29.9.13

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

 

Οκτώβριος 1958

 

Το παρακάτω κείμενο αφορά την κατάληψη του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου που έληξε μόλις χτες..

<<Αγωνιζόμαστε και εμείς>>

Το ΓΕΛ Λιδωρικίου ύστερα από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23/9/2013 αποφάσισε πλειοψηφικά το σχολείο να τεθεί υπό κατάληψη.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και αγωνιζόμαστε είναι τα ακόλουθα:

· Αρχικά, οι μεταρρυθμιστικοί νόμοι που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας, με τίτλο το "Νέο Λύκειο" , είναι εμφανές πως έχουν στόχο να στερήσουν το δικαίωμα εισαγωγής των μαθητών στο Λύκειο και στην Ανώτατη εκπαίδευση. Επιπροσθέτως, με τη διεξαγωγή τύπου πανελλαδικών εξετάσεων ετησίως στις τάξεις του Λυκείου θα ενισχυθεί η παραπαιδεία σε μία περίοδο που καθιστά αδύνατο στους γονείς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των διδάκτρων των φροντιστηρίων. Απ’ την άλλη μεριά οι εξαντλητικές εξετάσεις αποτελούν διαδικασία επιζήμια για τις επιδόσεις των μαθητών.

· Η έλλειψη βιβλίων, ιδιαιτέρως στις κατευθύνσεις καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση μαθήματος, τη χρονική στιγμή που κάθε σχολική ώρα είναι απαραίτητη.

· Το καταπιεστικό πρόγραμμα που είναι αποτέλεσμα του νέου συστήματος επιβαρύνει μαθητές και εκπαιδευτικούς που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας κατάστασης, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο (7ωρο μάθημα σε καθημερινή βάση)

· Ακόμα θέλουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των καθηγητών μας, οι οποίοι με το νέο σύστημα οδηγούνται στην εξαθλίωση. Η Κυβέρνηση μειώνει αδιάκοπα τους μισθούς τους ενώ ταυτόχρονα απειλεί με κινητικότητα και αξιολόγηση υπονοώντας ουσιαστικά την απόλυσή τους. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις των μαθητών οι οποίοι βλέπουν τους καθηγητές τους όλο και χειρότερα κάθε μέρα…..

Η κατάληψη λοιπόν αποτελεί μία μορφή εκδήλωσης της αγανάκτησής μας προς το νέο σύστημα αλλά και προς το σχολικό περιβάλλον που επιχειρούν να δημιουργήσουν. Υπό το πρίσμα αυτό οι μαθητές του Λυκείου επιθυμούν την κατάργηση του ήδη ψηφισμένου συστήματος ενώ ταυτόχρονα συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των καθηγητών μας. Εν κατακλείδι, κύριο αίτημά μας είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΗ,ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ…

Η Γενική Συνέλευση

των μαθητών του

Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου

No comments: