22.10.10

Η ΕΛΛΑΔΑ...ΣΗΜΕΡΑ ..

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

 

H οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ανατροπές και εκπλήξεις στη μάχη της Αττικής, οι συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το πλαίσιο που διαμορφώνει η ΕΕ για τις χώρες με μεγάλο χρέος, το σχέδιο αλλαγών για την παιδεία, η έναρξη σήμερα της περαίωσης και ο διπλασιασμός των νεοσύλλεκτων που παρουσιάζονται το Νοέμβριο στο στρατό κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κόβονται επιδόματα από τον Νοέμβριο μέσω της ενιαίας πληρωμής των 770.000 δημοσίων υπαλλήλων".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κόβονται, από τον επόμενο μήνα, τα παράτυπα επιδόματα και κάθε είδους αποδοχές ή απολαβές που δεν δικαιούνταν να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης, μπαίνει πλαφόν 5.856,08 ευρώ στις μικτές αποδοχές, που αναμένεται να επιφέρει μείωση των αμοιβών από υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές, εκτός έδρας και άλλου τύπου πρόσθετες παροχές".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Λάστιχο» οι μισθοί και τα ωράρια εργασίας για 224.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "λάστιχο έγιναν μέσα σε 12 μήνες οι μισθοί και τα ωράρια εργασίας για 224.778 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σχεδόν 4 στις 10 νέες προσλήψεις που έγιναν μέσα στο 9μηνο του 2010 είναι με μισές αποδοχές, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας".

Η ΑΥΓΗ: "Πρασινογυαλούροι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης φαίνεται να έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά τα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, αλλά και τη χρεωκοπία του Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός μπαίνει μπροστά στην εκλογική μάχη μετατρέποντας τις αυτοδιοικητικές σε κατ΄ουσίαν βουλευτικές εκλογές".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κινήσεις απελπισίας μπροστά στον πανικό της εκλογικής συντριβής".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η προδιαγεγραμμένη - και καθολικά προεξοφλημένη - συντριβή του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές προκαλεί σφαγή στο στελεχιακό δυναμικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, ενώ το Μαξίμου ταμπουρώνεται στα χαρακώματα του ψευτο-αντάρτικου εναντίον της Τρόικας με σερί κίβδηλων «ηρωικών» αρνήσεων σε νέα μέτρα και με σκοπό ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί ως πρόμαχος της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και των υποζυγίων του Μνημονίου".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η ανεργία στέλνει τους νέους στον στρατό!". Η εφημερίδα γράφει ότι "διπλάσιο αριθμό στρατευσίμων απ' όσους είχαν παρουσιασθεί τον περασμένο Αύγουστο εκτιμά ότι θα έχει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου. Η οικονομική κρίση, η ανεργία που κυρίως πλήττει τους νέους, η έλλειψη χρημάτων για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και κάποιες φήμες ότι επίκειται αύξηση της στρατιωτικής θητείας -που διαψεύστηκαν όμως αμέσως από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας- έκαναν χιλιάδες στρατεύσιμους να στραφούν στην ασφάλεια και τη σιγουριά του στρατού".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ζούγκλα η αγορά εργασίας".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης κατά 30.028 και διπλασιασμός του αριθμού των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης σε σχέση με το 2009 καταγράφουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας). Στο μεταξύ, 1 στους 4 εργαζομένους είναι ανασφάλιστος, όπως προκύπτει από τους συνολικά 22.573 ελέγχους που διενεργήθηκαν".

ΕΘΝΟΣ: "Εκπλήξεις στις μεγάλες μάχες της Αττικής. Γκάλοπ MARC στην τελική ευθεία για τις κάλπες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μεγάλες ανατροπές κρύβουν οι κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με γκαλοπ που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Εθνους». Στην περιφέρεια Αττικής ο Γ. Δημαράς διατηρεί το προβάδισμα σε α' και β' γύρο, ενώ για τη δημαρχία της Αθήνας προηγείται ο Ν. Κακλαμάνης και ο Γ. Μίχας είναι το φαβορί για τον δήμο Πειραιά".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βουβό πένθος στην εκκλησία για το 666". Σύμφωνα με την εφημερίδα "κρύβουν επιμελώς ότι το τσιπ περιέχει τον δυσώνυμο αριθμό 666. Μας δείχνουν το τυρί και μας κρύβουν την φάκα. Μας παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα που θα έχει η Πολιτεία και ο Πολίτης. Ενδιαφέρονται, τάχα, για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την πάταξη της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας και την γρηγορότερη απόδοση δικαιοσύνης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πως μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα από το... παράθυρο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χαριστική βολή στους εργαζόμενους. Ερχεται το τέλος της πλήρους και σταθερής εργασίας, ενώ πολλαπλασιάζεται το φαινόμενο «απασχολησιμων» με... χαρτζιλίκι. Ποια είναι τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από το... παράθυρο. Ανατροπές στα εργασιακά καταγράφει η Εκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ντέρμπι Κικίλια - Σγουρού για το ποιός θα περάσει στο 2ο γύρο". Η εφημερίδα γράφει ότι "μάχη στήθος με στήθος δίνουν Γιάννης Σγουρός και Βασίλης Κικίλιας για να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Ε.Τ.», ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ προηγείται οριακά του υποψηφίου της Ν.Δ.".

ΕΣΤΙΑ: "Το τέρας της γραφειοκρατίας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι κυβερνώντες ξορκίζουν διαρκώς την γραφειοκρατία, αλλά κατά βάθος την συντηρούν και την εντείνουν. Οι διαδικασίες και η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται πολίτες και επιχειρήσεις δεν έχουν τέλος. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις η ταλαιπωρία είναι άσκοπη και δεν εξυπηρετεί τίποτε".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ε.Ε.: Αυστηρή λιτότητα ή κυρώσεις".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα κράτη-μέλη με υψηλό έλλειμμα και χρέος προιωνίζεται μία μακρά περίοδο αυστηρότατης δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ελλάδα, που θα υπερβεί κατά πολύ τη χρονική διάρκεια του Μνημονίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκτακτο βοήθημα φέρνουν οι εκλογές".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τους προεκλογικούς τόνους ανεβάζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε διακαναλική συνέντευξη στις αρχές της άλλης εβδομάδας, με στόχο να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά και να δώσει ώθηση στην εκλογική αναμέτρηση, που έχει χάσει τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών κι έχει εναρμοστεί με την ατζέντα της ΝΔ μετασχηματιζόμενη σε κριτική για την πολιτική του Μνημονίου".

ΤΑ ΝΕΑ: "Επίδομα ανάσα 100-300 ευρώ".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην εξαγγελία θέσπισης επιδόματος για 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους - όπως είχαν γράφει «ΤΑ ΝΕΑ» του περασμένου Σαββάτου - προχώρησε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το επίδομα, το οποία θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, θα κυμανθεί από 100 ως 300 ευρώ ανά συνταξιούχο".

Η ΝΙΚΗ: "Κατεβάστε τις τιμές κατά 30%".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μήνυμα του Μ. Χρυσοχοϊδη προς τους βιομηχάνους, που κράτησαν προκλητική στάση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να μειώσουν την αξία των προϊόντων επειδή έχουν ήδη μικρά περιθώρια κέρδους". ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Ρουκέτες στο πολιτικό σκηνικό". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω κάνουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των σκανδάλων".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Στα πράσα πιάστηκαν τα ράσα!".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συγκλονιστικά στοιχεία στο πόρισμα της Βουλής για το βρόμικο χρήμα που προσποιούνται ότι δεν βλέπουν στο Βατοπέδι. Ντοκουμέντα για τη ζημιά του Δημοσίου και τα δωράκια των εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τις ημερομηνίες που καίνε".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κυβέρνηση - ΝΑΤΟ. Παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η ακόμα πιο επικίνδυνη ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνεται από τις επαφές που είχε χτες, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ο γγ του ΝΑΤΟ".

City Press: "Δημοσκόπηση για την περιφέρεια Αττικής. Προς ψήφο «τιμωρίας» για το μνημόνιο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "δυναμική συλλογικής αποδοκιμασίας της οικονομικής πολιτικής διαμορφώνεται δύο εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στη μητέρα των μαχών, που θα δοθεί στην Περιφέρεια Αττικής, η αντιμνημονιακή ψήφος κυριαρχεί, με αποτέλεσμα να αποκτά ισχυρό προβάδισμα στην τελική ευθεία ο Γιάννης Δημαράς, εκφραστής του αντι-ΔΝΤ ΠΑΣΟΚ".

Metro: "Εκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους"

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική προχωρά η κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ελεγκτές από Βρυξέλλες στο νέο δημαρχείο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Προτεραιότητα για την Εθνική η ρευστότητα στην οικονομία".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "γραμμές χρηματοδότησης αρκετών δισ. ευρώ με ξένες τράπεζες θα ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους η Εθνική Τράπεζα, ενισχύοντας εν συνεχεία τη ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοιχτή διάσταση απόψεων μεταξύ Μ. Χρυσοχοϊδη - Δ. Δασκαλόπουλου. Σύγκρουση για τις τιμές. Η έκρηξη φόρων δεν επιτρέπει μειώσεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι παραινέσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη προς το ΣΕΒ να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε μείωση των τιμών. Ο Δ. Δασκαλόπουλος απάντησε σκωπτικά πως επιχειρηματικά αυτό δεν γίνεται και επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές στην υψηλή φορολογία. Ο υπουργός ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τέλος οι μισθοί-μαϊμούδες. Από την ενιαία αρχή πληρωμών οι αποδοχές του Δημοσίου από τέλος Νοεμβρίου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μπλόκο στα αδιαφανή επιδόματα, στα γκρίζα χρηματικά εντάλματα των δημοσίων φορέων, καθώς και στις πάσης φύσεως αμοιβές και υπερωρίες που παράτυπα καρπώνονται πολλοί επιτήδειοι, θέτει η κυβέρνηση από το Νοέμβριο. Με ανακοίνωση - τελεσίγραφο το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί ότι από τον επόμενο μήνα η καταβολή των μισθών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών για όλους τους φορείς που έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κόντρα ΣΕΒ - κυβέρνησης για τις τιμές στην αγορά".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κόντρα για τη διαμόρφωση των τιμών εκδηλώθηκε χθες μεταξύ ΣΕΒ και υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην πρώτη τους συνάντηση εργασίας. Στην προτροπή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να μειώσουν οι επιχειρήσεις τις τιμές, η απάντηση του κ. Δασκαλόπουλου ήταν ότι δεν μπορεί να λύσει την εξίσωση, πώς μια επιχείρηση με 5% κέρδος μπορεί να μειώσει 30% τις τιμές".

enet Ελευθεροτυπία

No comments: