ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΠΩΣ ΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΤΡΟΪΚΑΣ
Η βόμβα των 5,7 δισ. στις διαπραγματεύσεις
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Ενα ποσό που έπεσε ξαφνικά στο τραπέζι από την πλευρά της τρόικας ήταν αρκετό να αλλάξει τον ρου των συζητήσεων με την κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης: 5,7 δισ. ευρώ. Τόσα μας ζήτησαν να βρούμε το 2011 και το 2012.
Οι ελεγκτές της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (Ε.Ε.) εξέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών μετά το ναυάγιο των συνομιλιών, ενημερώνοντας μέσω κινητού τους προϊστάμενούς τους. Στο άκουσμα του ποσού ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κρίσιμη συνάντηση για να μιλήσει από το προσωπικό του γραφείο με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Η συνέχεια είναι πλέον γνωστή.
Το ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν αιφνιδιαστικά διέψευσε την Παρασκευή ο υπουργός, αναφέροντας ότι οι παραπάνω πληροφορίες «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» και πρόκειται για έναν προγραμματισμένο πρώτο κύκλο διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκε και δεν ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί. Ωστόσο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο που επισκέφθηκε την Ελλάδα είχε τελείως διαφορετικό πλάνο. Ηθελε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της 6ης δόσης το αργότερο την προσεχή Δευτέρα - Τρίτη και να παραθέσει μάλιστα στη συνέχεια επίσημη συνέντευξη τύπου.
Ο λόγος που η τρόικα ήθελε να μιλήσει με τα ΜΜΕ ήταν απλός. Ηθελε να προλάβει την κυβέρνηση και να κάνει σαφείς τις δεσμεύσεις που έλαβε, αποφεύγοντας έτσι τυχόν... παρεκτροπές ενόψει της ΔΕΘ. Μάλιστα, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κάποιο «λάθος» στις ανακοινώσεις της τρόικας (όπως είχε συμβεί προ μηνών με τον Σερβάς Ντερούζ που του «έφυγε» η συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ) για τη συνέντευξη θα ερχόταν στην Αθήνα και ο έμπειρος σε θέματα δημοσιότητας εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου Ολι Ρεν Αμαντέους Αλταφάζ.
Οι εξελίξεις στην Αθήνα προκάλεσαν συναγερμό στις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Ρεν φέρεται να αναστατώθηκε από την τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να μη ρίξει η Ε.Ε. λάδι στη φωτιά. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε διατηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι. Αναφέρθηκε ότι «το κλιμάκιο κατέγραψε αξιόλογη πρόοδο αλλά αναχώρησε προσωρινά από την Αθήνα προκειμένου να μπορέσουν οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν το τεχνικής φύσεως έργο τους» και ότι θα «επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου».
Τα σύννεφα στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν φανεί από τις προηγούμενες ημέρες, μετά το αίτημα της τρόικας για πρόσθετο πακέτο μέτρων 1,7 δισ. ευρώ το 2011.
Το μεγάλο σοκ όμως ήρθε την Πέμπτη. Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολόγισε το έλλειμμα πιο ψηλά για το 2011, στο 9% του ΑΕΠ, και εκτίμησε ότι το 2012 θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα (πέραν αυτών που έχε ήδη το μνημόνιο) αξίας 4 δισ. ευρώ περίπου, υπολογίζοντας μάλιστα συντηρητικά την ύφεση στο 4,5%- 5% για το 2011...
Τα ποσά που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση στο σύνολό τους ήταν δυσμενέστερα από την αρχική εικόνα. Επιπλέον σύγχυση προκάλεσε το γεγονός πως η ελληνική πλευρά αντελήφθη ότι ακόμα και στους κόλπους των δανειστών μας δεν υπάρχει απόλυτα ενιαίο μέτωπο για το είδος των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Η κοινοτική πλευρά φάνηκε να επιμένει στη λήψη άμεσων μέτρων ενώ το ΔΝΤ έδωσε έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βασική αιχμή πάντως ήταν το μισθολόγιο και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σταμάτησε τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Οικονομικών, πυροδοτώντας αντιδράσεις και έναν κύκλο συζητήσεων εντός και εκτός κυβέρνησης για το εάν έπρεπε να φανεί προς τα έξω ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες τα μέτρα θα αποκαλύπτονταν λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ και θα ήταν δυσβάσταχτα, πολιτικά και κοινωνικά. Από την άλλη, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο χρόνος τελειώνει: η 6η δόση κανονικά θα έπρεπε να εκταμιευθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, και με μεγάλες... οικονομίες (δηλαδή μετάθεση πληρωμών) τα διαθέσιμα της χώρας φέρεται να φθάνουν έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Οσο για το νέο δάνειο, υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με την συμμετοχή των ιδιωτών. Η στάση του ΔΝΤ όσο περνά ο καιρός φαίνεται να είναι όλο και πιο αρνητική για την παροχή νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν ορισμένα κράτη με πρώτη τη Φιλανδία επιχειρείται εντατικά εντός Ε.Ε. να κλείσει, υπό το φόβο των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει.
Πλέον η ελληνική πλευρά αναζητά τα «ορφανά» 5,7 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει στην τρόικα στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν έρθει ξανά στην Αθήνα με σκοπό να κλείσει αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση. Στόχος θα είναι να πεισθούν για μικρότερης αξίας μέτρα, με βασικό επιχείρημα την ύφεση, την ανάσχεση της οποίας ήδη προέταξε ο υπουργός Οικονομικών ως βασικό μέλημα της κυβέρνησης. Αρμόδια στελέχη φωτογραφίζουν ως σημεία κλειδιά το μισθολόγιο, τις επενδυτικές δαπάνες και τις ΔΕΚΟ.
Για να λειανθεί η στάση της τρόικας θα επιχειρηθεί διαβούλευση στα όργανα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ (ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς θα έχει σύσκεψη με τους ομολόγους του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη). Τα μέλη της τρόικας θα διαβουλευθούν με τους προϊσταμένους τους, ενώ αναμένεται και σειρά πολιτικών επαφών σε επίπεδο κορυφής.
Κάποια στελέχη εκ Βρυξελλών πιστεύουν ότι στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες μπορεί να οδηγηθεί η Ευρώπη προς μία άλλη επιλογή: η 6η δόση να αποφασιστεί να ενσωματωθεί στο νέο δάνειο, ενδεχομένως χωρίς πρόσθετα μέτρα (δηλαδή με υψηλότερους στόχους ελλείμματος) αλλά με πρόσθετα ανταλλάγματα, που ακόμη αναζητούνται. «Δεν εμπιστευόμαστε πλέον τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, αφού και πάλι διαψεύστηκαν», λέει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος, το οποίο δεν αποκλείει ακόμη και πολιτικές ανακατατάξεις, όπως σημειώθηκαν και στην Πορτογαλία.
Πρόκειται για μια συζήτηση που λέγεται ότι έχει ανοίξει. Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα δεν είναι ακόμη έτοιμες για αποφάσεις, που ίσως ωριμάσουν το προσεχές 10ήμερο. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται λύση όχι μόνο για τις ελληνικές δανειακές ανάγκες (που με τη νέα τρύπα είναι αυξημένες πλέον και αυτές κατά 5,7 δισ. ευρώ) αλλά και και στα προβλήματα των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο, που γιγαντώνονται...
Ελευθεροτυπία
No comments:
Post a Comment