31.8.12

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

 

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Οι σπατάλες του ελληνικού δημοσίου και ιδιαίτερα το κόστος των ενοικιαζομένων κτιρίων βρίσκονται στην επικαιρότητα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Οπότε κάθε φορά που προκύπτει οικονομική κρίση, το πρόβλημα έρχεται στο προσκήνιο. Το ίδιο συνέβη και το 1931, όταν κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού διαπιστώθηκε ότι το κράτος κατέβαλε 147.000.000 δραχμές για ενοίκια δημοσίων κτιρίων! Μόνον πέντε υπουργεία στεγάζονταν σε κτίρια του δημοσίου (Εσωτερικών, Οικονομικών, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Εξωτερικών), ενώ σε 80.000.000 δραχμές ανέρχονταν τα έξοδα για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών στην Αθήνα.
«Οι εκπρόσωποι του Κράτους επαγγελθέντες να καταστήσουν την Ελλάδα αγνώριστον, εσπατάλησαν και σπαταλούν με φρενήρη ταχύτητα τας οικονομίας του πτωχού, τας οποίας ήρπασαν με τον βούρδουλα του χωροφύλακος», έγραφαν οι εφημερίδες δημοσιεύοντας καθημερινά τις διαφόρων ειδών σπατάλες. Σε έρευνα που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Ν. Αναστασόπουλος διαπίστωνε πως σπαταλιόνταν «εκατομμύρια εις αποστολάς ημετέρων εις το εξωτερικόν, εκατομμύρια εις τα εθνικά θέατρα και μελοδράματα, εκατομμύρια εις τα αυτοκίνητα»!
Ως προς τα ενοικιαζόμενα δημοσία κτίρια, πέραν του υψηλού κόστους, καταγγέλλονταν από τους υπαλλήλους και ως ανθυγιεινά! «Τα πλείστα, αν μη όλα, των δημοσίων κτιρίων είναι ανήλια και υγρά», διαπίστωνε άλλο ρεπορτάζ, το οποίο αποκάλυπτε πως ενώ δαπανιόνταν 1.600.000 δραχμές για ενοίκιο φυλακών, την ίδια ώρα κόστιζαν 500.000 δραχμές για τις επισκευές του Μεγάρου της Αεροπορίας. Το υψηλότερο κόστος ενοικίων είχε το Υπουργείο Οικονομικών με 26.000.000 δραχμές και το χαμηλότερο το νεοσύστατο Υπουργείο Αεροπορίας με 1.600.000 δραχμές. Πάντως, περισσότερο απ’ όλα κόστιζαν τα Υπουργικά Μέγαρα, αφού τα ενοίκιά τους ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια δραχμές. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι παρά την κρίση και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες το δημόσιο συνέχιζε να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια.

http://mikros-romios.gr

No comments: