14.9.08

...18-4-1949...Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ.. - Δ.'

....Βράδιασε , χωρίς να επιχειρήσει ο στρατός άλλη τολμηρή ενέργεια . Ξεκινούμε πάλι γιά το νυχτερινό μαρτύριο...Περνούμε τη Σιγδίτσα , παρακάμπτουμε απ' τ' αριστερά το 51ο χιλιόμετρο και ανεβαίνουμε τις απάτητες χιονισμένες πλαγιές της Γκιώνας .
Η νυχτερινή έκπληξη ήταν ότι ο στρατηγός ερχόταν καβάλα στο μουλάρι , που στα αδιάβατα σηεμία το σήκωναν κυριολεκτικά στον αέρα , τα κουρασμένα χέρια των παιδιών μας . Μιά συνοδεία από άξιες συναγωνίστριες του ετοίμαζαν ό,τι καλύτερο υπήρχε .Ήταν ρητή διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ , ο δημοκρατικός ταξίαρχος Μαρκόπουλος να φτάσει στο ΣΔ με κάθε άνεση και ασφάλεια ..
Με το ξημέρωμα κατηφορίζουμε προς τα Μνήματα της Κουκουβίστας , όξω απ' τον κλειό του ...στρατού και του,,χιονιού....

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ...

Ο ταξίαρχος Μαρκόπουλος , στρατιωτικός διοικητής Λειβαδιάς , ήταν απ' τους παλιούς αξιωματικούς , που διέθεταν ήθος , φιλότιμο , παλληκαριά . Η συμπεριφορά του κιαι οι γνώσεις του , στο λίγο χρόνο που ζήσαμε μαζί , μας προξένησαν εντύπωση . Κοντά στις άλλες κουβέντες , μου διηγήθηκε πως πιάστηκε .
Είχε φτάσει εκείνο το βράδυ στο Λιδορίκι , γιά κάποια επιθεώρηση , οι πληροφορίες του ήταν ασήμαντες . " Οι συμμορίτες " είχαν ...εξαφανιστεί . Είδε τους αξιωματικούς του , τις πολιτικές αρχές και προσκαλέστηκε απ' τον πρόεδρο να φιλοξενηθεί στο σπίτι του . Βέβαια ο διοικητής της φρουράς του υπέδειξε να μείνει μαζί τους , στο οχυρωμένο τολ . Όμως ο ταξίαρχος από σκοπιμότητα και φιλοτιμία αρνήθηκε . Ήθελε να τονώσει το ηθικό των κατοίκων .
Κατά τα γραφόμενα στη Στρατιωτική Επιθεώρηση , ο ταξίαρχος βγήκε έξω στο διάλειμμα της μάχης , στην πλατεία της πόλης , συνοδευόμενος από τρεις αξιωματικούς και δυό οπλίτες . Εκεί σκοτώνονται οι οπλίτες και ένας λοχαγός και τραυματίζονται οι άλλοι , καθώς και ο ταξίαρχος που συλλαμβάνεται .
Κατά την δική μας πληροφόρηση , ο ταξίαρχος βαδίζοντας προς το κατάλυμμά του , τσιμπήθηκε από μιά σφαίρα , ελαφρά στο...μηρό . Τότε μπήκε σε μιά αυλή να προφυλαχθεί και να εξετάσει το τραύμα του . Εκεί , ενώ έσκυβε να δει , ο γείσος του πηληκίου του στένευε την ορατότητα ..Τότε έννοιωσε να τον αρπάζουν με δύναμη κι' άκουσε μιά δυνατή φωνή :

" Εδώ Δημοκρατικός Στρατός.."
Ήταν μιά τραγική συγκυρία γιά τον ηλικιωμένο πολέμαρχο , που , αφού αλώνισε τα υψίπεδα της Μικρασίας και της Αλβανίας , πιάστηκε τόσο άδοξα και χωρίς αντίσταση στο Λιδορίκι , στις 19 Απρίλη 1949...
Πρώτος , ο καπετάν Περικλής μίλησε στο στρατηγό . Εκείνος με έντονο ύφος απευθύνθηκε προς τον καπετάνιο , κι' όταν ο Περικλής στο ίδιο ύφος του θύμησε τη θέση του , ο ταξίαρχος χαμήλωσε τον τόνο της φωνής και πειθήνιος δέχτηκε να οδηγηθεί σε κάποιο καφενείο της πλατείας με ισχυρή φρουρά...

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ......

No comments: