Γυάλινες ρωμαϊκές ψηφίδες
Επιστημονική έρευνα χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε σημαντικά στην βαθύτερη κατανόηση της παραγωγής του γυαλιού κατά την Ρωμαϊκή εποχή στην Ιταλία.
Η έρευνα με τίτλο «Η προέλευση των ψηφίδων (tesserae): Μια διεπιστημονική έρευνα για την παραγωγή και την εμπορία γυαλιού κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο στην Ιταλία» συνέβαλε στην γνώση και προσέφερε πιθανές απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την τέχνη της υαλουργίας κατά την Ρωμαϊκή περίοδο.
Η υπάρχουσα ανακατασκευή του οικονομικού μοντέλου παραγωγής της αρχαίας υαλουργίας, με επίκεντρο την Ιταλία και τα υλικά κατασκευής των γυάλινων ψηφίδων της περιόδου 3ου αι.π.Χ. με 2ου αι. μ.Χ. είχε βασιστεί στην αρχαιολογική και αρχαιομετρική βιβλιογραφία. Βασισμένη στην υπόθεση ενός παραγωγικού συστήματος τριών φάσεων, υπήρχε σημαντική έλλειψη πληροφοριών ως προς τα κέντρα υαλουργικής παραγωγής καθώς και στις εμπορικές διαδρομές των προϊόντων.
Η έρευνα βελτίωσε τις υπάρχουσες γνώσεις για τα υλικά κατασκευής των αρχαίων ψηφίδων καθώς ανέπτυξε μια διαδικασία εφαρμογής και ανάλυσης ισοτόπων στα αρχαία υπολείμματα γυαλιού, η οποία βοήθησε στην αποσαφήνιση της προέλευσης του γυαλιού της Ρωμαϊκής περιόδου στην Ιταλία. Συνδυάζοντας αρχαιολογική έρευνα πεδίου με αναλυτικές μεθόδους χαρακτηρισμού των δειγμάτων αρχαίου γυαλιού, η έρευνα ήταν επιτυχής σε έναν σημαντικό αριθμό ερευνητικών περιοχών.
Η παρατήρηση επιτοίχιων και επιδαπέδιων ψηφιδωτών βοήθησε στην δημιουργία ενός χρονολογικού πίνακα των υλικών κατασκευής τους, που χρησιμοποιήθηκαν από τους τεχνίτες της υπό μελέτης περιόδου. Η ταυτοποίηση συγκεκριμένων υλικών των ψηφίδων έκανε δυνατή την χρονολόγηση των ψηφιδωτών.
Η ερμηνεία των αναλύσεων των ισοτόπων μολύβδου, νεοδυμίου και στροντίου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα είδη γυαλιού που χρησιμοποιήθηκαν στην Ιταλία ως ρωμαϊκές ψηφίδες είναι συγκρίσιμα με τα κοινά είδη γυαλιού και γυάλινων σκευών που κυκλοφορούσαν την ίδια χρονική περίοδο. Η ανάλυση των υλικών βοήθησε στην απόδειξη της υπόθεσης ότι υπήρξαν αρκετά κέντρα παραγωγής, που παρέμειναν ενεργά για τουλάχιστον 4 αιώνες.
Τα συμπεράσματα της έρευνας βοηθούν στην βαθύτερη κατανόηση του θέματος αλλά και στην ανάπτυξη συγκεκριμένης μεθοδολογίας για την μελέτη γυάλινων αντικειμένων από διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
Πηγή: The Archaeology News Network
No comments:
Post a Comment