Γιατί έμεινε μόνη η Chipita- Τα σχέδια Θεοδωρόπουλου
Στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων της Νίκας και της διαχείρισης της “επόμενης ημέρας” της ιστορικής βιομηχανίας ενδέχεται να κρύβονται οι λόγοι της αποχώρησης του fund Impala από το σχήμα με τη Chipita, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση της “Νίκας”
Το εγχείρημα μετρά ήδη δύο χρόνια και έχει περάσει κυριολεκτικά ....
από “χίλια κύματα”. Από τον Οκτώβριο του 2014, οι πιστώτριες τράπεζες της Νίκας και η Global Finance, στην οποία ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (79,5% της εταιρείας, ποσοστό 12% έχει περάσει στο ΤΧΣ μέσω της Eurobank), είχαν στα χέρια τους την πρόταση εξαγοράς της Νίκας, από τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita και την ολλανδικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία Ιmpala Investment Holdings, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η μεγαλύτερη βουλγαρική αλλαντοβιομηχανία, Bella Bulgaria.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το deal κλείνει, ακόμη απαιτείται αρκετός χρόνος, λένε πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, για να γίνει αυτό. Το διαζύγιο Chipita-Impala, πάντως δεν φαίνεται να πτοεί την προσπάθεια που καταβάλλεται. Οι πληροφορίες λένε, πάντως, πως εδώ και καιρό υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ του επικεφαλής της Impala, Σημήτρη Βιντζηλαίου, και του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Νίκας. Ο επικεφαλής της Chipita, πάντως, εκτιμά πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες για να αποκτηθεί η αλλαντοβιμηχανία.
Eurobank και η Alpha bank αποτελούν τους μεγαλύτερους δανειστές της “Νίκας” μαζί με όμιλο επενδυτών καθώς και με συμμετοχή δύο μικρότερων – βάσει συμμετοχής – τραπεζών, της HSBC και της Attica bank. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου Νίκας στις 30/6/2016 ανέρχονται σε 81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται στο ίδιο διάστημα αρνητικά στα 57,3 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της γνωστής πρότασης αναδιάρθρωσης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι παράμετροί της, μέρος της απομείωσης του δανεισμού θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Νίκας στον Άγιο Στέφανο, το οποίο στη συνέχεια η εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της. Πάντως, ο ακριβής τρόπος της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας και θυγατρικών, αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, όπερ σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει και κατά περίπτωση αξιολόγηση των δανείων.
Προ ημερών πάντως, ο Άγγελος Πλακόπητας, ιδρυτής της Global Finance, αποχώρησε από τη θέση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του δ.σ. της Νίκας, εξέλιξη που θεωρήθηκε από την αγορά ως προπομπός εξελίξεων.
Η Νίκας βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναζήτηση κατεύθυνσης και κεφαλαίων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η εταιρεία κατέγραψε πτώση κατά 15,8% στον ενοποιημένο κύκλος εργασιών της, ο οποίος ανήλθε στα 22,01 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η μείωση των πωλήσεων στον όμιλο οφείλεται στην παύση της εμπορικής δραστηριότητας στη βουλγαρική αγορά από τον Ιούνιο 2015 και στην πτώση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά.
Το μικτό κέρδος του ομίλου διαμορφώθηκε στα 6,46 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 2,6%, ενώ τα ενοποιημένα λειτουργικά EBITDA ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 415 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 212 χιλ. ευρώ. Το συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ, λόγω σχηματισμού έκτακτης πρόβλεψης απομείωσης απαιτήσεων κατά 1,83 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 2,62 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,66 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εάν δεν είχε σχηματισθεί η ανωτέρω πρόβλεψη, τα προ φόρων αποτελέσματα θα ήταν βελτιωμένα κατά 867 χιλ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσματα εμφάνισαν ζημιές 5,29 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,39 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς την πρόβλεψη απομείωσης, το τελικό καθαρό ποσό θα ήταν βελτιωμένο κατά 924 χιλ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
economy365.gr
Αναρτήθηκε από Kafeneio™
No comments:
Post a Comment