13.8.12

ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ–ΜΑΪΜΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Φωτογραφία αρχείου

 

Αποκαλυπτικές πληροφορίες για το μεγαλύτερο σκάνδαλο εις βάρος του δημοσίου φέρνει στο φως δημοσίευμα κυριακάτικου Τύπου. Πώς 600 κάτοικοι στη Ζάκυνθο έχασαν... το φως τους

news247gr

Το σκάνδαλο με τους μαϊμού - τυφλούς και τον τρόπο που στήθηκε η μεγαλύτερη κομπίνα εις βάρος του δημοσίου αποκαλύπτει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ η εφημερίδα "Το Έθνος της Κυριακής".

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 600 άτομα στη Ζάκυνθο, σε σύνολο 1.300 επιδοματούχων ΑΜΕΑ της Πρόνοιας ελάμβαναν επίδομα τυφλότητας.

Το 2006 κατέφτασε στη Ζάκυνθο το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, μετά από καταγγελία κατοίκου ότι στο νησί είχε στηθεί γαϊτανάκι επιδομάτων τυφλότητας. Ουσιαστικός έλεγχος δεν έγινε και οι Επιθεωρητές αναχώρησαν άπρακτοι.

Ρόλο-κλειδί στην ιστορία διαδραμάτισε ο γιατρός που υπέγραφε τα σχετικά πιστοποιητικά και ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει στη θέση του.

Για να δοθεί το επίδομα τυφλότητας απαιτούνταν η χορήγηση πιστοποιητικού, συμπληρωμένη από οφθαλμίατρο κρατικού νοσοκομείου.

Το επίδομα χορηγούνταν από τον τότε νομάρχη Διονύση Γάσπαρο (ΝΔ) παρά ττις συνεχείς αρνητικές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία ζητούσε επανέλεγχο όλων των αιτήσεων, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής.

Στο Τμήμα Πρόνοιας Ζακύνθου η φάμπρικα με τα επιδόματα σε τυφλούς-μαϊμού ξεκίνησε από το 2001 όταν οι υπάλληλοι άρχισαν να διαπιστώνουν με έκπληξη ότι αυξανόταν εντυπωσιακά ο αριθμός των δικαιούχων.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρόνοιας από το 2003 ζητούσε με σειρά εγγράφων από τη Νομαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να γίνει επανέλεγχος σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

Το αίτημα της υπηρεσίας συνεχίστηκε και το 2005, αλλά ο νομάρχης Διονύσης Γάσπαρος δεν απάντησε και συνέχισε να υπογράφει και να χορηγεί επιδόματα.

Το 2008 μετά από συνεχείς οχλήσεις της υπηρεσίας συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από έναν οφθαλμίατρο και έναν αναπληρωτή προκειμένου να εξέγξουν τους τυφλούς με τα επιδόματα. Για άγνωστους λόγους και οι δύο γιατροί παραιτήθηκαν και η υπόθεση σταμάτησε εκεί.

Πολύ αργότερα, το 2011, ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης αποκάλυψε ότι «το 2% των κατοίκων της Ζακύνθου εμφανίζεται να είναι τυφλό» και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης αφού διενεργείται έρευνα μετά την εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Πολιτική αντιπαράθεση

Σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις προκάλεσε το σκάνδαλο των επιδομάτων-μαιμού μεταξύ του Διονύση Γάσπαρου (ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2012 και εξελέγη στις εκλογές της 6ης Μαίου αλλά όχι στις εκλογές της 12ης Ιουνίου) και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέλεξε στο νησί τον Σταύρο Κοντονή.

No comments: