28.1.11

ΠΩΣ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΥΠΩΝΕΙ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΑ...ΚΡΥΦΑ

Δείτε μια πιθανή απάντηση

 

 image

 

Ένα μικρό «παραθυράκι» στη γκρίζα ζώνη του ευρω-συστήματος χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας για να σώσει τις τράπεζές της. Με τις περισσότερες από αυτές να «ξεμένουν» από ομόλογα που γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, η κεντρική τράπεζα της χώρας τους καταφεύγει σε μια άκρως αντισυμβατική λύση, υπό την ανοχή του JeanClaudeTrichet, ο οποίος όπως αποδεικνύεται έχει την πολιτική βούληση αλλά όχι πια τον τρόπο να στηρίξει τον ιρλανδικό τραπεζικό κλάδο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τυπώνει χρήμα, κάτι που θεωρητικά καμία από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν μπορεί να κάνει μετά την υιοθέτηση του ευρώ και την εκχώρηση του δικαιώματος αυτού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τράπεζες της Ιρλανδίας έχουν ήδη δανειστεί 132 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως, δυσκολεύονται πλέον να βρουν ομόλογα που να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση για αυτή την πράξη παροχής ρευστότητας. Έτσι, κατέφυγαν στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, η οποία φαίνεται να τους έχει δανείσει άλλα 51 δισ. ευρώ μέσω ενός άγνωστου και ασαφούς προγράμματος που καταγράφεται στον ισολογισμό της υπό το κεφάλαιο «άλλα στοιχεία ενεργητικού».

Με δεδομένο ότι η ιρλανδική κεντρική τράπεζα δεν έχει δανειστεί τα χρήματα αυτά από την ΕΚΤ, πρόκειται ουσιαστικά για χρήμα που τυπώνεται στην Ιρλανδία. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η Ιρλανδία μπορεί να τυπώσει χρήμα εάν κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο, με μόνη προϋπόθεση να έχει ενημερώσει σχετικά τη Φρανκφούρτη. Παρότι είναι σαφές ότι καμία από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχει πια το δικαίωμα να τυπώνει χρήμα, εντούτοις φαίνεται ότι ο Trichetείναι διατεθειμένος να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτή την περίπτωση, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς αυτή τη γραμμή ζωής, το σύνολο του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου θα καταρρεύσει σε διάστημα λίγων ημερών. Εξάλλου, το ποσό των 51 δισ. ευρώ που μέχρι στιγμής έχει τυπώσει η Ιρλανδία δεν θεωρείται συστημικά σημαντικό για την Ευρωζώνη και ούτε εκτιμάται ότι είναι ικανό να πυροδοτήσει ιδιαίτερες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρύτερη περιοχή (σε μία εποχή που η αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 2% προβληματίζει σοβαρά τη Φρανκφούρτη).

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το μέτρο απελπισίας φανερώνει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ιρλανδικός τραπεζικός κλάδος και μαζί του το σύνολο της ιρλανδικής οικονομίας (αφού η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί τα χρέη του). Ο συνολικός δανεισμός των τραπεζών ανέρχεται σήμερα στο 110% του ΑΕΠ της χώρας με κάποια από αυτά τα δάνεια να έχουν συναφθεί με εγγυήσεις πολύ χαμηλής πιστωτικής ποιότητας (όπως για παράδειγμα υποσχετικές που έχει εκδώσει το επίσης καταχρεωμένο ιρλανδικό κράτος για τη διάσωση των τραπεζών).

Κ. Σαμ.
http://www.iso

No comments: