30.11.10

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ..

 

   Πολλές φορές , αγαπημένοι μου φίλοι , έχουμε ασχοληθεί με " κομμάτια " του χωριού μας , που εντελώς..τελείως..περίεργα , χάθηκαν ή...μεταλλάχθηκαν , άλλα έγιναν...αυλές σπιτιών , άλλα δρόμοι ιδιωτικοί και άλλα μαντριά κ.δ.σ ( Και Δεν Συμμαζεύεται ) , άλλα δε εγκαταλειμμένα στην τύχη τους , έχουν πνιγεί στους θάμνους και τα αγριόχορτα, με αποτέλεσμα να μην διακρίνοντα καν ...

    Παρότι λοιπόν , διαμαρτυρηθήκαμε , για την κατάσταση , δεν βρήκαμε καμιά ανταπόκριση , και δεν θα τό 'λεγα και ..παράδοξο αυτό , αφού η Λιδωρικιώτικη εκπροσώπηση σο Δήμο μας , ήταν από...ανύπαρκτη ως..υποτυπώδης , και αυτό προκύπτει , όχι μόνο απ' τα ..μονοπάτια κλπ , αλλά από πολλά και διάφορα , και ήταν κοινό μυστικό...

   Το κακό όμως είναι πως και στο καινούριο Δημοτικό Συμβούλιο , δεν υπάρχει Λιδορικιώτικη εκπροσώπηση , με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται , και βέβαια σ' αυτό φταίμε εμείς , αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα , αλλά όχι της στιγμής , ύστερα , δεν μπορούμε να προδικάσουμε την πολιτική που θα ακολουθήσει η καινούρια Δημοτική αρχή , κάτι βέβαια που σύντομα θα φανεί..

   Αναδημοσιεύουμε , ένα , απ' τα πολλά σχετικά σχόλιά μας , συμληρώνοντας πως στα αναφερόμενα μονοπάτια , θα πρέπει να προστεθούν και άλλα , με κυριότερο , ένα μονοπάτι που ξεκινάει απ' το Σερεντέλη και φτάνει στον Παλιόραγκο , βέβαια τώρα είναι κλεισμένο από θαμνους κι' αγριόχορτα , αν καθαρισθεί όμως θα γίνει ένας υπέροχος χώρος περιπάτου , ακόμα και με ποδήλατο .

   Επειδή δε στο παρακάτω σχόλιο , αναφερόμαστε και στην , υπό κατασκεύην τότε , βρυσούλα τη Βουλωμένη , όπως οι νεο..Λιδορικιώτες τη λένε , σας δίνουμε και μια φωτογραφία απ' το..αλβανιζέ ..κατασκεύασμα των αρμοδιοϋπευθύνων , που για ..τους γνωστούς λόγους , γκρέμισαν τις παλιές λιθόχτιστες πανέμορφες βρύσες , και φκιάξαν , όλα αυτά τα...κατασκευάσματα , που και καμιά σχέση δεν έχουν με το Λιδορικιώτικο περιβάλλον , και την παράδοσή μας , αλλά και είναι...Πανελληνίως πανομοιότυπα , φαίνεται , με παρόμοια γειτονικής Βαλκανικής χώρας , την τεχνοτροπία και το στυλ , της οποίας μετέφεραν εδώ οι μετανάστες της ..δείτε...

Βρυσούλα 13-7-2009 002

   Τέλος πάντων , πολλά τα στραβώς ..γινομένα , αλλά υπάρχουν και πολλά σχετικά αναπάντητα ερωτήματα , π,χ . για ποιό λόγο γκρεμίστηκε η παμπάλαια πέτρινη βρυσούλα , και μάλιστα ΧΩΡΙΣ  ΚΑΜΙΑ  ΣΧΕΤΙΚΗ  ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ  ΤΟΠΙΚΟΥ ( άλλη πληγή αυτή ) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ , όπως έπρεπε ; Και ακόμα , αφού είχαν σκοπό να την...ματαξαναχτίσουν ( ...γκρεμίζουμε για να..χτίζουμε ) γιατί δεν έβαλαν τα παλιά αγκωνάρια και το πελεκητό πέτρινο παλιό καλάνι που υπήρχε , αλλά τα εξαφάνισαν και στη θέση τους παρουσίασαν την ..αλβανόμαντρα νε το .." καθίκι " για κάλανο , γιατί ; Κι κάτι ακόμα , ΤΙ  ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΓΚΩΝΆΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΑΝΟΣ , ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ; Κυκλοφορούν φυσικά , πολλές και διάφορες φήμες , αλλά...

 

28.5.09

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ..

   Το αποψινό μας σχόλιο αδέρφια , απευθύνεται σε όλους τους χωριανούς μας , αλλά κυρίως στους..Λιδορικιώτες  - Λιδορικιώτες , και αναφέρομαι φυσικά , σε όσους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο χωριό μας .

  Όοοοχι , μη βιασθείτε κάποιοι να μου ..καταλογίσετε ..ρατσιστική διάθεση , όχι , και θα καταλάβετε στη συνέχεια , πως δεν είναι ρατσιστική η πρόθεσή μου αλλά απλώς ..πραγματιστική .

   Θυμάστε που πριν 2-3 χρόνια , ξυπνήσαμε ένα πρωί και διαπιστώσαμε πως η βρυσούλα μας , εκεί κάτω στο ..σκατόρεμα , η Βουλωμένη ντε , είχε εξαφανισθεί ως διά μαγείας , τώρα , μετά από τόσο καιρό , αποκαθίσταται , αφού το ‘παμε και το ξανάπαμε , και το..ματαξανάπαμε , πολλάκις , ε λοιπόν δεν είδαμε κανένα απ’ τους..όψιμους χωριανούς μας να νοιαστεί γι’ αυτό , και θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε φυσικό , γιατί δεν ήταν τίποτα γι’ αυτούς , δεν τους θύμιζε τίποτα , όπως δεν τους θύμιζαν και άλλα.. μνημεία του χωριού μας , βρύσες κλπ , που τα ..υποκατέστησαν όχι και με τον καλύτερο τρόπο …

   Από διετίας και πλέον , αδέρφια , φωνάζουμε και ξαναφωνάζουμε , πως κατά τρόπο..περίεργο , έχουν εξαφανισθεί πολλά Λιδορικιώτικά μονοπάτια , τώρα το πως και το ..γιατί , δεν μπορούμε να το απαντήσουμε , αλλά πιστεύουμε πως είναι θέμα του Δήμου μας , να περιφρουρήσει , από..καταπατήσεις κλπ ενέργειες δημοτικούς χώρους , που σημειωτέον είναι σε καίρια σημεία , και κάποτε εξυπηρετούσαν ανάγκες επιτακτικές .

   Και σήμερα όμως , όλα αυτά τα..χαμένα μονοπάτια , είναι εξαιρετικά χρήσιμα , αφού όλα είχαν το σκοπό τους και θα εξυπηρετούσαν περιπάτους προς τη λίμνη και όχι μόνο , αλλά με το φράξιμο μερικών μονοπατιών , έχει αποκλεισθεί πιά η πρόσβαση προς κάποια σημεία .

   Πρώτο και καλύτερο , απωλεσθέν..μονοπάτιον , είναι αυτό που ξεκίναγε απ΄τη Βουλωμένη , ακολουθώντας την αριστερή ..όχθη του σκατορέματος και περνώντας απ’ τον Κούστη , έβγαζε στα , τότε , αμπέλια μας , και μετά..στη ..λίμνη , και ήταν στρωμένο με πέτρες , αυτό όμως εγκαταλείφθηκε στην τύχη του , σε κάποια σημεία έχει..εξαφανισθεί και σε κάποια άλλα , είναι…φραγμένο !!!

28-5  Μονοπάτια 006

28-5  Μονοπάτια 002

Δείτε στο μέσο της φωτογραφίας , είναι ..ολοφάνερη η μάντρα του μονοπατιού .

28-5  Μονοπάτια 007

28-5  Μονοπάτια 009

Και προχωρώντας πιό κάτω , είναι ολοφάνερο το …εξαφανισθέν σοκάκιον , βέβαια σε αθλία κατάσταση βρίσκεται και η βρύση στον Κούστη , αλλά δυστυχώς , είναι δύσκολη η πρόσβαση σ’ αυτή και γι’ αυτό δεν έχουμε και φωτογραφίες .

   Βέβαια , θα πρέπει να τονίσουμε εδώ , πως και μέσα στο χωριό , κεντρικά σοκάκια , έχουν …αλλοιωθεί περιέργως , σε σχέση με τον παλιό καλό καιρό , κάποια μάλιστα , παραέχουν…μαζέψει , ίσως απ’ την …υγρασία , και άλλα έχουν χαθεί η..φραχθεί , π.χ , δίπλα στο Αρπαλέϊκο σπίτι , υπήρχε , και υπάρχει ακόμα αλλά δεν μπορεί κανείς να το περάσει , ένα σοκάκι που κατέβαινε στο , κάτω δρόμο , δείτε το..

20-5 016

Πιό κάτω , ακριβώς κάτω απ’ το Θωμοκωστέϊκο υπήρχε μονοπάτι που πέναγε απέναντι στο άλλο που πήγαινε στον Κούστη , κι’αυτό κλειστό και ..αδιάβατο..

28-5  Μονοπάτια 010

και μάλιστα ..φραγμένο , το από ποιόν και γιατί ..άγνωστο…

28-5  Μονοπάτια 011

Να αδέρφια και η συνέχειά του , μετά το φράγμα του..δρόμου..

   Το αποτέλεσμα φυσικά είναι πως έχει …αποκλεισθεί η πρόσβαση προς το ..χαμένο κεντρικό μονοπάτι που πάει στον Κούστη , το γιατί βέβαια είναι θέμα όλων μας , όλων των Λιδορικιωτών , αλλά κυρίως των αρμοδίων του Δήμου μας ..

28-5  Μονοπάτια 001

Βέβαια , υπάρχει και κάποιο θετικό , το βλέπετε , είναι η ..προεργασία , γιά να γίνει η βρυσούλα , που γκρεμίστηκε πριν από χρόνια , ασκόπως…

   Τελειώνοντας την περιήγησή μας στα..χαμένα μονοπάτια , θα προτείναμε , να προσεχθεί αυτό το κομμάτι του χωριού μας , γιατί αν βελτειωθεί και περιποιηθεί , θα είναι..ειδυλλιακό…

    Καλό  σας  βράδυ , να περνάτε  καλά.....Κ.-

ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ..

       «Καραγκιόζης»

 

 

dice 

   Τα «μούτρα» όταν «στήνουν» το παιχνίδι  για να μαζέψουν τα ρέστα από τα «κορόιδα»   στο μπαρμπούτι, χρησιμοποιούν τον «καραγκιόζη» που στην  καθομιλουμένη σημαίνει λιμαρισμένα- πειραγμένα ζάρια. ...Πειραγμένους μηχανισμούς (επιμήκυνση)  μαζί με αβανταδόρους καραγκιόζηδες- φερέφωνα (που δουλειά τους είναι το παραμύθιασμά μας)  χρησιμοποιούν και οι εντιμότατοι  πιστωτές μας...

   Η μηχανή (κομπίνα) που στήνουν τα παιδιά της πιάτσας είναι απλή, και την περιγράφει το παρακάτω ρεμπέτικο στιχάκι:
«Κάτσε βρε Μανολάκη να τα λιμάρουμε
Να στρώσουμε κουβέρτα να τους τα πάρουμε».

   Κατά διαβολική σύμπτωση ο ...Μανολάκης (κάπου ίσως θα τρέξει το μυαλό σας, αλλά δεν είναι ο μόνος)  του στίχου είναι ο αβανταδόρος που κάθεται σταυροπόδι (στις μέρες μας  επικοινωνεί με sms) στη κουβέρτα μαζί με το «μάστορα» (αυτός που πειράζει τα ζάρια)  για να μαδήσουν τα κορόιδα μέσα στη ψειρού. Κάποια στιγμή τα παιδιά της πιάτσας  (κατά κανόνα) θα περάσουν τη «μεγάλη πόρτα» της φυλακής.  Αντίθετα, τα μούτρα των αγορών οι τοκογλύφοι και οι αβανταδόροι τους, είναι ο νόμος...
   Ας ρίξουμε μια ματιά στη νόμιμη «μηχανή» της επιμήκυνσης που στήνουν οι τοκογλύφοι και για την οποία οι αβανταδόροι τους θέλουν να μας πείσουν πως πρέπει τουλάχιστον ν πανηγυρίσουμε. Τα στοιχεία είναι λίγο πολύ γνωστά και δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να κατανοήσει την κλοπή που ετοιμάζεται. Αρκεί η κοινή λογική...
Έχουμε λοιπόν:

  • Ένα δάνειο 110 δισεκατομμυρίων
  • ένα μνημόνιο (δανειακή σύμβαση) που ρυθμίζει την οικονομική πολιτική (μέτρα) που πρέπει να επιβληθεί  για να δίνονται οι δόσεις του δανείου καθώς και τους όρους (τόκους, χρόνους) αποπληρωμής.
  • Το μνημόνιο ορίζει και τα εχέγγυα (δημόσια περιουσία) που θα βάλουν στο χέρι οι πιστωτές στην περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής.

   Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τους όρους του μνημονίου έχει συμπιέσει το εισόδημα των εργαζομένων- συνταξιούχων και προχωρά για να ολοκληρώσει την απορρύθμιση της οικονομίας με τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Με πολύ απλά λόγια:

  • κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων
  • ιδιωτικοποιήσεις
  • κατάργηση και του παραμικρού κοινωνικού χαρακτηριστικού (υγεία, παιδεία, κοινή ωφέλεια) του κράτους.

   Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσο ολοκληρώνεται η καταστροφή του κοινωνικού ιστού (φτώχεια, ανεργία, ξεπούλημα) συνεχίζονται οι εισροές των δανεικών από το μηχανισμό στήριξης. Όμως, αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν καν στην χώρα. Απλώς μεταφέρονται για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων για προηγούμενα δάνεια...
   Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρ’ όλα αυτά (μάλλον εξ αιτίας όλων αυτών αφού τα μέτρα εξαφανίζουν κάθε παραγωγική δυνατότητα) το χρέος της χώρας αντί να μειώνεται, μεγαλώνει...
   Η κομπίνα που στήνεται με την επιμήκυνση ωστόσο, έχει μια ακόμη διάσταση: Η παράταση της αποπληρωμής των 110 δισ των δανεικών που μας «προσφέρουν» (ΔΝΤ-ΕΕ)  για να μας «στηρίξουν»  σημαίνει και υψηλότερο επιτόκιο. Καθώς δανειζόμαστε μόνο και μόνο για να αποπληρώσουμε παλιότερα δανεικά η επιμήκυνση αναδιαρθρώνει (υπέρ των πιστωτών, προφανώς) το χρέος, με τον εξής τρόπο: Το νέο χρέος που θα προκύψει αυτά τα 11 χρόνια της... επιμήκυνσης δεν υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, όπως το «παλιό χρέος» που αντικαθίσταται με τα 110 δισ του μηχανισμού στήριξης. Το νέο χρέος υπόκειται στη δανειακή σύμβαση (μνημόνιο) η οποία αναγνωρίζει το ευνοϊκό-- για τους πιστωτές--  αγγλοσαξονικό δίκαιο επίλυσης διαφορών.
   Όταν στραγγίξουμε, λοιπόν, όταν δεν θα υπάρχει τίποτε που μπορεί να αρπαχτεί από το υστέρημα των εργαζομένων, οι πιστωτές θα διεκδικήσουν από αρμόδια διεθνή δικαστήρια  την (...Ακρόπολη) δημόσια περιουσία.
   Τότε- όπως θα έλεγαν και τα μούτρα της πιάτσας περιγράφοντας μια πετυχημένη απάτη-- η «μηχανή δούλεψε. Μαζέψτε την κουβέρτα με τα φράγκα»...

Απ' το " Ποντίκι "

ΕΛΛΑΣ , Η " ΧΩΡΑ ΤΩΝ...ΟΝΕΙΡΩΝ "....

          ΑΘΗΝΑ  2010 !!!

29-11-2010

Χθεσινή μας φωτογραφία , βγαλμένη στις 11 το πρωί , στην Πανεπιστημίου , στα Προπύλαια ..

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ...

 

Τριγμοί στην κοινωνική συνοχή

 

Κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους πέντε Έλληνες

 

(Φωτογραφία:  Τα Νέα )

Αθήνα

«Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «Μαζί ενάντια στη φτώχεια» που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο στο πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας».
Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.
Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.
Στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι και το ότι τα τελευταία χρόνια η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια. Ενδεικτικό είναι ότι ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του από την τράπεζα.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας ασκεί την πολιτική του, τη στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
«Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες» είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνική συνοχή ούτε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δημοκρατία και η οικονομία σε μια κοινωνία κομμένη στα δύο» τόνισε η Λούκα Κατσέλη.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που εξετάζει πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχιας και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και πριν από την οικονομική ύφεση, όπως οι οροθετικοί οι τοξικομανείς οι άνεργοι και οι μετανάστες.
Εργαζόμενοι μεν, φτωχοί δε
«Τα τελευταία, χρόνια, η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια, η οποία σήμερα δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους όπως και τους συνταξιούχους», ανέφερε η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Στάβυ Σαλουφάκου, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το σχέδιο δράσης του ΕΚΑ «Φτώχεια και Εργασία: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010».
«Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών» τόνισε η κυρία Σαλουφάκου και απέδωσε το φαινόμενο στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μείωση των αμοιβών και την αύξηση της φορολογίας.
«Δημιουργείται ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά την κοινωνία μας συνολικά» είπε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των οφειλών των εργαζομένων που μειώθηκαν οι αμοιβές τους προς τις τράπεζες.
«Ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του και τρεις στους επτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις» είπε η Στ.Σαλουφάκου σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι και η παρέμβαση προς την πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών.
Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το 1995 έως το 2008 για τη φτώχεια ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 16% έως 17% ο ελληνικός είναι 21% έως 23% επεσήμανε ο Χρίστος Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Κατά τα τελευταία 15 χρόνια η φτώχια την Ελλάδα έχει αυξηθεί παρά την αύξηση των δαπανών για την καταπολέμησή της, προσέθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Στα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη σε βάθος κατανόηση της διασύνδεσης της φτώχιας με την εργασία και την ανάπτυξη ικανοτήτων δικτύωσης Συνεργασίας και Συντονισμού των Δράσεων των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση του προβλήματος αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού ΚΕΚ Αθηνών και Νομαρχιακός Σύμβουλος Νομαρχίας Αθήνας Γιώργος Καστρινάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Γιάννης Παπαδημητρίου.
Το Σχέδιο Δράσης του ΕΚΑ περιλαμβάνει πλέγμα ενεργειών για την αποτύπωση και ανάλυση του φαινομένου της φτώχειας στον αστικό χώρο, καθώς και διευρυμένο δίκτυο υποστηρικτικών υπηρεσιών που αφορούν στην πληροφόρηση, τη συμβουλευτική, την κατοχύρωση και διεκδίκηση δικαιωμάτων, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας.
Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου
Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη «κοινωνικά» αίτια της φτώχειας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η «κληρονομική φτώχεια».
Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%), πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια.
Το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Το 87% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η φτώχεια αποτελεί εμπόδιο για αξιοπρεπή στέγαση, οκτώ στους δέκα ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα 74% ότι μειώνει τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας.
Επίσης το 89% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για καταπολέμηση της φτώχειας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Από κόσκινο χιλιάδες υπηρεσιακοί φάκελοι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Από «κόσκινο» θα περάσουν χιλιάδες υπηρεσιακοί φάκελοι, καθώς όπως φαίνεται πολλοί εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα δήλωναν ψευδή στοιχεία, αναφορικά κυρίως με την εκπαιδευτική βαθμίδα τους, προκειμένου να «τσεπώνουν» τα αντίστοιχα επιδόματα.
Για παράδειγμα εντοπίστηκαν από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της απογραφής πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, που εισέπρατταν επίδομα πτυχίου, δηλαδή ότι ανήκαν στην κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) ενώ στη σχετική φόρμα, εμφανίζονταν ως απόφοιτοι Λυκείου ή του παλαιότερου εξατάξιου Γυμνασίου.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και με το πλήθος των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας (ιδιαίτερα των Lower) που η δήλωσή τους αυξάνει το τελικό ύψος των αποδοχών ενός υπαλλήλου.
Πάντα, κατά τις ίδιες πληροφορίες βρέθηκαν και υπάλληλοι που είχαν θητεύσει σε θέσεις προϊσταμένων και συνέχιζαν να παίρνουν το προβλεπόμενο επίδομα, ενώ αρκετό καιρό δεν ασκούν τα καθήκοντα αυτά.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί τελεσίδικα ότι το παραπάνω προσωπικό κατέθεσε είτε πλαστούς τίτλους σπουδών είτε υπέβαλλε «μαϊμού» δήλωση τότε θ’ απαιτηθεί, σε πρώτη φάση, η επιστροφή των αναλογούντων ποσών και στη συνέχεια θα κινηθεί εναντίον τους ποινική και πειθαρχική διαδικασία.
Εμφαση, κατά την ανάλυση των στοιχείων της απογραφής θα δοθεί και στα επιδόματα που δεν δικαιολογούνται από τις σχετικές διατάξεις και στις πλασματικές υπερωρίες, που πολλές φορές φτάνουν στο μισό του βασικού μισθού.
Πολλά «λαβράκια» θα βγουν και από την πλήρη επέκταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) σε όλο το φάσμα του ελληνικού Δημοσίου.
Μέχρι στιγμής μέσω της ΕΑΠ πληρώνονται 202.000 υπάλληλοι, οι οποίοι, θα φτάσουν τους 400.000 στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 360.000 με την έλευση του νέου χρόνου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ένταξη στο σύστημα και των υπαλλήλων των δήμων και των ΝΠΔΔ, όπου οι αμοιβές σε αρκετές περιπτώσεις κρίνονται υπέρογκες σε σχέση με τα τυπικά προσόντα των εργαζομένων.
Όπως π.χ. καθαρίστρια να λαμβάνει μηνιαίο μισθό που ξεπερνά το πλαφόν των 5.981 ευρώ, όταν ο υπηρεσιακός προϊστάμενός της δεν παίρνει ούτε τα μισά!

 

Κύμα πρόωρων αποχωρήσεων στις ΔΕΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

ΩΑ ΚΚώστα  Κατίκου


Κύμα πρόωρων αποχωρήσεων από τις ΔΕΚΟ προκαλεί η νέα επιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε αυτή ειδικά την κατηγορία εργαζομένων, με στόχο να μειωθούν οι σπατάλες και οι δυσβάσταχτες για τις σημερινές συνθήκες αμοιβές τους.
Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι -κυρίως γυναίκες- που ετοιμάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, ακριβώς για να γλιτώσουν από το "ψαλίδι" κυβέρνησης και τρόικας που είναι έτοιμο να κόψει 800 εκατ. ευρώ το 2011 από τους μισθούς και τα επιδόματα 23.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Οι περικοπές μισθών θα φτάνουν έως και 40% και μπροστά σε αυτή την αναπόδραστη εξέλιξη, οι εργαζόμενοι φεύγουν μόνοι τους από τις ΔΕΚΟ για να γλιτώσουν τη μείωση μισθών, τις υποχρεωτικές μετατάξεις, αλλά και τη σύνταξή τους από το "δρεπανηφόρο μνημόνιο".
Στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και στον ΟΣΕ, όπως και τη ΔΕΗ, οι αιτήσεις παραίτησης είναι αυξημένες και υπολογίζεται ότι σε όλες (και τις 52) ΔΕΚΟ θα ξεπεράσουν τις 2.000 μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Οι λόγοι που οδηγούν τους υπαλλήλους στην πόρτα της εξόδου για τη σύνταξη είναι οι εξής τρεις:
1. Κατοχυρώνουν τον υπολογισμό της σύνταξής τους με βάση τις σημερινές τους αποδοχές, ενώ με μια -βέβαιη- μείωση μισθού έως 40% από το 2011, η σύνταξη που θα πάρουν θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη σημερινή, αφού λαμβάνεται υπόψη ο μισθός του τελευταίου μήνα. Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός του α’ εξαμήνου του 2010 στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν 22.427 ευρώ (44.854 ευρώ το χρόνο). Μια μείωση της τάξης του 40% θα κατέβαζε το μισθό του εξαμήνου στα 13.500 ευρώ και του έτους στα 27.000 ευρώ. Η διαφορά σύνταξης με μισθό 44.854 ευρώ και με 27.000 ευρώ είναι πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό οι υπάλληλοι φεύγουν πριν τους απολύσουν ή τους μετατάξουν εντός του 2011!
2. Δεν θα έχουν περικοπή σύνταξης 6% το χρόνο αν φύγουν με μειωμένη, αλλά 4,5%, αφού η αυξημένη ποινή λόγω πρόωρης εξόδου θα ισχύσει από την 1-1-2011.
3. Κατοχυρώνουν επίσης ευνοϊκό τρόπο υπολογισμού της επικουρικής τους σύνταξης, υπό την αίρεση ότι εδώ μπορεί να γίνει περικοπή και μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Με τα δεδομένα αυτά στο τραπέζι, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και βλέπουν ότι είναι λιγότερο χαμένοι αν φύγουν πριν έρθει το 2011.

adesmeytos

 

 

Τα σκουπίδια, μια πάγια και διαρκής ανάγκη

ΜΠΟΡΕΙ η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων να έληξε την περασμένη Τετάρτη, αλλά τα βουνά των σκουπιδιών στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές του Λεκανοπεδίου παραμένουν στις θέσεις τους.

Τα αυτοκίνητα της καθαριότητας φορτώνουν, αλλά δεν μπορούν να αδειάσουν στη χωματερή των Ανω Λιοσίων ή αδειάζουν με ρυθμό χελώνας.

ΕΝΑ άλυτο επί χρόνια πρόβλημα με τους συμβασιούχους του Δημοσίου, το οποίο όλοι γνωρίζουν, αλλά ουδείς φρόντισε να αντιμετωπίσει, δεν επιτρέπει σήμερα να λειτουργήσει κανονικά η χωματερή και να αρχίσει να απαλλάσσεται η πρωτεύουσα από τα σκουπίδια της. Ή τουλάχιστον έτσι λένε όσοι διαχειρίζονται το χώρο της χωματερής.

ΟΛΟ το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα να συνεχίσουν να παραμένουν στις θέσεις τους εκατό εργαζόμενοι με σύμβαση έργου. Μόλις αυτοί σταμάτησαν να εργάζονται, η χωματερή έπαθε ένα είδος μπλακ άουτ. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι -και κυρίως οι μόνιμοι- στάθηκε αδύνατο να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς τη λειτουργία της. Τα απορριμματοφόρα άρχισαν να συνωστίζονται έξω από τη χωματερή, περιμένοντας πολλές ώρες για να αδειάσουν. Ετσι, από τους 7.000 έως 9.000 τόνους που μαζεύονται υπό κανονικές συνθήκες από τους δρόμους του Λεκανοπεδίου, τώρα η χωματερή μετά βίας μπορεί να υποδεχθεί 4.000 τόνους.

ΑΝ υπολογιστεί και ο όγκος που είχε συσσωρευθεί από την πενθήμερη απεργία, το αδιέξοδο είναι ορατό. Και όχι μόνο. Το νιώθουν -και το... μυρίζουν- οι Αθηναίοι σε όλες τις γειτονιές, μπροστά στις εισόδους των σπιτιών τους. Χωρίς να ξέρουν πότε θα απαλλαγούν από αυτές τις ευχάριστες μυρωδιές.

ΕΝ τω μεταξύ από την πλευρά των παντός είδους αρμοδίων δεν εκπέμπεται κανένα μήνυμα που να οδηγεί σε λύση του προβλήματος. Ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη συλλογή των σκουπιδιών. Η απερχόμενη διοίκηση του Συνδέσμου, που διαχειρίζεται τη χωματερή, παραπέμπει στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τους συμβασιούχους. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε, αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους (ο Σύνδεσμος, οι εργαζόμενοι) δεν τον είχε ενοχλήσει.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, φυσικά, για θέατρο του παραλόγου. Αν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη χωματερή εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ποιος ο λόγος να παραμένουν συμβασιούχοι; Ομως, πριν βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα, είναι δυνατόν να έχει η πρωτεύουσα αυτή την τριτοκοσμική όψη; Οι εκατό εργαζόμενοι που λείπουν δεν μπορούν να αναπληρωθούν από μονίμους; Ο Σύνδεσμος, ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης, τα συναρμόδια υπουργεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης;

ΕΚΤΟΣ αν όλοι αυτοί περιμένουν την 1η Ιανουαρίου του 2011, όταν θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, για να αρχίσουν τη θητεία τους με μια... μεγάλη επιτυχία: να μαζέψουν, τότε, τα σκουπίδια.

Ελευθεροτυπία

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ..

244917-eagle-wings_869

Αητός-Δασαρχείο 6-12 001

   Ο  " ΑΕΤΟΣ " Λιδορικίου

 

Τα  αποτελέσματα και η βαθμολογία της Α' κατηγορίας , μετά την 6η αγωνιστική

ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  ...................... 1-1

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ – ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΥΣΣΟΥ  ......................2-1

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ – ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ .......2-0

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ ..................3-2

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ.. 4-0

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ .....1-1

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ...........ΒΑΘΜΟΙ........ ΓΚΟΛ

1.ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ   ........................16 .............17-1

2.ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ   .......................13 ............14-3

3.ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ         ...................... 11 ............12-8

4.ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ        .......................10 ..............8-7

5.ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                 ........................10 ............17-2

6.ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ             ......................... 9 ............10-10

7.ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ         ..........................8  .............8-15

8.ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                   ..........................5 ..............6-8

9.ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ    ..........................4 .............10-17

10.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ .......................4 ...............2-13

11.ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ           ....................... 2 ..............6-13

12.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ         ....................... 1 ..............2-13

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...

 

IMG_0009

Σχολική  χρονιά 1955-56 , τα παιδιά του Γυμνασίου με τους καθηγητές μας , μρποστά στο τότε Γυμνάσιο και νυν Δημοτικό σχολείο

  Καλημέρα Λιδορικιώτες ..

Καλημέρα ξενητεμένα μας αδέρφια και φίλοι του χωριού μας , σε όλο τον κόσμο , καλημέρα και στουςχθεσινούς μας επισκέπτες από : Athens , Thessaloniki , Patrai , Kallithea , Frederiksberg , Kerkira , Kavala , Chalandri , Izmir ,Volos , Huntley , Warsaw , Sparti , Xanthi , Chicago , Ioannina , Larisa , Montevideo , Khania , Mokena , Glen Ellyn , Kozani , Milan , Pikermion , Karlovo , να είστε όλοι καλά και να περνάτε και καλά..

IMG_0008

   Απόφοιτοι της χρονιάς 1952-53 , με τον τότε Γυμνασιάρχη Χαρίλαο Ππαδημητρίου , με τι γκλίτσα , και τους καθηγητές , Παπαθανασίου , Παπανδρέου , Πλουμάκη και  Καραχάλιο .

   ΤΡΙΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  30  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2010

334η  ΜΕΡΑ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ - 48η   ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

Ανατολή  ηλίου  07:20'..

Aνατολή

Δύση    17:06'...

Ηλιοβασίλεμα 2

Ανδρέου  Αποστόλου του πρωτοκλήτου .

          ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ  ΣΗΜΕΡΑ

Ανδρέας , Ανδριανή , Ανδρούλα

Χρόνια  πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν ή έχουν  γενέθλια .

P1020421

   Καλή  σας  μέρα , να περνάτε καλά

Απ' το   " Λιδώρίκι " με  αγάπη ....Κ.-

29.11.10

H ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ....

 

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

 

Το «πράσινο φως» του Eurogroup για βοήθεια 85 δισ. στην Ιρλανδία, το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από Ε.Ε. και ΔΝΤ, το σχέδιο αλλαγών στις ΔΕΚΟ αλλά και η πιθανότητα επιστράτευσης των ναυτικών σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία της ΠΝΟ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κερδίζει χρόνο χάνει χρήμα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, που αποφασίστηκε χθες στις Βρυξέλλες, θα οδηγήσει και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, δηλαδή σε επέκταση εφαρμογής του Μνημονίου. Ανώτατες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι οι εταίροι είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν την περίοδο αποπληρωμής μέχρι το Μάιο του 2021".

ΕΘΝΟΣ: "Παράθυρο επιμήκυνσης για την Ελλάδα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης με πακέτο 85 δισ. ευρώ και χρόνο αποπληρωμής έως και τα 11 χρόνια, ανοίγει τον δρόμο για επιμήκυνση και του δανείου των 110 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα μας από ΕΕ και ΔΝΤ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ευκολίες πληρωμής! 4+7 χρόνια αντί των 3+2".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "το «πράσινο φως» για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε χθες η Ελλάδα. Ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε τριετή δανεισμό και διετή περίοδο αποπληρωμής, τώρα θα εξομοιωθεί με του Δουβλίνου, με τετραετή περίοδο δανεισμού και επταετή περίοδο εξόφλησης".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κύμα πρόωρων αποχωρήσεων στις ΔΕΚΟ!..".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κύμα πρόωρων αποχωρήσεων από τις ΔΕΚΟ προκαλεί η νέα επιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε αυτή ειδικά την κατηγορία εργαζομένων, με στόχο να μειωθούν οι σπατάλες και οι δυσβάσταχτες για τις σημερινές συνθήκες αμοιβές τους".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "11 χρόνια πείνα και δυστυχία και μετά... βλέπουμε".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αλυσοδεμένοι για δεκαετίες στα τοκογλυφικά δεσμά του Μνημονίου θα παραμείνει η Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση προσχωρήσει στη γραμμή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του πακέτου των 110 δισ. του δανείου της Τρόικας, αποδεχόμενη αύξηση δόσεων με ρήτρα αύξησης του ήδη ληστρικού επιτοκίου βάσει του οποίου «τρέχουν» (ακόμα) οι καταβολές της Διεθνούς των Τραπεζιτών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φυτεύουν τσιπ - 666 τώρα και στα έμβρυα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "θα φυτέψουν τσιπάκια όχι μόνο σε ό,τι περπατάει, ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε. Θα αιχμαλωτίσουν και θα κατευθύνουν τις σκέψεις μας. Θα ελέγχουν τις αντιδράσεις μας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λύγισε ο Παπανδρέου και εκλιπαρεί για συναίνεση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "«ο κόμπος έφτασε στο χτένι» λέγει ο πρωθυπουργός και ζητά συναίνεση για τη Δ' δόση του δανείου, ενώ οι πράσινοι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ που δεν δέχονται να πληρώσουν το μάρμαρο των ανατροπών έγιναν οι εφιάλτες του".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μνημόνιο έως το 2021".
Η εφημερίδα γράφει ότι "επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων κατά έξι χρόνια παίρνει η χώρα μας χάρη στη σκληρή διαπραγματευτική στάση της Ιρλανδίας, η οποία απέσπασε για την αποπληρωμή των δικών της δανείων συνολική περίοδο 11 ετών. Φυσικά, αυτό σημαίνει και παράταση του μνημονίου μέχρι το 2021".

ΕΣΤΙΑ: "Υπάρχει διέξοδος από την κρίση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η διέξοδος από την δημοσιονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας είναι ο περιορισμός των δαπανών του δημοσίου τομέως και η καλύτερη ποιότης των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στους πολίτες. Λιγώτερη κρατική σπατάλη, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ο φόβος της ανταρσίας".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τη «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» στις ΔΕΚΟ, οι οποίες ελέγχονται πλήρως από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προκαλώντας θύελλα στο ίδιο του το κόμμα".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Ψαλίδισμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παράταση - ανάσα για το δάνειο των 110 δισ.".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανάσα για την Ελλάδα η χθεσινή συμφωνία ένταξης της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό Στήριξης. Στη συμφωνία για την Ιρλανδία αναφέρεται ρητά πως οι όροι θα είναι ανάλογοι για όλες τις χώρες που εντάσσονται στο Μηχανισμό. Ετσι, και η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο των 110 δισ. σε 11 χρόνια".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμφωνία επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πολιτική συμφωνία, που επιμηκύνει κατά έξι χρόνια την περίοδο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, επιτεύχθηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες".

Eλευθεροτυπία

ΜΕΤ..ΕΚΛΟΓΙΚΑ ( ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ )ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ...

 

  Δανειζόμαστε , για άλλη μια φορά , το παρακάτω  δημοσίευμα απ' το Doridanews , ευχαριστώντας τους αγαπητούς φίλους του blog.

   Δαβάστε , αγαπημένοι μου φίλοι , με προσοχή τα όσα το Doridanews , αποκαλύπτει , επιβεβαιώνοντάς την..προεκλογική ..." γκρίνια " μας , για το..ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΝ των συνδυασμών .

   Δυστυχώς , τα γεγονότα μας επιβεβαίωσαν , και φοβούμαστε , πως είναι μόνο η αρχή , το είχαμε πει πολλές - πολλές φορές , πως μπορεί κάπως εύκολα να..πέρασε προεκλογικά η..." ανεξαρτησία " , έλα μου όμως που θα πρέπει να αποδειχθεί και...μετεκλογικά , και δεν το...βλέπουμε , καθόσον... διότι...δηλαδή , το έργο το 'χουμε...ματαξαναδεί ..

   Βέβαια , οι Δημότες , που δεν έχουν πια ..." εξαρτήσεις " και..κομματικές .." εμμονές " , έχουν το νου τους , και θα ΒΑΛΟΥΝ  ΣΤΗ  ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ , ΌΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ  ...ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ  ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ  ΔΗΜΟ  ΔΩΡΙΔΑΣ ...

   Όσο για τα..αίτια της ήττας του κ. Παγώνη , αν δεν κατάλαβε γιατί ..έχασε , τότε..δικαιολογημένα ..έχασε...

      Αυτά προς το ..παρόν...

 

 

ΔΕΞΙΟΣ " ΕΜΦΥΛΙΟΣ " ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ ! Πικρίες και στη παράταξη Καπεντζώνη

Του Παύλου Δωριάδη
Κομφούζιο επικρατεί στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης ΔΩΡΙΔΑ-ΝΕΑ ΠΝΟΗ του Τάσου Παγώνη με τα «συντροφικά μαχαιρώματα», τις ομαδοποιήσεις και τους αποκλεισμούς . Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η «ομάδα Τσακούμη» δραστηριοποιείται και κινείται με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση για να πάρει το πάνω χέρι .
Ο ίδιος ο Παγώνης είναι διπλά στεναχωρημένος ,τόσο για την ήττα στις τελευταίες εκλογές , που τον έβγαλε από το παιχνίδι , όσο και για τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην παράταξη του , χωρίς αυτός να παίρνει κάποια θέση ,παρότι φαίνεται χολωμένος απέναντι στο μέντορά του Κώστα Τσακούμη .
Κύκλοι προσκείμενοι στην ομάδα Τσακούμη , δηλώνουν ότι γνώριζαν την επερχόμενη ήττα στις εκλογές και εκείνο που τους ενδιέφερε αφού δεν μπορούσαν να την αποτρέψουν , ήταν η επόμενη ημέρα .
Αυτό σε πρώτη φάση , όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις , το κατάφεραν αφού εξασφάλισαν να εκλεγούν πρώτοι στο Δήμο Ευπαλίου οι Αλέκος Τσακούμης και Αντώνης Γιαννόπουλος που αυτοί στήριξαν .
Είναι χαρακτηριστικό ότι blog που πρόσκειται στην ομάδα Τσακούμη, έχει από καιρό τώρα αναλάβει την αποδόμηση Παγώνη και των συνεργατών του ,ανοίγοντας δρόμο για τον Αλέκο Τσακούμη, κάτι που έχει ενοχλήσει αρκετά τον απερχόμενο Δήμαρχο αλλά και τα στελέχη του.
Ειδικότερα το blog αυτό που χτυπούσε και προεκλογικά με διακριτικότητα τον Παγώνη και να θολώνει τα νερά, ώστε να περάσει στο κόσμο ότι μπορεί να στηρίζει και τον Καπεντζώνη, μετά τις εκλογές ξεσπάθωσε , ρίχνοντας το προσωπείο και αποκαλύπτοντας ευθέως ποιοι είναι πίσω από αυτό , ποιους εξυπηρετεί και που στοχεύει
ΦΙΛΟΤΣΑΚΟΥΜΙΚΟ  BLOG  ENANTION  ΠΑΓΩΝΗ
Έτσι αμέσως μετά τις εκλογές έγραφε μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο blog …
«…Από την περασμένη Κυριακή 7/112010, έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο ¨Παγώνη¨ στη Δωρίδα… …Ακούσαμε διάφορα σχόλια από τον ίδιο , για την ήττα του , όπως πχ ότι ,
- του έφταιξε Η ΑΠΟΧΗ ( άραγε δεν συνέβη το ίδιο για τους άλλους υποψηφίους ; )
- φταίγαν ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΟΣ ( δεν το ξερε πρώτα ; )
- έφταιξε η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ( δεν τόξερε πριν ; Που ζούσε σε γυάλα ; )
- και τέλος για να γελάσουμε είπε , ότι τον ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ( εδώ έπεσε το μεγάλο γέλοιο ! σιγά τις δουλειές που είχε ! )
Και έκλεισε ένα κεφάλαιο !
Υπομονή συμπατριώτες. Τρία χρόνια είναι και θα περάσουν γρήγορα! … Τόχουμε ξαναγράψει, σε 3 χρόνια θα γυρίσει η σελίδα και ο Αλέκος Τσιακούμης θα βγάλει ασπροπρόσωπα τα χωριά μας…»
Σε άλλο σημείο γράφει το συγκεκριμένο blog …
«… ο Παγώνης πλήρωσε την αλαζονεία του και την αδιαφάνεια Απεδείχθη ότι κακώς καλοκαιριάτικα (τον Αύγουστο) έτρεξε να αυτό-προβληθεί , να αυτό-ανακηρυχθεί ως υποψήφιος Δήμαρχος, τη στιγμή που δεν είχε πάρει την επιβεβαίωση και το χρίσμα από τη βάση του κόμματος (ούτε από το Κ.Τσακούμη)…
…Ο μοναδικός κερδισμένος στη ΝΔ ήταν ο ΑΛΕΚΟΣ ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ όπως πρώτος ο ¨ΝΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΗΛΩΣ¨ είχε γράψει από το ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα.
…Το αρχικό σχέδιο του επιτελείου , ήταν να βγει ο Παγώνης Δήμαρχος και ο Αλέκος Τσακούμης Αντιδήμαρχος , ώστε μετά 3 χρόνια να προχωρήσει ως Δήμαρχος του Δήμου Δωρίδας…
…Η πλεονεξία του Παγώνη ( με 2 βοηθούς , ένα Ευπαλιώτη και ένα Λιδωρικιώτη…) έπνιξε την όλη κίνηση , με αποτέλεσμα ο Κώστας να εγκαταλείψει την προσπάθεια αυτή.»
Να πούμε εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας ,ότι Ευπαλιώτη, εννοεί ανώτατο αξιωματικό ε.ά. που τηλεφώνησε , στον αρμόδιο Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της Ρηγίλλης Β. Μιχαλολιάκο ,λόγω προσωπικής φιλίας που έχει, να στηρίξει τον Παγώνη και Λιδωρικιώτη υπονοεί στέλεχος από το Δήμο Λιδωρικίου που είναι Νομαρχιακός Σύμβουλος και τώρα εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος με τον Φουσέκη στην Ιτέα που έχει και αυτός διασυνδέσεις με την Ρηγίλλης.
Τελευταία το συγκεκριμένο blog επανήλθε ακόμα ποιο καυστικό με κομμάτι- ανοιχτή επιστολή προς τον Παγώνη και με τον ειρωνικό τίτλο  Τώρα… κάνε το Παγώνη  του επισημαίνει μεταξύ άλλων…
«…Φίλε και συμπατριώτη Τάσο , δεν θέλησες να ακούσεις τα χωριά σου που σε εμπιστεύθηκαν στις προηγούμενες εκλογές και προσπάθησες να προχωρήσεις με την «παρέα σου»…
Ο Δήμος Δωρίδας , δεν είναι μόνο μια παρέα! …
…Μια και μιλάμε για ΝΙΚΗ , απλά σου θυμίζω ότι , υπήρξε καθαρή και ξάστερη πρόταση να κατέβει ο ΚΟΝΙΣΤΗΣ και να παρθεί ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ άνετα , αλλά …δεν θέλησες να βοηθήσεις .
…Ο Κονιστής νάσαι σίγουρος ότι θα κέρδιζε πανηγυρικά και ιστορικά , όπως έγινε άλλωστε με τον Δήμο Δελφών .Όμως σας ζήτησε να βοηθήσετε ΟΛΟΙ, αλλά ΕΣΥ και κάποιοι άλλοι δεν δεχτήκατε…»
ΠΟΙΟΙ  ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ  ΜΕ  ΤΗ  ΣΤΑΣΗ  ΤΣΑΚΟΥΜΗ
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην «αντιτσακουμική πλευρά» βρίσκονται σ΄αυτή τη φάση μια σειρά τοπικών στελεχών της ΝΔ όπως οι Καραϊνδρος Βαγγέλης , Παλασκώνης Κώστας , Κατσαρός Χαράλαμπος , Τάγκαλος Γιάννης , Τσαφαλόπουλος Αλέξης κ.ά που περιμένουν να κάτσει ο … «κουρνιαχτός» και μετά αναλάβουν κάποια δράση και να αποφασίσουν τι θέση θα κρατήσουν.
Δείγμα των κινήσεων που γίνονται και των «συντροφικών χτυπημάτων» είναι και η αρχική πρόθεση της Μαρίας Πλούμη , να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος , αφού δεν είχε καμιά διάθεση όπως έλεγε σε διάφορους φίλους της , να τρέχει στα Λιδωρίκια και τα βουνά σ΄αυτή την ηλικία , και την θέση της να πάρει ο πρώτος επιλαχών Βαγγέλης Καραϊνδρος .Ύστερα όμως από πιέσεις που δέχτηκε από την ομάδα Τσακούμη, και για να μην υπονομεύσει  την …μελλοντική αυτοδιοικητική πορεία της κόρης της , υπαναχώρησε !
ΜΙΚΡΟΚΡΟΥΣΜΑΤΑ  ΚΑΙ  ΣΤΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ  ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Μικροκρούσματα αλαζονείας , απειθαρχίας αλλά καιμ πικρίας παρατηρήθηκαν και στην παράταξη του εκλεγμένου Δημάρχου Καπεντζώνη , που φαίνεται όμως ότι η νίκη τα απονευρώνει και τα ξεπερνά.
Ειδικότερα έντονη πικρία και δυσφορία υπάρχει από σειρά στελεχών για την μη εκλογή του Ηλία Κορομπίλη , έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους και από τους στενούς παλιούς συνεργάτες του Καπεντζώνη στο Δήμο Τολοφώνας , που όπως συζητείται θα είναι απώλεια η μη παρουσία του στα δρώμενα του Δήμου.
Η ίδια γκρίνια συναντάται και στο Δήμο Λιδωρικίου με τα πασοκικά «συντροφικά μαχαιρώματα» να αφήνουν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου τον επικεφαλής σήμερα της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δημήτρη Παπακωνσταντίνου .Τα βέλη εδώ κατευθύνονται προς τον Γραμματέα της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας Νίκο Πέτρου , που ως γνωστόν είχε δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στον Καπεντζώνη προεκλογικά με δηλώσεις του και συνεντεύξεις.
Επίσης στο Ευπάλιο η ενδοπασοκική γκρίνια έφερε πάλι πρώτο στο Τοπικό Συμβούλιο τον Δημήτρη Λακουμέντα , παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευπαλιωτών έλεγε ότι και στις 2 προηγούμενες θητείες του δεν προσέφερε τίποτα . Έτσι οι πιέσεις που έγιναν τις τελευταίες ώρες είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν 35 ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό στο Τοπικό Συμβούλιο.
Ακόμα εντύπωση και δυσφορία έχει προκαλέσει και η στάση της εκλεγμένης δημοτικού συμβούλου Πέννυς Σπυροπούλου, με τις διαμαρτυρίες της σε πολίτες και σε συνυποψήφιους της ότι έπεσε θύμα παρασκηνιακών συμφωνιών και «δίδυμων συμμαχιών» που της στέρησαν ακόμα πιο πολλούς σταυρούς , παρότι ήρθε πρώτη στο Δήμο Ευπαλίου.
Τέλος στη πλευρά Τριανταφύλλου τα πράγματα φαίνεται όπως αναμένετο να είναι ήρεμα εκτιμώντας ότι το ποσοστό τους θα μπορούσε λόγω αντιμνημονιακής γραμμής να είναι λίγο αυξημένο ιδιαίτερα στους Δήμους Λιδωρικίου και Τολοφώνας . Το σίγουρο είναι ότι στο Ευπάλιο και στη Μανάγουλη λόγω ειδικών σχέσεων, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διπλασίασε τη δύναμή της από αυτή που παραδοσιακά έχει το ΚΚΕ στα διαμερίσματα αυτά.

Dorida.blogspot.com

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ...

 

aλωνάκι-Σαββατόβραδο 29-9-07 026

 

   Καλημέρα  Λιδορικιώτες ..

  Καλημέρα Ελλάδα , Λιδορίκι , Δωρίδα ,  Athens , Thessaloniki , Patrai , Kallithea , Iraklion , Kerkira , Nicosia , Munich , Naousa , Paphos , Torino , Paris , Chalandri , Frederiksberg , Yiannitsa , Seneffe , Milan , Nancy , Huntley , Manama , και καλή  βδομάδα .

 

aλωνάκι-Σαββατόβραδο 29-9-07 030

 

  ΔΕΥΤΕΡΑ  ΣΗΜΕΡΑ  29  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2010

Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης , προς τον Παλαιστινιακό  Λαό .

img_0091_2

 

img_0095_6

img_0100_6

 

  Οι σημερινές μας φωτογραφίες , είναι από ένα παλιότερο προσκύνημά μας στην Αρσαλή ,΄εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ , που βρίσκεται σε ένα βράχο της Γκιώνας , λίγο πριν τη Συκιά .

       Καλή  σας  μέρα , καλή  βδομάδα .....Κ.-

ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ...

 

  Ιστορική μέρα για το χωριό μας , η 25η Αυγούστου 1992 , είναι η μέρα που υπογράφηκε το υπ' αριθ. 265 Προεδρικό Διάταγμα αναγνώρισης της Κοινότητος Λιδορικίου Δωρίδος σε Δήμο .

IMG_0002

 

IMG_0004 

IMG_0003

   Δέκα οχτώ χρόνια ζωής μετράει ο Δήμος Λιδορικίου , και πάνω που..ενηλικιώθηκε , αλλάζει  τελείως πρόσωπο . Ας ευχηθούμε όλοι η καινούρια σελίδα που ανοίγει να είναι καλύτερη απ' τις προηγούμενες , γιατί δεν υπάρχει πια , χρόνος για ..χάσιμο . Δίνουμε πιο κάτω το Δ.Σ. της Δημοτικής Ενότητας Λιδορικίου , του νέου μας Δήμου .

    Μελετήστε τα ονόματα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας ..

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

 

ΔΩΡΙΔΑ για ΟΛΟΥΣ

 

1.Τσιλίκης Χρήστος     -  Σώταινα

2.Κοκμοτός Αθανάσιος   - Αμυγδαλιά

3.Παπαγεωργίου Παναγιώτης - Αμυγδαλια

4.Γκόλφης Γεώργιος  - Πεντάπολη

 

ΔΩΡΙΔΑ-ΝΕΑ ΠΝΟΗ

 

1.Υφαντής Κωνσταντίνος  - Πεντάπολη

2.Κουτσούμπας Κωνσταντίνος  - Λιδορίκι

 

  ΤΟΠΙΚΟ   ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

  ΔΩΡΙΔΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ

 

1. Πέτρου Χαράλαμπος   -  Πρόεδρος   - Λιδορίκι

2. Ευσταθίου Κων. -  Μέλος  -  Λιδορίκι

 

    ΔΩΡΙΔΑ  ΝΕΑ  ΠΝΟΗ

 

   Κουτσούμπας Κωνσταντίνος - Λιδορίκι

28.11.10

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ !! ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟΚΤΑ .." ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ " !!

 

   Αν αληθεύουν , αγαπημένοι μου φίλοι , οι πληροφορίες μας , το χωριό μας θα αποκτήσει   νυχτερινό " πολιτιστικό " κέντρο  , σύμφωνα με τον..ορισμό του αείμνηστου Βαγγέλη Γιαννόπουλου , στον...Ψαλά , στο οίκημα του Μιχ. Τάγκα . 

   Όλα τα ' χε η Μαριωρή , ο φερεντζές της έλειπε , βέβαια , απ' ό,τι , μάθαμε υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Ψαλά , πάντως οι αρμοδιοϋπεύθυνοι , προκειμένου να χορηγούν άδειες σε νυχτερινά κέντρα , θα πρέπει να είναι πολύ - πολύ  προσεκτικοί , ειδικά σε κλειστές μικρές κοινωνίες , όπως η δική μας .

   Είπαμε , πως είναι απολύτως αναγκαίο ένα Δωρικό Πολιτιστικό Κέντρο στην έδρα του Δήμου Δωρίδας , όχι όμως αυτού του...τύπου ...

ΔΩΡΙΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ .

 

   Έξι , τουλάχιστον , Δωριείς χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ουκρανία το 1919 . Οι έξι συμπατριώτες μας - τέσσερις νεκροί και δύο εξαφανισθέντες - ανήκαν στο 5/42 Σύνταγμα και μια τραγική σύμπτωση τόφερε να θυσιαστούν όλοι στην ίδια μάχη , στο Ανδρέϊφσκαν , στις 17 και 18 Μαρτίου  1919 .

    Οι Δωριείς αυτοί είναι :

     Ο Στρατιώτης Φωτ. Ευθ . Δημόπουλος , απ' τον Κάμπο , που εξεφανίσθηκε στις 18-3-1919 .

     Ο Στρατιώτης Αλέξιος Δημ . Έλληνας , απ' τη Σεργούλα , που σκοτώθηκε στις 18-3-1919 .

     Ο Στρατιώτης Θωμάς Δημ. Κασβίκης , απ' την Πενταγιού , που σκοτώθηκε στις 18-3-1919 .

     Ο Στρατιώτης Γεώργιος Φωτ. Κοντζηλέλος , απ' το Ψηλό Χωριό , που εξαφανίσθηκε στις 18-3-1919 .

     Ο Δεκανέας Δημ. Κων . Κοράκης , απ' τον Κόκκινο , που σκοτώθηκε στις 17-3-1919 .

     Ο Δεκανέας Δημ. Κων .Παπανδρέου , από το Δάφνο , που σκοτώθηκε στις 17-3-1919 .

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ : ΑΛΕΚΟΣ ΓΚΟΜΟΖΙΑΣ

 

                 Ε Π Ι Σ Κ Ε Υ Ε Σ

           Παιδί δε χόρταινες ψωμί

           κρεμμύδι , ελιές , προσφάϊ .

           Τώρα περσσεύει το φαί

           το πλειότερο χαλάει .

                           *

           Στην πόλη σπίτι ευρύχωρο

           κι' εξοχικό στο κύμα ,

           επήρες τον ανήφορο ,

           σε κυνηγάει το χρήμα .

                            *

           Βίζιτες κάνεις στο γιατρό

           αρχή αγγούσας  έχεις ,

           ξαπόστασες λίγον καιρό ,

           να ψευτοτρώς , να τρέχεις .

                            *

           Δίνε το χέρι στ' ορφανό ,

           στο γέρο , στο σακάτη

           αλλά κρυφά , δίχως πανώ

           να μη σε πιάνει  μάτι .

                             *

           Διόρθωσε το πατρικό

           μα άστο με τις πλάκες ,

           μη βάνεις μέσα το νερό

           φέρνε το στις μπαρδάκες .

 

          Αλέκος  Νομικός

   ( Ψευδώνυμο του Αλέκου Γκομόζια )

Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΩΡΙΔΟΣ ΣΗΜΕΡΟΝ ( 1849 )

 

" Εκθεση του τότε  Επάρχου Δωρίδος Κων. Καλαμίδα " .

 

Στην προσπάθειά μας , αγαπημένοι μας φίλοι , να σας δώσουμε όσο πιό πολλές πληροφορίες γιά την Πατρίδα μας , τον τόπο μας , τη Δωρίδα , αρχίζουμε με τη δημοσίευση μιάς διοικητικής έκθεσης του Έπαρχου της Δωρίδας , που περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο την τότε κατάσταση , δίνοντας παράλληλα και σημαντικές πληροφορίες , ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος . Η έκθεση αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό " ΠΑΝΔΩΡΑ " την 15.3.1854 .
Απολαύστε την :
" Δημοσιεύομεν ευχαρίστως το επόμενον απόσπασμα της κατά το 1849 έτος γραφείσης διοικητικής εκθέσεως του κ. Επάρχου Δωρίδος . Η Ελλάς άπασα είναι στάδιον περιέργων αρχαιολογικών και τοπογραφικών ερευνών και αν άπαντες οι κατά τόπους διοικηταί εδείκνυον την πεφωτισμένην φιλοτιμίαν του Κ.Καλαμίδα , μεγάλη εκ των εκθέσεων αυτών ηδύναταο να προσγίνη εις την επιστήμην ωφέλεια , ουχί τοσούτον διά την ορθότητα των συμπερασμάτων πάντοτε , όσον διά την των δεδομένων ακρίβειαν ".
( Περιοδικό " Πανδώρα " 15-3-1854 ) .
Το μέρος τούτο της εκθέσεώς μου χρήζει και μελέτης εμβριθούς και χρόνου μακρού , διά ν' αναπτυχθή προσηκόντως . Το επ' εμοί όμως θέλω περιγράψει μόνον τας υπαρχούσας κατά την επαρχίαν αρχαιότητας με μικράς τινας αρχαιολογικάς παρατηρήσεις .
Δεν δύναμαι να σιωπήσω ότι των πλείστων δήμων η ονοματοθεσία είναι ανακριβής , διότι εκείνοι , οίτινες πρώτοι έθεσαν τα ονόματα , και ώρισαν τας θέσεις των αρχαίων δήμων , ολίγον εμελέτησαν τας αρχαίας γεωγραφίας , και ολίγον παρέβαλον την σημερινήν των επαρχιών διαίρεσιν με την αρχαίαν .
Κατά τας υπαρχούσας ονοματοθεσίας των δήμων ημείς έχομεν σήμερον μόνον τα ονόματα , ουχί δε και τα πράγματα , εις ολίγους δ' έχομεν αμφότερα . Φέρω παράδειγμα την επαρχίαν Δωρίδος .
Κατά τας αρχάς του σχηματισμού των δήμων διηρέθη και η επαρχία Δωρίδος εις ένδεκα δήμους , Αιγιτίου , Υαίας , Κόρακος , Κροκυλίου , Οφιονίας , Βωμών , Ποτιδανίας , Οινεώνος , Τολοφώνος , Ολισσόνος και Οιάνθης . Αλλά κατά το 1836 συνεχωνεύθησαν οι τρεις πρώτοι εις ένα υπό το όνομα , δήμος Αιγιτίου , οι τρεις δεύτεροι , εις άλλον υπό το όνομα δήμος Κροκυλίου , οι της Ποτιδανίας και οι τρεις τελευταίοι , εις τέταρτον , υπό το όνομα , δήμος Τολοφώνος .
Αλλά κατά τον Στράβωνα , η αρχαία Δωρική χώρα ήτον τετράπολις , και αι τέσσαρες πόλεις εκαλούντο Ερινεός (ο) , Βοίον (το) , Πίνδος (η) , Κυτίνιον (το) . Ιδού δε πως εκφράζεται : " Τοις δε Λοκροίς , τοις μεν Εσπερίοις συνεχείς εισίν Αιτωλοί , τοις δ' Επικνημιδίοις Αινιάνες , οι την Οίτην έχοντες , και μέσοι Δωριείς .Ούτοι μεν ουν εισίν οι την τετράπολιν οικήσαντες , ην φάσιν είναι Μητρόπολιν των απάντων Δωριέων , πόλεις δ' έσχον Ερινεόν , Βοίον , Πίνδον , Κυτίνιον . Υπέκειται δε Πίνδος τον Ερινέον . Παραρρεί δ' αυτήν ομώνυμος ποταμός , εμβάλλων εις τον Κηφισσόν , ου πολύ της Λιλαίας άπωθεν . Τινές δε Ακύφαντα λέγουσι την Πίνδον ".
Που είναι σήμερον ο Ερινέος , που το Βοίον , που η Πίνδος , που το Κυτίνιον ; Κατά το γεωγραφικόν λεξικόν του Κ.Σκαρλάτου Βυζαντίου , ο Ερινέος είναι η σήμερον καλουμένη Αρτοτίνα . Αλλά , κατά το Λεξικόν του Νικολάου Λωρέντου , ήτο πόλις δωρική περί το όρος Πίνδον . Το Βοίον , πόλις πλησίον του Ερινέου , επί του όρους Παρασσού , το Κυτίνιον , πόλις και αύτη επί του όρους Παρνασσού και η Πίνδος , πόλις της Δωρίδος επί του ομωνύμου ποταμού εν τη Δωρική χώρα .
Ας έλθω ήδη εις τους προ του 1836 και νυν δήμους της Δωρίδος . Το Αιγίτιον ήτον κώμη της Αιτωλίας παραθαλασσία ( Θουκυδ. γ' 97 ) , και , ως τοιαύτη έκειτο βεβαίως εκείθεν της Ναυπάκτου , καθότι όλον το από Κρίσσης μέχρι Ναυπάκτου παράλιον εθεωρείτο ως χώρα των Οζόλων , διά τούτο και ο Κ.Σκαρλάτος Βυζάντιος εχαρακτηριζεν ως Αιγίτιον την Βελίτζαν χωρίον της Αιτωλίας . Σήμερον όμως πρωτεύουσα του δήμου Αιγιτίου είναι το Λοιδωρίκιον , κώμη μεσόγειος και ενταύθεν της Ναυπάκτου 12 ώρας . Η Υαία , κώμη επί της χώρας των Οζόλων Λοκρών , κειμένη αρκτικώς της Αμφίσσης , { Στέφ. Βυζ . και Θουκυδ γ' 101 ) .
Εις τον πρώτον σχηματισμόν των δήμων το Μαλανδρίνον ωνομάσθη ούτως , ίσως προσφυώς . Ο Κόραξ , όρος απότομον και πετρώδες χωρίζον την Αιτωλίαν από τους Λοκρούς Οζόλας ( Στράβ.) κατά δε το 1835 εσχηματίσθη δήμος Κόρακος από τα χωρία Γρανίτζαν , Κλήμα και άλλα τινα κείμενα εις τας ανατολικάς υπωρείας του όρους Κόρακος . Το Κροκύκιον , πόλις της Αιτωλίας , κειμένη μεταξύ Τειχίου και Ποτιδανίας ( Θουκυθ.γ' 96 ) και ήδη το χωρίον Πεντευιοί , όπου υποθέτω το Τείχιον , ως κατωτέρω θέλω εξηγηθή . Η Οφιονία , Οφιονείς , λαός της Αιτωλίας , κατοικών περί το όρος Κόρακα , ακι εκτεινόμενος έως του Μαλιακού κόλπου , κατά δε το 1835 εσχηματίσθη δήμος Οφιονίας από τα χωρία Βοστινίτζας κ.λ.π.ο δε Κ.Σκαρλάτος Βυζάντιος υποθέτει ως Οφιονίαν το χωρίον Βλοχόν . Οι Βωμοί , όρος της Αιτωλίας , σχηματίζον το δυτικόν μέρος της Οίτης , τα νυν , Άνινος , όρος Στεφ., και Βωμιείς , λαός της Αιτωλίας , συνεχόμενος με τους Οφιονείς , και κατοικών επί του όρους Βωμία , πλησίον των συνόρων της Θεσσαλίας . - Θουκυδ.γ' 96 . Στράβ.- Κατά δε το 1835 εσχηματίσθη δήμος Βωμών , πρωτεύουσα του οποίου ήταν η Αρτοτίνα , χωρίον ορεινόν , κείμενον άνωθεν του ποταμού Λυκόρμα ( Φίδαρι ) και απέναντι του Αιτωλικού όρους Βωμία . Η Ποτιδανία , πολίχνη οχυρά εν τη χώρα των Οζόλων , κειμένη επί των ορίων της Αιτωλίας . Σήμερον είναι το Παλαιοξάριον , κείμενον εντεύθεν του ποταμού Πίνδου ( Μόρνου ) , όστις χωρίζει την Ναύπακτον και τον δήμον Αποδοτίας από την Ποτιδανίαν . Ο Οινεών , πόλις μικρά των Οζόλων Λοκρών , κειμένης παραθαλασσίως επί του Κορινφιακού κόλπου με λιμένας - Θου.γ' 98 - Κατά δε το έτος 1835 ήταν το μεσόγειον χωρίον Στύλια , όπου δεν υπάρχουν ουδ΄αρχαιότητες . Η Τολοφών , πόλις επί της χώρας των Οζόλων Λοκρών , κειμένη ανατολικώς -Θουκυδ, Στεφ. Βυζ .- Σήμερον είναι η παράλιος Βυτρινίτζα . Δήμος Ολισόνος ωνομάσθησαν το 1835 τα χωρία Ξυλογαιδάρας , Βελενίκου και Μαραζιών εκ των κατά την θέσιν " Σούλη Ζευγάρι " φαινομένων αρχαίων ερειπίων , αλλά δεν ηδυνήθην να εύρω την λέξιν ταύτην εις τα γεωγραφικά λεξικά , διά να ίδω που έθετον την κώμην Ολισόνα οι αρχαίοι γεωγράφοι . Οιάνθη και Οιάνθεια , πόλις παραθαλα΄σσία των Οζόλων Λοκρών , κειμένη επί του Κρισσαίου κόλπου . Κατά δε το 1835 ωνόμασαν ούτω το χωρίον Βίδαβον εκ των εν αυτώ υπαρχόντων αρχαίων ερειπίων , εν ω κοινώς παραδέχονται οι Γεωγραφικοί Λεξικογράφοι , ως Οιάνθην , το Γαλαξείδιον , όπου υπάρχουν άπειροι αρχαιότητες
Δια να τεθώσι λοιπόν ακριβώς τα ονόματα των δήμων , και ορισθώσι αι θέσεις , όπου το πάλαι έκειντο αι πόλεις , των οποίων τα ονόματα κλαμβάνουσι σήμερον οι δήμοι , θεωρελιται απόλύτως αναγκαίον να σχηματισθή επιτροπή τις εκ τριών ανδρών ιστορικών και αρχαιολόγων , και να περιέλθη την Ελλάδα , φέρουσα ανά χείρας τα συγγράμματα όλων των αρχαίων γεωγράφων , διά να συντάξη γεωγραφίαν νέαν κατά σύγκρισιν προς την αρχαίαν . Τότε μόνον θέλει καυχάσθαι ο Έλλην , ότι ηδυνήθη να ανεύρη τουλάχιστον κατά προσέγγισιν τας αρχαίας των προγόνων πόλεις , και δεν θέλει αισχύνεσθαι , αν φέρη το εθνικόν λεγόμενον όνομα , Αιγίτιος , Τολοφώνιος , Ποτιδανιάτης , και Κροκύλιος , ως συμβαίνει σήμερον , ότε καλούμενος ούτω , θεωρείται κατά τους αρχαίους γεωγράφους , ως κάτοικος άλλου δήμου , παρά της διαμονής του .
Μετά την μικράν ταύτην παρέκβασιν έρχομαι ήδη να περιγράψω τας αρχαιότητας της Δωρίδος .
Οδεύων από Λιδωρικίου προς το χωρίον Μαλανδρίνον απήντησα προς αριστεράν της οδού εις ένα ρεύμα , κατάφυτον από πλατάνους , λείψανα κυκλωτικού περιτειχίσματος , προχωρήσας δε επί ώραν 1 1/2 από Λιδωρικίου παρετήρησα εν τω μέσω της οδού άνωθεν της επιφανείας της γης θεμέλια άλλης αρχαίας οικοδομής παριστανούσης πύργον , η θέσις δ' όπου κείται , καλείται υπό των χωρικών " Μάρμαρα " ένεκεν των αρχαίων μαρμάρων , με τα οποία είναι εσκεπασμένον .
Φθάσας εις το χωρίον Μαλανδρίνον [αρετήρησα εις τον , προς μεσημβρίαν , κείμενον λόφον σειράν κυκλωπικού τείχους , έχοντος , κατά διαλείψεις , και επάλξεις , και παριστώντος έτι και νυν λαμπρότητα εξεισίαν και κάλλος περιφανές . Αυτόθι βεβαίως υπήρχε κώμη λαμπρά το πάλαι , και ίσως ήτο η Υαία " κώμη επί της χώρας των Οζόλων Λοκρών , κειμένης αρκτικώς της Αμφίσσης , κατά τον Στέφ. Βυζάντιον και τον Θουκυδ.γ' 10 ". Ηπεριφέρεια του τείχους είναι αρκετά εκτεταμένη , και σώζεται σχεδόν ολόκληρος , πλην της μεσημβρινής πλευράς .
Περί το άκρον της αρκτικής πλευράς ου μακράν φαίνεται πέριξ ενός πρίνου μικρού ερείπιον αρχαίας οικοδομής , ήτις ήτον ίσως Ναίσκος τις .
Εις κώμην Βυτρινίτζαν , πρωτεύουσαν του δήμου Τολοφώνος , φαίνονται κατά το μεσημβρινόν παράλιον επί τινος λόφου ερείπια αρχαίου περιτειχίσματος , όπου αναμφιβόλως υπήρχε και αρχαία κώμη , α΄΄' είναι άγνωστον πως ωνομάζετο . Αν αύτη ήναι η αρχαία Τολοφών , είναι άδηλον , μολονότι , ως χαρακτηρίζεται από τον Στέφ. Βυζάντιον " πόλις επί της χώρας των Οζόλων Λοκρών κειμένη ανατολικώς " ενδέχεται να ήναι αυτή . Ό,τι όμως με κάμνει να διστάζω είναι ότι παραλία ούσα , δεν χαρακτηρίζεται ως τοιαύτη υπό των γεωγράφων και ιστορικών . Έπειτα ο Βυζάντιος παραλληλίζει εις Τολοφώνα με το σήμερον καλούμενον " Μοναστήρι Κούτζιον " οποίον δεν υπάρχει σήμερον ουδέν εις την περιφέρειαν του δήμου Τολοφώνος , πλην ενός επονομαζομένου " Κουτζούρου " , αλλά και τούτο κείται μακράν της Βυτρινίτζας και πλησίον του χωρίου Πλέσσα .
Ενταύθα έμαθον , ότι και εις χωρίον Βίδαβην , κείμενον ανατολικώς της Βυτρινίτζης και απέχον ταύτης ωσεί ώρας δύο , υπάρχει αρχαίον φρούριον αξιολογώτερον του της Βυτρινίτζης , αλλά δεν είχον καιρόν να το επισκεφθώ εκ του πλησίον .
Απέναντι των Τριζωνίων καλουμένων νήσων υπάρχει θέσις , καλουμένη " Σούλη Ζευγάρι " . Εκεί επί λόφου υψηλού υπάρχουν , ως έμαθον , ερείπια μεγαλοπρεπούς φρουρίου . Έμαθον προσέτι , ότι και επί της μεγαλυτέρας των ανωτέρω δύο ερημονήσων υπάρχουν φρέατα ποτίμου ύδατος , και ερείπια αρχαίου φρουρίου περί το στόμιον του λαμπρού λιμένος δεξιόθεν .
Εις θέσιν Κουκουβίσταν , απέχουσαν του χωρίου Μάκρυσι του αυτού δήμου μίαν ώραν προς μεσημβρίαν , εύρον προς το ρεύμα ερε'ιπιον οικοδομής σπανίας , παριστώσης αρχαίαν αγροτικήν οικίαν . Οι τοίχοι αυτής έχουσι δύο σειράς επιμήκων λίθων εκ σχίστου . Το εξωτερικόν της οικοδομής είναι πολύγωνον και έχει προς άρκτον την είσοδον , το εσωτερικόν σε συνίσταται εις πρόδρομον , εις τρεις διαιρέσεις εκ δεξιών , και μίαν ευρύχωρον εξ ευωνύμων

Αν η οικοδομή αυτή παριστά αρχαίαν οικίαν , όπερ είναι βέβαιον , λύεται δι' αυτής εν σπουδαίον ζήτημα , υπάρχον μέχρι τούδε εκκρεμές μεταξύ όλων , και αυτών των επισημοτέρων αρχαιολόγων , εις των οποίων , ο σοφός Μαριέτος , έφθασε να εξομοιώση τας Ελληνικάς οικίας με τας σημερινάς Τουρκικάς , λόγω μόνον , ότι οι Τούρκοι κατακτήσαντες την Ελλάδα εύρον και οικίας ωκοδομημένας συμφώνως προς τα έθιμά των . ( Περιήγ.Ν.Αναχάρσιδος σελ.413-414 Τομ .2 . )Αλλά περί της προκειμένης οικοδομής κάμνω λόγον εκτενή εις την υπ' αριθ 1784 από 28 Ιουλίου προς την Νομαρχίαν αναφοράν μου .
Το ερείπιον της οικοδομής ταύτης κείται επί ισοπέδου γης , αλλά προς ανατολάς έπεται κρημνός λόγου άξιος , και προς μεσημβρίαν γη κατωφερής , έχει περιφέρειαν ωσεί 50 βασιλ.μέτρων , αι προς ανατολάς και μεσημβρίαν πλευραί διατηρούνται πολύ υψηλότερον υπεράνω της επιφανείας της γης , μέρος της μεσημβρινής πλευράς κατέρρευσε προ πολλού , και το άλλο ήτον ετοιμόρροπον αφ΄ης το επεσκέφθην .
Όται έφθασα εις το χωρίον Μηλαίαν του αυτού δήμου , ερευνών περί αρχαιοτήτων , έμαθον , ότι προς ανατολάς του χωρίου εις την μεταξύ των ορέων " Γεωργίου Βουνί , Αετοβούνι και Γρηάς Στρούγκας " φαινομένην κοιλάδα υπάρχουν ερείπια αρχαίου πύργου , εξ ών καλούσιν οι κάτοικοι την θέσιν " Μάρμαρα ", αλλ' επειγόμενος να μεταβώ μετά του Νομοιατρού εις το χωρίον Στύλιαν , όπου έθνησκον πολλά ζώα εκ της επιζωοτίας , δεν ηδυνήθην να επισκεφτώ τα αρχαία ταύτα ερείπια .
Περιοδεύων τον δήμον Ποτιδανίας , και μεταβαίνων εις την διατηρουμένην Μονήν " Βαρνάκοβαν "είχον αριστερόθεν τα χωρία Καρουτάκια , Παλαιόμυλον , Κλημάκια και τον Κρισσαίον Κόλπον . Ερευνών δε περί αρχαιοτήτων , έμαθον , ότι εις Παλαιόμυλον κατά την θέσιν " Άγιος Νικόλαος " υπάρχει ερείπιον κυκλωπικού μακρού τείχους , εκτεινομένου σχεδόν έως εις την θάλασσαν . Εις θέσιν " Σουλέ " , κειμένην μεταξύ των χωρίων Ομερεφίδι , Λόγκου και Κλημακιών , επί τινος λόφου υπάρχει άλλο ερείπιον αρχαίου φρουρίου , και εις θέσιν καλουμένην Παλαιόκαστρον , διά τούτο και μόνον ότι έχει αρχαίον φρούριον , υπάρχουν επίσης αρχαία ερείπια . Αλλ' εξ όλων αυτών δεν ηδυνήθην να επισκεφθώ εκ του πλησίον , πλην μόνου του κατά την θέσιν Παλαιόκαστρον , κειμένου προς αριστεράν της προς την Μονήν αγούσης οδού . Το αυτόθι όμως φαινόμενον ερείπιον δεν παριστά μεγάλην αρχαίαν κώμην , εκτός αν αυτόθι υπήρχεν η Ακρόπολις , και πέριξ η Πολίχνη , καθόσον μάλιστα ου μακράν εκείθεν και εν τω μέσω της προς την Μονήν οδού εφαίνοντο και πολλοί αρχαίοι τάφοι ευτελείς . Μοι είπον όμως οι οδηγοί μου , ότι εντός της περιφερείας του αρχαίου φρουρίου ευρέθησαν και λάρνακες μαρμάριναι .
Το κατά την θέσιν " Άγιος Νικόλαος " φρούριον παριστά . Ακρόπολιν πόλεως οπωσούν περιφανούς . Επειδή δε το παράλιόν της έχει καλόν λιμένα διά μικρά πλοία , ενδέχεται να έκειτο αυτόθι η αρχαία πόλις " Οινέων " , τοσούτω μάλλον , καθόσον περιγράφεται από τον Θουκυδίδην " πόλις μικρά των Οζόλων Λοκρών , κειμένη παραθαλασσίως επί του Κορινθιακού κόλπου με λιμένας , Θουκυδ.γ' 98 " , καθόσον όλα τα πέριξ αυτής της θέσεως χωρία , κατάφυτα και σήμερον από αμπελώνας , παράγουσι οίνον αξιόλογον . Τα ερείπια του κατά την θέσιν Σουλέ αρχαίου φρουρίου ίσως είναι η Πολίχνη οχυρά εν τη χ'ωρα των Οζόλων , κειμένη επί των ορίων της Αιτωλίας , διότι και γειτνιάζει με την χαρακτηρισθείσαν υπ' εμού " Οινεώνα " πόλιν και ταύτην των Οζόλων .Έπειτα κατά Στράβωνα , ολόκληρον το παράλιον από της Κρίσσης μέχρι της Ναυπάκτου , και αυτής συμπεριλαμβανομένης , μεθ' όλων των γειτνιαζουσών πόλεων και κωμών , εθεωρείτο ως χώρα των Οζόλων .
Από την μονήν Βαρνάκοβαν μετέβην εις Λυκοχώριον του δήμου Ποτιδανίας , όθεν αναχωρήσας κατέβην εις τον ποταμόν Πίνδον , τον οποίον διαβάς εισήλθον εις οδόν αναντη και σκολιάν , άγουσαν εις χωρίον Κωπάκι του δήμου Κροκυλίου . Περί το τέλος της οδού ευρισκόμενος , έμαθον από τους ιππηλάτας μου , ότι προς δεξιάν ου μακράν , εις θέσιν καλουμένην " Σίμου Πλάτανος " , υπήρχε βρύσις και πλησίον αυτής αρχαία ερείπια , καταπεπονημένος αφ' ενός εκ της σκολιάς οδού , και επιθυμών αφ' ετέρου να επισκεφθώ τα αρχαία ερείπια , μετέβην εις την βρύσιν , και είδον ερείπια αρχαίου πύργου οπωσούν μεγαλοπρεπούς .

Οδεύων από του χωρίου Κωπακίου προς το χωρίον Παλαιοκάτουνον , απήντησα προς αριστεράν , ολίγον πριν φθάσω εις το τελευταίον , θέσιν εσκεπασμένην από υψίκομα δένδρα , και ερωτήσας έμαθον , ότι ονομάζεται " του Σωτήρος " , εκ τινος χριστιανικού ναού , τιμωμένου επ' ονόματι του Σωτήρος Χριστού , μετέβην εκεί διά να ίδω τους ναούς , και αντί τούτου , εύρον ερείπια αρχαίου περικαλλούς ναού , ίσως του Σωτήρος Απόλλωνος , εσκεπασμένα από 8-10 υψικόμους πρίνους , και έμαθον , ότι αν και κατελύθη προ ετών ο χριστιανικός ναός , ιεροτργεί ενιαυσίως ιερεύς κατά την εορτήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επί των ερειπίων του αρχαίου ναού , τα οποία συνίστανται εις λίθους τετραγώνους και επιμήκεις , καλώς λελαξευμένους και δεικνύοντας οπάς συνεκτικού μολύβδου .

Αναχωρήσας από Παλαιοκάτουνον διά το χωρίον Πεντευιούς , πρωτεύουσαν του δήμου Κροκυλίου , ωδηγήθην εις εν άλλο ναίδιον χριστιανικόν , κείμενον άνωθεν του χωρίου εις θέσιν υψηλήν και εσκεπασμένον επίσης από υψικόμους πρίνους . Παρετήρησα δε, ότι και τούτο ανεκαινίσθη επί των ερειπίων Ελληνικού ναού , πολλά λείψανα του οποίου φαίνονται έτι και νυν .

Απέναντι του Ναιδίου τούτου και προς τας υπωρείας ενός όρους Αιτωλικού , είδον λείψανα αρχαίου περιτειχίσματος πόλεως εις διαφόρους σειράς , και υποθέτω , ότι αυτόθι υπήρχεν η αρχαία πόλις Κροκύλιον , διότι περιγράφεται από τον Θουκυδίδην γ' 96 ως " πόλις της Αιτωλίας , κειμένης μεταξύ Τειχίου και Ποτιδανίας ". Και αληθώς , αν αποδώσωμεν εις τα ολίγον κατωτέρω του χωρίου Πεντευιών (Πενταγιών ) φαινόμενα ερείπια αρχαίας πόλεως το όνομα του Τειχίου , απέχουσα από μεν της πρώτης 7 περίπου ώρας , από δε της δευτέρας δύο μόνον , είς την σειράν και πέριξ της προς το χωρίον Πεντευιούς οδού φαίνονται και διάφοροι αρχαίοι τάφοι .

Ολίγον κατωτέρω του χωρίου Πεντευιών , πρωτευούσης του δήμου Κροκυλίου , φαίνονται , ως προέφην , ερείπια περιτειχίσματος αρχαίας πόλεως , και υποθέτω , ότι αυτόθι έκειτο η Πολίχνη Τείχιον , διότι περιγράφεται από τον Θουκυδίδην ." Πολίχνη της Αιτωλίας " και γειτνιάζει με το Κροκύλιον , κείμενην , ως προσημείωσα , μεταξύ Τειχίου και Ποτιδανίας .

Αναχωρήσας από Πεντευιούς , και διευθυνόμενος προς την Αρτοτίναν , δεν απήντησα ουδαμού αρχαιότητας , και ουδ' εις αυτήν την Αρτοτίναν , μαθών δ' εκ τύχης , ότι μακράν αυτής εις μίαν θέσιν Γονυκλησιά , κειμένην επί λόφου υψηλού , υπάρχει εντός της γης μαρμαρινός τις οικοδομή , έσπευσα να μεταβώ εκεί . Θέλω όμως περιγράψει την πορείαν μου , προς οδηγίαν παντός επιθυμούντος να επισκεφθή το αρχαίον οικοδόμημα .

Εκκινήσας από Αρτοτίνης , έλαβον την προς άπκτον οδόν , και μετέβην εις την ημίσειαν ώραν απέχουσαν διαλελυμένην μονήν του Προδρόμου , όπου διανυκτέρευσα . Την επιούσαν αφήκαν έωθεν την μονήν , και κατελθών προς αρκτοδύσιν , έφθασα εις τον ποταμόν Λυκόρμαν , Φίδαριν σήμερον καλούμενον , όστις κυλίων τα ήσυχα , αλλά θρομβώδη ρειθρά του , επήγαινε να εκβάλη εις Μεσολόγγιον , υπό το όνομα " Εύηνος ". διαβάς δε αυτόν , ανήλθον δι' οδού , ανοιγομένης εις την δυτικήν πλευράν του λόφου , εφ' ου κείται η οικοδομή ,και περιεχομένης εις τα όρια του χωρίου Σιτίστας του δήμου Αποδοτίας της επαρχίας Ναυπακτίας . Τέλος έφθασα μετά μίαν ώραν ( από της Μονής ) εις την θέσιν , όπου κείται οικοδομή , στραφείς προς δεξιάν και αφήσας τηνοδόν όπισθέν μου ωσεί δέκα βήματα .

Τα πρώτα σημεία , τα μαρτυρούντα την ύπαρξιν του αρχαίου οικοδομήματος , είναι επτά λίθοι ετερομήκεις , εξηγμένα από την οροφήν του , και εσπαρμένοι τήδε κακείσε . Αι φαινόμεναι υπέρ την γην εξοχαί λίθων τινων της οροφής , και τέλος στομιον , ηνεωγμένον προς ανατολάς της οικοδομής επί της οροφής δι' αφαιρέσεως δύο λίθων μεγάλων . Εκ του στομίου τούτου κατήλθον , πατών είς λίθους , χώματα και φύλλα δένδρων , συσωρευθέντα από τους αφιλοκάλους ποιμένας , τας πνοάς των ανέμων και τας βροχάς .

Το εμβαδόν είναι τετράγωνον κατά μήκος και πλάτος ( διότι το ύψος δεν φαίνεται ) , πάσα δε πλευρά περιλαμβάνουσα πέντε λίθους ίσου σχεδόν μεγέθους , έχει έκτασιν τριών βασιλικών μέτρων ως έγγιστα , η οροφή είναι θολωτή , και έχει την αυτήν αναλογίαν με την ειδικήν παρατήρησιν , ότι : αν μιά σειρά περιέχει τέσσαρας λίθους , άλλους τόσους περιέχει και η αντιστοιχούσα , αν δε , πέντε , επίσης , μόνος δε ο δεσμός αυτής σύγκειται από λίθους στερεωτέρους και μικροτέρους , και σχηματίζει είδος ταινίας τοξοειδούς . Αι πλευραί και το εσωτερικόν της οροφής σύγκεινται εκ λίθων λελαξευμένων και ευρύθμων , εις πάσαν δε ένωσίν των οι λίθοι παρουσιάζουσι τετμημένας τας γωνίας των , και σχηματίζουσι μικρόν αύλακα .

Το έδαφός του εστάθη αδύνατον να το ίδω , ως καλυπτόμενον από σωρό πετρών και χωμάτων , προς την δυτικοβόρειον όμως γωνίαν παρετήρησα μακρόν λίθον , παριστώντα ανώφλιον θύρας , και κύψας είδον οπήν , εξ ης διά της βοηθείας κηρού αναμμένου παρετήρησα άλλην διαίρεσιν , επίσης καλώς εξειργασμένην με χωριστήν οροφήν , πλήρη όμως γης , εισρευσάσης εξ άλλης οπής , ηνεωγμένης προς το δυτικόν μέρος της οροφής . Το οικοδόμημα εν γένει είναι κομψόν και θαυμάσιον , αλλ' ως υπόγειον , δεν παριστά ουδαμόθεν είσοδον , ήτις δεν δύναται ν' ανευρεθή ειμή μετά μίαν ανασκαφήν . Υποτίθεται όμως αύτη προς το δυτικόν μέρος , και κοινωνεί βεβαίως με την άλλην διαίρεσιν , ως προέφην .

   Οι λίθοι , εξ ων σύγκειται το οικοδόμημα , είναι οι λεγόμενοι σχίσται , αι φαινόμεναι υπέρ την επιφάνειαν της γης εξοχαί των λίθων της οροφής αποδεικνύουσιν , ότι ολόκληρος η οικοδομή παριστά εξωτερικώς απότομόν τι και άρρυθμον . Αν δε ανασκαφή η γη , έξωθεν μεν θέλουν φαίνεσθαι θόλοι τραχείς και άτεχνοι , έσωθεν δε δώματα άριστα εξειργασμένα και εύρυθμα . Διά της από 28 Ιουλίου και υπ' αριθ.1784 προς την Νομαρχίαν αναφοράς μου , ετόλμησα να χαρακτηρίσω την οικοδομήν ταύτην ως Μαντείον . Αλλ' ήδη μελετήσας τους αρχαίους Γεωγράφους , διατείνομαι μετ' ευλόγου πεποιθήσεως , ότι ο μεν λόφος , όπου κείται , είναι ο Ταφιασσός , η δε οικοδομή είναι το μνήμα του Κενταύρου Νέσσου . Ιδού δε εις ποίας μαρτυρίας στηρίζω την πεποίθησίν μου .

   Ο Στράβων , περιγράφων τας Λοκρικάς χώρας , εξακολουθεί ιστορών εν βιβλίω θ' κεφ.Δ' παρ.7 και 8 , ούτω " Των γε μην Εσπερίων Λοκρών Όμηρος ου μέμνηται , η ου ρητώς γε , αλλά μόνον τω δοκείν αντιδιαστέλλεσθαι τούτοις εκείνους , περί ων ειρήκαμεν .   

     " Λοκρών , οι ναίουσι πέρην Ιερής Ευβοίης ; "

     " Ως και ετέρων όντων . Άλλ' ουδ' υπό των άλλων τεθρύλληνται ποιητών . Πόλις δ' έσχον Άμφισσάν τε και Ναύπακτον , ων η Ναύπακτος συμμένει του Αντιρρίου πλησίον , ωνόμασται δε από της ναυπηγίας της εκεί γενομένης , είτε των Ηρακλειδών εκεί ναυπηγησαμένων τον στόλον , ειθ' ως φησιν Έφορος , Λοκρών έτι πρότερον παρασκευασάντων . Έστι δε νυν Αιτωλών , Φιλίππου προκρίναντος ".

   " Αυτού δε και η Χαλκίς , ης μέμνηται και ο ποιητής εν τω Αιτωλικώ καταλόγω , υποκάτω Καλυδώνος . Αυτού δε και ο Ταφιασσός , λόφος , εν ω το του Νέσσου Μνήμα και των άλλων Κενταύρων , ων από της σηπεδόνος φασί το επί τη ρίζη του λόφου προερχόμενον δυσώδες και θρόμβους έχον ύδωρ ρειν , διά δε τούτο και Οζόλας καλείσθαι το έθνος ".

   Ο υπό τη ρίζη του Λόφου ρέων ποταμός είναι ο Λυκόρμας , πηγάζων από του όρους Βωμίας , και Εύηνος ύστερον επονομασθείς , κατά τον Απολλόδωρον . Το δε ότι το ύδωρ αυτού ήτον δυσώδες είναι καθαρός μύθος , ως συνείθιζον οι αρχαίοι να μυθολογώσι πολλά πράγματα . Το εμυθολόγουν δε κατ' εμέ ούτω , α) διότι επί του Λόφου , εις τη ρίζαν του οποίου ρέει , υπήρχε το μνήμα του Νέσσου και των άλλων Κενταύρων , και β ) διότι αληθώς είχε και έχει σήμερον έτι Θρόμβους , τουτέστιν είναι ως διαλεύμένον ( κεκομμένον ) αίμα , επειδή και η γη , όθεν εκπηγάζει , και αι ακταί δι' ων διέρχεται , είναι ανθρωπαί  και γ ) διά να δικαιολογήσουν την επίκλησιν " Οζόλαι " .

   Έπειτα , κατά τα Γεωγραφικά Λεξικά , η Καλυδών ήτον μία των αρχαιοτέρων Ελληνικών πόλεων εν τη Αιτωλία , κειμένη επί του Ευήνου ποταμού , ο δ' Εύηνος ποταμός , καλούμενος πρότερον Λυκόρμας , επωνομάσθη ύστερον Εύηνος , και καλείται σήμερον κοινώς " Φίδαρις " . Ο δε Τφιασσός Λόφος έκειτο εν τη Καλυδωνά χ'ωρα .

   Όλαι αυταί αι μαρτυρίαι , ως καιν το σχήμα της οικοδομής , με πείθουσι να χαρακτηρίσω αυτήν μεν ως μνήμα του Νέσσου , τον δε λόφον , εν ω κείται τον Ταφιασσόν . Διά την νέαν ταύτην ανακάλυψιν αισθάνομαι μεγίστην χαράν και εύχομαι ν' αναγνωρισθή επιτυχής και από τους σοφούς Αρχαιολόγους .

   Περιελθών μετά την απ' Αρτοτίνης αναχώρησίν μου πολλά χωρία , δεν απήντησα αλλού αρχαιοτήτας , ειμή εις την θέσιν Βελούχιον , το τερπνόν και το κάλλος της οποίας περιέγραψα υπό την επιγραφήν " Συνοικισμοί " .

  Αυτόθι περί την ανατολικήν κλίσιν εντός λόφου υψηλού φαίνονται σειραί τετραγώνου περιτειχίσματος , αρχομένου από μιάς γεφύρας , ωκοδομημένης κατ' έθος αρχαικόν , και ενουμένης προς άρκτον και μεσημβρίαν , με λαμπράν ακρόπολιν , κειμένην επί της κορυφής του λόφου , της οποίας σώζονται έτι και νυν πολλά , επείπια μεν , αλλά μεγαλοπρεπή μνημεία της δόξης των προγόνων μας . Τα μακρά τείχη δεικνύουσιν , ότι η πόλις , ήτο πολυάνθρωπος , η δ' ακρόπολις , ότι κατωκείτο και υπό πλουσίων ανδρών . Αλλά μολονότι κατέβαλον πολύν κόπον διά να δυνηθώ να δώσω εις αυτήν αρχαίον τι όνομα , δεν ηδυνήθην , διότι , ως παρετήρησα , καμμιά εκ των απαρτιζουσών την τετράπολιν τεσσάρων πόλεων , Ερινεού , Βοίου , Πίνδου και Κυτινίου δεν δύναται να υποτεθή αυτόθι , κατά το υπ 'όψιν μου Γεωγραφικόν Λεξικόν του Λωρέντου , λέγοντος , ότι ο μεν Ερινεός κείται περί το όρος Πίνδον , το δε Βοίον πλησίον του Ερινεού επί του όρους Παρνασσού , η δε Πίνδος , επί του ομωνύμου ποταμού , όστις κατά Στραβ.βιβλ.θ' κεφ , 3 & 10 . " παραρρεί αυτήν , εμβάλλων εις τον Κηφισσόν , ου πολύ της Λιλαίας άπωθεν " και το Κυτίνιον επί του όρους Παρνασσού .

   Η ακρόπολις της ανωτέρω ηρειπωμένης αρχαίας πόλεως κείται επί της γεφύρας ενός ποταμού , το οποίον κοινώς μεν ονομάζουσι Μόρνον , ο δε Σκαρλάτος Βυζάντιος επικαλεί Πίνδον . Ο Πίνδος δε ποταμός , κατά τον Στράβωνα , εμβάλλει εις τον Κηφισσόν , ου πολύ της Λιλαίας άνωθεν , κειμένης εις την Φωκικήν χώραν , εν ω ο Μόρνος πηγάζει μεν από το όρος Οίτην , εμβάλλει δε εις τον Κρισσαίον κόλπον μεσημβρινώς της Ναυπάκτου . Ενδέχεται όμως να ήναι εις και ο αυτός ποταμός υπό το ίδιον όνομα , και να διαιρήται εις δύο κλάδους , εξ ων ο εις εμβάλλει εις τον Κηφισσόν της Φωκίδος , και ο έτερος εις τον Κριοσσαίον κόλπον .

   Αν υπιτεθή τούτο , τότε είναι πολύ πιθανόν να είναι εσφαλμένη η εν τω Λεξικώ του Λωρέντη γραφή ." Ερινέος πόλις Δωρική περί το όρος Πίνδον " αντί " περί τον ποταμόν Πίνδον " διότι το όρος , Πίνδος ( τανύν Μέτζοβον ) είναι το μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου , και απέχει πολύ της Δωρικής χώρας . Τότε ίσως επιτρέπεται εις τινα να χαρακτηρίση τα περί ων πρόκειται αρχαία ερείπια ως την αρχαίαν πόλιν Ερινεόν , τοσούτω μάλλον , καθόσον , αν η Πίνδος προσδιορισθή ως κειμένη επί της Οίτης , κατά το ανωτέρω Λεξικόν , θεωρείται ως υπερκείμενος του Ερινεού ( υπέρκειται δε Πίνδος του Ερινεού , Στραβ. )

   Εις τον τοίχον ενός των κατά την θέσιν Βελούχιον υπαρχόντων Μύλων παρετήρησα και μίαν επιγραφήν , έχουσαν ούτω , " ΕΥΑΝΔΡΑ ΕΙΛΕΙΟΥ ΔΙ...." η επιγραφή αύτη ήτον βεβαίως Επιτάφιος , αλλ' έμενεν έκτοτε ατελής .

   Αναχωρήσας εκείθεν μετέβην εις το παραποτάμιον χωρίον Λευκαδίτι , εισελθών μεσημβρινώς , κάτωθεν αυτού παρά την κοινήν οδόν ψαύει ο διαβάτης μικράν τινα σειράν αρχαίου τείχους , αλλά δεν διακρίνει , αν το μέρος εκείνο ηδύνατο να εκλεχθή ως κατοικία πολλών . Επειδή δ' ο Στράβων ονομάζει τας τέσσαρας Δωρικάς πόλεις μικράς και λυπροχώρους , ( τέως μεν ουν ήσαν εν αξιώματι αι πόλεις , καίπερ μικραί και λυπρόχωροι  ) . Ενδέχεται να υπήρχεν αυτόθι το Βοίον , καθόσον μάλιστα περιγράφεται από τα Γεωγραφικά Λεξικά , ως κείμενον πλησίον του Ερινεού , αν Ερινεός θεωρηθή η εν Βελουχίω ηρειπωμένη πόλις , κατά τα ανωτέρω εκτεθέντα , και καθόσον το Λευκαδίτιαπέχει του Βελουχίου δύο ώρας , κείται εις τας δυτικάς υπωρείας όρους υψηλού " Γκιόνας " καλουμένου , και αποτελούντος ένα κλάδον του Παρνασσού .

   Αν τα εν Βελουχίω ερείπια χαρακτηρισθώσιν ως η πόλις Ερινεός , τα δε κατά το χωρίον Λευκαδίτι , ως το Βοίον , τότε έρχεται κατά σειράν η πόλις Πίνδος , κειμένη περί την εσπερίαν πλευράν της Οίτης , και ου μακράν η πόλις Κυτίνιον , οποίον θεωρείται πιθανώς σήμερον το χωρίον Μαυρολιθάρι , όπου υπάρχουν , ως μοι είπον , πολλαί αρχαιότητες , και όπερ είναι ήδη η πρωτεύουσα του Δήμου Κυτινίου της Επαρχίας Παρνασσίδος .

   Άλλας αρχαιότητας δεν απήντησα , πλην μόνον εις την αρκτικήν πλευράν του χωρίου Λιδωρικίου , και ταύτας συνισταμένας ανώτερον μεν εις ένα πύργον , εγγύτερον δε εις τάφους , εις τινας των οποίων , ως έμαθον , ανευρέθησαν μετ' ανασκαφήν και πολύτιμά τινα είδη .

   Ενταύθα περατούται η περιγραφή των κατά την Δωρίδα υπαρχουσών αρχαιοτήτων . Αν δε παρέλειψα τυχόν και τινας , η έλλειψις αύτη ας αποδοθή εις την αθλιότητα των κατοίκων , μη όντων εις κατάστασιν να μοι χορηγήσωσιν ακριβεστέρας πληροφορίας .

                                                     Κ . ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ .

   Αυτά ανεφερε στην διοικητική έκθεσή του ο Έπαρχος Δωρίδος  Κ. Καλαμίδας το 1849 , μιά έκθεση λεπτομερής , περιγραφικότατη και πολύ κατατοπιστική , με , θλιβερές δυστυχώς , αναφορές σε αρχαιότητες σκόρπιες και εγκαταλειμμένες , σε διάφορα σημεία της Επαρχίας μας , οι οποίες δεν έτυχαν , δυστυχώα και πάλι , της προσοχής και του ενδιαφέροντος κανενός υπευθύνου .

   Μας δίνει ο Κ.Καλαμίδας , στοιχεία που ταιριάζουν και με περιγραφές , διαφόρων κατοίκων του Λιδορικίου και γειτονικών χωριών , γιά αρχαία αντικείμενα που κατά καιρούς εύρισκαν σε διάφορα σημεία , σε χωράφια τους , όταν τα καλλιεργούσαν , πολλά δε τέτοια αντικείμενα εύρισκαν και στα Λιδορικιώτικα χωράφια , στην τοποθεσία Τραγουδάκη , που βρισκεται στα νότια του χωριού μας , προς Σκαλούλα , δυστυχώς η Κρατική αδιαφορία τα σκέπασε όλα , όπως  σκέπασε και το μεγαλύτερο μέρος των αρχαιοτήτων της  Καλλίπολις .

         Καλό  σας  βράδυ .....Κ.-