22.12.11

“ OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ “.

 

Ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος η σημερινή ανταπόκριση του Μίχαελ Μάρτενς στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο: «Οι Έλληνες θα προτιμούσαν ένα κόμμα Παπαδήμου».

Ο υπότιτλος του σχετικού άρθρου είναι: «Η αθλιότητα των κατεστημένων κομμάτων της Αθήνας». Στο δημοσίευμα περιγράφεται η κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να ονομάζονται κόμματα εξουσίας η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, παρατηρεί η εφημερίδα. Αντίθετα, υψηλή δημοτικότητα και αποδοχή έχει σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα κόμμα υπό τη ηγεσία του Παπαδήμου, μολονότι ο τελευταίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, προσθέτει το δημοσίευμα. Εμφατικά αναφέρεται επίσης η συντριπτική διαφορά δημοτικότητας μεταξύ του Λουκά Παπαδήμου και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σημειώνεται ότι η μάχη για τη διαδοχή του τελευταίου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει το κυβερνητικό έργο. Τέλος επισημαίνεται ότι όλα δείχνουν πως η εποχή των Παπανδρέου οδηγείται μετά από τρεις γενεές πολιτικών στο τέλος της.

«Ο υπουργός που λαδώθηκε»

Ένα από τα γερμανικά υποβρύχια

Ένα από τα γερμανικά υποβρύχια«Ο υπουργός που λαδώθηκε» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στην υπόθεση της αγοράς γερμανικών υποβρυχίων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι πριν από δέκα χρόνια, όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν μέλος της τότε ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα του προχώρησε στην αγορά γερμανικών υποβρυχίων αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. «Ο Τσοχατζόπουλος εισέπραξε για αυτό πολλά χρήματα από λάδωμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η Βρετανία έχει δυνάμεις που λείπουν από τη Γαλλία

French President

Ο Νικολά ΣαρκοζίΗ κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι στο επίκεντρο πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων και σήμερα. Κυρίως ο γαλλικός τύπος ασχολείται με το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η Le Monde παρατηρεί: «Είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση θεωρεί αδικαιολόγητη ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας. Όμως η αντίδρασή της παραπέμπει σε εφηβικά ρεφλέξ, όταν προτείνει στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να βάλουν στο στόχαστρο τη Βρετανία. Είναι επαίσχυντο και ασυγχώρητο. Η Βρετανία έχει δυνάμεις που λείπουν από τη Γαλλία, τονίζει η εφημερίδα υποδεικνύοντας την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία έχει ευχέρεια κινήσεων.

Με αφορμή τις δανειοληπτικές ανάγκες του Παρισιού η Le Figaro επισημαίνει: «Με αυτά τα 178 δις. ευρώ που θα πρέπει να δανειστεί την επόμενη χρονιά η Γαλλία, θα κλείσουν μόνο τρύπες. Μόνο για τόκους θα διατεθούν 48 δις. ευρώ. Μιλάμε για 130 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Εδώ καθίσταται σαφές το μέγεθος της σπατάλης. Εάν αυτά τα ποσά διετίθεντο για επενδύσεις στο μέλλον, θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε σε μια εβδομάδα ένα από τα «πανεπιστήμια ελίτ» της χώρας ή ένα εξειδικευμένο αντικαρκινικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

No comments: