Τα «γράψε - σβήσε», οι καραμπόλες και τα μηνύματα
Μνήμες από τον μεταμεσόνυχτιο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου το Σεπτέμβριο του 2010 θύμισε η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο και μαραθώνιο διαβουλεύσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του. Τα «γράψε – σβήσε» δεν έλειψαν καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ χρόνος για χάσιμο για την νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει κάτι που γνωρίζει καλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ένα από τα μεγάλα αγκάθια κατά την χθεσινή ημέρα ήταν το τι θα γίνει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Οι σκέψεις του πρωθυπουργού ήταν να πάρει αρχικά την προεδρία της Βουλής κάτι που τελικά δεν έγινε, με τον κ. Δραγασάκη να βάζει «βέτο». Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν.
Χωρίς αλλαγές παρέμεινε το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία του Νίκου Παππά, του Αλέκου Φλαμπουράρη, τουΤέρενς Κουίκ και την Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητικής εκπροσώπου. Στην τελευταία προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι το οποίο όμως η ίδια δεν αποδέχτηκε.
Στη θέση τους παρέμειναν ακόμη: Χρ. Βερναρδάκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Π. Σκουρλέτης, Γ. Τσιρώνης, Κ. Φωτάκης, Θ. Φωτίου, Ρ. Αντωνοπούλου, Ν. Κοτζιάς, Π. Καμμένος, Δ. Βίτσας, Ν. Παρασκευόπουλος,Στ. Κοντονής, Γ. Αμανατίδης.
Αποφασίστηκε επίσης να χωριστούν κάποια υπερυπουργεία, τα οποία είχαν αποδειχθεί μη λειτουργικά.
Κάποιες από τις αλλαγές είναι ότι τοποθετείται υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και ανασυστήνονται υπουργεία με κρίσιμα χαρτοφυλάκια όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ναυτιλίας.
Στο κρίσιμο υπουργείο Εργασίας παραμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τον οποίο θα πλαισιώσει ο Τάσος Πετρόπουλος, που είχε τοποθετηθεί στην θέση του διοικητή στον ΟΑΕΕ.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμεινε ο Παναγιώτης Νικολούδης, τον οποίο διαδέχτηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο υπουργείο Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς. Μία επιλογή η οποία αποτέλεσε έκπληξη καθώς ο κ. Νικολούδης θεωρούνταν αμετακινητός.
Μεταξύ των νέων ονομάτων στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι οι Θεοδόσης Πελεγρίνης (υφυπουργός Παιδείας), ο Αναστάσιος Πετρόπουλος, (Εργασίας για θέματα κοινωνικής ασφάλισης) και ο Δημήτρης Καμμένος (Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων).
Το οικονομικό επιτελείο
Έντονο ήταν το παρασκήνιο γύρω από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από το οποίο εν πολλοίς σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και η τύχη της νέας κυβέρνησης. Στους ώμους τους άλλωστε πέφτει η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει αλλαγές σε ότι ααφορά το οικονομικό επιτελείο. Στο νευραλγικό υπουργείο Οικονομίας παρέμεινε ο Γιώργος Σταθάκης, ένα πρόσωπο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των δανειστών.
Στο πλευρό του θα βρίσκεται ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών,Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ένα πρόσωπο που ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα. Το οικονομικό επιτελείο συμπληρώνει ένα πρόσωπο που γνωρίζει άριστα τον τρόπο που λειτουργεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Ο πρόεδρος των εφοριακώνΤρύφωνας Αλεξιάδης ο οποίος και θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από καυτά ζητήματα όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος.
«Τσάρος» ο Τσακαλώτος
«Τσάρος» της οικονομίας παρέμεινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο καθηγητής που διαδέχτηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν αυτός που σήκωσε το βάρος της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές στην καρδιά του καλοκαιριού και απολαμβάνει μαζί με τον κ. Σταθάκη της εμπιστοσύνης των δανειστών. Το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει το πρώτο δείγμα γραφής στο προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου και ξεκινά αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει έτοιμο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την προώθηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Ο χρόνος άλλωστε πιέζει επικίνδυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει ότι το 56% του μνημονίου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος του 2015. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταρτίσει δύο προϋπολογισμούς (συμπληρωματικός 2015 και ο προϋπολογισμός του 2016), ενώ έως το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει προχωρήσει περίπου 100 εκκρεμότητες και μνημονιακές δεσμεύσεις από τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Crash test το Euro Working Group της Πέμπτης
Το πρώτο crash test για το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη, καθώς συνεδριάζει το Euro Working Group.
Στο επίκεντρο του Euro Working Group αναμένεται να τεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ. Επίσης στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα γύρω από την ελληνική οικονομία.
Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά
Ο ανασχηματισμός περιέχει επίσης και ένα συμβολικό μήνυμα. Ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει άνοιγμα στο χώρο της κεντροαριστεράς γι αυτό και έκανε δύο επιλογές έκπληξη: Αυτές της Θεοδώρας Τζάγκρη και του Μάρκου Μπόλαρη και οι δύο υπουργών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέληξε επίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, αν και ο ίδιος δεν φάνηκε να ήθελε να φύγει με δηλώσεις του από το υπουργείο Υγείας, ενώ εκτός κυβερνητικού Συμβουλίο παρέμεινε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.
Τα στελέχη που πήραν προαγωγή
Να σημειωθεί ότι έξι στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης πήραν προαγωγή. ΟΠαύλος Πολάκης από υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη θέση του Ανδρέα Ξάνθου ο οποίος έγινε υπουργός Υγείας.
Ο Νίκος Τόσκας, από υφυπουργός Άμυνας έγινε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Δημ. Παπαγγελόπουλος από υφυπουργός Δικαιοσύνης έγινε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αναβαθμισμένος ήταν όμως και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε απευθείας στη θέση του υπουργού Παιδείας.
Ποιοι έμειναν εκτός
Εκτός κυβέρνησης έμειναν εκτός από τον κ. Νικολούδη οι Γ.Πανούσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Π. Σγουρίδης, Τ. Κουράκης.
No comments:
Post a Comment