Εφεδρεία για 45.000 υπαλλήλους αντί των απαιτήσεων της τρόικας για 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 η αντιπρόταση της κυβέρνησης. Τι προβλέπεται για τους εργαζομένους
news247 Αύγουστος 08 2012 09:03
Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας για 45.000 υπαλλήλους αντιπροτείνει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις της τρόικας για 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", δίνει σκληρή μάχη για να αποφευχθούν οι μειώσεις κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί κ.λπ.) και να "κλειδώσει" το σύνολο των μέτρων ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προσεχή διετία.
Από το πακέτο αυτό, 3,5 έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να βρίσκονται "στον αέρα", καθώς αφορούν περικοπές που δεν έχουν αξιολογηθεί ως ικανοποιητικές από τους δανειστές μας.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογο με τα μέτρα του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος την πρόβλεψη για απομάκρυνση 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας φέτος.
Ενδεικτικό των πιέσεων της τριμερούς είναι επίσης ότι τα στελέχη της έφθασαν στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης σε οργανισμούς του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι ο θεσμός αυτός αποκτά ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό και πως όσα μέτρα εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να ισχύουν και για τον δημόσιο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, παραμένουν αμετακίνητοι στο θέμα της δραστικής μείωσης προσωπικού στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα την προσεχή τριετία.
Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 100.000 έως το 2015. Ούτως ή άλλως, όμως, η Τρόικα ζητεί απολύσεις "ακόμα και για συμβολικούς λόγους".
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε την Τρίτη από τα υπουργεία, τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τις ΔΕΚΟ να αποστείλουν έως τις 20 Αυγούστου τις εκτιμήσεις τους για τις αποχωρήσεις προσωπικού τόσο φέτος όσο για και την περίοδο 2013-2016. Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν με την αφορμή αυτή ότι ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων είναι εφικτός χωρίς απολύσεις.
Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει στην Τρόικα την υιοθέτηση της εργασιακής εφεδρείας επί τη βάσει της αναλυτικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας.
Δεσμεύεται παράλληλα για σχεδόν μηδενικές ανανεώσεις συμβάσεων, ώστε να περιοριστεί δραστικά και ο αριθμός των συμβασιούχων.
Υπολογίζεται ότι περίπου 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν μέσω εργασιακής εφεδρείας έως το 2015 και επιπλέον 25.000 συμβασιούχοι δεν θα δουν τις συμβάσεις εργασίας τους να ανανεώνονται. Έτσι θα προκύψει μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 70.000.
Το μεγάλο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επινόησε μια αναποτελεσματική συνταγή αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, διαστρεβλώνοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την εργασιακή εφεδρεία, με αποτέλεσμα τα στελέχη της τριμερούς να ζητούν τώρα λεπτομερή εξειδίκευση του μέτρου, προτού εγκρίνουν την εφαρμογή του.
"Η δική μας πρόταση δεν αφορούσε μόνο ένα χρόνο, αλλά τρία", επισήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί υπό τα σημερινά δεδομένα και με τις απολαβές που έχουν οι υπάλληλοι σήμερα.
Το σενάριο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει εργασιακή εφεδρεία… τριών ταχυτήτων, με θεσμοθέτηση ηλικιακών κριτηρίων. Πιο αναλυτικά, η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει:
* Για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία με το βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εκτός αν βρουν αλλού εργασία.
* Για υπαλλήλους 40 έως 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες.
* Για υπαλλήλους 30 έως 40 ετών, εφεδρεία για μία τριετία.
Η φόρμουλα αυτή διασφαλίζει εξοικονόμηση δαπανών χωρίς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες των απολύσεων.
Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο "ψαλιδίσματος" των αποδοχών όσων τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας έως το 60% του βασικού μισθού.
Το μήνυμα ότι οι περικοπές μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων και η ριζική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι αναπόφευκτα, για να επιτευχθεί η περικοπή δαπανών συνολικού ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τη διετία 2013-2014, μετέφερε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι "το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα" και αποκάλυψε ότι "απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισεκατομμυρίων ευρώ" από το στόχο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλυφθεί η διαφορά αυτή, υπό εξέταση βρίσκεται η πιθανότητα κατάργησης των δώρων στις συντάξεις αλλά και στους μισθούς του Δημοσίου.
news247.gr
No comments:
Post a Comment