27.11.13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Picture of Τοπική Ν.Δ Λιδορικιου

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΔΩΡΙΔΑΣ

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ

Η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση σχολικών μονάδων θα πρέπει γίνεται όχι με οικονομίστικα και λογιστικά κριτήρια  αλλά με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια, υπηρετώντας κατά αρχήν τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η συγχώνευση και ο υποβιβασμός σχολικών μονάδων πρέπει να γίνεται μετά από πλήρη και εμπεριστατωμένη εισήγηση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης καθώς και μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τούτο σημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και  κατ΄ επέκταση η τοπική κοινωνία της Δωρίδας, οι εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων, οι σύλλογοι γονέων,  οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας πρέπει να συμμετέχουν σε έναν ευρύ διάλογο για την συγχώνευση σχολικών μονάδων και όχι να τους ανακοινώνονται  ως τελεσίδικες αποφάσεις είτε από το Υπουργείο Παιδείας ή τον εκάστοτε Διευθυντή Εκπαίδευσης και να προκαλείται  αναστάτωση τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στους γονείς και τους μαθητές της περιοχής μας.

Επίσης βασική προϋπόθεση για την όποια αναδιάρθρωση των σχολικών μονάδων στη Δωρίδα, αποτελούν οι άριστες σχολικές υποδομές, η γεωμορφολογία της περιοχής μας, η μεταφορά των μαθητών, καθώς και οι επιπτώσεις που αυτές θα επιφέρουν στη κοινωνική και οικονομική ζωή του Δήμου μας.

Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική μονάδα αντιστρατεύεται το σύνθημα "πρώτα ο μαθητής",

Η πρόταση του Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας κ. Ευαγγέλου, σχετικά με τη συγχώνευση και υποβάθμιση σχολικών Μονάδων του Δήμου Δωρίδος, οδηγούν στη ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδείας στην περιοχή μας.

Παράλληλα οι δηλώσεις του στο τοπικό τύπο, σύμφωνα με τις οποίες χαρακτηρίζει ΄΄ήπιες΄΄ τις αλλαγές που ο ίδιος έχει προτείνει, τονίζοντας προκλητικά ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ΄΄είναι αδιαπραγμάτευτες και θα προχωρήσουν΄΄ και πως η γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, αποτελούν εμπαιγμό και οδηγούν στην αφαίρεση του δημοκρατικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων γονέων και των συλλογικών οργάνων της σχολικής κοινότητας, αφού καταστρατηγούν τη νομοθεσία αλλά και το ουσιώδες δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν.

Δεν λαμβάνουν υπόψη, τη γεωμορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και τις δυσκολίες που απορρέουν για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Θεωρούμε ότι το βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση ή τον υποβιβασμό σχολικών μονάδων, είναι οικονομικό και δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική και παιδαγωγική διάσταση που θα όφειλαν να έχουν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

α) Την άμεση ανάκληση της πρότασης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, (τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων, σύλλογοι γονέων), στη λήψη αποφάσεων.

β) Την μη συγχώνευση-υποβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου Δωρίδος.
Η Δημοτική Τοπική Επιτροπή Δωρίδος Νέας Δημοκρατίας, δηλώνουμε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια και με οποιαδήποτε μορφή, του Υπουργείου Παιδείας για τη μείωση των οργανικών θέσεων και τη συγχώνευση-υποβιβασμό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δωρίδος, η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και απαξίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην περιοχή μας.

Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε ενεργά τις δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας - μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και εμμένουμε στη προγενέστερη δήλωση μας, «οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι στατιστικοί αριθμοί και η παιδεία δε . διαιρείται».

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΔΩΡΙΔΑΣ

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

No comments: