1.7.12

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ..ΤΡΟΪΚΑ

 

Στην Αθήνα φτάνει ξανά η τρόικα τις επόμενες ημέρες – πιθανότατα την Τετάρτη - πριν ακόμα από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, που αναμένονται για το τέλος της εβδομάδας, και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι των εταίρων μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα συρρίκνωση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας - με σημαντικές μειώσεις στην τραπεζική χρηματοδότηση προς τις εμπορικές επιχειρήσεις, τις κατασκευές, τη βιομηχανία κτλ - πράγμα πάντως που το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να «εκμεταλλευτεί», πιέζοντας για .......

αλλαγές των όρων και των χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου της χώρας.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα μπουν:
-Οι μειώσεις μισθών ιδιωτικού τομέα
-Η μείωση δαπανών δημοσίου (λουκέτα σε φορείς, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων)
-Η χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων – νοσοκομείων
-Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
-Οι αποκρατικοποιήσεις
-Το φορολογικό και η πάταξη της φοροδιαφυγής
Το απόγευμα του Σαββάτου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη της τρόικας, στο σπίτι του πρωθυπουργού έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα. Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνάντηση με την τρόικα. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της στελέχωσης του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων που τελούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, η συμφωνία των Βρυξελλών για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος, προκαλεί ήδη ζυμώσεις και στην Αθήνα, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό μέτωπο που θα διεκδικήσει την ένταξη και της Ελλάδας στη συμφωνία. Ακριβώς αυτό το αίτημα για ένταξη της Ελλάδας στη συμφωνία των Βρυξελλών αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων στην τρόικα σε συνάντηση που θα έχει μαζί της ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Για το θέμα άλλωστε φέρεται να έχει αρχίσει να καλλιεργείται σύμπνοια στην κυβέρνηση. Ήδη σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι μέσα από την παρούσα συγκυρία, η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει οφέλη, καλώντας σε κατάλληλη οργάνωση της ελληνικής επιχειρηματολογίας για την αναθεώρηση της σύμβασης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά για κάποιες μόνο χώρες, ζητώντας η Ελλάδα να επανέλθει στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής διεκδικώντας δυναμικά όσα έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.
Όσο για τη ΝΔ, ήταν ο βουλευτής Μάκης Βορίδης που υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, ζητώντας η Ελλάδα να «στυλώσει τα πόδια» και να ενταχθεί στο νέο καθεστώς για την ανακεφαλαιοποίηση. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Παπαδημούλη, ανοικτός σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατόπιν τούτων, η ελληνική κυβέρνηση δικαιούται να διατηρεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία, τουλάχιστον για μία κατ’ αρχήν συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας. Μένει τώρα να ανταποκριθούν και οι εταίροι μας...

kafeneio

No comments: