23.10.10

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ .

 

11-11-09 Αρχαιολ.Συλλογή -Τσαγγάρικο 014

ΚΛΕΙΣΤΟΝ   ΛΟΓΩ....

         ΥΓΡΑΣΙΑΣ

 

  Όλα τα έχουμε δει αγαπημένοι μας φίλοι , σε τούτο τον τόπο , αλλά να παραμένει τρία χρόνια και..βάλε , η αρχαιολογική μας συλλογή , λόγω...υγρασίας , δεν το ματαξαναείδαμε..

   Τέλος πάντων , μετά τα προχθεσινές σκηνές ..απείρου κάλλους , ούτε Ρι-Φι-Φι να ήταν , καταφέραμε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τη συλλογή μας , αν και ό,τι ήταν να ..συμβεί , έχει συμβεί πριν από καιρό , και για να καταλάβετε την υπόθεση ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά τους .

   Επικοινωνήσαμε λοιπόν με την κ. Τσαρούχα , αρχαιολόγο της εφορείας αρχαιοτήτων Δελφών , η οποία κα μας εξήγησε τι ακριβώς συμβάινει . Κατ' αρχάς , οι αίθουσες έχουν αδειάσει από τα εκθέματα εδώ και 3 , περίπου , χρόνια , όταν δηλαδή επισκευάσθηκε η στέγη της συλλογής , και φυσικό ήταν να γίνει αυτό , γιατι αλλοιώς θα καταστρέφονταν τα εκθέματα .

   Όσο για την προχθεσινή επιχείρηση , δεν είχε καμιά σχέση με τα εκθέματα των αιθουσών αφού είχαν απόκαιρό μετφερθεί στην Άμφισσα , απλά ήρθαν για να μεταφέρουν στην Άμφισσα καί κάποια τεμαχισμένα μικροαντικείμενα , τα " όστρακα " , όπως τα χαρακτήρισε η κ. Τσαρούχα , που ήταν συσκευασμένα σε κιβώτια και αποθηκευμένα στη μικρή αποθηκούλα που υπάρχει στον προαύλιο χώρο , και που φαίνεται σε μια απ' τις φωτογραφίες .

  Πιστεύουμε βέβαια , πως θα πρέπει να πήραν και κάποια βαρειά εκθέματα που ήταν στον προαύλιο χώρο τελείως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες , όλα λοιπόν τα εκθέματα και τα " όστρακα " μεταφέρθηκαν στο μουσείο Άμφισσας για να συντηρηθούν και να προστατευθούν , γιατί απ' όσα μας είπε η κ. Τσαρούχα η επικρατούσες στη συλλογή συνθήκες είναι...απαράδεκτες , αφού μπαίνουν νερά στις αίθουσες  , με κίνδυνο να καταστραφούν τα αντικείμενα .

   Μας είπε , επίσης , η κ.Τσαρούχα , πως γίνεται μελέτη , τώρα μετά από..τρία χρόνια , για να γίνουν οι κτιριακές επισκευές και βελτιώσεις , ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή των αρχαίων στην έδρα τους . Βέβαια κανένας δεν γνωρίζει πόσο καιρό ακόμα θα ..μελετάται το..θέμα , και πόσο ακόμα καιρό θα χρεισθελι η..υλοποίηση της...μελέτης , που ακόμα , βέβαια , δεν έχει τελειώσει.." ζήσε μαύρε μου , μα φας ..τριφύλλι " , που λέει κι΄ο λαός μας ..

   Απ' ότι όμως καταλάβαμε , δεν απαιτείται και κανένα..τεράστιο ποσό για να επισκευασθεί το κτίριο , καο πολύ πιστεύουμε , πως αν όσα δίνουμε για μιά.." πολιτιστική " (!!!) καλοκαιρινή ν]βραδιά , τα δίναμε για τη συλλογή , τώρα τα εκθέματα , από καιρό ..θα ήταν στη θέση τους .

11-11-09 Αρχαιολ.Συλλογή -Τσαγγάρικο 009

11-11-09 Αρχαιολ.Συλλογή -Τσαγγάρικο 005

11-11-09 Αρχαιολ.Συλλογή -Τσαγγάρικο 010

 

   Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά , μελέτες...σχέδια και..υλοποίηση , δεν θα ήταν άσχημο να γίνει και ένα καθάρισμα του προαυλίου χώρου και να φύγουν από εκεί τα διάφορα στοιβαγμένα δομικά υλικά , όπως επίσης ελπίζουμε να έχουν μεταφερθεί και τα αρχαία αντικείμενα που είναι σκορπισμένα στην αυλή , αν πάλι δεν έχουν μεταφερθεί , ας τα βάλουν στην αποθήκη ή κάτω απ' το υπάρχον υπόστεγο .

   Για τον καθαρισμό του χώρου της συλλογής , έχουμε να κάνουμε μια..ταπεινή πρόταση . Απ' όσο γνωρίζουμε στο Δήμο μας υπηρετούν , με συμβάσεις 8 ή 18 μηνών , δεν έχει και τόση σημασία , αρκετοί και αρκετές , που έχουν προσληφθεί σαν καθαρίστριες , φύλακες , εργάτες γενικών καθηκόντων , μήπως , λέμε ...μήπως , κάποιοι ή κάποιες απ' αυτούς ή απ' αυτές θα μπορούσαν να λύσουν το ..πρόβλημα ; Λέμε ...μήπως...

   Τελειώνοντας , σας ενημερώνουμε πως η κ. Τσαρούχα , μας υποσχέθηκε να μας στείλει mail , με κάθε πληροφορία σχετική , το οποίο εμείς θα δημοσιεύσουμε για να ενημερωθέιτε και σεις σχετικά , μέχρι τότε ..

                 Να περνάτε καλά.....Κ.-

No comments: