Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες ..
Καλημέρα στους φίλους του χωριού μας σε όλο τον κόσμο
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017Ανατολή Ήλιου: 07:11 – Δύση Ήλιου: 18:06
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου ονομάζεται 1η Μαρτίου.
Οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις εκτελούν 150 κατοίκους του χωριού Δομένικο Λάρισας, σε αντίποινα για τον θάνατο εννέα ιταλών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
Ιδρύεται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο.
Ολοκληρώνεται το Β’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, ενώ κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν καταστατικές αλλαγές, καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.
Οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του ηγέτη του παράνομου κουρδικού εργατικού κόμματος, Αμπντουλά Οτσαλάν, στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Ακολουθεί κύμα διαμαρτυριών από Κούρδους και καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο Οτσαλάν οδηγείται στις φυλακές του Ιμραλί, στο Μαρμαρά και τίθεται υπό κράτηση. Με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έκρυβε επί 15 μέρες τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Το ΡΚΚ κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη σύλληψή του την Ελλάδα και Κούρδοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν ελληνικές πρεσβείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Θεόδωρος Ράλλης, έλληνας ζωγράφος, από τους κυριότερους εκπροσώπους του οριενταλισμού. (Θαν. 2/10/1909)
Άγγελος Τερζάκης, έλληνας πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος. («Πριγκίπισσα Ιζαμπώ», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Το μυθιστόρημα των Τεσσάρων»)(Θαν. 3/8/1979)
Αποφθέγματα
Βαλεντίνο Ρόσι, αναβάτης του MotoGP.
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ.Χ.- 1886
Ιωάννης Παπάφης, εθνικός ευεργέτης εκ Θεσσαλονίκης. (Γεν. 1792) - 1912
Αλέξιος Στριφτόμπολας, έλληνας πολιτικός από την Πάτρα. Αποτέλεσε γραφική φιγούρα του ελληνικού κοινοβουλίου, αφού ήταν ο μόνος βουλευτής που φορούσε φουστανέλα σ' όλη του τη ζωή, αρνούμενος πεισματικά να ντυθεί «φράγκικα» (πουκάμισο, παντελόνι). (Γεν. 1834) - 1985
Γιώργος Ιωάννου, έλληνας λογοτέχνης. («Το δικό μας αίμα», «Πολλαπλά Κατάγματα») (Γεν. 20/11/1927)
- «Δεσμώτες» (Μυθιστόρημα, «ΕΣΤΙΑ»)
- «Η παρακμή των Σκληρών» (Μυθιστόρημα, «ΕΣΤΙΑ»)
- «Η μενεξεδένια πολιτεία» (Μυθιστόρημα, «ΕΣΤΙΑ»)
- «Η πριγκιπέσα Ιζαμπώ» (Μυθιστόρημα, «ΕΣΤΙΑ»)
- «Δίχως Θεό» (Μυθιστόρημα, ΕΣΤΙΑ)
- «Η μυστική ζωή» (Μυθιστόρημα, ΕΣΤΙΑ)
- «Το μυθιστόρημα των τεσσάρων» (μαζί με τους Σ. Μυριβήλη, Μ. Καραγάτση, Ηλ. Βενέζη, «ΕΣΤΙΑ»)
- Απρίλης» (Διηγήματα, «ΕΣΤΙΑ»)
- «Προσανατολισμός στον αιώνα» (Δοκίμια, «Οι εκδόσεις των φίλων»)
- «Ένας μεταβαλλόμενος κόσμος» (Δοκίμια «Οι εκδόσεις των φίλων»)
- «Η ελληνική εποποιία. Χρονικό του πολέμου 1940-41» (Ιστορία,
«ΕΣΤΙΑ»)
«Θέατρο» (ΕΣΤΙΑ) - «Αφιέρωμα στον Άγγελο Τερζάκη» (Περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τεύχος 1718)
- «Προσφορά στον Άγγελο Τερζάκη» (Κείμενα για τον συγγραφέα από τους Κων/νο Τσάτσο, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα και Μιχαήλ Στασινόπουλο, «ΕΥΘΥΝΗ»)
- «Γυναικεία προσωπογραφία στο πεζογραφικό έργο του Άγγελου Τερζάκη» της Πολυξένης Μπίστα («Αρμός»)
- «Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα» του Μένη Κουμανταρέα («Κέδρος»)
Άγγελος Τερζάκης
1907 – 1979
Σημαντικός έλληνας πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος.
Εντάσσεται στη λεγόμενη «γενιά του ‘30», που έφερε τον αέρα της ανανέωσης στα
ελληνικά γράμματα.
Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 16 Φεβρουαρίου 1907 και ήταν γιος του δημάρχου της πόλης Δημητρίου Τερζάκη. Το 1915 μετακόμισε με την υπόλοιπη οικογένειά του στην Αθήνα, όταν ο πατέρας του εξελέγη βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναγορεύθηκε διδάκτορας σε πολύ νεαρή ηλικία και ακολούθησε καριέρα δικηγόρου, παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία. Το 1931, με δύο συλλογές διηγημάτων στο ενεργητικό του και έχοντας στα σκαριά το πρώτο του μυθιστόρημα («Δεσμώτες», 1932), αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δικηγορία και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία.
Το 1936 παντρεύεται τη Λουίζα Βογάσαρη και δύο χρόνια αργότερα έρχεται στη ζωή ο μοναχογιός του Δημήτρης, ο μετέπειτα γνωστός συνθέτης λόγιας μουσικής. Το 1937 καταξιώνεται με το μυθιστόρημά «Η Μενεξεδένια» Πολιτεία», που καταγράφει τις καθοριστικές εξελίξεις της μεσοπολεμικής Αθήνας και της κοινωνίας της «κατά την κρίσιμον φάσιν της μεταβολής της σε μεγαλούπολιν», όπως έγραφε σε μια παρουσίαση του βιβλίου στην Ακαδημία Αθηνών.
Τα περισσότερα πεζογραφήματα του Τερζάκη κινούνται σε αυτό το πλαίσιο. Είναι αστικά μυθιστορήματα, που απεικονίζουν την κοινωνία του μεσοπολέμου, όπως αυτή βγήκε τραυματισμένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι το καταθλιπτικό κλίμα, η ασφυκτική ατμόσφαιρα, οι ήρωες - δέσμιοι της οικονομικής στενότητας και των κοινωνικών προκαταλήψεων και η απαισιοδοξία.
Την ίδια χρονιά με τη «Μενεξεδένια Πολιτεία», το πρώτο θεατρικό έργο του, το ιστορικό δράμα «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ», σημειώνει μεγάλη επιτυχία και ο Τερζάκης διορίζεται γενικός γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις έως το 1971.
Το 1940 στρατεύεται και υπηρετεί στο Αλβανικό Μέτωπο. Παραμένει στη ζώνη του πυρός ως το τέλος του πολέμου. Το 1945 κυκλοφορεί το ιστορικό μυθιστόρημα «Πριγκιπέσα Ιζαμπώ», που θεωρείται το αρτιότερο πεζογράφημά του και ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ζωντανεύει την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο μέσα από τον έρωτα της φράγκισσας πριγκίπισσας Ιζαμπούς (κόρη του αυθέντη της Καλαμάτας Γουλιέλμου Βιλλαρδουίνου) και του έλληνα επαναστάτη Νικηφόρου Σγουρού.
Ο Άγγελος Tερζάκης ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στην Ιταλία και το 1954 σκηνοθέτησε τη μοναδική ταινία του, μια παραλλαγή της «Μενεξεδένιας Πολιτείας» με τίτλο «Νυχτερινή περιπέτεια», σε δικό του σενάριο. Τη μουσική έγραψε ο Mάνος Xατζιδάκις, ενώ πρωταγωνιστούσαν η Nταίζη Mαυράκη, μετέπειτα «Μις Υφήλιος», ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Μαρία Αλκαίου, ο Νίκος Τζόγιας και ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Η ταινία είχε μέτρια ανταπόκριση στο ταμείο, κόβοντας 33.379 εισιτήρια.
Μεταπολεμικά συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Το Βήμα», ενώ υπήρξε ακόμα διευθυντής του περιοδικού «Εποχές», ενός εντύπου που έπαιξε κομβικό ρόλο στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Ελλάδας τη δεκαετία του '60. Οι «Εποχές» κυκλοφόρησαν από το 1963 έως το 1967, οπότε και σταμάτησε η έκδοσή τους εξαιτίας της δικτατορίας. Το 1958, μαζί με τους Καραγάτση, Βενέζη και Μυριβήλη, γράφει το «Μυθιστόρημα των Τεσσάρων», που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις» (2 Μαρτίου - 26 Απριλίου 1958).
Ο Τερζάκης τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο Θεάτρου για το κοινωνικό δράμα «Είλωτες» (1938) και την τραγωδία «Ο σταυρός και το σπαθί» (1939), με το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημά του «Μυστική Ζωή», με το Βραβείο της Ομάδας των 12 για τη συλλογή δοκιμίων του «Προσανατολισμός στον αιώνα» (1963) και με το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών για τη θεατρική μελέτη «Το μυστήριο του Ιάγου»(1969). Έργα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Σουηδικά κ.ά.), ενώ θεατρικά του έργα έχουν ανεβεί σε σκηνές των ΗΠΑ.
Το 1974 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην τάξη των Γραμμάτων. Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1979, σε ηλικία 72 ετών. Ο Άγγελος Τερζάκης υπήρξε ίσως ο πιο φιλοσοφικά ανήσυχος της γενιάς του '30. Στο κέντρο των αναζητήσεών του βρέθηκε πάντοτε ο σύγχρονος άνθρωπος και τα αγωνιώδη προβλήματά του. Γι' αυτό ίσως είναι και εκείνος που καλλιέργησε ιδιαίτερα το δοκίμιο και αναζήτησε την προσφορότερη έκφρασή του και στο θέατρο.
Επιλεγμένη Εργογραφία
Βιβλιογραφία
Ο θρύλος του Τουταγχαμών
Ο Κάρτερ μελετά τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών
Ο Τουταγχαμών, σήμερα, είναι αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός Φαραώ της Αιγύπτου. Ωστόσο, πριν από την ανακάλυψη του τάφου του στην Κοιλάδα των Βασιλέων δεν ήταν παρά μόνο μια μικρή μορφή της 18ης Δυναστείας.
Γεννήθηκε γύρω στο 1347 π.Χ. και πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα.
Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε. Ο Κάρτερ, ως επιστήμονας, τον απέρριψε από την πρώτη στιγμή.
Πιθανολογείται ότι οι ρίζες αυτού του θρύλου βρίσκονται σ' ένα μυθιστόρημα, το «Χαμένος στην πυραμίδα: Η κατάρα της μούμιας», που γράφτηκε από τη Λουίζα Μέι Άλκοτ το 1896. Ως θεωρία τροφοδοτήθηκε από δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία επικεντρώθηκαν στους θανάτους ανθρώπων που εμπλέχτηκαν στις ανασκαφές, όπως ο Λόρδος Κάρναρβον που χρηματοδότησε την αποστολή.
Ωστόσο, μία έρευνα του επιδημιολόγου Μαρκ Νέλσον, του πανεπιστημίου Μόνας της Αυστραλίας, αποφαίνεται ότι βάση στατιστικών δεν υπάρχει τίποτα τα αξιοσημείωτο, που να στηρίζει αυτό το θρύλο. Από τους 24 ανθρώπους που εκτέθηκαν στην υποτιθέμενη κατάρα πέθαναν μόνο οι έξι, πολύ λιγότεροι δηλαδή από τους επιζήσαντες. Εξάλλου, κανείς από αυτούς που απεβίωσαν δεν ήταν κάτω των 70 ετών, επομένως ο θάνατός τους δεν μπορεί να
Ιωάννης Παπάφης
1792 – 1886
Έλληνας έμπορος της διασποράς και εθνικός ευεργέτης.
Ο Ιωάννης Παπαφής ή Παπάφης, όπως είναι γνωστός στις μέρες μας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1792. Από έφηβος ανέπτυξε εμπορική δραστηριότητα, δίπλα στον πατέρα του στη Σμύρνη (1808) και μετά τον θάνατό του στις επιχειρήσεις του θείου του στην Αλεξάνδρεια (1810). Τον ίδιο χρόνο εγκαταστάθηκε στη Μελίτη (Μάλτα), όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία, ως προμηθευτής του αγγλικού στόλου της Μεσογείου από το 1822.
Ο Παπαφής ενίσχυσε οικονομικά την Επανάσταση του '21 και κατά την καποδιστριακή περίοδο υπήρξε από τους μεγαλομετόχους της πρώτης ελληνικής τράπεζας, της Εθνικής Χρηματιστικής, που ίδρυσε ο ελβετός φιλέλληνας Ιωάννης Εϋνάρδος. Δώρισε μεγάλα ποσά στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ορφανοτροφείο Χατζηκώστα στην Αθήνα.
Με κληροδότημά του κατέλιπε το ποσό των 100.000 τουρκικών λιρών στην ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή ενός ορφανοτροφείου με την επωνυμία «Ο Μελιτεύς», για να θυμίζει τη δεύτερη πατρίδα του Μάλτα. Στο κληροδότημά του στηρίχθηκε η ίδρυση του Εθνικού Παπάφειου Ορφανοτροφείου Αρρένων «Ο Μελιτεύς», που εγκαινιάστηκε το 1903 και λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Ο Ιωάννης Παπαφής πέθανε στη Μάλτα στις 16 Φεβρουαρίου (3 Φεβρουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) του 1886. Ήταν νυμφευμένος με τη Βικτόρια Ακουϊλίνα από την Κορσική, με την οποία δεν απέκτησε παιδιά.
Με την διαθήκη του ζήτησε να γραφτεί στον τάφο του το ακόλουθο επίγραμμα:
Ενταύθα κείται Ιωάννης Νικολάου Παπαφήςθεωρηθεί πρόωρος.
γεννηθείς εν Θεσσαλονίκη τω 1792,
ελθών εις Μελίτην τω 1810 και
αποθανών τη 3/16 Φεβρουαρίου 1886.
Αθανάσιος Ευταξίας
1849 – 1931
Έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε για ένα μήνα πρωθυπουργός την περίοδο της δικτατορικής διακυβέρνησης Πάγκαλου.
Ο Αθανάσιος Παπαλουκάς, όπως ήταν το πραγματικό του επώνυμο, γεννήθηκε στο Δαδί (νυν Αμφίκλεια) Φθιώτιδας στις 16 Φεβρουαρίου 1849. Αργότερα άλλαξε το επίθετό του σε Ευταξίας, ορμώμενος από το εκκλησιαστικό αξίωμα του ιερέα πατέρα του. Το 1859 αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, πρώτα στο Βαρβάκειο (1859-1863) και κατόπιν στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή (1863-1867).
Το 1867 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από την οποία έλαβε πτυχίο το 1871. Στη συνέχεια μετέβη στη Λειψία για μεταπτυχιακές σπουδές στη θεολογία με βασιλική υποτροφία. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του, με αποτέλεσμα να διακοπή η υποτροφία του. Παρέμεινε στη Γερμανία και παρακολούθησε μαθήματα εκκλησιαστικού δικαίου, πολιτικών και οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
Το 1877 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, όπου με ζήλο και αυταπάρνηση εργάσθηκε κατά της βουλγαρικής προπαγάνδας. Η εκεί παρουσία του προδόθηκε στις τουρκικές αρχές και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να συλληφθεί, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μακεδονικό έδαφος και να επιστέψει στην ελεύθερη Ελλάδα. Το 1883 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αιών και στη συνέχεια στις εφημερίδες Ακρόπολις και Εφημερίς, αρθρογραφώντας για εκκλησιαστικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα. Παράλληλα, ήταν ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Kölnische Zeitung (Εφημερίδα της Κολωνίας).
Στις εκλογές της 7ης Απριλίου 1885 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λοκρίδας ως ανεξάρτητος, σπουδαίο κατόρθωμα, όχι μόνο για την εποχή του. Το όφειλε, όπως έλεγε, όχι τόσο στο εκλογικό του πρόγραμμα, όσο σ’ ένα γερό μουλάρι, με το οποίο «όργωσε» κάθε σπιθαμή της εκλογικής του περιφέρειας. Στη συνέχεια προσχώρησε στο «Τρίτο Κόμμα» του Δημητρίου Ράλλη. Επανεξελέγη βουλευτής Λοκρίδος ή Φθιωτοφωκίδος σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το 1920 (1890, 1892, 1895, 1899, 1905, 1906, 1910, 1912, 1915 και 1920).
Διετέλεσε κατ’ επανάληψη υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, το 1893 στην κυβέρνηση του Σωτηρίου Σωτηρόπουλου, το 1897 στην κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη και το 1899 στην κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη. Στις 14 Ιανουαρίου 1900 απέτυχε να περάσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και παραιτήθηκε. Τον Δεκέμβριο του 1893, μετά το «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» του Τρικούπη, ο Ευταξίας μιλώντας στη Βουλή τόνισε: «Το χάος το οικονομικόν θα μας αναγάγη αναγκαίως εις τον διεθνή έλεγχον. Είναι αδύνατον πλέον να αποφύγωμεν αυτόν». Δικαιώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα γι' αυτή την πρόβλεψή του. Το 1894 νυμφεύθηκε την Αγλαΐα Γεωργακοπούλου, με την οποία απέκτησε τρία τέκνα, τον Γεώργιο, την Ασημίνα, και τη Θάλεια.
Μετά την επανάσταση στου Γουδή ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη (1909-1910) και κατόρθωσε όχι μόνο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 1910, αλλά να παρουσιάσει και πλεόνασμα, σπανιότατο γεγονός στη δημοσιονομική ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Σ’ αυτό του το κατόρθωμα οφείλει και τη φήμη που τον ακολουθούσε έκτοτε, ως αυθεντία στα οικονομικά. Το 1915 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Υπουργείο Οικονομικών στη βραχύβια κυβέρνηση του Νικολάου Τριανταφυλλάκου.
Καίτοι αντιβενιζελικός και βασιλόφρων, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου τού ανέθεσε την προεδρία της περίφημης «Επιτροπής των αιματηρών οικονομιών», όπως ονομάστηκε το 12μελές συμβουλευτικό όργανο, που συστάθηκε για την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους (24 Μαΐου 1925). Ο Ευταξίας διετέλεσε ακόμη πρόεδρος της σύνταξης του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, του Εκκλησιαστικού Ταμείου και της «Αεροπορικής Αμύνης», από τον Ιούνιο του 1925 έως τον Ιούνιο του 1926.
Στις 19 Ιουλίου 1926 αποδέχθηκε πρόταση του δικτάτορα στρατηγού Πάγκαλου και ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Ήταν μία απέλπιδα προσπάθεια του Πάγκαλου να οδηγήσει τη χώρα σε ομαλό πολιτικό βίο. Δεν παρέμεινε για πολύ στην πρωθυπουργία, καθώς στις 26 Αυγούστου 1926 ο Πάγκαλος ανετράπη από τον στρατηγό Κονδύλη. Ο Ευταξίας συνελήφθη, αλλά μετ’ ολίγο αφέθηκε ελεύθερος. Στις 20 Μαΐου 1929 εξελέγη αριστίνδην γερουσιαστής, με πρόταση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος εκτιμούσε ιδιαίτερα το ήθος και τις ικανότητές του και παρά την αντίδραση του κόμματός του.
Στο συγγραφικό έργο του Αθανάσιου Ευταξία περιλαμβάνονται τα βιβλία:
- Το έργον του Ελληνισμού εν Μακεδονία (1880)
- Τα Οικονομικά της Ελλάδος (1893)
- Η Ελλάς εν χρεωκοπία (1894)
- Η Ελλάς εν τω μεταιχμίω ζωής και θανάτου (1898)
- Μεταρρύθμισις και ανόρθωσις (1899)
- Το εκκλησιαστικόν ζήτημα της Κύπρου (1901)
- Περί εκκλησιαστικής μουσικής (1902)
- Η γεωργική εκπαίδευσις (1902)
- Προσοχή εις το Άγιον Όρος (1906)
- Η διαβάθμισις της γενικής παιδείας και η μέση εκπαίδευσις εν Ελλάδι (1907)
- Η εθνική μας μουσική (1907)
- Η αναθεώρησις του Συντάγματος (1911)
Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Το Πρωτόκολο του Κιότο τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 2005. Πρόκειται για μία φιλόδοξη όσο και περίπλοκη συμφωνία 141 χωρών, με δεσμευτικό χαρακτήρα, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών. Πήρε το όνομά του από την παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Κιότο, όπου υπογράφτηκε το 1997 και προέκυψε από τη Διεθνή Σύμβαση για τις κλιματικές αλλαγές, που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο το 1992.
Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο και ποια τα καθήκοντα των χωρών που συμμετέχουν; Το βάρος πέφτει κυρίως στις βιομηχανικές χώρες, οι οποίες θα πρέπει να μειώσουν υποχρεωτικά τους 6 βασικούς ρύπους (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, πρωτοξείδιο του αζώτου, υδροφθοράνθρακες, υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες και εξαφθοριούχο θείο), που συνθέτουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα κατά 5,2% ως το 2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Οι ρυπαντές αυτοί σχηματίζουν ένα είδος φράγματος που καλύπτει τη Γη και λειτουργεί σαν τη γυάλινη οροφή του θερμοκηπίου. Το φράγμα αυτό επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά αποτρέπει τη διαφυγή θερμικής ακτινοβολίας προς το διάστημα, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην αύξηση της μέσης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Αυτό είναι με λίγα λόγια το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου», που τόσος λόγος γίνεται γι' αυτό τα τελευταία χρόνια.
Όσες χώρες δεν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους του Πρωτοκόλλου, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ' ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο ρύπων». Αντί να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές, μπορεί να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυσσόμενες χώρες ή εάν έχουν ξεπεράσει το όριο να «πουλήσουν» το επιπλέον δικαίωμα ρύπανσης σε άλλη χώρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λάμπουν δια της απουσίας τους από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου αποχώρησε το 2001, όταν ο πρόεδρος Μπους αμφισβήτησε την επιστημονική βασιμότητα του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, θεωρώντας τη συνθήκη, πολύ ακριβή για την αμερικανική οικονομία. Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, όμως, το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεν έχει και πολλές ελπίδες επιβίωσης, ισχυρίζονται οι σκεπτικιστές.
Για την Ελλάδα, αντίθετα με τις βιομηχανικές χώρες, η συμφωνία προβλέπει αύξηση των ρύπων κατά 25%, ως το 2010. Όμως, η χώρα μας έχει ξεπεράσει το πλαφόν αυτό ήδη από το 2002 και σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η αύξηση ως 2010 θα προσεγγίσει το 39%. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, θα αντιμετωπίσει μια σειρά από κυρώσεις, όπως και οι ανεπτυγμένες χώρες που δεν θα πιάσουν τους στόχους τους.
Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει η ΔΕΗ. Η ενεργειακή υπερδύναμη της χώρας εξαρτά ακόμη την παραγωγή της από τα ορυκτά καύσιμα που θεωρούνται ιδιαιτέρως ρυπογόνα.
Κέρος: Το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο αποκαλύπτει τα μυστικά του
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, 10:04Για τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Κέρο, κάνει λόγο δημοσίευμα των Times, μετά από μία δεκαετία έρευνας.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αγγλικής εφημερίδας, μία από τις πιο αινιγματικές αρχαίες θέσεις στην Ελλάδα αποκαλύπτει νέα επίπεδα πολυπλοκότητας, μετά από μία δεκαετία έρευνας. Και αμέσως εξηγεί ότι πρόκειται για την εύρεση μιας εντυπωσιακής κλίμακας κι ενός δρόμου (μονοπατιού) που συνέδεε τον πετρώδη λόφο Κάβο της Κέρου με τη βραχονησίδα Δασκαλιό, περιοχές οι οποίες στην αρχαιότητα συνδέονταν μεταξύ τους με μια λεπτή λωρίδα γης (και τον καταποντισμένο σήμερα δρόμο). Τα ευρήματα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χρονολογούνται από την εποχή των Πυραμίδων της Αιγύπτου.
«Το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο», σύμφωνα με τον γνωστό βρετανό αρχαιολόγο, Σερ Κόλιν Ρένφριου, που ερευνά εδώ και χρόνια την περιοχή, βρίσκεται στο απόμερο και ακατοίκητο νησί της Κέρου στα νότια των Κυκλάδων, μεταξύ Νάξου και Σαντορίνης, επίσης σημαντικά κέντρα της Εποχής του Χαλκού. Όπως αναφέρουν οι Times, εκεί όπου ο δρόμος συναντά την απότομη πλαγιά του Κάβου, οι πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια μια σκάλα, που ανεβαίνει την πλαγιά προς τις δυο περιοχές όπου γίνονταν οι «τελετουργικές εναποθέσεις».
Πρόκειται για τις εναποθέσεις εκατοντάδων σπασμένων κομματιών από μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, καθώς και από μαρμάρινες λεκάνες και ασυνήθιστα κεραμικά αγγεία πόσης κρασιού, που φέρουν το παρατσούκλι «σαλτσιέρες», εξαιτίας του σχήματός τους. Είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν κανένα από τα μαρμάρινα κομμάτια δεν «κολλάει» με άλλο και κανένα ολόκληρο ειδώλιο ή αγγείο δεν έχει βρεθεί, αλλά ούτε και κάποιο ίχνος από θραύση στη γύρω περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κομμάτια έρχονταν στον Κάβο ήδη σπασμένα από άλλο μέρος.
Επιπλέον, κανένα από τα 500 και πλέον κομμάτια ειδωλίων ή τα 2.500 περίεργα κομμάτια μαρμάρινων λεκανών δεν έχει βρει το ταίρι του σε κάποιο κυκλαδικό αντικείμενο που εντοπίστηκε αλλού ή αποκτήθηκε μέσω της αγοράς παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. «Φαίνεται ότι υπήρχε ένα είδος υποχρέωσης να φέρνουν ένα κομμάτι σπασμένου ειδωλίου και να το αποθέτουν στο ιερό νησί της Κέρου, πιθανότατα διαμένοντας μερικές μέρες στο Δασκαλιό κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της τελετής», είχε υποθέσει πριν έξι χρόνια ο καθηγητής Ρένφριου (The Times, June 18, 2011).
Το ύφος της κεραμικής, αλλά και οι ραδιοχρονολογήσεις, αποδεικνύουν ότι οι τελετουργικές εναποθέσεις έγιναν κυρίως μεταξύ 2750 και 2550 π. Χ., με σταδιακή μείωση στον επόμενο ενάμιση αιώνα. Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα σκάλα είναι «συνομήλικη» της τελετουργικής δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι στη νησίδα Δασκαλιό έχουν εντοπιστεί από το 2008 τα κατάλοιπα πέτρινου τελετουργικού κτιρίου μήκους 16 μ., που χρονολογείται μεταξύ 2550 και 2400 π. Χ. και το οποίο εγκαταλείφθηκε περίπου το 2000 π. Χ. Σύμφωνα με τον κ. Ρένφριου, είναι «το μεγαλύτερο γνωστό κτίριο της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου», η δε περιοχή «έχει την πιο εντυπωσιακή δημόσια αρχιτεκτονική στις Κυκλάδες για την εποχή, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου».
Επιπλέον, όπως είχε γίνει γνωστό το 2008, μέσα στο κτίριο εντοπίστηκαν τρία χάλκινα τσεκούρια, τα οποία ζυγίζουν περισσότερο από ένα κιλό, γεγονός πολύ σημαντικό για τη μεταλλουργία του νησιού, που πιθανόν έπαιξε τον ρόλο της στη σπουδαιότητα της εγκατάστασης, ενώ ένα μικρότερο κυκλικό κτίριο στο Δασκαλιό, που έκρυβε 350 θαλάσσια βότσαλα στο εσωτερικό του και βρέθηκε στην ίδια ανασκαφική περίοδο, δείχνει τελετουργικές πρακτικές και στη θέση της σημερινής βραχονησίδας.
«Η σημασία του ιερού της Κέρου ως το πρώτο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στο Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού ενισχύεται από τα νέα ευρήματα στην εγκατάσταση του Δασκαλιού» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Ρένφριου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Οι κύριες τελετουργικές εναποθέσεις σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, καθώς και κεραμικών αγγείων πόσης, έγιναν στον Κάβο της Κέρου, χωρίς να συνοδεύονται από την παρουσία εντυπωσιακών κατασκευών ή κάποιου μεγάλου συγκροτήματος κτιρίων», τόνισε, συμπληρώνοντας:
«Αντίθετα, αυτά τα μνημειώδη κτίρια κατασκευάστηκαν στον οικισμό του Δασκαλιού, ο σχεδιασμός και τα μνημειώδη χαρακτηριστικά του οποίου τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητά. Ήταν σαφώς το σημαντικότερο τελετουργικό κέντρο των Κυκλάδων στο κέντρο του Αιγαίου από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π. Χ., αναμφισβήτητα κάπου 500 χρόνια νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο τελετουργικό κέντρο στο προϊστορικό Αιγαίο», ανέφερε ο Βρετανός καθηγητής.
Ειδήσεις
Ελλάδα
- «Οι εκλογές αποκλείονται για μέσα στο 2017, όπως και η επανάληψη του καλοκαιριού του 2015, από τον συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
- Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου και αντιπροσωπείας αγροτών που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
- Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τρία άτομα έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγελος Συρίγος. Αμέσως μετά την επίθεση στον καθηγητή οι άγνωστοι εξαφανίστηκαν, το απόγευμα όμως η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 25χρονου, καθώς και σε δύο προσαγωγές. Ο ένας εκ των προσαχθέντων αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα.
- Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, θα ισχύσει στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, Τετάρτη και Πέμπτη, καθώς και στις 3 και 7 Μαρτίου, λόγω έργων που θα πραγματοποιηθούν στον οδικό κόμβο Αιγινίου Πιερίας.
- Η κυβέρνηση πρέπει «να μεριμνήσει ώστε να ξεπαγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στο Μega και στον ΔΟΛ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους» ανακοίνωσε η Ένωση Κεντρώων.
Κόσμος
- Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την ανάπτυξη τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία για πρώτη φορά, στο πλαίσιο προσπαθειών να επιταχυνθεί η μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε το δίκτυο CNN. Η τελική απόφαση εναπόκειται στον Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση Ομπάμα απέρριπτε την αποστολή στρατού στη Συρία.
- «Η Αμερική δεν μπορεί να νοιάζεται πιο πολύ από εσάς για την ασφάλεια των παιδιών σας στο μέλλον»: Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις «συστήθηκε» με αυτή τη φράση στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες -απαίτησε από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους της Ουάσινγκτον να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το κάνουν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «μετριάσουν τη δέσμευσή τους» στην Συμμαχία.
- Τα επόμενα χρόνια θα δούμε «πολλή αγάπη» στις ΗΠΑ: αυτή την... απάντηση έλαβαν οι δημοσιογράφοι όταν ρώτησαν τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.
- Απομακρύνεται ο Ντόναλντ Τραμπ από την πάγια έως σήμερα πολιτική της λύσης των δύο κρατών όσον αφορά το Παλαιστινιακό, θέση που αποτελούσε επί δεκαετίες το θεμέλιο λίθο της αμερικανικής και διεθνούς διπλωματίας στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή. «Η λύση των δύο κρατών» δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και κάλεσε το Ισραήλ να παγώσει τον εποικισμό «για λίγο»....
- Πρωτοφανής είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Ντόναλντ Τραμπ, εμφανώς χωρίς καμία συναίσθηση ότι είναι πρόεδρος, να αντιδρά στις πληροφορίες που έχουν ξεσηκώσει «θύελλα» περί επαφών του επιτελείου του με Ρώσους αξιωματούχους κατηγορώντας την NSA και FBI για τις «εγκληματικές» διαρροές και συγκρίνοντας τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του με τη Ρωσία. Μιλά για «αντιαμερικανική ενέργεια», επιτίθεται ξανά στα μέσα ενημέρωσης, βάζει και μία «δόση» Χίλαρι Κλίντον -και όλα αυτά μέσω Twitter...
Οικονομία
- Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να αποχωρήσει, φέρεται να δήλωσε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad.
- Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 4,03%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 626,29 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,11%.
- Τους δικαιούχους της εθνικής σύνταξης, ορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησής της, καθορίζει κοινή υπουργική απόφαση. Δεν τη δικαιούνται όσοι δεν έχουν μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Πότε δίνεται ψαλιδισμένη και σε τι ποσοστό. Αναλυτικά παραδείγματα.
- Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να προσφύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος κατά του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μιλά για αντισυνταγματικό νόμο, καταγγέλλοντας δήμευση-αφαίμαξη εισοδήματος , διαχωρισμό των επιστημόνων σε δύο ταχύτητες και έλλειψη αναλογιστικών μελετών πριν την εφαρμογή των μέτρων.
- Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα τόσο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, όσο και τις μεταρρυθμίσεις περιγράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Bild. Αφού ζητά να μην υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις από την Ελλάδα, υπογραμμίζει: «Είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο, και μια αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου σίγουρα θα άνοιγε τον δρόμο για μια τέτοια στροφή».
Αθλητισμός
- Μετά την Παρί Σεν Ζερμέν, άλλη μία ομάδα «καθάρισε» -ουσιαστικά- από το πρώτο κιόλας ματς την πρόκριση για τους προημιτελικούς του Champions League. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μετά το 2005, το 2013 και 2014, η Μπάγερν «πετάει έξω» από την φάση των «16» την Άρσεναλ. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη ομάδα από τη Νάπολι και ως τέτοια έβγαλε εξαιρετική αντίδραση όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ από τους «παρτενοπέι», μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», επικρατώντας με 3-1 και παίρνοντας σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League, ενόψει της ρεβάνς στο «Σαν Πάολο», στις 7 Μαρτίου.
- Έτοιμος για την μεγάλη πρόκληση, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ περιμένει με τους σχεδιασμούς του σε πλήρη εφαρμογή το αυριανό σημαντικό πρώτο παιχνίδι του Europa League με τη Σάλκε στην κατάμεστη Τούμπα. Την συνέντευξη Τύπου στο γήπεδο της Τούμπας, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, άνοιξε εκπροσωπώντας τους συμπαίκτες του ο αμυντικός Μαρίν Λέοβατς, που απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά εξέφρασε και την προσωπική του εκτίμηση για τον αγώνα.
- Συγκρατημένος για την αναμέτρηση της Πέμπτης με τον ΠΑΟΚ έδειξε ο τεχνικός της Σάλκε, Μάρκους Βάιντσιρλ, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα και ισχύ της ομάδας του. Είπε συγκεκριμένα ο 43χρονος προπονητής: «Είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδας μου και έχουμε πάρει αυτοπεποίθηση από τα τελευταία παιχνίδια. Ήρθαμε εδώ για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα για τη ρεβάνς που θα είναι στο γήπεδο μας».
- Αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα καταφέρει να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το «Γ. Καραϊσκάκης» εμφανίστηκε ο τεχνικός της Οσμανλίσπορ, Μουσταφά Ακτσάι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αυριανού αγώνα με τον Ολυμπιακό, για τη φάση των «32» στη διοργάνωση.
- Επιστρέφει στο Άνφιλντ ο Στίβεν Τζέραρντ. Το ίδρυμα της Λίβερπουλ ανακοίνωσε ότι ο πρώην αρχηγός των «κόκκινων» θα δώσει το παρόν σε αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα μεταξύ «θρύλων» της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης στις 25 Μαρτίου.
ΕΙΠΕ...
Η ζωγραφική είναι η σιωπηλή ποίηση και η ποίηση είναι ζωγραφική με το χάρισμα του λόγου.Σιμωνίδης ο Κείος
Αρχαίος έλληνας λυρικός ποιητής.https://www.sansimera.gr/news
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Παρασκευή 17/2 |
|
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
"....KAYTA ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ..."
Πάει κάμποσος καιρός τώρα φίλοι μου που κάποια θέματα είναι ..." καρφωμένα "στο...καρφί της ...έπικαιρότητας , κάθε μέρα , πρωί..βράδυ , αλλά δεν καταλάβαμε ακόμα το γιατί , πάνε μέρες τώρα που υπάρχει ένα .." κυνηγητό " θα λέγαμε , μεταξύ , υπουργών , υφυπουργών , Δημάρχων , Βουλευτών , Αντιδημάρχων και παντός αρμοδιοϋπευθύνου , στελέχους της Φωκιδας και οχι μόνον , ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΑΜΟΛΥΘΕΊ ΝΑ ΑΝΤΑΜΏΣΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ , ΈΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ,,,ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΏΝ . ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ , ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΎΝΑΤΟ ΝΑ ΑΝΤΑΜΏΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕτΑΞΥ ΤΟΥΣ , ΈΣΙ ΏΣΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΌ , ΔΗΛΑΔΉ ΠΟΙΟΣ ΑΠ' ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΈΡΕΙ ΝΑ.." ΠΆΡΕΙ " ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ , ΑΠ' ΤΗΝ " ΤΡΑΧΑΝΟΤΥΡΟΚΟΛΟΚΥΘΌΠΙΤΑ " ΠΟΥ ΛΈΓΕΤΑΙ " ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΆ ΟΦΕΛΗ " ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ...
Ξέρετε τι μου θυμίζει φίλοι μου αυτό το..." χάλι " ; Την περίπτωση που περιμένεις έναα γράμμα από μια υπηρεσία , και κάνει ενα μήνα , από γραφείο σε γραφείο μέχρι να φτάσει στα,,,χέρια σου ...
Αυτή και μόνο είναι φίλοι μου η αλήθεια , κι' όλα τα άλλα είναι παραμύθια , τι είναι όμως τώρα ακριβώς τα αντισταθμιστικά οφέλη και ποιοί τα δικαιούνται ,α...,αυτό κανένας δεν το ξερει , ΟΛΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΥΝΗΓΆΝΕ ΚΙ' Ο,ΤΙ ..ΑΡΠΆΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ,,,
Κάτι όμως που μας παραξενοφαίνεται είναι κι' αυτή η.." συνεχής " ΠΕΡΙΦΟΡΆ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ ΣΕ ..ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΑΦΌΡΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ , ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΝ ...ΚΗΡΎΓΜΑΤΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΊΕΣ " ΕΚΤΟΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ , ΜΗΠΩΣ ΑΔΈΡΦΙΑ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΆ ΜΑΣ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ; ΜΗΠΩΣ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΒΑΡΈΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΎ ΤΟ...ΚΎΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ; Και ύστερα , όλες αυτές οι δολοφονίες μοναχικών ιερωμένων , ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΣΚΈΨΗ ΤΗΣ ΙΕΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ;
ΚΑΛΑ , ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ; ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ;
Καλό σας μεσημέρι , να περνάτε καλά ....
www.lidoriki.com
"....KAYTA ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ..."
Πάει κάμποσος καιρός τώρα φίλοι μου που κάποια θέματα είναι ..." καρφωμένα "στο...καρφί της ...έπικαιρότητας , κάθε μέρα , πρωί..βράδυ , αλλά δεν καταλάβαμε ακόμα το γιατί , πάνε μέρες τώρα που υπάρχει ένα .." κυνηγητό " θα λέγαμε , μεταξύ , υπουργών , υφυπουργών , Δημάρχων , Βουλευτών , Αντιδημάρχων και παντός αρμοδιοϋπευθύνου , στελέχους της Φωκιδας και οχι μόνον , ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΑΜΟΛΥΘΕΊ ΝΑ ΑΝΤΑΜΏΣΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ , ΈΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ,,,ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΏΝ . ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ , ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΎΝΑΤΟ ΝΑ ΑΝΤΑΜΏΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕτΑΞΥ ΤΟΥΣ , ΈΣΙ ΏΣΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΌ , ΔΗΛΑΔΉ ΠΟΙΟΣ ΑΠ' ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΈΡΕΙ ΝΑ.." ΠΆΡΕΙ " ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ , ΑΠ' ΤΗΝ " ΤΡΑΧΑΝΟΤΥΡΟΚΟΛΟΚΥΘΌΠΙΤΑ " ΠΟΥ ΛΈΓΕΤΑΙ " ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΆ ΟΦΕΛΗ " ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ...
Ξέρετε τι μου θυμίζει φίλοι μου αυτό το..." χάλι " ; Την περίπτωση που περιμένεις έναα γράμμα από μια υπηρεσία , και κάνει ενα μήνα , από γραφείο σε γραφείο μέχρι να φτάσει στα,,,χέρια σου ...
Αυτή και μόνο είναι φίλοι μου η αλήθεια , κι' όλα τα άλλα είναι παραμύθια , τι είναι όμως τώρα ακριβώς τα αντισταθμιστικά οφέλη και ποιοί τα δικαιούνται ,α...,αυτό κανένας δεν το ξερει , ΟΛΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΥΝΗΓΆΝΕ ΚΙ' Ο,ΤΙ ..ΑΡΠΆΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ,,,
Κάτι όμως που μας παραξενοφαίνεται είναι κι' αυτή η.." συνεχής " ΠΕΡΙΦΟΡΆ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ ΣΕ ..ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΑΦΌΡΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ , ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΝ ...ΚΗΡΎΓΜΑΤΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΊΕΣ " ΕΚΤΟΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ , ΜΗΠΩΣ ΑΔΈΡΦΙΑ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΆ ΜΑΣ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ; ΜΗΠΩΣ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΒΑΡΈΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΎ ΤΟ...ΚΎΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ; Και ύστερα , όλες αυτές οι δολοφονίες μοναχικών ιερωμένων , ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΣΚΈΨΗ ΤΗΣ ΙΕΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ;
ΚΑΛΑ , ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ; ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ;
Καλό σας μεσημέρι , να περνάτε καλά ....
www.lidoriki.com
No comments:
Post a Comment