Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως "χαρτογραφείται" η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για ποιους βουλευτές έχει χτυπήσει "καμπανάκι" στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Αντώνης Αντζολέτος
Φεβρουαρίου 16 2017 08:00
Μπορεί ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, να πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα, όμως στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πως το «αμπαλάζ» της συμφωνίας – πακέτο πρέπει να είναι με τέτοιον τρόπο φτιαγμένο ώστε να μην αμφισβητηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο μηχανισμός στις τάξεις των βουλευτών, αλλά και του κόμματος είναι σε εγρήγορση και τα πηγαδάκια στη Βουλή για το τι θα περιέχει η τελική πρόταση δίνουν και παίρνουν. Πέρα από την φανερή ανησυχία των βουλευτών τα μηνύματα που παίρνει το Μαξίμου δεν θεωρούνται ικανά να προκαλέσουν πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η βασική τάση που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα και η μόνιμη συζήτηση είναι πως η συμφωνία πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό προκειμένου η αβεβαιότητα να σταματήσει και η χώρα να μη συρθεί μέσα στο καλοκαίρι με τη «θηλιά στο λαιμό». «Να τελειώνουμε», είναι η μόνιμη ατάκα στα χείλη των περισσότερων μελών της πλειοψηφίας που «ξορκίζουν» τις πρόωρες εκλογές.
Την κατάλληλη ώρα τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να βγουν μπροστά προκειμένου να καθησυχάσουν την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως ακριβώς έκανε και ο Γιώργος Σταθάκης την Τρίτη το βράδυ μιλώντας σε βουλευτές για τα ενεργειακά και την πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Δεν είναι περισσότεροι από 10 οι βουλευτές που μέχρι αυτή την ώρα έχουν εκφράσει τις πιο σοβαρές ενστάσεις είτε δημόσια είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως οι ανησυχίες θεωρήθηκαν φυσιολογικές χωρίς να συνοδεύονται από απειλές για παραίτηση ή καταψήφιση των μέτρων.
Η ομάδα των «53+» στην οποία ανήκουν 11 βουλευτές (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Καραγιαννίδης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θεόδωρος Δρίτσας, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης, Χρήστος Μαντάς, Μάκης Μπαλαούρας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ελένη Σταματάκη, Θεανώ Φωτίου) δεν εμφανίζεται συμπαγής όσον αφορά την κριτική που ασκείται με μόνο λίγους βουλευτές να έχουν βγει πιο μπροστά. Τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν τις προτάσεις της κυβέρνησης στο σύνολό τους.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή υποστήριξε 4 βασικά ζητήματα:
- Όχι άλλα μέτρα που δεν μπορεί να σηκώσει η οικονομία.
- Όχι προνομοθέτηση μέτρων για μετά το τέλος τους προγράμματος.
- Να υπάρχει ένα πολιτικό πλαίσιο – σχέδιο που να έχει προμετωπίδα τα εργασιακά θέματα και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
- Οι όποιες τελικές αποφάσεις αφορούν το ίδιο το κόμμα, όπως ορίζει και το καταστατικό.
Το «ακραίο» σενάριο της μονομερής καταψήφισης μέτρων, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές, έμεινε τελικά εκτός ατζέντας και πολλά ήταν τα μέλη της κίνησης που επικέντρωσαν την κριτική τους, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, στην πολιτική που εφαρμόζεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στον Γιάννη Μουζάλα.
Σε αυτή την φάση περισσότερο από τους «53+» φαίνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου έχουν απασχολήσει οι «ελεύθεροι σκοπευτές» που δεν ανήκουν σε καμία τάση και είτε με τις δηλώσεις τους είτε με την αποχή τους έχουν προκαλέσει περισσότερο θόρυβο. Ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Μανιός έχουν «πυροβολήσει» το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ «έξω από το κάδρο» δεν βγαίνει και ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς.
Το γεγονός πως ο συνεργαζόμενος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς φέρεται να έχει εκφραστεί υπέρ της διακριτής παρουσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ τον καθιστά «άξιο προσοχής», αν και το θέμα τελικά δεν τέθηκε καν στο τελευταίο Συνέδριο των Οικολόγων.
Στους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη των 9 βουλευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αποτελεί μια βασική μονάδα που στηρίζει την κυβέρνηση και κάθε τους κίνηση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μπορεί οι 5 εκ των κυβερνητικών εταίρων να έχουν λάβει χαρτοφυλάκιο στον τελευταίο ανασχηματισμό και να υπάρχει μια εικόνα «ασφάλειας» σχετικά με την στάση τους, όμως από τους 4 εναπομείναντες ήδη ο Κώστας Κατσίκης έχει εκδηλώσει μια σαφή διαφοροποίηση προκαλώντας την προσοχή του Μαξίμου.
news247.gr
No comments:
Post a Comment