ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Συμβαίνει συχνά , επισκέπτες στη ράχη του Αη Γιώργη,πού έζησαν στην Αθήνα αλλά και παιδιά και νέοι πού ζούν στο χωριό μας,να έχουν άγνοια για το παλιό νεκροταφείο, το οποίο βλέπουν σαν παιδική χαρά. Ατυχώς, ακόμα και δημοτικοί άρχοντες έτυχε να μην γνωρίζουν την ιστορία του χώρου,ενώ στην ιστοσελίδα της Ενωσης Λιδωρικιωτών, το Λιδωρίκι παρουσιάζεται χωρίς αναφορά στον Αη Γιώργη, σαν να παρουσίαζε κάποιος την Αθήνα χωρίς την Ακρόπολη.
Ο Αη Γιώργης είναι η παλαιότερη εκκλησία του χωριού μας ,ο χρόνος κατασκευής της άγνωστος , μάλλον όμως χτίστηκε τον μεσαίωνα όταν το Λιδωρίκι ήταν έδρα επισκοπής.Τό Λιδωρίκι αναφέρεται σε γραπτές πηγές το 920 μ.Χ., άρα το νεκροταφείο δίπλα στην εκκλησία πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000 ετών,γιατί δεν έχουν βρεθεί ίχνη άλλου νεκροταφείου στο χωριό μας.
Η παρακείμενη ,,πλατεία,, ή ράχη ,,Αη Γιώργη,, χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες σαν χώρος εκδηλώσεων όπως το πανηγύρι του Αη Γιωργιού,γλέντια π.χ σε γάμους, χώρος παιχνιδιού και άθλησης παιδιών και νέων ενώ τα καλοκαίρια αλώνιζαν στάρια με τα άλογα.
Το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος ταφής μέχρι το 1944 , παράλληλα με το νέο πού έγινε στην ψηλή ράχη το 1930.Αξίζει να σημειωθεί ότι στή διάρκεια της κατοχής ενταφιάστηκαν
εδώ δεκάδες νεκροί κυρίως από το βαρούσι αλλά και θύματα του πολέμου και αντίστασης από άλλα μέρη όπως οι Καρούτες. Στη διάρκεια του εμφυλίου το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό σαν οχυρό,με χαρακώματα βάθους δύο μέτρων, περιμετρικά μέσα από τον μανδρότοιχο και χιαστί,πολυβολεία στις γωνίες κλπ με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλοί τάφοι και μνημεία,να ανακατευτούν τά οστά κλπ.Τότε έλεγαν μοιρολογώντας οι γριές.,,Μωρ τήταν τούτου πόγινι….νά βγούν απ τ γής οι πιθαμένοι να μπούν οι ζουντανοί,,….
Μεταπολεμικά γκρεμίστηκαν τά πολυβολεία και αποκαταστάθηκε εκ των ενόντων ο μανδρότοιχος χωρίς να αποκατασταθεί στοιχειωδώς και με σεβασμό ο χώρος και τα μνημεία του νεκροταφείου.Λίγοι μετακόμισαν οστά συγγενών στο νέο νεκροταφείο,τά μνημεία καταστράφηκαν με τον καιρό και η λήθη επικράτησε στον χώρο πού με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι έχουν ταφεί πάνω από[ 50000] πενηντα χιλιάδες νεκροί πρόγονοί μας ανά τους αιώνες.
Στη δεκαετία του 80 ο χώρος του νεκροταφείου ισοπεδώθηκε [πριν ήταν ράχη] ,ταυτόχρονα η κοινοτική αρχή έκανε εργασίες ισοπέδωσης της ,,ράχης,, Αηγιώργη η οποία καλύφτηκε με χαλίκι 3Α και περιμετρικά χτίστηκαν μάνδρες και πεζούλια.
Το 1992 με εράνους ,προσφορές και προσωπική εργασία συγχωριανών μας ,χτίστηκαν οι μάνδρες αντιστήριξης γύρω από την ράχη,νεκροταφείο και εκκλησία ,για να προστατευτούν από κατάρρευση.Παράλληλα μερικοί βαρουσιώτες με ρεφενέ και προσωπική εργασία έφραξαν και φύτεψαν τον χώρο γύρω από εκκλησία και νεκροταφείο και συνεχίζουν να τον προσέχουν.
Στα μέσα της δεκαετίας του 90 η τότε δημοτική αρχή εγκατέστησε όργανα παιδικής χαράς[κούνιες,τραμπάλα,τσουλήθρες κλπ] μέσα στον χώρο του νεκροταφείου ο οποίος σήμερα κατέληξε να είναι παιδότοπος,ενώ η ράχη [ πλατεία Αηγιώργη ] όπου έπαιζαν επί αιώνες τά παιδιά κατέληξε να είναι χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.Κάτι τέτοια κάνουν οι τούρκοι στην Κύπρο με τά νεκροταφεία στα κατεχόμενα και προκαλείται σάλος.Στόν τόπο μας όμως δεν πειράζει.Οι πολίτες αδιαφορούν,οι δημοτικές αρχές ανακατασκευάζουν [μασκαρεύουν] έτοιμες πλατείες ,πλακοστρώνουν παλιά γκαλντερίμια ,κάνουν άλλα έργα βιτρίνας [κίτς] στο κέντρο,αλλά ενδιαφέρον και χρήματα δεν έχουν για τον πιο ιερό χώρο του Λιδωρικιού.
Διάφορες κατά καιρούς εκκλήσεις κάποιων συγχωριανών προς την δημοτική αρχή για στοιχειώδη σεβασμό και προστασία του χώρου δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Όμως ο σεβασμός στη μνήμη χιλιάδων νεκρών,στην ιστορία και παράδοση επιβάλλει στοιχειώδη αποκατάσταση και διαμόρφωση του νεκροταφείου ,της πλατείας και του συνόλου του πιο ιερού στο Λιδωρίκι χώρου, του Αη Γιώργη,,,της Ακρόπολης του Λιδωρικιού,,,.
Ο υπογράφων σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Μιλτιάδη Κατσαρό [εγγονό του μακαρίτη Αποστολόπουλου,, Σκράπα,,] και λίγους ακόμα βαρουσιώτες ,προσπαθούμε εδώ και λίγα χρόνια να εκπονήσουμε ένα σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας του χώρου.Μάλιστα αφού η δημοτική αρχή δεν έχει κατά δήλωσή της πόρους ,….. ο Μιλτιάδης προσπάθησε να εξασφαλίσει χρήματα από κάποια προγράμματα της Ευρωπαικής Ενωσης, χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα..Η προσπάθεια συνεχίζεται .Τό σύντομο αυτό ενημερωτικό σημείωμα , άς είναι αρχή σε ένα δημόσιο διάλογο, με ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση ,συνεργασία και συνεισφορά.
Γιώργος Φωτόπουλος
Το πρόβλημα του παλιού νεκροταφείου , στον Αη Γιώργη , αλλά κα τα γενικότερα προβλήματα του Βαρουσιού , που είναι πολλά και..σωρευμένα από χρόνια , μας έχουν απασχολήσει πολλές φορές , και πολλές φορές έχουμε δημοσιεύσει σχόλια και φωτογραφίες , χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα .
Είναι γεγονός πως κάποια σημεία του Βαρουσιού , θυμίζουν ..τριτοκοσμικό τοπίο , και το χειρότερο όλων είναι , πως χρόνια τώρα , δεν βλέπουμε την παραμικρή..βελτίωση . Θα προσπαθήσουμε να ..ανασύρουμε απ' το αρχείο μας παλιότερα δημοσιεύματα καθώς και φωτορεπορτάζ , για να πάρετε , όσοι δεν..γνωρίζετε την κατάσταση , μια ..γεύση της εκεί..πραγματικότητας .
Καλή σας μέρα ......Κ.-
No comments:
Post a Comment