3.12.16

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

 





OI  ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 


             Χριστούγεννα  2008 , το  χωριό  μας  στολισμένο Χριστουγεννιάτικα , η  Βαθιά με  τη..φάτνη  της 




   Χριστπύγεννα  2007 , ο  αγαπημένος  μου..' κουμπαρόφιλος " Βασίλης  Ρέλλος ετοιμάζει  τημ..." ΔΙΚΑΙΩΣΗ  ΤΟΥ...ΑΓΩΝΑ "ΜΕ  ΤΗ  ΣΟΥΒΛΆ ...


  Χριστούγεννα  2009 , το  Αλωνάκι  στολισμένο 


   Κάλαντα  2015 με  την  μπάντα  του  Π.Ο.Λ 
Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα  φίλοι  του  χωριού μας
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:23 – Δύση Ήλιου: 17:07
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ.Χ.
1854
Εξέγερση χρυσωρύχων στην Αυστραλία, με 20 νεκρούς. Το περιστατικό, που θα μείνει γνωστό ως «Eureka Stockade», θα συμβάλει στη σφυρηλάτηση της εθνικής συνείδησης των Αυστραλών.
1907
Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για το υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής («Γυμναστικά»).
1912
Διεξάγεται η Ναυμαχία της Έλλης. Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτηςκατατροπώνει τον τουρκικό στόλο στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων.
1944
Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, είναι ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνοδεύουν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.
1963
Στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονταν δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.
1967
Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο, σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου - Τσαγλαγιαγκίλ.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

μ.Χ.
1911
Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης, που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. (Θαν. 10/4/1979)
1930
Ζαν Λικ Γκοντάρ, γάλλος σκηνοθέτης, ο επονομαζόμενος και «πάπας της νουβέλ βαγκ».
1948
Όζι Όσμπορν, βρετανός τραγουδιστής, ηγέτης του χέβι μέταλ συγκροτήματος «Black Sabbath».
 ΘΑΝΑΤΟΙ
 



μ.Χ.
311
Διοκλητιανός, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 22/12/244)
1894
Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. («Το Νησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ») (Γεν. 13/11/1850)
Αποφθέγματα
1988
Πάνος Γαβαλάς, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. (Γεν. 26/10/1926)

Τα Δεκεμβριανά (1944)

Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η ένοπλη σύγκρουση, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων από την άλλη. Ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 1944 με την αιματηρή κατάληξη του συλλαλητηρίου της Πλατείας Συντάγματος και τελείωσε τυπικά με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Ήταν το προανάκρουσμα του Εμφυλίου Πολέμου (1946 - 1949), αν και για ορισμένους ιστορικούς η εμφύλια διαμάχη είχε ξεκινήσει πριν από την Απελευθέρωση.
Η αντιπαράθεση αυτή προήλθε από το κενό εξουσίας, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής τον Οκτώβριο του 1944. Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, υπό την καταλυτική επιρροή του ΚΚΕ και με νωπές τις αντιστασιακές δάφνες της Κατοχής, είχε ένα καλά συγκροτημένο στρατιωτικό σώμα και διεκδικούσε μερίδιο στην εξουσία, αν όχι όλη την εξουσία. Απέναντί του οι αστικές δημοκρατικές δυνάμεις ήταν τελείως αδύναμες να του αντιπαρατεθούν, όντας σχεδόν 9 χρόνια εκτός εξουσίας (Δικτατορία Μεταξά, Κατοχή), ενώ μεγάλος μέρος του κρατικού μηχανισμού έφερε τη στάμπα του δοσίλογου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η συνδρομή των Βρετανών, που ασκούσαν μεγάλη επιρροή στα ελληνικά πράγματα και ως συμμαχική δύναμη, ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση της αστικής δημοκρατίας. Να μην ξεχνάμε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον Ειρηνικό συνεχιζόταν με σφοδρότητα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, με την ζυγαριά να κλείνει αποφασιστικά υπέρ των Συμμάχων.
Στις 18 Οκτωβρίου 1944 έφθασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και δύο μέρες αργότερα σχημάτισε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, στην οποία συμμετείχαν και έξι ΕΑΜικοί Υπουργοί. Ένα από τα πρώτα ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει η νέα κυβέρνηση ήταν η αποστράτευση των αντιστασιακών οργανώσεων και η δημιουργία εθνικού στρατού. Στις 5 Νοεμβρίου ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ύστερα από τη συνεργασία που είχε με τον στρατηγό Σκόμπι (επικεφαλής των Βρετανικών Δυνάμεων στην Ελλάδα), ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ θα αποστρατεύονταν ως τις 10 Δεκεμβρίου 1944.
Όμως, η απόφαση αυτή δεν άρεσε στο ΚΚΕ, καθώς μία ενδεχόμενη αποστράτευση του ΕΛΑΣ θα του αφαιρούσε ένα ισχυρό χαρτί στην πρόθεσή του να επιβάλει στην Ελλάδα ένα κομμουνιστικό καθεστώς σοβιετικού τύπου. Οι διαπραγματεύσεις για την αποστράτευση των αντιστασιακών οργανώσεων ναυάγησαν στις 28 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου οι Υπουργοί του ΕΑΜ αποχώρησαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ήταν φανερό ότι οι δύο πλευρές οδηγούνταν σε σύγκρουση, την οποία επιδίωκε το ΚΚΕ από τις 20 Νοεμβρίου με απόφαση του Πολιτικού του Γραφείου, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία.
Σε μια επίδειξη ισχύος, το ΕΑΜ διοργανώνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ένα μεγάλο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, παρά την κυβερνητική απαγόρευση. Υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 100.000 άνθρωποι, ενώ κάποιοι ιστορικοί τους ανεβάζουν και στις 500.000. Το συλλαλητήριο βάφτηκε στο αίμα, καθώς οι διαδηλωτές δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άτομα και να τραυματισθούν 148.
Για το ποιός ήρξατο χειρών αδίκων υπάρχουν τρεις εκδοχές, α) ότι πυροβόλησε κάποιος από το πλήθος, με αποτέλεσμα να απαντήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, β) ότι πυροβόλησε απρόκλητα η αστυνομία και γ) ότι τα πυρά ήταν βρετανικά για τη δημιουργία προβοκάτσιας. Χρόνια αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 1958, ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών κατά τη διάρκεια των «Δεκεμβριανών», Άγγελος Έβερτ (πατέρας του πολιτικού και αρχηγού της Ν.Δ Μιλτιάδη Έβερτ), σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Ακρόπολις» θα παραδεχτεί ότι ήταν αυτός που διέταξε τη βίαιη διάλυση της διαδήλωσης βάσει διαταγών που είχε λάβει, επειδή υπήρχε κίνδυνος κατάλυσης του κράτους.
Την επομένη, μετά τις κηδείες των θυμάτων, οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν, με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ συγκρότησε νέα διαδήλωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και άλλοι νεκροί. Το ίδιο βράδυ, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά μεταπείστηκε από τους Άγγλους και παρέμεινε στη θέση του. Η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει με το μέρος του ΕΛΑΣ, που έλεγχε σχεδόν όλη την Αθήνα, εκτός από το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του ανέρχονταν σε περίπου 20.000 άνδρες (10.000 μάχιμους και άλλους τόσους εφεδρικούς). Η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορούσε να υπολογίζει σε περίπου 10.000 μάχιμους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και οι άνδρες της εμπειροπόλεμης 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, που είχε έλθει με δάφνες από το Ρίμινι με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο (θείο του νυν υπουργού Οικονομικών και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου) και φυσικά στη βρετανική δύναμη υπό τον υποστράτηγο Ρόναλντ Σκόμπι, που ήταν και η καλύτερα εξοπλισμένη από όλους τους εμπλεκόμενους και αριθμούσε γύρω στους 5.000 άνδρες.
«Μη διστάσεις να ενεργήσεις σαν να ήσουν σε κατακτημένη πόλη, όπου γίνεται μια τοπική εξέγερση» τηλεγραφεί στον Σκόμπι, ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ, που δεν διανοείτο ότι θα έχανε την Ελλάδα από τη σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας. Την είχε κερδίσει με σκληρά παζάρια από τον Στάλιν στην περίφημη «Συμφωνία των Ποσοστών», που υπογράφτηκε στη Μόσχα στις 9 Οκτωβρίου, τρεις μέρες πριν από την αναχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο σοβιετικός ηγέτης τήρησε τον λόγο του, αποφεύγοντας να κατηγορήσει τον Τσόρτσιλ για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, όπως έκαναν οι Αμερικανοί, αλλά δεν αποθάρρυνε την ηγεσία του ΚΚΕ, που δεν γνώριζε το «παζάρι της Μόσχας» και πίστευε βάσιμα σε συντροφική βοήθεια.
Η πρόθεση του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Αθήνας ήταν να αφοπλίσει όσες αστυνομικές υπηρεσίες αντιστέκονταν, ώστε να αποδυναμώσει τον αντίπαλο. Ιδιαίτερα σκληρές μάχες δόθηκαν στην περιοχή Μακρυγιάννη για τον έλεγχο του Συντάγματος Χωροφυλακής που έδρευε εκεί (6 - 11 Δεκεμβρίου 1944). Όταν οι Βρετανοί κατάλαβαν ότι τα πράγματα λάμβαναν άσχημη τροπή γι’ αυτούς ,αποφάσισαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Αθήνα αποσπώντας μονάδες από το μέτωπο της Ιταλίας. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν σταδιακά να κερδίζουν έδαφος. Οι Βρετανοί με επίλεκτους στρατιώτες, άρματα μάχης και αεροπορία, αφού πρώτα εξουδετέρωσαν την δύναμη του ΕΛΑΣ στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας και ιδιαίτερα στο προπύργιό του, την Καισαριανή, άρχισαν να εκκαθαρίζουν το κέντρο της πόλης, όπου συνήφθησαν ομηρικές οδομαχίες στα στενοσόκακα γύρω από την Πλατεία Ομονοίας, στου Ψυρρή και το Μεταξουργείο.
Ο Τσόρτσιλ πίστευε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορούσε να λυθεί με στρατιωτικά μέσα, αλλά μόνο με πολιτικά. Γι' αυτό, ανήμερα των Χριστουγέννων, ήλθε στην Αθήνα.
Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών (26 - 27 Δεκεμβρίου), στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΕΑΜ, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον εξόριστο Βασιλιά Γεώργιο Β' να ορίσει Αντιβασιλέα και συγκεκριμένα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό (Παπανδρέου). Ήταν μια ευφυής κίνηση του άγγλου πολιτικού για να κρατήσει ενωμένες τις αστικές δυνάμεις, με τη γεφύρωση του χάσματος φιλομοναρχικών και βενιζελογενών δημοκρατικών.
Στα πολιτικά ζητήματα υπήρξε πλήρης διαφωνία. Ο Σιάντος απαίτησε να δοθούν στο ΕΑΜ σχεδόν τα μισά Υπουργεία, να διωχθούν από τον κρατικό μηχανισμό οι δοσίλογοι, να διαλυθεί η Χωροφυλακή, να γίνει δημοψήφισμα για το πολιτειακό το Φεβρουάριο και εκλογές τον Απρίλιο. Οι όροι, αρκούντως μαξιμαλιστικοί, απορρίφθηκαν απ' όλους τους πολιτικούς, καθώς πίστευαν ότι θα οδηγούσαν σε κομμουνιστικοποίηση του κράτους. Το ΚΚΕ έδειξε αδιαλλαξία, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι η έλευση του Τσόρτσιλ στην Αθήνα ήταν ένδειξη αδυναμίας και δεν προχώρησε σε ένα συμβιβασμό, που θα του επέτρεπε να διασώσει τις δυνάμεις του και να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της εξουσίας.
Στις 30 Δεκεμβρίου, ο βασιλιάς ενέδωσε στις αφόρητες πιέσεις των Βρετανών και ανακοίνωσε το διορισμό του Δαμασκηνού ως Αντιβασιλέα και την πρόθεσή του να επιστρέψει στην Ελλάδα, μόνο αν το θελήσει ο λαός. Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και στις 3 Ιανουαρίου 1945 τον διαδέχθηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας.
Στις 5 Ιανουαρίου 1945 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα, υπό την πίεση των υπέρτερων κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων. Στις 11 Ιανουαρίου ο ΕΛΑΣ υπέγραψε ανακωχή με τους Βρετανούς και στις 12 Φεβρουαρίου 1945 έληξαν και τυπικά τα «Δεκεμβριανά», με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Το ΕΑΜ είχε ηττηθεί στρατιωτικά και πολιτικά.

Η Ναυμαχία της Έλλης



Η Ναυμαχία της Έλλης ήταν η πρώτη από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.
Τους πρώτους μήνες του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Αντίθετα, ο τουρκικός στόλος υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων, χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο.
Στα τέλη Νοεμβρίου υπήρχαν πληροφορίες ότι ο τουρκικός στόλος θα επιχειρούσε έξοδο στο Αιγαίο. Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου ο ελληνικός στόλος υπό τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη απέπλευσε από το ορμητήριό του στον Μούδρο, όταν πληροφορήθηκε ότι το τουρκικό καταδρομικό «Μετζηδιέ» εθεάθη στην είσοδο των Δαρδανελλίων. Η περιπολία του ελληνικού στόλου κράτησε μέχρι το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912, χωρίς να φανεί κανένα ίχνος του εχθρού.

Το ναυτικό σήμα του Π. Κουντουριώτη
Στις 8 το πρωί της ημέρας αυτή κι ενώ ο ελληνικός στόλος είχε πορεία από βορρά προς νότο, έγινε αντιληπτή η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Λίγο αργότερα αναγνωρίσθηκαν τα θωρηκτά «Χαϊρεδίν Βαρβαρόσας», ναυαρχίδα του Ραμίζ Μπέη, «Τουργκούτ Ρέις», «Μεσουντιέ», «Ασαρ -ι- Τεφίκ», το καταδρομικό «Μετζηδιέ» και μερικά αντιτορπιλλικά. Ο ελληνικός στόλος του Αιγαίου αποτελείτο από τη ναυαρχίδα «Αβέρωφ», τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», τα τέσσερα νεότευκτα ανιχνευτικά τύπου Λέων, τα δύο νεότευκτα αντιτορπιλλικά «Νέα Γενεά» και «Κεραυνός» και τα οκτώ παλαιότερα μικρά αντιτορπιλικά των τύπων Θύελλα και Νίκη.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στις 8:55 ο Κουντουριώτης διατάσσει τα ανιχνευτικά να ταχθούν σε μια στήλη αριστερά και σε απόσταση 1000 μέτρων από τη γραμμή των ελληνικών θωρηκτών, ενώ τα υπόλοιπα αντιτορπιλικά πήραν θέσεις προς την πρύμνη των θωρηκτών. Στις 9:00 τα τουρκικά θωρηκτά στράφηκαν προς βορρά, πλέοντας κοντά στην ακτή, ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη των πυροβόλων των επακτίων φρουρίων και να αυξήσουν τη δύναμη πυρός τους. Ακαριαία ήταν και η αντίδραση του ελληνικού στόλου, που άλλαξε πορεία και τέθηκε σε καταδίωξη του εχθρικού στόλου. Από τον «Αβέρωφ» εκπέμπεται τότε προς τα πλοία του ελληνικού στόλου το ιστορικό σήμα του ναυάρχου Κουντουριώτη: «Με τη βοήθεια του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν εις την Νίκην κατά του εχθρού του Γένους».
Οι πορείες των δύο στόλων άρχισαν να συγκλίνουν και στις 9:05 βρίσκονταν σε απόσταση 14 χιλιομέτρων. Ο Κουντουριώτης ανέμενε να αρχίσει πρώτος ο εχθρός το πυρ, θέλοντας να αποφύγει τη σπατάλη πυρομαχικών έως ότου η απόσταση μειωθεί, ώστε να επιτρέπει δραστική βολή. Πράγματι στις 9:22 η τουρκική ναυαρχίδα άνοιξε πρώτη πυρ από απόσταση 12.500 μέτρων. Ο «Αβέρωφ» ανταπέδωσε τα πυρά και η μάχη γενικεύτηκε. Από το ξεκίνημα της σύγκρουσης τα τουρκικά θωρηκτά συγκέντρωσαν τα πυρά τους στη νεότευκτη ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Το πυρ τους ήταν αρκετά ταχύ και πυκνό, δεν συνδυαζόταν όμως με την ανάλογη ακρίβεια. Αλλά και τα πυρά του ελληνικού στόλου δεν ήταν πολύ ακριβέστερα. Ο «Αβέρωφ» ρίχτηκε στη μάχη χωρίς να έχει προλάβει να εκτελέσει ασκήσεις πυρών μάχης, τα δε παλαιά θωρηκτά είχαν πανάρχαια πυροβόλα με πρωτόγονα μέσα σκόπευσης και διεύθυνσης βολής.

Ο Χάρτης της Ναυμαχίας της Έλλης
Στις 9:35 η απόσταση μεταξύ των δύο αντιπάλων είχε κατέλθει στα 9.500 μέτρα. Τότε ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που από καιρό είχε ωριμάσει μέσα του, δηλαδή να να εκμεταλλευτεί την υπεροχή ταχύτητας της ναυαρχίδας του για να υπερφαλαγγίσει από πρώρας την εχθρική παράταξη, εφαρμόζοντας τον «ελιγμό Ταυ», που πρώτος είχε εφαρμόσει ο γιαπωνέζος ναύαρχος Τόγκο κατά του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία της Τσουσίμα (27-28 Μαΐου 1905). Αποφάσισε να δράσει ανεξάρτητα από τον λοιπό στόλο, υψώνοντας το σχετικό σήμα Ζ και διέταξε τον κυβερνήτη της ναυαρχίδας του Σοφοκλή Δούσμανη να αυξήσει την ταχύτητα μέχρι το μέγιστο και όρμησε ακάθεκτος κατά του εχθρού.
Ο Τούρκος ναύαρχος, αιφνιδιασμένος από τον ελιγμό του αντιπάλου του, διατάσσει διαδοχική στροφή των πλοίων κατά 180 μοίρες προς τα δεξιά. Η εξέλιξη αυτή σήμανε τη διάσπαση της γραμμής και την άτακτη υποχώρησή του προς τα Στενά γύρω στις 10:00. Η ευκαιρία ήταν μοναδική για τον «Αβέρωφ» να καταδιώξει τα υποχωρούντα τουρκικά πλοία και να πετύχει αποφασιστικό πλήγμα κατά του εχθρικού στόλου. Δυστυχώς, όμως, η ταχύτητα πυρός του είχε μειωθεί δραστικά, εξαιτίας προβλημάτων στα κλείστρα των πυροβόλων. Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα λοιπά ελληνικά πλοία έβαλαν κατά των υποχωρούντων τουρκικών από απόσταση 5.000 μέτρων. Στις 10:25 το πυρ έπαυσε από τα ελληνικά πλοία, καθώς τα τουρκικά χάθηκαν στα στενά των Δαρδανελλίων.
Η Ναυμαχία της Έλλης είχε τελειώσει με μία ακόμη λαμπρή σελίδα να προστίθεται στη ναυτική ιστορία της Ελλάδας. Ο ελληνικός στόλος παρέμεινε κοντά στα Στενά έως τις 14:30, οπότε αποχώρησε με πορεία προς τον Μούδρο, όπου κατέπλευσε νωρίς το βράδυ.
Η επικράτηση του ελληνικού στόλου οφειλόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στον τολμηρό ελιγμό του Κουντουριώτη, αλλά και την υπεροχή του «Αβέρωφ» έναντι των πλοίων του τουρκικού στόλου. Η ενέργεια αυτή του Έλληνα ναυάρχου είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ο «Αβέρωφ» μέσα στο βεληνεκές των επάκτιων πυροβόλων και να υποστεί ορισμένες επιφανειακές βλάβες στα υπερστεγάσματα. Τα τουρκικά πλοία είχαν βαρύτερες ζημιές, αλλά και απώλειες στο έμψυχο δυναμικό τους, με 58 νεκρούς και 40 τραυματίες. Οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε ένα νεκρό υπαξιωματικό, τον σηματωρό Κατζιτζάρη και τον ανθυποπλοίαρχο Μαμούρη, που πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από μόλυνση του τραύματός του. Οι τραυματίες ανήλθαν στους επτά.
Η Ναυμαχία της Έλλης αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας νίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο έλεγχος του Αιγαίου παγιώθηκε, ενώ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο δρόμο, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που μάχονταν σε Μακεδονία και Θράκη.

Άννα Φρόυντ
1895 – 1982


Αυστριακή ψυχαναλύτρια, θυγατέρα του εισηγητή ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόυντ (1856-1939). Η ίδια ήταν η εισηγήτρια της παιδοψυχανάλυσης, μαζί τη συμπατριώτισσά της Μέλανι Κλάιν (1882-1960) και από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της. Σημαντική υπήρξε, επίσης, η συμβολή της στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το εγώ ή η συνείδηση, προκειμένου να αποκρούσει οδυνηρές ιδέες, ορμές και συναισθήματα.
Η Άννα Φρόυντ (Anna Freud) γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1895 στη Βιέννη και ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά του αυστριακού νευρολόγου Ζίγκμουντ Φρόιντ (1856-1939 και της γερμανίδας συζύγου του Μάρτα Μπερνάις (1861-1951). Από τα 15 της άρχισε να εντρυφεί στα έργα του πατέρας της και με την πάροδο του χρόνου εξοικειώθηκε με την ανάπτυξη της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πρακτικής.
Έχοντας εκπαιδευτεί ως δασκάλα (1914-1917), δίδαξε για τρία χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η εμπειρία αυτή έστρεψε το ενδιαφέρον της στην ψυχολογία τού παιδιού. Κατά τη θητεία της ως προέδρου τής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης (1925-1928) εξέδωσε (το 1927) ένα δοκίμιο-σχεδίασμα τής προσέγγισής της στην παιδοψυχανάλυση.
Η έκδοση του έργου της «Το εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας» (Das Ich und die Abwehrmechanismen, 1936) έδωσε ισχυρή ώθηση στην εξέλιξη της ψυχολογίας του εγώ. Κατ’ αυτήν, ο κύριος μηχανισμός άμυνας του ανθρώπου είναι η απώθηση, μία ασυνείδητη διαδικασία, η οποία αναπτύσσεται καθώς το παιδί μαθαίνει ότι ορισμένες ορμές αν τεθούν σε ενέργεια, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για το ίδιο.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε άλλους μηχανισμούς, όπως στην προβολή των αισθημάτων κάποιου σε κάποιο άλλο πρόσωπο, στην κατεύθυνση των επιθετικών ορμών εναντίον του ίδιου του εαυτού του ατόμου (με ακραίο παράδειγμα την αυτοκτονία), στην ταύτιση με έναν πανίσχυρο επιτιθέμενο και στο διαζύγιο των ιδεών από τα συναισθήματα. Το έργο αυτό υπήρξε επίσης από τις πρωτοπόρες προσπάθειες στην ανάπτυξη της έρευνας της εφηβικής ψυχολογίας.
Το 1938, η εβραϊκής καταγωγής οικογένεια Φρόιντ διέφυγε από τη γερμανοκρατούμενη Αυστρία κι εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Η Άννα ανέλαβε την περιποίηση του βαριά άρρωστου πατέρας της, ο οποίος πέθανε τον επόμενο χρόνο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμουίδρυσε ένα πρότυπο νηπιαγωγείο στο Χάμστεντ του Λονδίνου για τα ορφανά ή εγκαταλελειμμένα παιδιά του πολέμου. Μαζί με τη συνεργάτιδά της Ντόροθι Μπέρλιγχαμ, περιέγραψαν τις εμπειρίες τους στα έργα «Νεαρά παιδιά σε καιρό πολέμου» («Young Children in Wartime», 1942), «Παιδιά χωρίς οικογένειες» («Children Without Families», 1943) και «Ο πόλεμος και τα παιδιά» («War and Children», 1943).
Το 1952 ίδρυσε στο Λονδίνο την Κλινική Παιδικής Ψυχοθεραπείας («Hampstead Child Therapy Course and Clinic»), της οποίας διετέλεσε διευθύντρια ως το 1982. Το «Anna Freud Centre», όπως ονομάζεται σήμερα, παρέχει ερευνητικές, εκπαιδευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες και συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Γέιλ.
Η Άννα Φρόυντ θεωρούσε το παιχνίδι ως προσαρμογή του παιδιού στην πραγματικότητα, δεν θεωρούσε όμως ότι αποκάλυπτε απαραίτητα ασυνείδητες συγκρούσεις. Συνεργαζόταν στενά με τους γονείς και πίστευε ότι η ψυχανάλυση έπρεπε να έχει παιδευτική επίδραση στο παιδί. Μία συνολική θεώρηση της σκέψης της βρίσκεται στο έργο της «Φυσιολογικότητα και παθολογία κατά την παιδική ηλικία» («Normality and Pathology in Childhood», 1968).
Η Άννα Φρόυντ πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1982 στο Λονδίνο, σε ηλικία 86 ετών. Η σορός της αποτεφρώθηκε και η τέφρα της βρίσκεται σε μαρμάρινη θήκη δίπλα στην αρχαιοελληνική υδρία με την τέφρα των γονέων της στο Μαυσωλείο Γκόλντερς Γκριν του Λονδίνου.

Έργα της Άννας Φρόυντ στα

Ελληνικά
  • Εισαγωγή στην ψυχανάλυση του παιδιού (Επίκουρος, 1990)
  • Παιδαγωγική ψυχανάλυση (Επίκουρος, 1991)
  • Τα καλά και τα κακά στην εξέλιξη του παιδιού (Επίκουρος, 1992)
  • Εισαγωγή στην τεχνική της ανάλυσης του παιδιού (Ροές, 2003)
  • Το Εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας (Καστανιώτης, 2007)

Σερενάτα για Έγχορδα



Μουσική σύνθεση του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893), κλασικό δείγμα του ύστερου ρομαντισμού. Είναι γραμμένο σε ντο μείζονα και φέρει τον αριθμό 48 στην εργογραφία του σπουδαίου ρώσου συνθέτη.
Αμέσως μετά τη σύνθεση της πομπώδους Εισαγωγής 1812, ο Τσαϊκόφσκι θέλησε να γράψει κάτι απαλό και μελωδικό. Η σκέψη του στράφηκε στο μεγάλο του ίνδαλμα, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου του 1880 συνέθεσε τη Σερενάτα για Έγχορδα, την οποία αφιέρωσε στον φίλο του τσελίστα Κονσταντίν Άλμπρεχτ (1836-1893). Την ίδια περίοδο παρουσίασε και μία εκδοχή του έργου για πιάνο και τέσσερα χέρια.
Η πρώτη παρουσίαση της σερενάτας έγινε από μαθητές του Ωδείου της Μόσχας στις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου και η επίσημη πρεμιέρα του στις 18 Οκτωβρίου του 1881 στην Αγία Πετρούπολη από την Ορχήστρα του Θεάτρου Μαρίινσκι υπό τη διεύθυνση του Τσέχου αρχιμουσικού Έντουαρντ Νάπραβνικ (1839-1916). Το έργο, που διαρκεί γύρω στα τριάντα λεπτά, αποτελείται από τέσσερα μέρη:
  • Pezzo in forma di sonatina: Andante non troppo - Allegro moderato
  • Valse: Moderato - Tempo di valse
  • Élégie: Larghetto elegiaco
  • Finale (Tema russo): Andante - Allegro con spirito
Με την πάροδο του χρόνου το δεύτερο και το τρίτο μέρος ξεχώρισαν και παίζονται σήμερα ως αυτόνομα κομμάτια.

Ειδήσεις


Ελλάδα

  • Με αντεγκλήσεις, αποχωρήσεις παρατάξεων και αποχή από τις ψηφοφορίες ολοκληρώθηκε το τριήμερο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.
  • «Φρένο» στα σενάρια για πρόωρες εκλογές έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Άμπου Ντάμπι. «Η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές, είναι η Ελλάδα» ξεκαθάρισε, αφού πρώτα αναφέρθηκε σε χώρες που έχουν εκλογές το προσεχές διάστημα.
  • «Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να τα σηκώνει το κόμμα που κυβερνά. Τα εθνικά θέματα πρέπει να έχουν πλειοψηφίες του 80%» δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Flash 96.
  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:58 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
  • Μεγάλη απάτη με πλαστή διαθήκη, η αξία της οποίας ξεπερνάει το 1.100.000 ευρώ, που εξιχνιάστηκε απο την Ασφάλεια Αττικής, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στους αρμόδιους αξιωματικούς, οι οποίοι ερευνούν με μεγάλη προσοχή την πιθανότητα να βρίσκονται μπροστά σε οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιείται συστηματικά στην υφαρπαγή με δόλιο τρόπο περιουσιών μοναχικών ηλικιωμένων που απεβίωσαν.

Κόσμος

  • Για τουλάχιστον εννέα νεκρούς μιλούν οι Αρχές της Καλιφόρνια μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλαμπ στο Όουκλαντ κατά τη διάρκεια συναυλίας. Ο αριθμός όσων μπορεί να είχαν εγκλωβιστεί παραμένει αδιευκρίνιστος, με τις πρώτες αναφορές να κυμαίνονται μεταξύ 25 και 50.
  • «Ιστορικές» διαστάσεις έχει προσδώσει ο Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Κυριακής συνδέοντας ατυχώς το πολιτικό του μέλλον με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που τίθεται στην κρίση των Ιταλών -ατυχώς για τον ίδιο, αλλά κυρίως για τον αντίκτυπο μίας αρνητικής ψήφου. Τι καλούνται όμως να αποφασίσουν οι Ιταλοί σε αυτό το δημοψήφισμα που έχει «φοβίσει» την Ευρώπη στη σκιά του Brexit και της εκλογής Τραμπ; Και τι θα γίνει την επόμενη μέρα;
  • Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί σχεδιάζουν να καταθέσουν στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Brexit, όπως ανακοίνωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την απόφαση να περάσει από τους βουλευτές η έξοδος.
  • Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε το Σάββατο πεπεισμένη ότι η κατάληψη από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις των περιοχών του Χαλεπίου που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών δεν θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εδαφών που ήλεγχαν στο ανατολικό Χαλέπι οι αντάρτες έχουν περάσει στα χέρια των συριακών δυνάμεων, μετά την κατάληψη άλλης μίας περιοχής την Παρασκευή.
  • Διάβημα διαμαρτυρίας απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας στην «αρμόδια πλευρά» των ΗΠΑ, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν, σπάζοντας το πρωτόκολλο που ίσχυε από το 1979, όταν οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πολιτική της «μίας Κίνας».

Οικονομία

  • Μιά θετική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας θα είναι ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και ελπίδας στο κλίμα ρευστότητας, ενώ ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
  • Πόσο πραγματικό είναι το ύψος του ελληνικού χρέους; Στο Spiegel ο επενδυτής Πολ Καζαριάν προκρίνει ως κριτήριο το χρονικό και όχι ονομαστικό ύψος του ως τρόπο προσδιορισμού. Το Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, φιλοξενεί τις απόψεις του αμερικανού επενδυτή και μεγαλύτερου ιδιώτη δανειστή της Ελλάδας, του αρμενικής καταγωγής Πολ Καζαριάν.
  • Εκτός των προστατευτικών προβλέψεων του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μένουν όσοι χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία. Αποφάσεις περιφερειακών Ειρηνοδικείων ξεκαθαρίζουν ότι οφειλές τέτοιιου είδους πρέπει να καταβάλλονται κανονικά προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
  • Με δεδομένους τους πολλούς και διαφορετικούς αστάθμητους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, στο Βερολίνο εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ευρωκρίσης την ερχόμενη χρονιά.
  • Τον Απρίλιο του 2017 αναμένεται να «ανοίξει» η ιστοσελίδα του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για τον φόρο εισοδήματος του 2016, όπως έκανε γνωστό η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Αθλητισμός

  • Κερδίζει έδαφος η Ντόρτμουντ που πιστοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και επικράτημε με 4-1 της Γκλάνταμπαχ. Δύο γκολ πέτυχε ο Ομπαμεγιάγκ, ενώ βασικός ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.
  • Clasico νούμερο 232. Ξεκινώντας την μακρά αυτή διαδρομή από τις 13 Μαρτίου 1902. Σήμερα το απόγευμα στην Βαρκελώνη, η Μπαρτσελόνα για μία ακόμα φορά, πρώτη μέσα στην σεζόν, απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μία συνάντηση ξεχωριστή.
  • Νέα απώλεια βαθμών για τον Πανιώνιο, ο οποίος αν και βρέθηκε να προηγείται, ήρθε ισόπαλος με τον Πλατανιά στα Χανιά (Πλατανιάς - Πανιώνιος 1-1), στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Στις 17:15 η Βέροια υποδέχεται στον Παναιτωλικό, ενώ τέλος η ΑΕΚ δοκιμάζεται στην Κέρκυρα αφού φιλοξενείται από την τοπική ομάδα. Βέβαια, το ντέρμπι στη Λεωφόρο μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα και διεξάγεται την Κυριακή στις 19:30.
  • Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας ανέβηκε ο Πανιώνιος, που απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τον Πλατανιά στο Μάλεμε. Ο Μπεν στο 27΄ πέτυχε το γκολ των «κυανέρυθρων», ενώ ο Μανούσος ισοφάρισε στο 80΄ στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 13ης ημέρας της Super League.
  • Ασταμάτητο το «τρένο» της Τσέλσι που νίκησε 3-1 τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Ετιχαντ» παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, όπως ακριβώς και την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον της Τότεναμ.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Οι Η.Π.Α. έχουν περισσότερα μουσικά συγκροτήματα με γκάιντα από τη Σκοτία.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Πιο δύσκολο να συμπληρώσεις ένα στίχο, παρά να σηκώσεις ένα βράχο.
Γιώργος Σεφέρης
Γιώργος Σεφέρης
Φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Σεφεριάδη, έλληνας νομπελίστας ποιητής.

Νίνο Ρότα


1911 – 1979

 


Ιταλός συνθέτης, γνωστός για τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον συμπατριώτη του σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι. Γόνος μουσικής οικογένειας, o Νίνο Ρότα (Nino Rota) ήρθε στη ζωή στις 3 Δεκεμβρίου του 1911, στο Μιλάνο.
Σπούδασε στο ωδείο της πόλης, ως παιδί - θαύμα, καθώς προτού καν συμπληρώσει τα 15 του χρόνια είχε συνθέσει μία όπερα κι ένα ορατόριο. Με προτροπή του διάσημου διευθυντή ορχήστρας Αρτούρο Τοσκανίνι ο νεαρός Ρότα συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ.
Με τη μεγάλη οθόνη και τον κόσμο της ήλθε σε επαφή το 1933, όταν έγραψε τη μουσική για την ταινία του Ραφαέλε Ματεράτσο «Treno Popolare». 19 χρόνια αργότερα αρχίζει η συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι στην ταινία «Ο Λευκός Σεΐχης». Ακολουθεί μια γόνιμη και επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των δύο ανδρών, που κράτησε περίπου 30 χρόνια, με τον Ρότα να γράφει αξιομνημόνευτη μουσική για ταινίες, όπως οι «Λα Στράντα», «Ντόλτσε Βίτα» και «8 1/2».
Το 1968 έγραψε τη μουσική για την ταινία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι, το μουσικό θέμα της οποίας είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στην ιστορία του κινηματογράφου. Η καταξίωσή του έφθασε στο απόγειό της με τον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόππολα. Το 1975 τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μουσική του στο «Νονό ΙΙ».
Η εργογραφία του Νίνο Ρότα, εκτός από τη μουσική που συνέθεσε για περίπου 150 ταινίες, περιλαμβάνει δέκα όπερες, πέντε μπαλέτα και πολλές συμφωνικές συνθέσεις.
https://www.sansimera.gr/


  Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ 


Κυριακή
4/12
02:00
7°C
97%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
7°C
96%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
14:00
8°C
93%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
20:00
8°C
92%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ   ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 


ΓΡΑΦΑΜΕ  ..ΠΑΛΙΌΤΕΡΑ  

8.12.10


ΟΙ " ΓΙΟΡΤΑΔΕΣ " ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ..

 
          “ Ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “
Φιλανθρωπικός 1
Οι κυρίες του Φιλανθρωπικού μας Συλλόγου , σε κάποια ..επιχείρηση συγκέντρωσης χρημάτων ( ..μάλλον ) , από απιστερά : Σταθούλα Κάππου , Ρίτσα Ευσταθίου , Αγγελική Καψάλη , Καίτη (;) Τσαντίλη , (;) ..Πρεζαλή , Βούλα Καντζιού και Έλλη Σφέτσου , μετέπειτα Κακοπούλου .
Aναφερθήκαμε , παλιότερα  , στο Φιλανθρωπικό Σύλλογο του χωριού μας , ένα Σύλλογο , με σημαντική προσφορά και παρουσία , που είχε ιδρυθεί , στα δύσκολα εκείνα χρόνια , τα πρώτα μεταπολεμικά , από κυρίες , Λιδορικιώτισσες ή και συζύγους Δημ.Υπαλλήλων , που υπηρετούσαν στο χωριό μας , και ήταν πολλοί τότε Υπάλληλοι στο χωριό μας .
Βέβαια οι συνθήκες τότε , ήταν κάπως , ή μάλλον , πολύ διαφορετικές , οι Δημ.Υπάλληλοι που τοποθετούνταν στο Λιδορίκι , δεν είχαν την..έννοια και την ..πρεμούρα πότε  να …φύγουν , έρχοντα για να..μείνουν και έμεναν πολλά χρόνια , με αποτέλεσμα να ενσωματώνονται στη Λιδορικιώτικη κοινωνία και τη Λιδορικιώτικη..ζωή , και γίνονταν..σχεδόν ..Λιδορικιώτες .
Ποιός δεν θυμάται το ζευγάρι Δημοσθένη – Ρεβέκκας Παπαθανασοπούλου , που έμεινε πολλά χρόνια στο χωριό μας , ο αξέχαστος Δημοσθένης η ..Ρεβέκκος , όπως τον λέγαν όλοι , κατ’..ιδίαν φυσικά , ήταν υπάλληλος στην Εφορία , τον Γιάννη Σουβλερό , υπάλληλο του Ταμείου , με συμμετοχή σε..όλες τις κοινωνικο..πανηγυριώτικες εκδηλώσεις του χωριού μας και όχι ..μονον , τους αλησμόνητους Δημήτρη και Άφρο Μοίρα , ο Δημ.Μοίρας ήτα για χρόνια Ειρηνοδίκης , τον αγαπητό φίλο Παντελή Μοίρα , αδερφό του Ειρηνοδίκη , που ήταν Αστυνομικός , και φυσικά..τον κάναμε και..χωριανό , παντρεύτηκε μια αγαπημένη φίλη την Ασημούλα Κάππου , πολυαγαπημένη της μάνας μου , την οικογένεια του αξέχαστου Νίκου Τσαντίλη , Διοικητού της Υποδ/σης , τότε , Χωροφυλακής , τον αείμνηστο Γιώργο , αν θυμάμαι καλά , Πρεζαλή , υπάλληλο Δημ.Ταμείου , την οικογένεια Δημ.Τουρούντζη , της ΑΤΕ , επίσης του αείμνηστου Γκολφίνου Γεωργικόπουλου , της ΑΤΕ , και τόσους άλλους που έμεινα για χρόνια στο χωριό μας ..ενσωματωμένοι και απόλυτα ..συνταιριασμένοι , με την Λιδορικιώτικη κοινωνία ...δηλώνοντας  ...Λιδορικιώτες ..
Πολλές λοιπόν απ’ τις κυρίες – συζύγους υπαλλήλων , είχαν μεγάλη συμμετοχή , χαρακτήρος..ένεκεν , και στην , πέραν τω..κοινωνικών..εκδηλώσεν (..χορών ,γιορτών κλπ ) , Λιδορικιώτικη ,..δύσκολη ζωή , αφού ήταν απ’ τα ιδρυτικά μέλη του Φιλανθρωπικού μας Συλλόγου , που εκείνα τα δύσκολα , τα..σκληρά χρόνια , πρόσφερε σημαντικό έργο..
Εκείνα τα χρόνια , και μιλάμε για το τέλος της δεκαετίας του ΄40 και αρχές της του ΄50 , ήταν ..λίαν αισθητά τα σημάδια της πολύχρονης ταλαιπωρίας του χωριού μας , με τα..ψέματα , οι χωριανοί μας προσπαθούσαν να..σταθούν στα πόδια τους , να..επιβιώσουν , υπήρχε..δυστυχία , ολοφάνερη..για όσους , φυσικά , φορούσαν στα μάτια τους ..φακούς της ..ανθρώπινης ευαισθησίας ..
Δεν μπορώ να θυμηθώ , πότε ακριβώς ιδρύθηκε ο Φ.Σ , ούτε και ποιοί , ή μάλλον ποιές κυρίες είχαν την ιδέα αυτή , την τόσο όμορφη και χρήσιμη τελικά , αλλά μπορώ να θυμηθώ , πρόσωπα και πράγματα , από αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία και δραστηριότητα …
Η Παπαβασίλαινα , Ευθυμία Παπαβασιλείου , συζυγος του γιατρού Βασ.Παπαβασιλείου , Παπαβασίλη , όπως τον λέγαμε , η Βούλα Καντζιού , σύζυγος του έμπορου Δημ.Καντζιού , η Καίτη ( αν θυμάμαι καλά ) Τσαντίλη , συζ. του Αστυνομικού Νικ.Τσαντίλη , απ’ το Γαλαξείδι , η σύζυγος του Γ.Πρεζαλή , που ήταν αδερφή του έμπορου Ντίνου Μαμαλούγκα , απ΄την Αρτοτίνα , η Δασκάλα Μαρία Καρυδάκη – Γουσίου , οι αδερφές Σφέτσου , Έλλη και Χρυσούλα , η ΑΣημούλα Κάππου , μετέπειτα Μοίρα , η Πιπίκα Γεωργικοπούλου , συζ. Του Γκολφίνου , της ΑΤΕ , η Σταθούλα Κάππου , του μπάρμπα Αλέκου , οι Γκομοζοπούλες , η Ρίτσα Ευσταθίου , μετέπειτα Γεωργίου , η Αγγελική Καψάλη  και πολλές – πολλές άλλες χωριανές μας και μη , που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ 
Φιλανθρωπικός
Άλλη μιά φωτογραφία των κυριών του Φ.Σ. με τον , τότε , ιερέα του χωριού μας τον παπά Κοράκη , στον Άι Θύμιο , την εποχή που άρχιζαν οι εργασίες θεμελίωσης της εκκλησούλας , από αριστερά : Αγγελική Καψάλη , Ευθυμία Παπαβασιλείου , ο παπα Κοράκης , η Πόπη Γκομόζια , η Βούλα Καντζιού και μπροστά στον ιερέα , η Μαρία Καρυδάκη – Γουσίου .
Πολλά , πάρα πολλά , θυμάμαι απ’ τις δραστηριότητες του Φ.Σ , γιατί , παρότι μικρός , συμμετείχα σε κάποιες..αποστολές , απόρρητες φυσικά , λίγα όμως απ’ όλα αυτά μπορούν να ειπωθούν , και δη να..δημοσιευτούν , άλλωστε , δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία , το τι έκαναν τότε οι άνθρωποι του χωριού μας και οι Σύλλογοί μας , σημασία έχει το τι κάνουμε τώρα…
Στον..αντίλογο , πως τώρα ο κόσμος δεν..πεινάει , δεν χρειάζεται αδέρφια να..απαντήσουμε , δεν θα θέλαμε να ..στενοχωρήσουμε κάποιους ..φίλους μας , που έχουν μείνει ακόμα..εκεί , στην εποχή που οι ανθρώπινες “ ανάγκες “ , ήταν ένα ..πιάτο φαί , δυστυχώς , αυτό το..θλιβερό ..” Κατοχικόν..σύμπλεγμα “ ..κυνηγάει πολλούς από μας , μη αφήνοντάς μας να ..δούμε τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες , τις σημερινές , που είναι περισσότερες και πιό…” δύσκολες “ απ’ τις …τότε ..
Θυμάμαι , σε μιά , υπο..πλατάνιο , συζήτηση , με θέμα τις σημερινές ανάγκες των παιδιών μας , που δεν έχουν στο χωριό μας ένα χώρο , να μαζευτούν , να..πουν τα δικά τους , να δημιουργήσουν , έστω , κάτι δικό τους , που δεν έχουν τελικά τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των πόλεων , γενικά , η απάντηση..κλασσική και..στερεότυπη ήταν : Ορέ..ούλα ταχ’ νι , κι φαί κι..παπούτσια..ίμείς..γυρνάγαμι…ξ’πόλ’τ…κι..νηστ’κοί…
Λιδορίκι σωτήριον έτος….2010  !!!
Σκεφτήκατε αλήθεια αδέρφια , πόσο πολύ χρήσιμο θα ήταν , να ..καλέσουμε ένα βράδυ , τα Λιδορικιωτόπουλα , και όχι..μόνο , όλοι εμείς οι..μεγαλύτεροι , οι.." παντογνώστες " , και να κάνουμε μιά..ανοιχτή κι' από..καρδιάς συζήτηση μαζί τους ,γιά όλα όσα τους απασχολούν , γιά όλα όσα..ονειρεύονται , αλλα..δεν μπορούν να..ζήσουν ; γιά όλα όσα τους..λείπουν ; Γιά όλα όσα τους.." χρωστάμε " ; Όχι σαν αυτά που ακούγονται , συνήθως , στη..βουλή των..εφήβων , όπου διαβάζονται τα..προμελετημένα ..στομφώδη..χειρόγραφά με τις ..τηλεκατευθυνόμενες ..υπερβολές , όοοχι , να βρεθούμε σε..άμεση και απ' ευθείας..σύνδεση με τις ψυχές των νέων , τις ψυχές των παιδιών μας , παίζοντας γιά λίγο το..παιχνίδι της αλήθειας ; Ας ..παραμερίσουμε τις ..εγωιστικές μας..προκαταλήψεις κι' ας το..κάνουμε , θα έχουμε , σίγουρα , πολλά να..μάθουμε , πολλά να κερδίσουμε .....Κ

  Όως  βλέπετε  φίλοι  μου τα  λέμε , τα..ξαναλέμε και  τα..,αταξαναλέμε , χρόνια  τώρα αλλά  κάποιοι κάμουν  τους..κουφούε , γιατί  έτσι  τους  βολεύει...γι' αυτό  λοιπόν και  βρισκόμαστε  εδώ  που  βρισκόμαστε ...
     Καλό  σας  βράδυ , να  περνάτε  όλοι  σας  καλά 
        Απ' το  " Λιδωρίκι " με  αγάπη 
         www.lidoriki.com 

No comments: