Βίος και Πολιτεία της μεγάλης θεατρικής ηρωίδας
Από τη Μ. Νέζερ, την Κυρία Κατερίνα και τη Γ. Βασιλειάδου
ως την Α. Παναγιωτοπούλου.
Οι πρωταγωνίστριες του Ψαθά.
Σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο της οικογένειας.
της Κατερίνας Λυμπεροπούλου
Ξεκίνησε σαν ευθυμογράφημα στο προπολεμικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Θησαυρός» με τίτλο «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς» (1938), έγινε βιβλίο (1940), νούμερο κατοχικών επιθεωρήσεων (1940), θεατρικό έργο (1942, 1946, 1998, 2012), κινηματογραφική ταινία (1948), ραδιοφωνική εκπομπή (1950), τηλεοπτικό σήριαλ (1972 και 1986).
Η μεγαλομανής και ακατάδεκτη ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά που εισέβαλε δυναμικά στην ελληνική γλώσσα ως ρήμα και προσδιοριστικό επίθετο (σουσού, σουσουδίζω, σουσουδισμός) έχει πάρει σάρκα και οστά από θρυλικές πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου του 20ου αιώνα. Από τη Μαρίκα Νέζερ το 1940 (μόλις δυο χρόνια αφ’ ότου την εμπνεύστηκε ο Ψαθάς) ως την ΄Αννα Παναγιωτοπούλου (από την εταιρία παραγωγής STUDIO ATA σε 26 επεισόδια της ΕΡΤ 2 το 1986).
Αφιέρωμα στη Μαντάμ Σουσού: Αννα Παναγιωτοπούλου - Θανάσης Παπαγεωργίου
Και είναι η Αννα Παναγιωτοπούλου και ο Θανάσης Παπαγεωργίου (Η Μαντάμ Σουσού κι ο Παναγιωτάκης του ιστορικού σίριαλ) που λαμβάνουν μέρος ως ομιλητές στο αφιέρωμα για την ηρωΐδα του Ψαθά που διοργανώνεται αύριο, Σάββατο 22 Οκτωβρίου (ώρα 11.30 π.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Public με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης έκθεση φωτογραφίας «Η Μαντάμ Σουσού και οι πρωταγωνιστές των έργων του Ψαθά» σε σπάνιες φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας Ψαθά.Αννα Παναγιωτοπούλου
Δ. Ψαθάς: Ετσι εμπνεύστηκα τη Μαντάμ Σουσού
Πως εμπνεύστηκε, όμως, ο Δημήτρης Ψαθάς την ηρωΐδα που από το Βύθουλα ονειρεύεται το Κολωνάκι;Όπως αναφέρει ο ίδιος σε περιοδικό της εποχής, το ξεκίνημα της Μαντάμ Σουσούς ήταν «άδοξο» κι έγινε κάτω από την πίεση του αρχισυντάκτη του στον «Θησαυρό», το προπολεμικό περιοδικό ποικίλης ύλης που διάβαζε όλη η Ελλάδα, Απόστολου Μαγγαάρη. Είχαν τελειώσει τα επεισόδια του «Αριστείδη του Ατυχή» τα οποία έγραφε ο Ψαθάς ως σίριαλ κι έπρεπε να βρει άλλον.
«Εναν “τύπο” έπρεπε να γράψω, έτσι; Ο προηγούμενος ήταν άντρας, θα έπρεπε, λοιπόν, για ποικιλία, να γράψω τώρα για μια γυναίκα. Τι είδος γυναίκα όμως; Φλύαρη; Δεν ήταν κωμική, θα ήταν κουραστική. Κουτσομπόλα; θα ήταν πολύ κοινοτοπική. Επιπόλαια; Γκαφατζού; Δεν μου άρεσαν τόσο πολύ οι ιδέες – πολύ αργότερα έγραψα ένα άλλο “σίριαλ”, στον “Ταχυδρόμο” με τον τίτλο “Ζωζώ η γκαφατζού»”. Άξαφνα θυμήθηκα μια γειτόνισσά μας, ήταν τύπος γυναίκας μεγαλομανούς:
- Αυτή είναι... είπα.
Σκιτσάρισα στα γρήγορα τον τύπο – βιαζόμουν να τελειώσω για να βγάλω από πάνω μου την υποχρέωση – συμπλήρωσα το γραφτό μου με το πρώτο επεισόδιο, πήρα τα χειρόγραφα μου αμέσως και έτρεξα στον Μαγγανάρη:
- Πάρτα και άφησε με ήσυχο.
- Εντάξει! Δεν σου έλεγα ότι άμα καθίσεις κάτω, θα γράψεις; Να μ' ακούς εμένα! Πώς τον λες τον τύπο σου;
- Μαντάμ Σουσού!...»
Κάπως έτσι γεννήθηκε η Μαντάμ Σουσού.
Α. Παναγιωτοπούλου και Θ. Παπαγεωργίου στην τηλεοπτική σειρά του 1986
«Θησαυρός» του 1938: «Ενας νέος σπαρταριστός τύπος...»
Σε μια διαφήμιση του μάλιστα με ημερομηνία 2.4.1938, διαβάζουμε: «Από το ερχόμενο πανηγυρικό τεύχος του «Θησαυρού», ένας νέος σπαρταριστός τύπος, που θα σκορπίσει γέλιο και την ευθυμία ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥΣ. Τον γράφει ο άσσος των ευθυμογραφημάτων μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ».Η επιτυχία της ήταν άμεση. Η Μαντάμ Σουσού αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο όσο καμία άλλη ηρωίδα. Επί δύο χρόνια (1938-1940) ο Δημήτρης Ψαθάς έγραφε στο «Θησαυρό» τις περιπέτειες της «Μαντάμ Σουσούς» του ώσπου το 1940 έκανε μία συρραφή των αυτοτελών περιπετειών της και τις εξέδωσε σε βιβλίο, το οποίο μολονότι κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1940, μέσα στην κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, πούλησε 4.000 αντίτυπα και εξαντλήθηκε μέσα σε ένα μήνα!... Κυκλοφόρησε με τίτλο «Μαντάμ Σουσού», υπότιτλο «Η πυργοδέποινα του Βούθουλα» και υπέροχα σκίτσα του κορυφαίου γελοιογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη.
Το 1940 στην επιθεώρηση «Πεντάμορφη» των Γιαννουκάκη – Ευαγγελίδη, στο θέατρο «Αθήναιον», πρωτοεμφανίζεται η Σουσού, που την υποδύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια Μαρίκα Νέζερ.
Η Σουσού στο Θέατρο
Η Σουσού στην Ιταλογερμανική κατοχή
Μέσα στην Ιταλογερμανική κατοχή πολλοί θίασοι ζητούν από τον Δημήτρη Ψαθά, να κάνει θεατρικό έργο την ηρωίδα του,
http://pisostapalia.blogspot.gr/
No comments:
Post a Comment