26.5.12

REUTERS : ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ

 

Μπορεί οι Έλληνες αποταμιευτές να έχουν καταληφθεί από «ένα μεγάλο φόβο, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό», σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Κάρολου Παπούλια, ωστόσο και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι είχαν ήδη μεταφέρει τις καταθέσεις τους σε θεωρητικά ασφαλέστερες χώρες όπως η Βρετανία, η Ελβετία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες εδώ και καιρό.

Reuters: Δεν αποσύρουν μόνο οι Ελληνες τις καταθέσεις τους

Οι ανησυχίες για μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες επανήλθαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόσυρση κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μόνο την πρόπερασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης του κ. Παπούλια με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που αναρτήθηκαν στη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Έλληνες που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους. Στοιχεία δείχνουν ότι το ίδιο συμβαίνει σε τράπεζες του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας την Πέμπτη, καταθέσεις άνω του ενός δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από την ισπανική Bankia την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων από περισσότερες από 120 εισηγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, το περασμένο έτος καταγράφηκε μια δραματική μετακίνηση καταθέσεων στην Ευρώπη.

Δύο βελγικές τράπεζες, η κρατικοποιημένη Dexia και η αναδιαρθρωμένη KBC κατέγραψαν μείωση των καταθέσεών τους κατά 120 δις ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην κρατικοποίηση του βελγικού τραπεζικού βραχίονα της Dexia, ωστόσο οι πελάτες λιανικής απέσυραν επτά δις ευρώ από την τράπεζα κατά την περίοδο της διάσπασής της τον Οκτώβριο του 2011.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και η ΚBC, η οποία πούλησε τη θυγατρική της τράπεζα Cantea, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των καταθέσεων. Ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα το επέφερε η απόσυρση κεφαλαίων από αμερικανικά funds.

Τα στοιχεία του Worldscope περιλαμβάνουν την αξία των κεφαλαίων που κατέχουν οι τράπεζες ή οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί για λογαριασμό των πελατών τους, μεταξύ των οποίων οι αποταμιεύσεις, διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα κ.ά.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, περίπου 184 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις μεγαλύτερες εισηγμένες γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 33 δισ. ευρώ από την Credit Agricole και 82 δισ. ευρώ από την BNP Paribas.

Τα χαρτοφυλάκια των γαλλικών τραπεζών δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα πέρυσι από την έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τις ανησυχίες σχετικά με την ρευστότητά τους που τις υποχρέωσε να επιταχύνουν τα σχέδια συρρίκνωσης τους.

Οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρώπης ευθύνεται και για την απόσυρση περίπου 30 δισ. ευρώ περίπου από τις ιταλικές τράπεζες, αν και οι εισροές καταθέσεων στην ισπανική ΒΒVA περιόρισε τις καθαρές εκροές από την Ισπανία.

Πολλά κεφάλαια κατευθύνθηκαν στην Βρετανία. Περισσότερα από 140 δισ. ευρώ κατατέθηκαν σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Η Βρετανία έχει επωφεληθεί από το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός ευρωζώνης και οι τράπεζες της που επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στην Ασία, όπως η HSBC και η Standard Chartered θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή καταφύγια.

Αλλες τράπεζες που έχουν καταγράψει μεγάλες εισροές καταθέσεων είναι η Barclays, η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η UBS και οι ρωσικές Sberbank και VTB.

Πηγή: Reuters

ethnos.gr

No comments: