30.7.12

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ

 

Αυτά τα οποία υποτίθεται ότι θα συνέβαιναν στην Αθήνα το 2004, σήμερα, τα «γεύονται» ως διοργανωτές, καθώς το Λονδίνο μοιάζει σαν να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, υπάρχουν κενά στα μέτρα ασφαλείας, ενώ λίγες ώρες πριν από την Τελετή Εναρξης υπήρχαν μπόλικα διαθέσιμα εισιτήρια

Ολυμπιάδα μετ' εμποδίων

Τρίτη και... φαρμακερή (;) φορά που το Λονδίνο φιλοξενεί Ολυμπιακούς Αγώνες και αντιθέτως από τις δύο προηγούμενες (το 1908 και το 1948) οι διοργανωτές διαπίστωσαν πολύ γρήγορα πόσο δύσκολη, πόσο ακριβή, πόσες αμφισβητήσεις και πόσες γκρίνιες προκαλεί η διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών.

Οι Λονδρέζοι από την πρώτη στιγμή που έμαθαν ότι θα φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη άρχισαν, όπως το έθεσε και η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», το αγαπημένο τους σπορ: να παραπονιούνται, να περιμένουν το χειρότερο και να βρίζουν τις Αρχές για το «κακό» που τους βρήκε.

Αμφιβολίες
«Ισως η Βρετανία να μην είναι σίγουρη ότι μπορεί να το κάνει αυτό», δηλώνει ο καθηγητής αθλητικού μάνατζμεντ Στίβεν Σιμάνζκι. Παρόμοιες αμφιβολίες εξέφρασε μόλις μία μέρα πριν από την έναρξη των Αγώνων και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ, αφήνοντας παγωμένους τους Βρετανούς.

Το Λονδίνο είναι αστυνομοκρατούμενο, ενώ έχουν επιστρατευτεί και 18.200 στρατιώτες για να καλύψουν τις «τρύπες» που υπάρχουν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Λονδίνο είναι αστυνομοκρατούμενο, ενώ έχουν επιστρατευτεί και 18.200 στρατιώτες για να καλύψουν τις «τρύπες» που υπάρχουν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κι όμως οι εφημερίδες, που «φρίκαραν» από την τοποθέτηση βαλλιστικών πυραύλων στις στέγες των σπιτιών -στο όνομα της ασφάλειας βεβαίως- και από το γεγονός ότι η πόλη μοιάζει να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τους 18.200 στρατιώτες που θα χρησιμοποιηθούν, και οι οποίες αναρωτιούνται συνεχώς πόσο σώφρων είναι να δώσει κανείς 11, 5 δισ. ευρώ για τη διοργάνωση (τριπλάσιο ποσό απ' αυτό που αρχικά είχε υπολογισθεί) σε μία περίοδο ύφεσης της οικονομία, ήταν αυτές ακριβώς που εξαπέλυαν καθημερινά, την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μύδρους εναντίον της Αθήνας.

Τότε τα πάντα ήταν... χάλια και σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα της εποχής: το στάδιο δεν θα είναι έτοιμο, τρομοκράτες θα τινάξουν όλη την πόλη στον αέρα, οι συγκοινωνίες δεν θα λειτουργούν, τα γήπεδα θα είναι άδεια.Τα περισσότερα βέβαια διαψεύστηκαν, μόνο τα γήπεδα σε πολλές περιπτώσεις όντως δεν γέμισαν, γεγονός που έτυχε φυσικά πικρόχολων σχολίων, όπως αυτό του Πολ Χέιγουρντ, του απεσταλμένου της «Daily Telegrap», που έγραψε πως «οι Ολυμπιακοί επέστρεψαν σπίτι τους, αλλά δεν βρήκαν κανέναν μέσα».

Ο αθλητικογράφος της «Indepen-dent», Αλαν Χάμπαρντ, θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα για το 2004 ήταν συκοφαντικά και κατασκευασμένα.

Ο αθλητικογράφος της «Indepen-dent», Αλαν Χάμπαρντ, θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα για το 2004 ήταν συκοφαντικά και κατασκευασμένα.

Πάντως, δεν ήταν στην Αθήνα, που μερικές ώρες μόλις πριν από την Τελετή Εναρξης, υπήρχαν μπόλικα διαθέσιμα εισιτήρια, τόσο που να πονοκεφαλιάζουν οι διοργανωτές για το πώς θα καλύψουν τα κενά. Ηταν το Λονδίνο... Και στο Λονδίνο, 9 μέρες πριν από την έναρξη, αποφασίστηκε να μειωθεί η διάρκεια της τελετής κατά μισή ώρα, για να προλάβουν οι θεατές να γυρίσουν σπίτια τους με το μετρό.

Αλλωστε, το δίκτυο του μετρό -ένα από τα παλιότερα παγκοσμίως, παρά το λίφτινγκ 10 δισ. ευρώ- προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για το αν θα τα καταφέρει. Τον Μάιο, περισσότεροι από 800 επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, προτού αναγκασθούν να το... κόψουν με τα πόδια μέσα στις στοές στις γραμμές Τζούμπιλι, μία από τις κύριες συνδετικές γραμμές προς τα στάδια, ενώ σοβαρά προβλήματα, που οδήγησαν στο κλείσιμο της Central Line του μετρό, προκλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, όταν 60.000 άτομα επέστρεφαν σπίτια τους μετά την πρόβα της Τελετής Εναρξης.

Παρατράγουδα δίχως τελειωμό
Χάος στους δρόμους, ασφάλεια με... τρύπες και εισιτήρια στη μαύρη αγορά

Τα κυριότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν με την ασφάλεια. Αν και δεν υπήρξε δημοσιογράφος που να επιχείρησε να «περπατήσει» στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις προκειμένου να διαπιστώσει πόσο καλά φυλάγονται (τα γιαπιά...), άνδρες της ασφάλειας παραδέχτηκαν πως δεν κατάφεραν σε δοκιμαστικούς ελέγχους να εντοπίσουν έναν προφανή αυτοσχέδιο μηχανισμό βόμβας - είδηση που πέρασε στα ψιλά.

Κάτι που βεβαίως δεν έγινε με την ιδιωτική εταιρεία G4S, που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε τον κύριο όγκο της φύλαξης και που ενημέρωσε σχεδόν στο παρά πέντε ότι τελικά δεν είχε το απαιτούμενο προσωπικό για να το κάνει, με αποτέλεσμα να τρέχει ο Στρατός και να μη φτάνει.

Τα παρατράγουδα της διοργάνωσης δεν έχουν τελειωμό: χιλιάδες εισιτήρια κυκλοφόρησαν κατευθείαν στη μαύρη αγορά, επισκέπτες από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία περίμεναν επί ώρες στις ουρές προκειμένου να προμηθευτούν τα εισιτήρια που είχαν κλείσει μέσω Διαδικτύου, για να διαπιστώσουν τελικά πως οι Βρετανοί δεν έχουν ισχυρό το αίσθημα της... οικογένειας και της φιλίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλές θέσεις που υποτίθεται είχαν κλείσει οικογένειες ή παρέες ήταν διασκορπισμένες σε όλες τις πύλες των σταδίων.

Εξάλλου, πολλά εισιτήρια έχουν μείνει απούλητα. Μάλιστα πολλά απ' αυτά είναι εισιτήρια για παιχνίδια ποδοσφαίρου, το οποίο είναι υποτίθεται και από τα αγαπημένα αθλήματα των Βρετανών, αλλά ίσως η εθνική τους ομάδα να τους έχει «ξενερώσει» μετά τις εμφανίσεις της στο EURO της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Χάος έχει παρατηρηθεί και στους δρόμους, καθώς οι ειδικές ολυμπιακές λωρίδες που δημιουργήθηκαν για τα πούλμαν που μεταφέρουν αθλητές, κριτές και συνοδούς στα στάδια προκαλούν μποτιλιαρίσματα στο υπόλοιπο κομμάτι των δρόμων, ενώ πολλές διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η απόφαση των διοργανωτών να απαγορεύεται η κατανάλωση εντός σταδίων, προϊόντων που δεν είναι των επίσημων χορηγών.

Τέλος, καλό θα ήταν να μη σκεφτούν να ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από όσα γίνονται εντός των σταδίων, αλλά και δικές τους φωτογραφίες, καθώς όχι μόνο απαγορεύεται αλλά και προβλέπεται και ποινή φυλάκισης...

Αλαν Χάμπαρντ, αθλητικογράφος της «Independent»
«Τα αρνητικά δημοσιεύματα για τους Αγώνες του 2004 ήταν κατασκευασμένα»

Η «Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν η καλύτερη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» και τον Λάμπη Τσιριγωτάκη ο αθλητικογράφος της εφημερίδας «Independent», Αλαν Χάμπαρντ, ο οποίος έχει καλύψει 10 Ολυμπιάδες και εξηγεί ότι της Αθήνας ήταν η καλύτερη από την άποψη ότι έζησε το «γνήσιο το αυθεντικό ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο και δεν βρίσκει στο Λονδίνο».

Χαρακτηρίζει τη διοργάνωση «άψογη», χωρίς προβλήματα στις συγκοινωνίες όπως στο Λονδίνο, με άψογη εξυπηρέτηση δημοσιογράφων και με διακριτική και αποτελεσματική ασφάλεια και όχι σαν αυτή του Λονδίνου, που μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. «Εχουμε περισσότερους Βρετανούς στρατιώτες στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων από ό,τι στο Αφγανιστάν», λέει χαρακτηριστικά.

Κατηγορίες
Οκτώ, όμως, χρόνια πριν, η κατάσταση που περιέγραφε ο διεθνής και δη ο βρετανικός Τύπος ήταν εντελώς διαφορετική. Με υστερική σχεδόν διάθεση, δημοσίευε καθημερινά διάφορα καταστροφολογικά σενάρια κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές για ανεπάρκεια και για μέτρα «αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που οι Ελληνες πληρώνουν πολύ ακριβά».

Το μεγάλο όμως... σόου έδωσε η ρεπόρτερ των «Times», Λόρα Πικ, η οποία εισήλθε -πριν από τους αγώνες, τον Μάιο- μαζί με τον φωτογράφο, Πολ Ρότζερς, χωρίς πάσο στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και έγραψε μια «ωραία» ιστορία για τα ελλειπή ασφαλιστικά μέτρα του σταδίου. Η «Mirror» πάλι δημοσίευσε μια πιο περιπετειώδη ιστορία, με πρωταγωνιστή δημοσιογράφο της, που προσελήφθη ως οδηγός ανελκυστήρα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στη συνέχεια κατάφερε να τοποθετήσει τρεις «υποτιθέμενες» βόμβες.

Η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία και ιδίως το θέμα της ασφάλειας, που ούτως ή άλλως αποτελεί το πιο δύσκολο στοίχημα για κάθε διοργανώτρια πόλη, δέχτηκε πολλά χτυπήματα και κυρίως από τις ταμπλόιντ, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Χάμπαρντ.

«Οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες κατασκεύαζαν εντυπωσιακές ιστορίες, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας και για λόγους κυκλοφορίας», λέει. «Το συγκρότημα του Μέρντοχ», συνεχίζει, «είχε νομίζω και προσωπικούς λόγους να δημοσιεύει αρνητικές ιστορίες για την Ελλάδα».

Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει τότε με σχετικό της άρθρο, η ανταποκρίτρια της «Guardian» στην Αθήνα, Ελενα Σμιθ, στο οποίο ισχυριζόταν ότι ο βαρόνος του Τύπου είχε κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα με αιχμή τα ολυμπιακά έργα και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη Σμιθ, ο Μέρντοχ είχε προηγούμενα με την Ελλάδα, επειδή Ελληνες δικηγόροι είχαν ασκήσει εναντίον του αγωγές για συκοφαντικά δημοσιεύματα σχετικά με τη δίκη που είχε γίνει λίγους μήνες πριν από τους Αγώνες στην Καλαμάτα για τους Βρετανούς που είχαν συλληφθεί το 2001 με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Εμπάθεια
Ως χαρακτηριστικό της εμπάθειας Μέρντοχ, η Σμιθ επισήμανε ότι «Times» και «Sun», οι ναυαρχίδες του ομίλου του στη Βρετανία, είχαν δημοσιεύσει 45 θέματα για τους Ολυμπιακούς, σχεδόν όλα αρνητικά.

Τελικά, όμως οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και όπως μας λέει ο κύριος Χάμπαρντ: «Στο τέλος, φυσικά, όλοι οι επικριτές της Αθήνας δεν είχαν τι να πουν, ορισμένοι από αυτούς νομίζω ότι απολογήθηκαν και δημόσια».

Λόρα Πικ
Πλήρωσε ακριβά το «σάλτο»

Με την επιχείρηση «σάλτο» στο Ολυμπιακό Στάδιο, την οποία προσπάθησε να επαναλάβει και αργότερα σπάζοντας τα λουκέτα, η Λόρα Πικ κατάφερε να χάσει τελικά τους Αγώνες, καθώς της αφαιρέθηκε η διαπίστευση και έτσι τους είδε από την τηλεόραση, περιμένοντας μάταια να σκάσει η... βόμβα.

Η Πικ είχε γράψει για το «σάλτο» της στο ΟΑΚΑ, ότι ένας ιδιωτικός φρουρός τής προσέφερε μπίρα και την ξενάγησε στους χώρους του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου και Ποδηλατοδρομίου και ότι εντοπίστηκε ύστερα από δύο ώρες από αστυνομικό, συνοδεύτηκε εκτός του εργοταξίου και κρατήθηκε για λίγο στο αστυνομικό τμήμα. Η Πικ ξεκίνησε την καριέρα της από τους «Times» αλλά μετά τους Ολυμπιακούς, άρχισε να δουλεύει στην κυριακάτικη «Mail».

Τελικά όμως έφυγε ή όπως κυκλοφορεί στους δημοσιογραφικούς κύκλους την έδιωξαν. Πλέον εργάζεται σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου έχει τις δημόσιες σχέσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

No comments: