EUROSTAT
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε ποσοστό, με Ιταλία και Πορτογαλία να ακολουθούν. Τεράστια η μείωση σε σχέση με πέρυσι. Αυξήθηκε το συνολικό χρέος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Στα 280,427 δισ. ευρώ βρέθηκε το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου το πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά το «κούρεμα» ομολόγων, το δεύτερο μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση που τα συνόδευσε, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 132,4%, δραστικά μειωμένο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, κατά 20%, αλλά ακόμη περισσότερο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, κατά 33%. Δεύτεροι σε δημόσιο χρέος είναι οι Ιταλοί με 123,3%, τρίτοι οι Πορτογάλοι με 111,7% και ακολουθούν οι Ιρλανδοί με 108,5%.
Η Ελλάδα έχει μπροστά της την αποπληρωμή τίτλων του Δημοσίου που αντιστοιχούν στο 65,2% του ΑΕΠ, ενώ ακόμη 66,8% χρωστάει από την λήψη άμεσων δανείων.
Αυξάνεται το χρέος στην ΕΕ και την Ευρωζώνη
Παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης ειδικά την τελευταία διετία, η ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά εμφανίζει αύξηση -έστω μικρή- των υποχρεώσεων του Δημοσίου των 27 χωρών μελών της ΕΕ, όπως και της Ευρωζώνης.
Στο τέλος Μαρτίου, στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος δημόσιου χρέους έφτασε το 88,2%, από 87,3% το πρώτο τρίμηνο πέρυσι.
Στο σύνολο της Ενωσης αντίστοιχα το χρέος έφτασε το 83,4% του ΑΕΠ, από 82,5%. Από τα 27 κράτη μέλη αύξηση καταγράφηκε σε 21, ενώ πτώση σε έξι. Την μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασε το χρέος της Λιθουανίας με 4%, της Πορτογαλίας με 3,8%, της Ισπανίας με 3,7% και του Βελγίου με 3,6%.
Στη μείωση χρέους -έστω και με «δραστικά» μέτρα όπως το «κούρεμα», η Ελλάδα είναι μακράν πρώτη με 33%, ενώ ακολουθούν Ουγγαρία με 1,8% και Δανία με 1,5%.
Ποιοι έβαλαν τα περισσότερα για να μας σώσουν
Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τον διακρατικό δανεισμό εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο των δύο μηχανισμών στήριξης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Ετσι, η Γερμανία έχει τοποθετήσει εκεί το 1,2% του ΑΕΠ της, αλλά το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 1,7% της... Μάλτας, ή το 1,5% της... Σλοβενίας! Ακολουθούν με 1,3% Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος.
ethnos.gr
No comments:
Post a Comment