«Κάθε λογής ομορφιά που ξοδεύεται αλόγιστα» είναι η σύγχρονη Ελλάδα, είπε Γάλλος ποιητής Φράνσις Κομπ, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του 3ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου, στο οποίο συμμετείχαν 18 συγγραφείς από 14 χώρες και διοργανώθηκε από την Κοινωνία των (δε)κάτων και το περιοδικό (δέ)κατα.
Το να μπορεί κανείς να συνδυάσει ολιγοήμερες διακοπές σε ένα από τα ομορφότερα κυκλαδίτικα νησιά με ποίηση και λογοτεχνία είναι σπάνιο και ταυτόχρονα πολύ ελκυστικό. Δεν είναι λίγο το πρωί να βρίσκεσαι σε μία από τις πολλές και ωραίες παραλίες της Τήνου ή σε ένα από τα μοναδικής ομορφιάς χωριουδάκιά της και το βράδυ να μπορείς να ακούσεις ποιήματα και αφηγήματα από την Κροατία, τη Ουκρανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Συρία, το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Αλβανία, το Μαρόκο το Ιράκ, την Παλαιστίνη, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στο τριήμερο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που πραγματοποιήθηκε 26, 27 και 28 Ιουλίου σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, στο λιμάνι στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στο πανέμορφο θεατράκι του χωριού Βωλάξ και την κεντρική πλατεία του γραφικού Πύργου, γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά του Νικηφόρου Λύτρα και άλλων μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών, ποιητές και συγγραφείς διάβασαν στη γλώσσα τους αποσπάσματα πεζογραφίας και ποίηση και έδωσαν την δυνατότητα στους ακροατές να γνωρίσουν και άλλες σύγχρονες μορφές λογοτεχνίας του κόσμου σε ένα πνεύμα εξωστρέφειας και ανταλλαγής.
Στο χωριό Βωλάξ διαβάστηκε με αφορμή τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες, αραβική ποίηση που είχε ως κεντρικό θέμα τον έρωτα και την αγάπη, την πολιτική και τη θέση της γυναίκας. Ακολούθησαν μουσικές της Μικράς Ασίας και τοπικοί χοροί από συγκροτήματα της Τήνου που έδωσαν ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα στη βραδιά.
Την τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ, στο χωριό Πύργος διάβασαν ποιήματά τους η Ιρίνα Βίκιρτσακ από την Ουκρανία, ο Μάρκο Πογκασάρ από την Κροατία και ο Φράνσις Κομπ από την Γαλλία, ενώ αποσπάσματα από μυθιστορήματά τους διάβασαν ο Κώστας Μουρσελάς και ο Κώστας Κατσουλάρης. Ο ποιητής Φράνσις Κομπ που σε ένα ποίημά του αναφέρθηκε στο μυθικό πρόσωπο του Προκρούστη, το οποίο κατέληγε με τους στίχους: «Ποιός ισχυρίζεται ότι ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός ξεχάστηκε πια και περιφρονείται. Σήμερα ο Προκρούστης θα ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος ή Τραπεζίτης», απέσπασε το χειροκρότημα όλων των παρισταμένων.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιτυχία του Φεστιβάλ ο ποιητής και ψυχή της διοργάνωσης Ντίνος Σιώτης μας είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να απαντήσουμε στην κρίση με πράξεις λογοτεχνίας και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πως οι τέχνες και η λογοτεχνία είναι απάντηση στη βαρβαρότητα και στην κατήφεια της ζωής».
No comments:
Post a Comment