1.7.11

EIKONIKH ΞΕΝΑΓΗΣΗ

 

 

Αν ψάχνετε για έναν τρόπο περιήγησης των σημαντικότερων αρχαιολογικών περιοχών χωρίς να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα, ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας την πρόταση των  δρ. Nicolae Roddy και Ronald Simkins του πανεπιστημίου του Creighton: «The Virtual World Project».

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης που παρουσιάζει διαδραστικές εικονικές ξεναγήσεις του αρχαίου κόσμου. Με συνεχής ενημέρωση, είναι ένα εξελισσόμενο project με επίκεντρο την περιοχή του Levant, αν και κάποιος μπορεί να περιηγηθεί σε πολλούς από τους γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους σε Ελλάδα και Τουρκία. Μέχρι σήμερα, πολλοί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι σε Ισραήλ, Ιορδανία, Τουρκία και Ελλάδα έχουν φωτογραφηθεί και απεικονιστεί ώστε να επιτρέπουν στον επισκέπτη να «περπατήσει» μέσα στους χώρους, ενώ σε πολλούς από αυτούς μπορείτε να ακούσετε και ανάλογους ήχους. Η πραγματική διασκέδαση όμως είναι ο προσωπικός έλεγχος του χρήστη καθώς μπορεί να εξερευνήσει όλη την περιοχή και τα χαρακτηριστικά του αρχαιολογικού χώρου που έχει επιλέξει. Από ένα επιλεγμένο αρχικό σημείο μπορείτε να περπατήσετε προς μια κατεύθυνση και να ρυθμίσετε τον ρυθμό και την πεδίο όρασης σας. Αυτή η αίσθηση για τους περισσότερους είναι πολύ ρεαλιστική και είναι πραγματικά σαν να βρίσκεσαι στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Στην πύλη των Λεόντων, στις Μυκήνες

Για παράδειγμα, θα ήθελα να δω τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Διαλέγω τον αρχαιολογικό χώρο από τον γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας και ανοίγει νέο παράθυρο όπου η κύρια οθόνη του με βγάζει στο αρχικό επιλεγμένο σημείο του χώρου. Κάτω αριστερά υπάρχει μια κάτοψη του χώρου ενώ επιλεγμένα σημεία πάνω σε αυτόν μου δίνουν την δυνατότητα να «περπατήσω» προς εκείνο το σημείο. Δεξιά δίνει μικρές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο.

Επισκεφθείτε το στο http://www.virtualworldproject.org  (βγαίνει αρχικά η περιοχή Ισραήλ-Ιορδανίας, επιλέξτε Legacy Sites για να δείτε την περιοχή μας).

Προσοχή: πρέπει να είναι εγκατεστημένο το Quick Time Player.

Καλές εξερευνήσεις!

Πηγή: Popular Archaeology

http://erroso.blogspot.com

No comments: