Απ’ το βιβλίο “ Τα Γεωργικά “ της Ρούμελης , του Αρτοτινού λαογράφου Δημ. Λουκόπουλου .
ΤΗΣ ΦΤΕΡΩΤΗΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
Η ΦΤΕΡΩΤΗ
Για να λάβεις μια ιδέα τι είναι φτερωτή , πάρε μια ρόδα από κάρο , πέρασε ολομεσής της ξυλένιο άξονα , ως ένα μπόι στον ψήλο , στήσε τον ορθόν έτσι που η ρόδα να στέκεται οριζόντια , έχεις τη φτερωτή του μύλου μπρος σου .
Κι αν θέλεις να καταλάβεις και πως στριφογυρίζει η φτερωτή , κάμε κι ένα άλλο , σουβλέρεψε την κάτω άκρα του άξονα , κάμε τη μυτερή . Απίθωσέ την ύστερα σε μια γουβίτσα σκαμμένη πάνω σε πέτρινη πλάκα . Αν το χέρι σου φτάνει ως απάνω , κράτα τον άξονα από την άλλη , την απάνω άκρη . Πιάσε τον τροχό με το δεξί , και δος του μια να γυρίσει . Αρχίζει να στριφογυρίζει σαν τη σβούρα .
Το ίδιο γίνεται και με την καθαυτή φτερωτή του μύλου ! Στριφογυρίζει σαν φτερωτή ! Φτερωτή έγινες !
Μ’ αυτό θέλουν να πουν πως ένας είναι γρήγορος στις δουλειές του , όπως εκείνη γυρίζει , όλο γυρίζει δίχως να στέκεται , έτσι ξι ο γοργός άνθρωπος σ’ όλα του .
Ο άξονας λέγεται αδράχτι . Πολύ σωστά άλλωστε , γιατί μοιάζει με το αδράχτι , όπως λιαναίνει όσο πάει κάτω , και τελευταία καταλήγει σε προσθετό σιδερένιο σουβλάκι , το κεντρί . Αυτό ακουμπάει πάνω σε πλατανίσια σανίδα που έχει μάκρος ένα μέτρο, και τη λένε τράπεζα . Οι δυο άκρες της τράπεζας ακουμπούν λίγο παραπάνω απ’ τα προσκέφαλα σταυρωτά πάνω σε χοντρά πλατανόξυλα , τα προσκέφαλα ή χελώνια ή θηλιές . Στο ένα χελώνι στηρίζεται ορθά μακρύς στύλος ξυλένιος που ξεπετιέται μισό μέτρο πάνω απ’ το πάτωμα του μύλου . Κοντά και παράλληλα απ’ αυτόν ορθώνεται κι άλλος στύλος που τελειώνει σε σταυρό . Τ’ όνομά του είναι σηκωτήρα . Την πάνω της άκρη την περνάει ένα ξύλο , το περαστάρι και φτιάνει μ’ αυτή σταυρό . Από το όνομα καταλαβαίνεις και τι χρειάζεται η σηκωτήρα .
Αν σφηνώσεις ανάμεσα στο σταυρό της και τον πρώτο στύλο ξυλένια σφήνα , ανασηκώνεις την τράπεζα λίγο παραπάνω απ’ τα προσκέφαλα . Αυτό έχει το λόγο του και θα τον ιδούμε παρακάτω .
Το κεντρί τ’ αδραχτιού ακουμπάει στη γουβίτσα μιανής σιδερένιας πλάκας που είναι σφηνωμένη στη μέση της τράπεζας , και λέγεται ντριμινίτσα , πάνω σ’ αυτή στριφογυρίζει τ’ αδράχτι .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι …..
No comments:
Post a Comment