Τις κόκκινες γραμμές της έθεσε η Αθήνα κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ποια θέματα έπεσαν στο τραπέζι την Τρίτη. Τι συζήτησαν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί. Και το ΔΝΤ από την Τετάρτη στις διαβουλεύσεις
«Όχι» στα συμπληρωματικά μέτρα των 3 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούν ως «εγγύηση» σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων οι δανειστές, είπε την Τρίτη η κυβέρνηση, κατά την πρώτη μέρα επανέναρξης των διαβουλεύσεων μετά τη διακοπή της περασμένης εβδομάδας.
«Δεν αποδεχόμαστε τα συμπληρωματικά μέτρα», διεμήνυσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών διαβουλεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς.
Στο τραπέζι της σημερινής διαπραγμάτευσης τέθηκαν θέματα που αφορούν στην παιδεία, την ενέργεια, αλλά και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Ως προς το τελευταίο, η ίδια κυβερνητική πηγή αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών πραγματοποιήθηκε καταγραφή, αλλά και διαχωρισμός της περιουσίας που πρόκειται να τεθεί προς αξιοποίηση και εκείνης που θα περάσει στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Οι επαφές της σημερινής ημέρας ήταν καθαρά... ευρωπαϊκές, αφού η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου θα είναι από την Τετάρτη διαθέσιμη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.
Ο τρέχον γύρος διαβουλεύσεων εκτός από γύρος – εξπρές, πραγματοποιείται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τα νομοσχέδια για το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό.
Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς είναι ελάχιστος, αφού οι διαβουλεύσεις θα πρέπει το αργότερο ως την Πέμπτη να έχουν λάβει τέλος, καθώς την ημέρα εκείνη θα πρέπει να αναχωρήσουν για το Άμστερνταμ όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup της Παρασκευής.
Ο στόχος για συμφωνία ως την Πέμπτη - και επικύρωσή της στο Eurogroup της Παρασκευής - φαντάζει ήδη άπιαστο όνειρο, δεδομένου ότι μετά τις πολύμηνες πλέον διαβουλεύσεις, κυβέρνηση και δανειστές εξακολουθούν να κινούνται σε τελείως διαφορετικά μήκη κύματος ακόμη και στα πιο καίρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Ενδεικτικό είναι ότι η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία ως τα τέλη της εβδομάδας, ενώ το Βερολίνο τη μεταθέτει ως το Πάσχα. Η κυβέρνηση επιμένει να ζητά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος κι όμως η Γερμανία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Και όλα αυτά χωρίς καν να υπολογιστούν οι διαφωνίες για τη συμμετοχή και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μπροστά σε αυτό το θολό τοπίο και αναζητώντας πολύτιμα όπλα στη μάχη της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει "ποντάρει" πολλά στη Eurostat, η οποία την Πέμπτη - μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup του Άμστερνταμ - αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Οι πληροφορίες θέλουν την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να επικυρώνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ για την περασμένη χρονιά, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές.
news247.gr
No comments:
Post a Comment