Παραδοσιακό γλυκό που το απολαμβάνουμε παντού και πάντα!
Υλικά
Για 8-10 άτομα
Για το γλυκό
½ κιλό καταΐφι
300-350 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
½ φλιτζανάκι του καφέ φρυγανιά
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
½ φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκαλιού
250 γρ. φρέσκο βούτυρο (ή μαργαρίνη και λίγο φρέσκο βούτυρο)
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
χυμό ½ λεμονιού
λίγο φιστίκι Αίγινας χοντροαλεσμένο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το γλυκό
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα, τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού.
Ανοίγουμε το καταΐφι και το χωρίζουμε σε 30-35 μέρη έτσι, ώστε να σχηματίζονται μακρόστενες λωρίδες.
Όσο φτιάχνουμε τα ρολά καταϊφιού, έχουμε σκεπασμένο το καταΐφι με μια υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται.
Βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα της γέμισης και το τυλίγουμε, όσο πιο απαλά μπορούμε σε ρολό. Αν τα σφίξουμε, τότε θα σφίξουν στο ψήσιμο και δε θα γίνουν αφράτα.
Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη με το φρέσκο βούτυρο), και τα περιχύνουμε ένα ένα με ένα κουτάλι, να βραχούν παντού.
Σκεπάζουμε τα ρολά καταϊφιού με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Για το σιρόπι
Κατόπιν βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Σιροπιάζουμε το χλιαρό καταΐφι με το ζεστό σιρόπι. Όταν πιεί όλο το σιρόπι, το βάζουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αίγινας.
Για να μείνει το καταΐφι τραγανό, δεν πρέπει να το σκεπάσουμε και δεν πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο. Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές μέρες.
Απαιτούμενος χρόνος: 35 λεπτά
ΠΗΓΗ: sidagi.gr
No comments:
Post a Comment