Έφυγε προχθές , σε προχωρημένη ηλικία , πλήρης ..ημερών , όπως συνηθίζεται να λέμε , η γνωστή μας ηθοποιός , Άννα Καλουτά , απ’ τις τελευταίες , αν όχι η τελευταία της ..” φρουράς “ , των λαμπερών ηθοποιών της επιθεώρησης .
Λίγες μέρες πριν , στις 27 Μαρτίου , έφυγε και ο “ πατέρας “ της Φυσικής στην Πατρίδα μας , ο Καίσαρ Αλεξόπουλος , κι’ αυτός σε πολύ..προχωρημένη ηλικία .
Το θάνατο της αξέχαστης Άννας Καλουτά , τον μάθαμε όλοι οι Έλληνες , θέλαμε δεν ..θέλαμε , αφού όλα τα ΜΜΕ , ασχολήθηκαν συνεχώς και επί..πολύ , αντίθετα , το θάνατο του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα , του αείμνηστου Καίσαρα Αλεξόπουλου , είναι αμφίβολο αν τον..κατάλαβαν , κι’ αν τον ξέρουν όλοι οι ..Έλληνες ..
Περίεργος λαός είμαστε , αγαπημένοι μου φίλοι , ή…μας έχουν κάνει , συνηθίζοντάς μας , σε ό,τι τα ΜΜΕ , θέλουν να..πουλήσουν , γιατί μη μου πείτε , πως στις 27 Μαρτίου 2010 , που έφυγε ο μέγας επιστήμων Καίσαρ Αλεξόπουλος , διαβάσατε , ή…είδατε στα διάφορα κανάλια κάποιο σχετικό αφιέρωμα ; γιατί δεν θα σας..πιστέψω και με το ..δίκιο μου …
Τι είναι αυτό , άραγε , που…καθοδηγεί συστηματικά τις..προτιμήσεις μας ; Και κυρίως τι είναι εκείνο που..” οδηγεί “ τα ΜΜΕ να μας ..καθοδηγούν , όπου αυτά θέλουν ; Γιατί , προφανώς , κάτι θα..υπάρχει , που τα..συντονίζει όλα αυτά , και φοβάμαι , πως δεν είναι τίποτ’ άλλο απ’ το…κέρδος ..
Η επιλογή , των ..προβαλλομένων θεμάτων , είναι σε άμεση συνάρτηση , με το πόσο “ πουλάει “ το καθένα , και αυτό βέβαια , εύκολα το διαπιστώνει κανείς , με μια ματιά στην καθημερινή..ειδησεογραφία .
Μήπως όμως παίζει ρόλο και η..δική μας ..έφεση , προς το..ελαφρόν και..εύπεπτον , κάτι που κάνει φυσικά , να…” ανθίζουν “ τα..μεσημεριανάδικα “ με όλες εκείνες , της ..απίθανης ..συνθέσεως “ δημοσιογραφικές “ ομάδες ;
Σκεφτόμουνα , πως αν…, λέμε ..αν , όλα τα κανάλια , καλούσαν καθημερινά , στις εκπομπές τους , όχι φυσικά τις..μεσημεριανές , και από ένα άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών , θα είχαμε ..ξεπεράσει την ..τραγική κατάσταση , να ρωτάς , νέους ανθρώπους , φοιτητές και επιστήμονες ακόμα , αν γνωρίζουν κάποιον άνθρωπο του..πνέυματος , ένα..δημιουργό , συγκεκριμένο και..πασίγνωστο , και να παίρνεις την..απίθανη απάντηση-ερώτηση : Που…τραγουδάει ;
Δεν ξέρω , αγαπημένοι μου φίλοι , αλλά φοβάμαι πως , με το κριτήριο “ ό,τι…πουλάει “ , οι επιχειρηματίες των..ΜΜΕ , μας παρασύρουν όπου αυτοί θέλουν , μαθαίνοντάς μας , σιγά-σιγά , αλλά..σταθερά , να ..”τρώμε “ ό,τι μας..προσφέρουν ..
Άννα Καλουτά
Ειρήνη-Άννα Καλουτά
Η Άννα Καλουτά στην ταινία Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927
Γέννηση
29 Σεπτεμβρίου 1918 Αθήνα, Ελλάδα
Θάνατος
17 Απριλίου 2010 (91 ετών) Αθήνα, Ελλάδα
Εθνικότητα
Ελληνική
Είδος Τέχνης
Κινηματογράφος, Θέατρο
Η Ειρήνη-Άννα Καλουτά του Στεφάνου, ήταν σύγχρονη ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918.
Απόφοιτος της Ιονίου Σχολής Θηλέων, έκανε σπουδές πιάνου και αφοσιώθηκε στο θέατρο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη χορογραφία, σκηνοθεσία και τη καλλιτεχνική διεύθυνση.
Εμφανίστηκε σε 14 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες ενώ στο θέατρο πρωτοεμφανίσθηκε σε ηλικία 4 ετών, στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη, σε έργο πρόζας. Μαζί με την αδελφή της Μαρία δημιούργησαν τα περίφημα "Καλουτάκια", παιδιά θαύματα της εποχής εκείνης, σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου.
Είχε συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις των γνωστότερων επιθεωρησιογράφων σε οπερέτες όπως: "Γλυκειά Νανά", "Διαβολόπαιδο", "Βαφτιστικός" , "Μοντέρνα κορίτσια" κ.ά. του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, "Γυναίκα του δρόμου", "Απάχηδες των Αθηνών", "Οι πειρατές" κ.ά. του Νίκου Χατζηαποστόλου, στη "Νυχτερίδα" του Γιόχαν Στράους, σε μουσικές κωμωδίες: "Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά" των Γιανουκάκη - Ριτσιάρδη, σε ηθογραφίες όπως "Το Φυντανάκι" του Χορν, σε πρόζα "Το πανηγύρι" του Χορν, σε κωμειδύλλια: "Αγαπητικός της βοσκοπούλας", "Γκόλφω", "Μαρία Πενταγιώτισσα" και άλλα πολλά.
Επί 15 χρόνια έκανε περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ν. Ζηλανδία. Εμφανίστηκε στη "Salle de Gaveau" στο Παρίσι 1950, στο "Κάρνεγκυ Χωλ" στη Νέα Υόρκη το 1954, στο "Palace Theatre" στο Λονδίνο 1968 κ.α.
Ηχογράφησε με την αδελφή της Μαρία πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά: "Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά", "Γερακίνα", "Οι κερασιές", "Η βροχή", "Βεμ - Βεμ". Οι δε εμφανίσεις της τόσο στην τηλεόραση όσο και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν είχαν εκλείψει μέχρι τελευταία.
Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, είχε τιμηθεί με πλείστα διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της και ακόμη με πολλές στρατιωτικές μνείες για τη ψυχαγωγία του Στρατού. Έμεινε θρυλική στις πολεμικές επιθεωρήσεις του 1940 ίδιαίτερα στο "Ευζωνάκι" αλλά και αργότερα σε ρόλους "Σμυρνιάς" με καταπληκτική ταχύτητα εκφοράς του λόγου.
Δίκαια χαρακτηρίστηκε "Βασίλισσα της Επιθεώρησης", ενώ μία από τις άξιες διαδόχους της στο είδος θα μπορούσε να θεωρηθεί η Ρένα Βλαχοπούλου.
Η Άννα Καλουτά φέρεται να διατηρούσε δεσμό με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα σε νεαρή ηλικία.
Απεβίωσε στις 17 Απριλίου του 2010 στην Αθήνα.[1]
Φιλμογραφία
- Δόκτωρ Επαμεινώνδας (1937)
- Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει (1938) .... η σύζυγος
- Καπετάν Σκορπιός (1943)
- Οι απάχηδες των Αθηνών (1950) .... Βέρα Παραλή
- Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν (1951) .... Λίζα
- Τσιγγάνικο αίμα (1956)
- Πρέπει να ζήσεις τίμια (1962)
- Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)... Ασημίνα - Γιασμίν
- Και οι 14 ήταν υπέροχοι (1965)... Γεωργία
- Καλώς ήλθε το δολάριο (1967) .... Φούλη
- Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927 (1980)... Θεατρίνα
- Ο ζιγκολό της Αθήνας (1982)
- Ο κοντός και οι μνηστήρες (1988) .... Φρόσω.
Καίσαρ Αλεξόπουλος
Ο αείμνηστος Καίσαρ , με τον καθηγητή Βαρώτσο .
Ο Καίσαρ Δ. Αλεξόπουλος ήταν Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 10 Νοεμβρίου του 1909.[1] Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης αρχικά μηχανολογία και κατόπιν Φυσική, τελειώνοντας το διδακτορικό του το 1935, χρονιά που επέστρεψε στην Ελλάδα. Από το 1939 έως το 1974 κατείχε, ως τακτικός Καθηγητής, την έδρα της Πειραματικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε, επίσης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1970-72, θέση από την οποία παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις επεμβάσεις του τότε καθεστώτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου 2010[2].
Αποτέλεσε μέλος της ομάδας ΒΑΝ μαζί με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Βαρώτσο και Κωνσταντίνο Νομικό.
Το 1963 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας είχε την Προεδρία το 1979. Έχει τιμηθεί επίσης με το παράσημο "Τάγμα του Φοίνικος", ενώ κατείχε διευθυντικές θέσεις στο Βασιλικό Ίδρυμα Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος".
Το τετράτομο έργο του "Φυσική" καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς της Φυσικής επιστήμης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία.
Διακρίσεις
- Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 1979.
ΠΗΓΉ : Βικιπαιδεια
Καλό σας ξημέρωμα……..Κ.-
No comments:
Post a Comment