Ο Ιρλανδός που θεωρείται σύγχρονος «Λόρδος Μπάιρον»
30.05.2014
Στα 18 του αποφάσισε να κάνει τον γύρο της Ευρώπης περπατώντας, με αφετηρία το Χουκ της Ολλανδίας και τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Το 1935 πέρασε στην Ελλάδα, όπου έμεινε ως την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ταξιδεύοντας σε Ηπειρο, Μακεδονία, Χερσόνησο του Αθω και Στερεά Ελλάδα. Και μετά την κατάρρευση του αλβανικού μετώπου, αξιωματικός του ιρλανδικού στρατού πια, κρύφτηκε στα βουνά της Κρήτης μεταμφιεσμένος σε βοσκό και ηγήθηκε της ομάδας που απήγαγε τον Γερμανό διοικητή Κράιπε (26 Απριλίου 1944).
Τη θυελλώδη ζωή του φιλέλληνα Πάτρικ Λι Φέρμορ (Patrick Leigh Fermor), του «κυρ Μιχάλη» ή «Φιλεντέμ», που χαρακτηρίστηκε ως «σύγχρονος Λόρδος Μπάιρον» και θεωρείται ο σπουδαιότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, έφερε ξανά στο προσκήνιο δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού «Spectator».
Ο ατρόμητος Αγγλοϊρλανδός ταξιδευτής, που μαγεύτηκε από την ομορφιά της Κρήτης και αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1915 στο Λονδίνο και πέθανε τον Ιούνιο του 2011. Γιος του σερ Λούις Λι Φέρμορ και της Μιούριελ Αϊλίν, ξεκίνησε το ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη το 1933, κουβαλώντας λίγα ρούχα και την περίφημη ανθολογία αγγλικής ποίησης «The Oxford Book of English Verse».
Ωσπου να φθάσει στον προορισμό του, την Πρωτοχρονιά του 1935, κοιμόταν σε στάνες και μοναστήρια και έβγαζε το ψωμί του σχεδιάζοντας πορτρέτα και κάνοντας διάφορες χειρωνακτικές εργασίες. Λίγο αργότερα, γνώρισε την Ελλάδα της πείνας και της δυστυχίας και φρόντισε να καταγράψει στο ημερολόγιό του όλες τις εικόνες που αντίκρισε στις πόλεις και στα χωριά που επισκέφθηκε.
Τα βιβλία του
Πρωταγωνίστησε στον αγώνα των ανταρτών της Κρήτης εναντίον των Γερμανών και έγραψε βιβλία-ύμνους και για τη χώρα μας («Η εποχή της δωρεάς», «Η Μάνη», «Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη», «Ατέλειωτος δρόμος: Από τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη ως τον Αθω» κ.λπ.). Εχτισε ένα πέτρινο σπίτι στην Καρδαμύλη, όπου άφησε, το 2003, την τελευταία πνοή της η αγαπημένη του σύζυγος Τζόαν. Σε αναγνώριση της προσφοράς του στον χώρο των γραμμάτων, η βασίλισσα της Αγγλίας του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη.
No comments:
Post a Comment