Η ένωση ρεσβερατρόλη (resveratrol, RVT) είναι μια φυσική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Δύο νέες έρευνες καταλήγουν σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο το merlots, το Cabernet sauvignons και άλλα είδη κόκκινου κρασιού επιδρούν στην υγεία της καρδιάς.
Στην πρώτη από τις δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ulm, στη Γερμανία, διερεύνησαν τη βιολογική συμπεριφορά της ρεσβερατρόλης.
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στο δέρμα των κόκκινων σταφυλιών και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί έναν δραστικό βιολογικό παράγοντα που μπορεί να προσφέρει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, το διαβήτη τύπου 2 και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία με την αποτροπή της πλήρους ωρίμανσης των ανώριμων κυττάρων λίπους και επίσης να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της σιρτουίνης 1 (Sirt 1), μιας πρωτεΐνης που προστατεύει την καρδιά από τη φλεγμονή.
Εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν in vitro στα ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη επηρέασε τη μορφή και τη λειτουργία των κυττάρων λίπους. Η ρεσβερατρόλη μπλόκαρε τα ανώριμα κύτταρα λίπους από την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση, κάτι που με τη σειρά του επηρέασε την ικανότητα των λιποκυττάρων να λειτουργήσουν.
Αρκετές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ζώα για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ρεσβερατρόλης αλλά το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πρώτα πειράματα, που χρησιμοποιούν ανθρώπινα κύτταρα λίπους.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ρεσβερατρόλη τόνωσε την πρόσληψη γλυκόζης στα ανθρώπινα λιπώδη κύτταρα και μπλόκαρε τη μετατροπή της σε λίπος. Επιπλέον η ρεσβερατρόλη είχε θετικές επιδράσεις στη σιρτουίνη 1.
Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών συμπτωμάτων, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω είναι υπέρβαροι – που σημαίνει ότι έχουν δείκτη μάζας σώματος (BMI) 25 ή υψηλότερο – και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι –δηλαδή έχουν ΔΜΣ 30 ή υψηλότερο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα υπάρχουν 2,3 δισεκατομμύρια υπέρβαροι ενήλικες και πάνω από 700 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
«Τα ευρήματά μας ανοίγουν μια νέα προοπτική για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ρεσβερατρόλη στην πρόληψη ή τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των μεταβολικών παθήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνητική ομάδα.
Δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα για γερή καρδιά
Στη δεύτερη μελέτη ερευνητές από το Ισραηλινό Institute of Technology στη Χάιφα διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί βελτίωσε την υγεία των κυττάρων σε αιμοφόρα αγγεία. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 15 υγιείς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 29 ετών, οι οποίοι συμφώνησαν να καταναλώνουν δύο ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινά για 3 συνεχόμενες εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος καθεμιάς από τις τρεις εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού για 21 συνεχόμενες ημέρες ενισχύει σημαντικά την αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία», που σημαίνει ότι βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, η οποία βελτιώνει τη ροή του αίματος και την υγεία της καρδιάς.
«Η συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων πέφτει σε πληθυσμούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρασιού», επεσήμανε η ερευνητική ομάδα. «Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού κάνει καλό στην καρδιά αν και οι μηχανισμοί που αποτελούν τη βάση αυτής της προστασίας παραμένουν ασαφείς.»
Πηγή : cosmo.gr
No comments:
Post a Comment