Η έκθεση για τη διαφθορά στο Δημόσιο περιέχει 1.403 υποθέσεις
Η ατιμωρησία ζει και βασιλεύει στο Δημόσιο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011. Παρ' ότι η κρίση περιόρισε το φακελάκι, τα φαινόμενα διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους δεν επιβάλλονται ουσιαστικές ποινές παραμένουν, κυρίως σε οικονομικές υπηρεσίες, στους τομείς υγείας και πολεοδομιών καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπάλληλος περνούσε, για παράδειγμα, με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο λαθρομετανάστες από τα σύνορα, προϊσταμένη ΔΟΥ εξέδιδε φορολογική ενημερότητα στον αρραβωνιαστικό και τον αδελφό της αν και είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και ο ένας δεν είχε υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση, ενώ εργαζόμενη στον ΟΑΕΔ χορηγούσε παρανόμως επίδομα ανεργίας και οικογενειακό στην αδελφή της και στον σύζυγο αυτής.
Οι ποινές που επέβαλαν τα πειθαρχικά συμβούλια κυμάνθηκαν από πρόστιμο ίσο με αποδοχές 3 μηνών έως προσωρινή παύση 4 μηνών με στέρηση αποδοχών με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο κ. Ρακιντζής να ασκήσει ένσταση κατά των αποφάσεων.
Σε άλλη περίπτωση, εφοριακός εξέδωσε χρηματικά εντάλματα πληρωμής σε δήμους ύψους 175.000 ευρώ και τα έβαλε στην τσέπη του, αλλά το πειθαρχικό συμβούλιο της υπηρεσίας του έκρινε πως έπρεπε να τιμωρηθεί μόνον με προσωρινή παύση 6 μηνών και στέρηση αποδοχών. Αλλος εργαζόμενος σε κέντρο περίθαλψης έδειρε συνάδελφό του με αποτέλεσμα να τον στείλει στο νοσοκομείο, αλλά εκείνος πήγε σπίτι του μόνον για 5 μήνες, ενώ σε εκπαιδευτικό ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 μηνών για κλοπές και πλαστογραφίες τού στέρησαν μόνον το δικαίωμα προαγωγής για 2 χρόνια.
Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν τον κ. Ρακιντζή να ασκήσει ένσταση στο 9,8% από τις 1.900 πειθαρχικές αποφάσεις που έφτασαν στα γραφεία του ενώ άφησε αιχμές για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο βάσει του οποίου αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα που είχε να ασκεί ενστάσεις κατά πειθαρχικών αποφάσεων για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.
Ηδη, όπως ανέφερε, έχει καταγραφεί σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών, ενώ υποστήριξε πως χωρίς τον έλεγχο που υπήρχε εντείνεται ο κίνδυνος επέκτασης του φαινομένου ατιμωρησίας.
Κατά το 2011 από τον γενικό επιθεωρητή εξετάστηκαν συνολικά 1.403 υποθέσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς, από τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα (608) αφορούσε σε εφορίες και άλλες οικονομικές υπηρεσίες, 162 εντοπίστηκαν στον τομέα της υγείας, 122 στις πολεοδομίες και 83 σε ασφαλιστικά ταμεία. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ρακιντζής στην περίπτωση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης που έδιναν παράνομα επιχορηγήσεις σε επιχειρηματίες, επισημαίνοντας πως ο έλεγχος συνεχίζεται τόσο πειθαρχικά όσο και με εξέταση του πόθεν έσχες ακόμη και συνταξιούχων υπαλλήλων.
tanea.gr
No comments:
Post a Comment