορολογικές δηλώσεις τους εμφανίζονται... φτωχοί.
    Το ΔΝΤ επιπλέον ζητεί «να καταστεί δυνατή» η αυτόματη βεβαίωση φόρου εφόσον ο φορολογούμενος παραλείπει να υποβάλει δηλώσεις, η πλήρης αξιοποίηση εμμέσων μεθόδων ελέγχου του πραγματικού πλούτου έναντι του δηλωμένου εισοδήματος αλλά και όλων των καταγγελιών των πολιτών για φοροδιαφυγή και για παράνομο πλουτισμό συμπολιτών τους. Με δυο λόγια, το ΔΝΤ παροτρύνει την κυβέρνηση να αρχίσει να συγκεντρώνει αμέσως λεφτά και να δημιουργήσει μηχανισμούς για τη συμμόρφωση των πολιτών να υποβάλλουν δηλώσεις.
    «Εδώ και τώρα», και συγκεκριμένα πριν από το τέλος του έτους, ζητεί την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, άρση των εμποδίων που θέτει η Δικαιοσύνη στις φορολογικές εκκρεμότητες και καλύτερη λειτουργία στους μηχανισμούς φορολογικού ελέγχου, που σημαίνει ειδικά φροντιστήρια στους ελεγκτές για να έχουν καλύτερη απόδοση και πειθαρχία στην είσπραξη φόρων. Το ΔΝΤ ωστόσο προειδοποιεί ότι αν αποτύχει αυτό το σχέδιο τότε χάνεται ο στόχος του 2011: «Πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη άρση όλων των εμποδίων που ανακόπτουν την είσπραξη φόρων, ώστε να διασφαλιστείτο σωστό αποτέλεσμα στα έσοδα του 2011» σημειώνουν.
    Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2010 και αφορά μόνο τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής. Την ίδια ημέρα τα δύο βασικά στελέχη του νεοϊδρυθέντος γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο Ολλανδός κ. Μπομπ Τράα και η Γερμανίδα κυρία Στέφανι Εμπλε, προχώρησαν σε αναλυτική παρουσίαση του εγγράφου σε μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα την άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει. «Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής δεν θα οδηγήσει στα προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα του 2011 αν δεν αρθούν τα εμπόδια που ανακόπτουν τις εισπράξεις» σημειώνεται στις πρώτες σελίδες του εγγράφου και αναλύονται ποια είναι αυτά τα εμπόδια στην είσπραξη φόρων, όπως τα βλέπει το ΔΝΤ:
    * Οι αδύναμες διοικητικές διαδικασίες για τις φορολογικές προσφυγές.
    * Οι χρονίζουσες δικαστικές διαδικασίες εκδίκασης προσφυγών. * Οι αγκυλώσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στις φορολογικές υπηρεσίες.
    Για να αρθούν αυτά τα «εμπόδια», ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει επειγόντως τη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας επίλυσης φορολογικών διαφορών» και τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής διαδικασίας για εκδίκαση όλων των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων.
    Ε ιδικότερα στον τομέα της φοροδιαφυγής, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι «κάποια βήματα έγιναν, αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα» και διαπιστώνει ότι τα πέντε σχέδια δράσης κατά της φοροδιαφυγής που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών «υστερούν έναντι του χρονοδιαγράμματος και πρέπει να επιταχυνθούν» . Ζητεί μεταξύ άλλων την άρση των νομικών εμποδίων «που ανακόπτουν τις εισπράξεις» το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου και προτείνει την εντατικοποίηση των ενεργειών για την αναγκαστική είσπραξη, χωρίς όμως να εξειδικεύει πώς θα γίνει αυτό. Αν δεν συμβούν όμως τα παραπάνω, τίθεται εν αμφιβόλω, σύμφωνα πάντοτε με τους δανειστές μας, «το σωστό αποτέλεσμα στα έσοδα του 2011».
    Η διαπιστωμένη υστέρηση στα έσοδα είναι, όπως φαίνεται, η ουσία του προβλήματος. Με δεδομένη την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβαρύνει με νέα φορολογικά βάρη μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την ύφεση το 2011, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η αναμόρφωση του προβληματικού φορολογικού μηχανισμού δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για να τονωθούν τα έσοδα τη χρονιά που έρχεται.
    Στην κατεύθυνση αυτή το ΔΝΤ ζητεί από την κυβέρνηση τα... πάντα, και μάλιστα «εδώ και τώρα»: Στις... εντολές που περιλαμβάνει το έγγραφο ξεχωρίζουν η «θέσπιση εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων», για τα οποία ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας «ως το τέλος Δεκεμβρίου 2010 και υλοποίηση ως το τέλος Μαρτίου 2011». Ειδικότερα όσον αφορά τα Ειδικά Φορολογικά Δικαστήρια το ΔΝΤ προφέρει και εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, να διορίσει, δηλαδή, «επαρκή αριθμό ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων, ώστε να επιλαμβάνονται αποκλειστικώς φορολογικών υποθέσεων» .
    Νέος νόμος για τη διαφθορά και τις προαγωγές των εφοριακών

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει αισθητά (αμέσως μετά τις εκλογές) τον αριθμό των Εφοριών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα (ΑΠΕ)

    Α νάμεσα στα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η θέσπιση «εδώ και τώρα» ειδικού νόμου για τους υπαλλήλους των Εφοριών. Αυτό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να γίνει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2010 «και να διασφαλιστεί η πλήρης υλοποίησή του ως το τέλος Μαρτίου 2011». Δεν είναι μόνον ότι ζητεί ειδικό νόμο, αλλά προτείνει και τι πρέπει να περιλαμβάνει ο νόμος αυτός:
    * Σύγχρονο σύστημα διαχείρισης αποδοτικότητας που αρχικά θα στοχεύει στα διευθυντικά κλιμάκια ώστε να προαχθεί η πλήρης υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων της φορολογικής διοίκησης.
    * Αποτελεσματική πολιτική κατά της διαφθοράς για να παταχθούν δυναμικά τα παραπτώματα περί την υπηρεσία.
    * Πιο ευέλικτη διαδικασία διορισμών ώστε να διορίζονται/προάγονται οι αποδοτικοί υπάλληλοι- με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας.
    Στο «φορομνημόνιο», όπως το λένε με χιούμορ οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται και ένα σχέδιο για τη «διευκόλυνση του σχεδίου κατά τη φοροδιαφυγής» , το οποίο προβλέπει ανάμεσα στα άλλα και αλλαγή νομικού πλαισίου για τη φορολογική διοίκηση και για τις «απαιτήσεις πληροφορικής» , όπως τις χαρακτηρίζουν. Πρόκειται, όπως εξήγησαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για θέσπιση μόνιμων διαύλων για τις καταγγελίες των πολιτών έναντι των φοροφυγάδων, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες εξηγήσεις.
    Τέλος, προβλέπεται και ένα είδος «Καλλικράτη» στις Εφορίες. Παρ΄ ότι το σχέδιο αυτό δεν αναφέρεται στο έγγραφο, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει αισθητά (αμέσως μετά τις εκλογές) τον αριθμό των Εφοριών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Από περίπου 300 που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν 220, με συνέπεια σε αυτήν την περίπτωση τη μετάταξη υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

    Google Ads

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr

    No comments: